Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Lloyd C.V serie 82 (Special Hobby 1/48)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Lloyd C.V serie 82 (Special Hobby 1/48)

Příspěvekod KiR » 13 bře 2018, 18:17

Minulý týden mi konečně domů dorazil tento krasavec a já byl rozhodnut ho postavit jen tak pro radost "z krabičky". Jenže narazil jsem na pár nesrovnalostí a tak jsem se obrátil na Zdeska... a moje předsevzetí přišlo vniveč... Stačilo jen nahlédnou na tento bokorys:
001.jpg

a bylo mi jasné, že veškerá vnitřní konstrukce bude nová. A tak jsem zbrousil jak kompletní konstrukci, tak i podle návodu veškeré krytky a následně jsem podle tohoto nákresu:
002.jpg

odřezal i část krytu motoru... Jenže jsem si ve svém nadšení nevšiml, že původní kryt nebyl svislý, ale šikmý... a tak jsem musel svoji chybu hned ze začátku napravovat:
003.jpg

Následně jsem vlepil část nové konstrukce:
004.jpg

a při kontrole, zda vše sedí, jsem zjistil, že při lepení polovin trupu budu muset použít trochu "násilí":
005.jpg

Teď mě čekají úpravy interiéru, které se nejvíce dotknou prostoru pro pozorovatele. Ve stavebnici je jeho sedačka zpracována jako něco, co připomíná otáčecí stolek ke klavíru:
006.jpg

kdežto podle tohoto nákresu by to měla být obdélníková "lavička" navíc umístěná v pravé části kokpitu:
007.jpg

A tady mě napadá takový dotaz... Nevíte náhodou, zda pozorovatel na ní seděl "normálně" čelem ve směru letu či zda není možné, že by seděl bokem ve směru letu?
Naposledy upravil KiR dne 14 bře 2018, 08:37, celkově upraveno 1
KiR

• Odpovědět s citací

Re: Lloyd C.V serie 82 (Special Hobby 1/48)

Příspěvekod KiR » 13 bře 2018, 18:26

A dovolím si i další dotazy... Ve stavebnici je zakresleno, že by v kabině pozorovatele měl být jakýsi pracovní stolek:
008.jpg

To by odpovídalo sérii 46:
009.jpg

ale u snímku interiéru série 82 ho nevidím:
010.jpg

Byl tam? Přiznávám se, že bych byl raději, aby tam byl... Interiér bude takový plnější...
A dalším mým dotazem je, zda někdo neví, jak to bylo s kamerou a hlavně s dvířky na focení... V návodu se totiž píše (cituji): "...kamera a vysílačka umístěná v trupu za místem pozorovatele..." Zdá se mi to nelogické a to z toho důvodu, že by se k ní pozorovatel špatně dostával a podle tohoto nákresu:
011.jpg

by dvířka měla být v místě před pozorovatelem obdobně jako tomu bylo u série 46:
012.jpg

Dokázal by mi někdo poradit? Za veškeré informace předem děkuji
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 14 bře 2018, 00:00

Ahoj :) .
Zvolils nádhernej stroj , stavba tě asi potrápí ale bude to stát za to :hurray: .
Na interiér jsem nenalezl nic co už asi nemáš , pro inspiraci přikládám foto Lloydu C.II (umístnění vysílačky)
Na té tvé poslední fotce vypadá ten sklápěcí stolek s popiskou dobře , nech si udělat obtisk krásně to interiér oživí :-D
Držím palce a těším se na další fotečky :P
Přílohy
IMG_2335.JPG
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 15 bře 2018, 19:52

HomerII píše:Na té tvé poslední fotce vypadá ten sklápěcí stolek s popiskou dobře , nech si udělat obtisk krásně to interiér oživí :-D

Já vůl... ](*,) hledám, zda ta moje verze má či nemá stolek a přitom ho mám před očima... a rovnou sklápěcí... Už by mi bodla nějaká dovolená, začínám mít nějak dlouhé vedení...

A teď trochu vážněji... Mohl by mi někdo poradit, k čemu mohlo sloužit toto?:
013.jpg

V těchto místech bude sedačka, sklopný stolek a tudíž by to bylo těžké ovládat...
A nemáte náhodou někdo obrázek radiostanice, která mohla v tomto stroji být? Předem děkuji...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 16 bře 2018, 06:36

Lloyd je moje srdcovka a taky je na seznamu, takže budu s velkým zájmem sledovat!

Ohledně toho udělátka na podlaze nevím, ale o víkendu se zkusím podívat do svých podkladů, jestli nenajdu něco k té radiostanici a případně Ti to sem nahodím.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 16 bře 2018, 10:43

Nemá to představovat naviják na vlečnou anténu k radiostanici, jako je ten na fotce o příspěvek výše?
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 16 bře 2018, 10:44

Ahoj :) !
Přikládám foto umístění vysílačky v Phonixu C.I ,je stejná a na stejném místě jako na fotce Lloydu C.II kterou jsem sem dával :-k .
Umístění sedačky na výkresu nemusí být jediné možné :-k .
Přílohy
IMG_2340.JPG
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 18 bře 2018, 16:01

Bohužel času k modelaření není tolik, kolik bych chtěl a tak jen informativní foto:
014.jpg

Vznikla nová sedačka pro pozorovatele, podlaha byla doplněna o "poklop" pro fotografování a na střední přepážku jsem dodělal sklopený stolek... Kdybych si lépe prohlédl kompletní stavebnici, tak bych zjistil, že jeden "sklopený stolek" je její součástí, ale je označený jako díl, který se nepoužije:
015.jpg

Mohl jsem si ušetřit trochu práce... ale už se stalo...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 24 bře 2018, 14:07

Pomalu, ale jistě pokračuji s interiérem:
016.jpg

017.jpg

Jediným zádrhelem je přístrojová deska... mezi pravou horní stranou a vnitřkem trupu je cca 1,5 mm mezera... Místo, kde je mezera nastavím profilem od Evergreenu a zbrousím... takže žádný problém...
Měl bych ale otázku... Neví někdo, co za nápis je na volantu?
018.jpg

Zároveň si začínám lámat hlavu nad tím, z čeho vykutat vysílačku G-2, která mohla být (ale nemusela) ve výbavě tohoto stroje:
019.jpg

020.jpg

021.jpg

Kdyby mi dokázal poradit jak na to (hlavně na to "kolo"), budu jen rád...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 24 bře 2018, 14:38

Moc pěkná práce! Ohledně radiostanice jsem bohužel ve svých podkladech nic nenašel. :(

Na to kolečko by bylo asi nejlepší řešení lept. :idea:
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 01 dub 2018, 18:20

Dnes jen jeden snímek a to mého šestého pokusu o vysílačku:
022.jpg

Rozměry jsem odvodil od tohoto "podstavce":
023.jpg

takže vlastní vysílačka má na šířku 3,5 mm, na výšku 3 mm, průměr "dvojtalíře" je 2 mm. Sedmý pokus již dělat nebudu, to není na mé nervy. Smekám před Ondrousem. Tihle trpajzlíci, to již není pro mne...
Takže teď zkompletovat interiér a půjde se na motor...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Zimandl » 05 dub 2018, 20:13

Toho mám také doma, budu pečlivě sledovat... :-D
www.klpm.cz - Klub litoměřických plastikových modelářů,
Litoměřický Kalich - 07.06.2025

Poslední dokončené:
Admiral Graf Spee, I-400, IJN Mikasa, USS Arizona, USS Langley CV-1, Armstrong-Whitworth F.K.8, Caudron G.IV, SMS Viribus Unitis
Pavel Zimandl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 09 dub 2018, 18:50

Začal jsem vlepovat interiér do půlky trupu a nastaly problémy... Po vlepení střední přepážky nejde do podlahy vlepit kolík (PUR15) na kterém by měla být přilepena sedačka...
024.jpg

Důvod je jednoduchý - Výrobce opomněl na nádrž ve střední přepážce. Ono jde ten dílek upravit, aby měl výřez, ale není možné na něj přilepit sedačku... Kdo by to udělal, tak by měl mezi opěrkou sedačky a střední přepážky cca 2,5 mm mezeru a kraj sedačky by se nacházel až za místem, kde má být vlepený volant řízení. Rozhodl jsem se nalepit sedačku přímo na přepážku, ale před tím jsem jí musel upravit... tj. zbrousil jsem horní část opěradla, aby nepřečnívala přes okraj přepážky a zároveň jsem zbrousil i okraj sedačky, aby mezi ní a volantem vznikl vůbec nějaký prostor... V návalu zoufalství jsem za použití přiměřeného násilí trochu prohnul i střední přepážku... Na snímku to vypadá hrozně, ale ve skutečnosti to nejde rozpoznat:
025.jpg

Dalším drobným problémem bylo motorové lože, které je nejspíš z předchozí verze a nový motor se do něj na délku nevleze.
Navíc mě čeká i broušení palubní desky... Když jsem ji zkoušel, tak do levé části trupu, na rozdíl od pravé, perfektně sedla, ale nevšiml jsem si, že je široká a "díky" tomu vznikne v horní části mezera cca 1,5 mm:
026.jpg

Následuje broušení, výroba nové sedačky pro pozorovatele a nová vysílačka - i když 100% vím, kde jsem si tyto dva díly uložil, tak nějakým záhadným způsobem zmizely, když se mi pracovní místo "samo od sebe" záhadně uklidilo...
A než začnu s patinou motoru, chtěl jsem se zeptat, zda nemá někdo nějaký inspirační snímek, jak by asi mohl být motor napojen na nádrž, jaké by mohly do něj vést táhla ovládání a různé dráty od "budíků"... Podle mne tam půjde přes výřez v horním křídle vidět a nechtěl bych tam mít prázdno...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 12 dub 2018, 12:38

Já vím, že do barvení modelu je ještě daleko, dovolím si malý dotaz k "problému", který mě tak trochu trápí... Na některých snímcích je zřetelně vidět "chodníčky":
027.jpg

028.jpg
028.jpg (38.65 KiB) Zobrazeno 5529 krát

029.jpg
029.jpg (23.16 KiB) Zobrazeno 5530 krát

Na to, aby se jednalo o nějaké ošoupání jsou velmi pravidelného tvaru... A zajímalo by mě, zda někdo neví, zda se jedná o plechový "chodníček", dřevěný jen z jiné překližky či je v tomto místě táto část potahu křídla zesílená a dělá to dojem, že je jiné barvy. Předem děkuji za veškeré postřehy...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 15 dub 2018, 16:02

Tak poloviny trupu jsou slepeny, vytmeleny, přeleštěny, rytí ještě jednou prohloubeno... Jen bylo potřeba trochu více tmelu, ale jinak v pohodě:
030.jpg

Podle tohoto snímku:
031.jpg
031.jpg (39.79 KiB) Zobrazeno 5381 krát

jsem přidal i nějaké nové rytí:
032.jpg

Mezi jednotlivými polovinami trupu byl cca 0,5 mm rozdíl, tak jsem z této strany přidal proužek plastiku, žádný problém... Jen nevím, zda se jedná o chybu ve výrobě či jsem jen trochu více přitlačil, když jsem jednotlivé díly začišťoval...
Nejvíce práce bylo se spodní částí trupu... Nově zhotovena dvířka pro fotoaparát, "trubku" patřící k podvozku podvozku a "vanu" pod motorem jsem zbrousil a raději udělal nově - to původní se nedalo snad ani použít:
033.jpg

Teď trup na nějakou dobu odložím a jde se na křídla...
KiR

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby