Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spitfire Mk IX c Revell 1/32

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Spitfire Mk IX c Revell 1/32

Příspěvekod monarcha » 20 říj 2017, 11:15

Model je novinka z dubna letošního roku. Vychází z již dříve vydaného Spitfira Mk ii. Je na ní hlavně zajímavá nízká cena. Model stál 680 Kč.Pokud chcete model vylepšit tak Eda na něj dělá dost doplňků. Já jsem pořídil upínací pásy, podvozková kola a hlavně bronzové podvozkové nohy. Protože jsem chtěl stříbrného kraťase, který je také ve stabnici tak jsem musel hodně tmelit,brousit a leštit. Stříbrná barva je Revellka 99, která lépe skryje hrubší paneláž a nátování modelu. Zbytek barev je Agama a Humbrola.
Při pátrání po podkladech na tuto mašinu jsem zjistil, ža na ní létali u 601 Sq. na Maltě dva polští piloti a sice F/Lt. Jerzy
Hamankiewicz a F/Lt Zdislaw Uchwat.
Přílohy
P1040599.JPG
P1040597.JPG
P1040596.JPG
P1040593.JPG
P1040592.JPG
P1040590.JPG
P1040588.JPG
P1040586.JPG
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
monarcha

• Odpovědět s citací

Re: Spitfire Mk IX c Revell 1/32

Příspěvekod Petr Komínek » 20 říj 2017, 11:45

Pokus o očouzení se fakt nevyvedl, lepší by bylo ho odstranit, je-li to možné.
Petr Komínek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod monarcha » 20 říj 2017, 11:54

Jo je to pravda. Protože je udělán patinátorem tak to odstraním. Zkoušel jsem trochu jiný způsob patinování.
monarcha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod janini » 20 říj 2017, 12:00

Moc mi nesedí sklon podvozkových nohou , na fotce vypadá posed nějak divně ....
Honza
janini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod buresv » 20 říj 2017, 15:26

Spitfiry s "C" křídlem neměly pumové závěsníky pod křídlem, pouze pod trupem. Boule nad podvozkovými šachtami se používaly až po válce pro dvanáctipalcová kola (třípaprskový disk). A poziční světlo na trupu za anténou měly jen první verze devítek s krátkým sáním do kompresoru a jednou lomenou výškovkou. Ale to je fntasmagorie z dílny Revellu, jinak je to velice hezky postavený, jen bych to trochu oživil washem a poopravil geometrii podvozku.
buresv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod monarcha » 20 říj 2017, 18:19

S těmi boulemi na křídle jsem byl volaký zmetený. Podle polských publikací které jsem měl k dispozici tak kraťasy měly z velké části asi širší kola a tudíž asi tím pádem i boule. Tak jsem je tam nechal i mimo jiného proto že jejich odstranění na stříbrném éru by bylo dost výživné. S polohou jednoho podvozkového kola je to asi proto že kola jsem lepil k povozkové noze gelovým vteřiňákem a postavil jsem ho na kola když ještě nedošlo k úplnému vytvrdnutí /holt pospýchej pomalu stále platí/.
monarcha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod buresv » 20 říj 2017, 18:49

Sériově se ty boule nedělaly, ale mohlo dojít k jednotlivým úpravám při službě na polních letištích, zejména v Itálii, kde právě 601 squadrona operovala, pak by to vysvětlovalo.
buresv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod monarcha » 21 říj 2017, 10:46

S těmi boulemi máte pravdu, protože v jedné z publikací byla barevná fotka horní strany křídla z které bylo jasně vidět, ze do křídla byl vyřezán otvor a na něj byla přinýtovaná boule na širší podvozek. To znamená, že se úpravy boulí mohli dělat dodatečně v polních podmínkách. Chtělo by to fotku konkrétní mašiny která by do toho vnesla jasno.
monarcha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 23 říj 2017, 12:38

Chtělo by to možná poněkud odlišit plátnem potažené ovládací plochy natřené stříbřenkou a ostatní části letadla ponechaná v "přírodním" kovu ze kterého byla smyta barva. Podle mne boule nad podv. šachtami neměl a 100% si nejsem jist ani zkráceným křídlem. Každopádně neměl koženou opěrku na pancéřové desce za hlavou (neměla nejspíš žádná devítka) , anténní sloupek nebyl stříbrný, ale kamuflovaný (nejspíše šedý), zrcátko nebylo stříbrné, ale černé nebo černohnědé (barva materiálu- plast), puma pouze pod trupem. Podvozek máš hodně rozčapený a podražený (ne kola ale nohy) i kdy jak vidno z fotky měl tenhle Spit jiný posez než ten vedle něj, ale tak moc jako to máš to zase není. Na té fotce je také vidět co se soudruhům od Revellu krom jiného nepovedlo a to obtisky . Velikost písmen (Q) a seriálu.
Když už jsi si s tím tak hrál akupoval doplňky chtělo to ztenčit hranu vstupu vzduchu do karburátoru (pod trupem). Strašně ta tloušťka bije do očí.
Přílohy
UF-Q big.jpg
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod monarcha » 23 říj 2017, 17:17

Pane Holzapfel

díky za upozonění na některé nedostatky ze strany Revella i moje. Podle Polských publikací chodily Spity v barvě kovu přímo z výroby. Určitě zeslabím vstup na spodku trupu a nabarvím antenní stožár. Já jsem chtěl v každém případě kraťase i když z fotky skutečné mašiny není vůbec jasné že se o kraťase opravdu jednalo. Poloha podvozkových noh je dána otvory v křídlech do kterých se nohy zalepují a při případné úpravě by byl zřejmě výsledek dost nejistý tak jsem šel cestou nejmenšího odporu.
Přiznám se, že s modelem jsem pospíchal protože jsem měl termín v nemocnice Na Homolce kde jsem absolvoval čtyřnásobný bypass a jsem fakt rád že to mám úspěšně zasebou.
monarcha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Potoxon » 26 říj 2017, 18:23

gratuluji k dokončení modelu. =D> Je na té stavebnici vůbec něco dobře ?
rozestavěno: Mirage 1, Mc 205, Ki-61, Hs-132
Potoxon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod monarcha » 28 říj 2017, 10:37

Na tom Spifiru je fakt lákavá asi jen ta cena.Přečetl jsem si před koupením na něj recenze na Britmodeleru a na Modellversium takže jsem věděl co mně čeká. Chtěl jsem velkého Spita a kraťase a to splňuje tento model. Je vidět že Revell udělal z Mk.II s minimem nejnutnějších oprav Mk IX. Je to model mnoha kompromisů ale v každém případě to jako Spit vypadá a o to mi šlo. Jsem zarytý čtvrtkař s občasnými úlety do jiných měřítek. Mám ve dvaatřicetině ještě Doru také od Revella s velkou směrovkou z Téačka ale to přebalená Hasegawa a to byla jiná káva.
monarcha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod monarcha » 09 srp 2020, 20:24

Dobrý večer Lavi.

Je mi líto ale model jsem stavěl už v podstatě před třemi roky. Publikace byla z Polska a byla se spoustou barvených nafocených detailů devítek. Knihu jsem měl půjčenou od kolegy z našeho klubu. Zkusím se ho zeptat jak se jmenovalo vydavatelství kterou tuto poblikaci. Schůzi budeme mit za měsíc když něco zjistím tak se Vám ozvu.

Zdraví Monarcha z Chebu.
monarcha

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel