Ano, kříže a čísla (na rozdíl od popisek, které už mám nalepené a ke kterým bych se po vypletení těžko dostával) si nechávám na konec... Důvodem je, že se obávám, že by mohlo dojít k nějakému poškození "dřevěného" nátěru (např. na náběžných hranách, když bych model špatně uchopil) a já jej musel opravovat... Pak by ty kříže a čísla mohla vadit.
A když už jsem u těch obtisků, tak si dovolím upozornit na jeden překlep u tohoto modelu. Podle návodu patří na model 2 obtisky s číslem 9:
Jenže v aršíku je pouze jeden obtisk tohoto čísla:
Zapátral jsem a mám dojem, že obtisk č.9 nepatří na pravou stranu pod ty odvody vzduchu ve tvaru "V"... Našel jsem celkem 3 snímky, které tuto stranu dost dobře zobrazují a podle mne tam žádná popiska nebyla:
055.jpg (25.4 KiB) Zobrazeno 3815 krát
Jedinou popisku na této straně jsem našel u tohoto stroje, ale jedná se o verzi 46 a ne o verzi 82:
Ale ani u dalších strojů i této verze jsem nic takového nenašel... Takže na toto místo jsem žádný obtisk nenalepil.
Bohužel podvozek je asi největší problém této stavebnice. Po jeho kompletaci jsem zjistil, že vzpěry by se mohly dotýkat trupu pouze za použití dosti velkého násilí a navíc by pak model byl o cca 2 mm nižší a vlastní kola by byla dost nepřirozeně posunuta o téměř 3 mm dopředu. Proto jsem si zopakoval trochu té geometrie pro základní školy a udělal vzpěry nové. Suma sumárum, bylo potřeba udělat přední vzpěry o 2,3 mm vyšší, zadní vyšší o 1,2 mm. Teoreticky by se možná dalo i zkrátit "křidélko" kryjící podvozek, pak by vzpěry k sobě měly blíž a nemusel bych vyrábět nové, ale právě toto "křidélko" podle je výkresu bezchybné. Nemůžu ale posoudit, zda chyba nastala při výrobě mástru anebo při lisování, každopádně se nejedná o nic, kvůli čemu by se měl člověk nervovat. Samotnou kapitolou jsou obtisky... velice jemné, ale nevím, zda jsem udělal chybu při skladování, ale hned 3 křídelní kříže se mi po namočení rozpadly. Naštěstí jsem měl doma náhradu, takže žádný problém... Snad by ale bylo pro mnohé lepší si pořídit šablony např. od MH models viewtopic.php?f=931&t=110136&start=30 Tak a teď mi zůstává jen pár maličkostí... stupačky, výfuky, chladič, čelní štítek, kulomet pozorovatele a na závěr vrtule a "rakvička" na horní křídlo...
Prohledal jsem svůj archív, prohledal internet a na žádné fotce, kde je vidět anemometr, není vidět žádný drát, takže na modelu žádně "vedení" od anemometru lepit nebudu... Dovolím si přidat snímek Pfalzu, kde není žádné lanko také vidět: