Tak jsem si "spáchal" 32.kousek do své spitfajří rodinky.Stavěl se dobře, tmelu nebylo potřeba. Doplnil jsem pasy a nůžky na podvozek od fy Eduard, poziční světla z céček od vnučky a semafor na spodek trupu z čirého plastu s navrtanými a barvenými žárovkami. Jinak stavba z krabičky. Povrch opět ala já - štětec, barvy Humbrol a kartáček na zuby. Tady pár obrázků:
Dědek Franta
Neříkej že to nejde postavit, najde se někdo kdo to neví a postaví to!
Jó štětcování, to byly časy, nemusel jsem řešit ředění, tlak, čištění pistole... Ale musím to podstupovat, jelikož ani při nejlepší snaze nebudu schopen naštětcovat letadýlko takhle pěkně. Máš to pěkný, hlavně ty světýlka:-)
Ondro, mohl. Ty pozičky jsou jasný - vlepíš do oblouku křídla předbroušený kousek barevného plastu vteřiňákem, po vytvrdnutí vybrousíš do tvaru a přeleštíš. Ten semafor pod trupem: do vyvrtaných otvorů v centroplánu vlepíš z čirého plastu tyčinky s malým přesahem ven. Po vytvrdnutí lepidla zabrousíš do roviny s povrchem centroplánu a vyleštíš. Z vntřní strany odřízneš cca 1 mm nad povrchem a vyfrézuješ kulovou frézkou (dar přítelkyně zubařky) nebo vrtáčkem naznačení žárovky. A tu "jamku" vyplníš příslušnou barvou. A je to!
Dědek Franta PS: podobně dělám pozičky u čtvrtek, než je přilepím do křídla. Jen musíš dávat pozor aby si se při finále nedobrousil do žárovek.
Roberte barvy mám mix. Některé sady řady autentic mám ještě původní a než zvorali výrobu i z původních doplňované. Některé ze základní řady už bohužel z nové výroby, takže jsem musel trénovat jak s nima. Problémy jsou trochu se základní H 30 (tmavě zelená) a H 106 (břidlicová šedá). Poněkud mně zklamala ta propagovaná řada Luftwaffe, která není zrovna dobrá na štětec, ale použít se dá pouštní písková a spodní azurová modrá. Ředím terpentýnovým ředidlem, co voní po borové smůle a plně vyhovuje.
Dědek Franta
Ahoj, v prvom rade gratulujem k fesackemu spitu, mna Xtrakity este len cakaju. Mam otazky ohladom farieb/farbenia: - kartacek na zuby?? - maloval si freehand? - pouzivas terpentinove riedilo od Koh-i-nooru? Ak nie, tak ake? - cim riedis tie shitne nove Humbrolky? Ja som skusal hadam vsetky mozne riedidla vratane toho z LIDLu, ale mne sa proste nechce spojit farba a riedidlo....
Ahoj, ředidlo má originální název PROXIM terpentýnový olej (terpentýn) zakoupený v roce 2010 (!), ještě jsem ho nespotřeboval (na čištění štětečků používám nitro - nemám štětečky za velký peníze, vybírám si tak do 60,- Kč v prodejnách školních potřeb nebo na modelářských akcích). Protože používám humbrolky matné, tak polomatu dosahuju tím, že druhý den model přečešu dětským kartáčkem na zuby a detaily dolepuju až potom. Jsem zatvrzelý štětečkář už skoro 50 let! No a právě ty nové humbrolky zatím úspěšně ředím tím "terpentýnem". Problémy jsem zatím měl jen se zelenou H 30 že špatně kryla štětcem, koupil jsem z jiné zásilky a zatím dobré.
Dědek Franta