Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zlín Z-126/KP/1:72

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Zlín Z-126/KP/1:72

Příspěvekod Marek P. » 12 led 2018, 21:47

Na úvod krátké představení. Je mi pětačtyřicet a jako každý tuzemský kluk v osmdesátých letech jsem i já spáchal pár desítek modelů od KP a Směru. Většinou jsem se omezil jen na nanesení obtisků, občas jsem se odvázal k použití unikolek. V devadesátých letech jsem si tu a tam zkusil nějaký ten Revell či Italerku. Pak jsem na dlouhá léta zaparkoval v oddělení velkých papírových modelů (zejména polských). Plastikářskou scénu jsem sledoval jen zpovzdálí prostřednictvím časopisů MODELÁŘ či NOVINKY, občas navštívil nějakou soutěž nebo výstavu a jen tiše záviděl. Že bych to mohl zkusit sám, mě ani nenapadlo, koneckonců začínat v tomhle věku od nuly… :roll: Pak se ale nečekaně naskytl okamžik, kdy se náš rodinný rozpočet ocitl v opravdu vzácně příznivých číslech, a já nezaváhal: zakoupil jsem kompresor, pistoli a několik desítek dalších nepostradatelných „cajků“ a vrhl se na věc. Samozřejmě to nebylo tak jednoduché, jak jsem si myslel, respektive bylo to přesně tak složité, jak jsem se obával! Prvních pár pokusných kousků namísto do vitríny putovalo rovnou do popelnice. Nicméně časem jsem zaznamenal mírný pokrok. Například mnou původně dosahovaný poměr při práci se stříkací pistolí 1:15 (tedy na jednu minutu stříkání cca čtvrt hodina rozebírání, čistění a štelování) se časem téměř otočil! Nyní tedy po necelých dvou letech pokusů a omylů jdu poprvé s kůží na trh!

Jako první počin pro veřejnou presentaci svého (ne)umění jsem zvolil tohoto drobečka, který pro mě představuje naprostou klasiku, ať už co se týká výrobce (já vím, že dnešní Kovozávody Prostějov mají s těmi původními společný tak leda název a dizajn krabičky (:) ) či výběru typu – těžko bychom na našich sportovních a klubových letištích hledali letoun, který je zastoupen početněji, než rodina Trenérů. Samotný model vznikl během jednoho týdne, bez jakýchkoli úprav a vylepšení. Stříkáno barvami GSI, patina olejem. Jako největší problém během stavby se ukázalo udržení čistoty, což platí zejména u bílých křídel. Moc spokojen nejsem ani s kabinkou, kterou jsem musel dodatečně fixovat vteřiňákem, takže došlo k jejímu mírnému zamlžení…
Přílohy
06.jpg
05.jpg
04.jpg
03.jpg
02.jpg
01.jpg
Marek P.

• Odpovědět s citací

Re: Zlín Z-126/KP/1:72

Příspěvekod Pojistovak » 12 led 2018, 22:17

Mně se moc líbí, mám pro něj slabost. Snad jen více dopasovat kabinku v předu příště.
Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod majos » 12 led 2018, 22:27

Mne sa to paci, tieto Zliny su take zvlastno krasne lietadla. Ta kabina bije fakt do oci, ale to sa podda. Model pekny, i ked ma svoje chybky:)
https://www.aktuality.sk/clanok/304587/ ... ka-armada/
majos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 12 led 2018, 22:40

=D> =D>
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 13 led 2018, 01:34

Tento model jednoduchého letounu není ve ztvárnění KPM úplně jednoduché sestavit (viz navázání motorové části na trup), takže palec nahoru pro každého stavitele. Trošku mi ale přijde divné, že na světlých křídlech je patina vidět, ale červený trup včetně krytu motoru vypadá netknutě.
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 13 led 2018, 09:47

Jasně, tu kabinku beru. Modelařím tak trochu v bojových podmínkách, takže jsem docela spěchal. Pak jsem se to pokoušel napravit trochou násilí a vteřiňáku, na výsledek je vidět :( ! Co se týče té retuše, bylo mi jasné, že na bílá křídla nemohu použít černou, takže jsem zvolil něco jako "neutrální šedou" pro celé letadlo. Ještě po stírání to bylo vidět i na trupu, ale po konečném nástřiku laku to tak nějak zmizelo... Každopádně dík za všechny rady a připomínky!
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mivo1508 » 13 led 2018, 14:32

Letadlo i model se mi moc líbí - hned jsem si ho objednal taky. Jinak mám úplně stejný příběh. V 80. letech taky pár Směrů a KP a před dvěma roky návrat k modelaření zhruba po 20 letech. Taky koupě a seznamování se s pistolí a novými technikami. Hodně jsem čerpal z Průvodce světem plastikového modeláře 1 a 2 od pana Vilingra - jsou to moc pěkně udělané knížky. Držím palce aby zůstala ta chuť a radost z lepení . =D> (:)
Tomcat,Tomcat,Tomcat ... dlouho nic a pak F-14
Mivo1508

• Odpovědět s citací

Příspěvekod matokubo » 13 led 2018, 21:07

Pekny model a super vyber prilohy...tie papieraky by som si tiez rad pozrel..ja to tak striedam papierove a plastikove kazde ma svoje caro a relax.
matokubo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Samosseto » 14 led 2018, 10:46

Moc pěkná práce =D>

Trenéry jsou můj život, takže pro mě předloha zcela TOP !!! Postaveno čistě a bez větších nedostatků, ty zanedbatelné vyplývají z chyb ve stavebnici či návodu.
Samosseto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanmig » 16 led 2018, 17:50

Myslím si, že sa nemáš za čo hanbiť. (:)
Predám: Knihy, publikácie - AmmoMiG, 4+, Mustang , Doplnky Tankograd 1/72

Rozostavané: MiG-9, F4U-1D
Dokončené: Jak-100, A6M2 1/48
romanmig

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MRMLA » 16 úno 2018, 21:47

Pěkný sporťák =D> a vítej zpět! ;-I
M.R.M.L.A.
Martinova Rekonstrukční Manufaktura Létavých Aparatur
MRMLA

Odeslat odpověď