Pátrala jsem i po vhodném tvaru lafet pro RK a dle relevantních zdrojů a archeologických nálezů zhotovím tento typ lafet užívaných na anglických lodích z druhé poloviny 17. století:
Protože jsem prohlížela všechny zdroje, co mám k dispozici, včetně české literatury, naprosto mne zarazil nejen povrchní popis dělových lafet, ale i zcela chybné a zavádějící informace o nich, které jsou uvedeny v Cajhamlově knize:
Tohle by zhruba odpovídalo univerzální modelářské bižuterii, která doplňuje většinu předražených dřevěných stavebnic lodí z různých zemí a období....
I v Laveryho knize jsou diametrálně odlišné informace (byť se jedná o lafety z pozdějšího období po roce 1700), které se však opírají o relevantní důkazy a fakta:
Prošla jsem si také uspořádání a tvary kajut na zádi a zde mám již jasno, jak to udělám na modelu RK. Hezky je to popsáno i znázorněno v Laveryho knize, v Cajthamlovi opět ani zmínka. Nějak se ta stavba dokonalých modelů, jak je uvedeno v anotaci této knihy, začíná bortit a to jsem teprve na cca 25% progressu....

Doris
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.