Po dlouhém váhání jsem se rozhodl pro změnu názvu tématu.
Původní název: "ETA" Drilling 1945 - identifikace nákladního vozu
Nový název: Škoda 256 a nejen ta ETA Drilling
Identifikace vozu jest dokončena, i když neznámých je o tomto konkrétní vozu stále víc než dost.
Jedeme dál...
Vážení kolegové modeláři, historici a badatelé.
Zakládám toto téma po dlouhém váhání. Zvítězil u mě hlad po nových informacích, ač předpokládám, že mnoho nového se nedozvím. Ale za zkoušku to stojí.
Budu rád za Vaše jakékoli názory a poznatky.
Nyní k věci.
V publikaci AFV Photo Album I – Bojová technika na území Československa v letech 1938 – 1968.
Autoři: pánové, Marek Solár, Petr "Dolin" Doležal a Vladimír Kos. Tímto jim velké díky, i za počiny budoucí.

Na straně č. 115 se nachází snímek zachycující povstalecký nákladní automobil s „Drilling“ flakem, s nápisem na korbě vozu „REVOLUC GARDA ETA“. Vozidlo je identifikováno jako Ford F-51.
Účelem tématu je identifikace typu nákladního vozu, alespoň přibližná.
Pokusil jsem se v rychlosti shromáždit na internetu dostupné podklady, hlavně fotografie.
Zde je odkaz na téma http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=605&t=58414 kde je zpochybněn typ vozu Ford, a cituji "nejvážnější kandidát je dle mého soudu Steyr 2000 s dlouhým chassis".
Na prvním přiloženém obrázku jsem se snažil porovnat povstalecký nákladní vůz s Fordem typ 51. Zaměřím se tedy na detail zadního kola. Jak již je zmíněno v tématu viz odkaz výše, Ford používal disk s pěti odlehčovacími otvory. Jak je vydět na fotografii, tak povstalecký náklaďák má kolo se šesti odlehčovacími otvory.
O ford se tedy pravděpodobně nejedná.
Na dalším obrázku je porovnání s výše zmíněným typem Steyr 1500/2000 i s úpravou na dřevoplyn(mimochodem velmi podobným s "ETA" náklaďákem).
V detailu zadního kola je vidět jistá podobnost, ale nezdá se mi tvar náboje. Můj osobní názor je že to Steyr nebude.
Další porovnávaný typ vozu je Škoda, na fotografii je typ 254D, a na další je typ 256B/G. Zaujal mě detail zadního kola který podle mě docela koresponduje s "ETA" náklaďákem. Dále jsem si všimnul "kování" zajištění sajtny. To je stejného typu jako na druhém srovnávacím obrázku(Škoda typ 256B/G).
Na 80% až 90% jsem si jistý že "ETA" náklaďák je Československé výroby. Ta Škodovka mi prostě vychází nejlépe. Nejsem si jistý konkrétním typem, ale 254/256B/G jsou velmi blízko.
Uvažoval jsem i o Opelu Blizt a jeho derivátech, ale rychle jsem to zavrhl. Porovnejte sami.
Závěrem shrnu poznatky o "ETA" náklaďáku.
Pravděpodobně používaný pro civilní účely (značka pro max. rychlost v bílém kulatém terči na korbě - 50km/h ?)v továrně ETA, pohon na dřevoplyn - možné typy Grunert, Janka Radotín, Imbert. Absence zadních blatníků z důvodu instalace generátoru na dřevoplyn. Disky zadních kol se šesti odlehčovacími otvory, náboj zadního kola podobný jako měla většina nákladních vozů Československé/Protektorátní produkce (Škoda/Praga). Kování pro zajištění sajten je identické jako na většině nákladních vozů zn. Škoda té doby.
Doufám, že se někdo k mému amatérskému bádání připojí, a těm z Vás co by si tento nákladní automobil z Pražského povstání chtěli postavit jako model, můj příspěvek pomůže s rozhodováním který typ náklaďáku zvolit pro stavbu.
Jako zdroj informací a částečně i fotografií jsem použil stránky Jihočeského Motocyklového Musea České Budějovice,
konkrétně archív viz odkaz: http://motomuseum-hostalek.cz/index.php?grhead=2&nav=01&gr_script=web_map
Dále pak již zmíněná půblikace AFV.
Na některé fotografie se vztahují autorská práva, pokusil jsem se je patřičně upravit k zamezení zneužití.
Pokud by to byl i přesto problém, rád svůj příspěvek upravím.
Děkuji
Mirek
Naposledy upravil Mirek_Z dne 02 kvě 2021, 22:51, celkově upraveno 4