Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ropewalk

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: ropewalk

Příspěvekod marsalv » 10 čer 2013, 20:29

Přikládám pár fotek právě dokončeného ropewalku. Měla by na něm jít bez problému dělat lana v celkové délce cca 1 m, což je ve většině případu dostačující délka. No a když už jsem byl v tom snažení, udělal jsem si i omotávačku lan. Ta může pracovat jak v ručním režimu, tak s motorkem (využil jsem část komponent z ropewalku).
Přílohy
RC_154.jpg
RC_155.jpg
RC_156.jpg
RC_157.jpg
RC_158.jpg
RC_159.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tryssa » 14 bře 2017, 20:18

Mate niekto skusenosti s Ropewalk od amati? potrebujem poradit ako to je s "otackami" jednolivych dielov.
Tryssa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 08 kvě 2018, 09:09

Nebudem zakládat nový téma když už tu jedno máme . . .

Trochu laboruju s tím ropewalkem, no, je to tak trochu pouťovina, celý je to tak trochu rozhrkaný, moc to nedrží, ale svůj účel splní. O co mi ale jde. Jaké jsou na výrobu lan na modely nejlepší nitě dostupné v ČR. (vím že dnes není problém koupit cokoliv v zahraničí, ale přecijen jazyková bariéra . . .) Nejde mi ani tak o to, aby sem někdo házel nějaký odkazy přímo na prodejce, spíš o to, jaké nitě hledat. Bavlnu? len? režné nitě? jdou použít například nitě z PES? a podobně.
Šlo by například použít toto: http://kutil-florenc.cz/lnena-nit-rezna-p3345

Dík za jakoukoliv informaci/názor.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 18 kvě 2018, 09:04

No, koukám že se nikomu nechce podělit se svým know-how :( tak hold budu muset začít experimentovat.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marian_r » 23 kvě 2018, 16:05

Mne doviezla neter študujúca v Británii "YLI Quilting Thread".
https://www.quiltdirect.co.uk/acatalog/ ... _400m.html
Ešte som nemotal. Minulý týždeň som kúpil legálny Corel Draw aby som si mohol vytlačiť výkresy...

Kolesá mám z rbmodel, ložiská z číny, osky z cd mechaník. Zavesenie šnúr vyriešené nemám.

Prvé chcem skúsiť toto
https://shipworkshop.com/products/tools ... ng-machine

Nemá ani kužel ani stabilizáciu aby sa lano dole nepretáčalo, som zvedavý či to bude fungovať. Ak to pôjde, vyvesím to z balkóna, takže by som robil 10 metrové lanká. A plánujem aj skúsiť omotávanie kevlarového jadra.

Pri mojom tempe to bude asi za 5 rokov.
marian_r

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 23 kvě 2018, 20:31

Tak ty nitě z Anglie jsou podle popisu bavlna. Tak aspoň něco, nevěděl jsem na co se orientovat. Díky
J.Cimrman
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marian_r » 24 kvě 2018, 09:16

Tie nite sú voskované (aby američania nemuseli namáhavo ťahať cvernu pri šití) a mali by patriť k špičke vo veľmi malom ochlpení.
marian_r

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 24 kvě 2018, 10:09

Jojo, už jsem o nich někde četl. Jenže moje případná domluva anglicky by byla trochu problematická.Chtěl jsem radši něco z Čech, je to pro mě míň komplikované. Šlo mi vážně hlavně o to, na jakej druh materiálu se zaměřit. Ono těch druhů materiálu je docela dost a kolikrát ne zrovna levný. Vzal jsem na zkoušku tohle: https://www.ellbyell.cz/aurifil-50-1300m/ tak uvidím jak to bude vypadat.
J.Cimrman
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 05 čer 2018, 20:49

Nějaké nové zkušenosti s tímto materiálem ?
Stavím pro radost ze stavby, hotový model je už jen odměna.
VVING

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 11 čer 2018, 16:25

Ale jo, lana jsou z toho pěkná, chlupatost minimální, spíš žádná. Ale sem teď ve stavu modelářský pauzy,takže jsem smotal jen 3 pokusy a pak to odložil. Jak se k tomu dostanu, kdyžtak i vyfotím jak to vypadá.
J.Cimrman
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marian_r » 14 čer 2018, 16:18

https://www.youtube.com/watch?v=kTqLriefob0

:grin:
marian_r

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bromep » 04 led 2019, 17:28

Motání lan a vhodné typy nití jsou tady mnohokrát probírané - musíte jít do tématu rozestavěných lodí k někomu, kdo to právě řeší. Nejvhodnější je používat nitě a z nich motat lana z tohoto - u nás běžně k mání. - Jsou naprosto bez chlupů a výběr hodících se barev OK
https://www.dumlatek.cz/produkt/nit-pro ... gKgAvD_BwE

Na 1:74 je používám na nejtenší lana samotné , o malinko silnější už si pletu z dvounulky silonové nitě (nestáčená, plochá - jde motat na obě strany) silné 0,05 mm, co mají v korálkarnách. Ty jsou bílé a po spletení se musí barvit (lihová mořidla) nebo černé.
Takhle vypadá výsledek. Plochá 0,05 nit je velice vhodná na omotávky lan. Co se týče smotávačky, absolutně nejjednodušší je udělat z Lega - 3 minuty práce (:)
Přílohy
P1270177.JPG
P1270176.JPG
P1070088.JPG
P1070084.JPG
PB180051.JPG
Nit Gutermann, 3x00, 3x gutermann ........
PB180024.JPG
P1230350.JPG
P1070093.JPG
bromep

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pukamalu » 09 led 2019, 10:38

Rád bych se vložil do debaty se svým dotazem:
Rozhodl jsem jít cestou vlastní výroby jako asi většina z vás . Bohužel jsem nikde nenašel žádné technické specifikace popř plánek. Dnes mám hromadu koleček a motorek z Merkuru ale tak nějak nevím jak to sestavit (jaké převodové poměry mezi kolečky atd...). Nemáte někdo plánek nebo radu jak do toho.
Díky
Přílohy
kolecka.JPG
Pukamalu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kolouch » 11 led 2019, 08:16

Nikdo se k tomu nemá, tak si dovolím napsat něco o svém domácím bastlu, kterému z nedostatku fantazie říkám ropewalk :lol:
Převodové poměry jsem nikdy neřešil (poháním to vrtačkou), prostě mám jedno vnitřní kolečko a kolem něj tři vnější, na které upínám nitě. Pak zapnu tu vrtačku a točím tak dlouho, dokud nejsou nitě napnuté...
Mnohem důležitější (z pohledu konstrukce) mi přišla "zadní" část, která prostě musí být pohyblivá, protože natočením se nitě zkrátí a to dost výrazně (u mě 15% délky). Já to vyřešil tak, že nitě vážu na 15 cm dlouhý kus drátu, na jehož konci mám "napínací závaží" (malý hrneček na niti).
No a vozíku (postavený také z Merkuru) mám kus překližky s drážkama.

Celé to pak funguje následovně:
- natáhnu nitě
- spustím vrtačku a točím tak dlouho, dokud drát v zadní části nedojde na konec a dokud nejsou nitě úplně napnuté (a ano, občas prasknou)
- pak začnu natáčet lano ze zadní strany a pokud vidím, že výsledné lano "povoluje", přitočím nitě zase vrtačkou

Fotky toho mého bastlu přiložím během víkendu - to abys neměl depresi, že všichni mají dokonalé ropewalky :D
Kolouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pukamalu » 11 led 2019, 08:45

Kolouch píše:Nikdo se k tomu nemá, tak si dovolím napsat něco o svém domácím bastlu, kterému z nedostatku fantazie říkám ropewalk :lol:
Převodové poměry jsem nikdy neřešil (poháním to vrtačkou), prostě mám jedno vnitřní kolečko a kolem něj tři vnější, na které upínám nitě. Pak zapnu tu vrtačku a točím tak dlouho, dokud nejsou nitě napnuté...
Mnohem důležitější (z pohledu konstrukce) mi přišla "zadní" část, která prostě musí být pohyblivá, protože natočením se nitě zkrátí a to dost výrazně (u mě 15% délky). Já to vyřešil tak, že nitě vážu na 15 cm dlouhý kus drátu, na jehož konci mám "napínací závaží" (malý hrneček na niti).
No a vozíku (postavený také z Merkuru) mám kus překližky s drážkama.

Fotky toho mého bastlu přiložím během víkendu - to abys neměl depresi, že všichni mají dokonalé ropewalky :D

Super díky.
Pomalu se u stavby blížím ke stěžňům tak se do toho ropewalk asi taky pustím. Ještě přemýšlím že bych přes převod a dlouhou osičku neroztočil i upínací konec. Jen budu muset nějak vyřešit to zkracování. Jo a ješťe jeden dotaz :) a to omotávání lan. Z toho co jsem koukal to vypadá že na to mají všichni extra mašinky. takže nevím jestli je reálné, aby to bylo v jednom udělátku (ropewalk + omotávání lan)
Pukamalu

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Diskuse