Zdravím kolegy!
Přítel shání snímky systému ofukování vztlakových klapek MiGů-21, tuším, že se jmenovalo SPS. Nemá někdo, prosím, nebo odkaz? Díky předem.
Hančár Ladislav píše:Skus nieco najst na strankach Vladka Vachy,ak uz tam nenajdes na MiG 21 tak uz neviem kde.Ten ma spocitane aj nity na 21-ke.
Jo to jsou moje stránky tam něco najdeš.Jinak k systému ofukování klapek. Ten byl zaveden od letounů PFM! neměli ho všechny PFMka až z pozdější výroby.Ty jsou také za uvedením typu doplněny zkratkou SPS.Jinak k vlastnímu systému .Oficiální název je" Systém ofukování mezní vrstvy vztlakových klapek".Proud vzduchu,který ofukuje klapky při přistání je odebírán za kompresorem motoru a vzduchovým kanálem veden v obou křídlech. A je přiváděn do štěrbin v křídlech před náběžnou hranou vztlakových klapek. Vzduchové kanály jsou regulovány kohouty UPS-1M tak aby bylo dosaženo požadovaného množství vzduchu pro ofukování. Systém se aktivuje přepínačem v kabině a pak se řídí automaticky . Systém má blokace u páky příspusti a při vysunutých klapkách. Systém funguje při poloze klapky mezi 30 a 40 stupni úhlu nastavení.Upozorňuji že není nic z těchto prvků vidět,nato se musí odkrytovat část motoru a sundat klapka.V případě zájmu dodám schéma. Systém se jinak skládá z 10 základních uzlů. V případě většího zájmu o systém SPS vytvořím na web článek k tomuto jistě zajímavého tématu.Hančár Ladislav píše:Tu je adresa tej stranky: http://vhtm.valka.cz/mig21/index.htm
Ja som presiel vsetko co mam na 21-ky a mam toho dost,ale zialbohu,nejaky detail som nenasiel
Pro zajímavost jsem mrknul do chytré knížky na tlaky systému. Pokud jsem to správně přepočítal tak v BAR je tlak za klapkou 1.22 až 1.61BARJ. Fedič píše:jak jinak, jinak bych tam hlavu nestrčil, když se kontroloval systém tak se provádí kontrola činnosti SPS a když už to fouká tak jsem ji tam strčil
1,25 (+0,07, -0,1) - 1,65 (+0,1 , - 0,07) toď v kp/cm2 ale hlavně že to foukaloJ. Fedič píše:tak v Barech mi to moc neříká, spíš používáme kp/cm2 nebo MPa, ale už tedy hodnoty neznám poněvadž 21-čky jsem obsluhoval naposledy pře 3 roky, ledaže bych kouknul do svýho chytrýho sešitu, ale myslím, že to jsou informace naprosto, ale naprosto nepodstatné
Vladek Vácha píše:Popsal jsem aspoň nějaké foto, kde je celý systém na vraku MF z výroby 1975 (šedivka) vidět. Jinak na mé databázi Migů nejsou takovéto popisy, ale stačí říci a relativně obratem poradím.
Hančár Ladislav píše:Ten tlak 2BAR tam nema robit fucak ako v tryske na Harrieri,je to len na ofukovanie medznej vrstvy tvoriacej sa tesne pri povrchu kridla,tym zabezpecuje lepsie prudenie vzduchu a nejakym percentom zvysuje vztlak
Uživatelé procházející toto fórum: Dr. Turnovský, HlavaXXII, patrikk a 21 návštevníků