Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Airbrush

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Airbrush

Příspěvekod aceRimmer » 22 kvě 2018, 08:11

Vzhledem k tvým komplexním znalostem modelařiny prezentovaných napříč MF je zarážející, že se nad tím podivuješ . Všechny japonské značky (Tamiya, Mr Hobby, Wave, Iwata, RichPen) vyrábí na stejném principu se stejnými součástkami strojírenská firma Fuso Seiky. Jiná technologie přichází až s prémiovými modely. Nádobka která je pro tebe „debilní“ a rozhodně bys ji nedoporučil, může jinému vyhovovat.
aceRimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 22 kvě 2018, 09:48

No počkaj. Článok o Fuso, ktorý sa kedysi objavil na Armour in Scale poznám, lenže to je téza, ktorú dodnes nikto nepotvrdil aj keď určite na nej niečo pravdy bude. No ty píšeš, že Procon je to isté čo Tamiya a to znie, ako že máš 100% istotu, preto sa pýtam, odkiaľ info.

Odhliadnúc od kohokoľvek komplexných skúseností, ty máš s tým kalíškom nejaké skúsenosti? Ja mám taký na Procone PS-275 a okrem striekania podkladov nie je, podľa mňa, vhodný na nič. Je príliš vysoký, takže prekáža vo výhľade na model pri maľovaní detailov, má úzky kanál ktorý sa zle čistí a pokiaľ pištoľ použiješ bez neho, budeš musieť náročne čistiť závit. Predpokladám teda, že chalan, pretože sa pýta aj na Evo, nehľadá pištoľ na podklady. Samozrejme žiť sa s tým dá.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 22 kvě 2018, 22:19

aceRimmer píše:Vzhledem k tvým komplexním znalostem modelařiny prezentovaných napříč MF je zarážející, že se nad tím podivuješ . Všechny japonské značky (Tamiya, Mr Hobby, Wave, Iwata, RichPen) vyrábí na stejném principu se stejnými součástkami strojírenská firma Fuso Seiky. Jiná technologie přichází až s prémiovými modely. Nádobka která je pro tebe „debilní“ a rozhodně bys ji nedoporučil, může jinému vyhovovat.

Na krabici od pištole Tamiya HG je ako výrobca uvedená firma Rich B.B. Na všetkých, ktoré mám ...
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 22 kvě 2018, 22:56

Já bych si dovolil napsat něco o Spray Work HG Airbrush III Super Fine 74545 Tamiya .Koupil jsem ji proto , že jsem potřeboval něco se zadním dorazem na jemnější práce . Protože stála 2279,-KČ ,byla volba proti Ultře (bez dorazu) a dražším Hansám jasná .Ten kalich s ohledem na trysku 0,2 je opravdu zbytečně velký (7ml) . To , že jde odšroubovat, má výhodu jen v tom , že se dá zaměnit s tí velkým Tamiya plastovým .S čištěním není problém , do závitu se nic nedostane a když tak nepatrně po povovení při čištění . Kalich je s poměrně úzkým otvorem a to čistím Hansa kartáčkem , teprve potom kalich odšroubuju a závit stačí vzít štětečkem .Naopak krček mezi kalichem a pistolí umožní lepší kontrolu při práci oproti 7ml kalichu u kompaktní pistole .Na plochy tryska 0,2 moc není a ředění barvy min. 1:4 - 1:5 (Gunze C) a přidat Retarder , zvýšit tlak - po sundání korunky to potom dokáže linky 0,5 mm . Je těžší na čumák - nedoporučuji závěsný stojany , blbě v nich drží . Nejlepší je stojan Tamiya . Dílenské zpracování je snad ještě lepší než u Iwaty .
Přílohy
DSC_0015.jpg
WP_20160407_11_05_10_Pro.jpg
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 23 kvě 2018, 08:04

S tým čistením som to nemyslel, keď je na pištoli kalíšek, ale keď ho dáš dole, lebo maľuješ kvapkou/dvomi farby. Ja to čistím tyčinkami do uší, namočenými v riedidle. Na závit sa hodia široké, netreba to drhnúť.

Obrázek
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 kvě 2018, 08:14

Divím se, že ty, všehoznalý, nevíš, že chloupky z uchošťourů ucpávají pistoli?
Když už do ní šťourat, tak štětcem s dlouhým chlupem. Nebo čistícími tyčkami Tamiya.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 23 kvě 2018, 08:22

Štetec používam iba na čistenie kanálu a trysky (+gutaperky). S chlpmi a vôbec s upchávaním pištole som nikdy problém nemal, používam už roky tri druhy dosť kvalitných kozmetických tyčiniek. Ale ak niekto kupuje 500 kusov tyčiniek v Lidli v cene jedného rožka, tak samozrejme problémy mať môže, čo je pochopiteľné, pretože tie sa na prach rozletia hneď ako ich vytiahneš z balenia.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 kvě 2018, 08:27

Ale ty píšeš tyčinky do uší.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 23 kvě 2018, 08:31

Po vyčištění pistole takovýto kalich k pistoli neutahovat , mít ho povolený nebo ho nemontovat vúbec - kvůli těsnícímu kroužku . Docela by mne zajímalo , jestli by se k ní dal sehnat kalich menší .Uvítal bych to .
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 23 kvě 2018, 08:32

Používám tyčinky do uší z Lidlu, vatu a v životě se mi nic neucpalo.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 23 kvě 2018, 08:34

@Renda - vatové tyčinky, kozmetické tyčinky, tyčinky do uší alebo Tamiya cotton swabs. Prezraď v čom je rozdiel okrem kvality? To tu vážne treba opísať aj také hovadiny?

@Kalousek Petr - osobne som taký videl iba 7ml. Ten väčší z mojej fotky, ktorý je z Proconu PS-290, má 15ml a nepoužívam ho vôbec.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 kvě 2018, 09:15

Jenže tyčinky do uší z drogerie nejsou z bavlny jako Tamiya. Zrovna jsem totiž na toto téma četl článek v Novinkách MPM posledního čísla.
Jinak až budete laborovat proč máte bordel v nástřiku, tak si na tuto diskusi vzpomeňte. :grin:
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 23 kvě 2018, 09:20

Žerieš všetko, čo Ti predajca napíše?

Akurát končím striekať toto, vidíš tam nejaký bordel?

Obrázek
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 23 kvě 2018, 09:32

Ty Tamiye taky nejsou vsespasitelny, jsou dost tuhý a nasajou málo ředidla. Já koupil v drogerii od každýho druhu jedny a vybral, který pouštějí chlupy nejmíň a ty používám, při ceně dvacka za balení to nebyla taková hrůza.
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 kvě 2018, 10:22

Když Atlisi čistíš pistoli uchošťourem, na hranách ti MŮŽOU zůstat zaseklé chloupky a ty se usazují hlouběji v kanálcích pistolí a jednou se uvolní.

Mě to neříkal žádný prodejce, ale psal to erudovaný autor a dokonce to bylo i v modeláři, kde na toto téma psal sám majitel servisní firmy, která se zabývá pistolemi.

Proto jednou, v nejméně vhodný čas pistole flusne nějaký zaschlý a časem uvolněný kus barvy s chlupy a budeš mít problém.

Já mám na čištění Purisol a nástroje z oblasti zubařství a zubní hygieny.
#TeamFoltýn
Renda

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna