Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 14 z 108 • 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 17 zář 2017, 21:45

Velice Vám všem děkuji za komentáře!

Connie + Honza Čižule: Tak tak, přírodní dřevo vypadá na těchto modelech nejlíp-Ten pás mezi wales ponechám ten v přírodním odstínu dřeva, jen nepatrně ho ztmavím.

juhu: Děkuji za odkaz na krásné video, Maledivy jsou nezapomenutelný zážitek, tak moc Ti rozumím. Taktéž po chvilkách dělám na video-prezentaci z dovolené, ale jde to pomalu, těch materiálů mám tolik (jen z potápění a šnorchlování mám přes 20 hodin záznamu), takže to musím sestříhat a upravit do přijatelné podoby.

Ondras71: Děkuji za milá slova. S příchodem podzimního počasí se konečně zase věnuji i lodičkám a bude to nyní opět přibývat.

Jirka74: JJ,s papírem kamarádím už od šesti let a pracuje se mi s ním nejlíp. Dřevo používám jen okrajově, ale jako materiál se mi moc líbí.

Během víkendu jsem zhotovila většinu bočních/ozdobných lišt, jsou komplet z vrstveného kartonu a povrchovou úpravu jsem zrealizovala jako vždy polepem z fólií. Fotky levoboku zachycují lišty před polepem fóliemi, na pravoboku jsou již hotové.

7.jpg
8.jpg
5.jpg
2.jpg
3.jpg
1.jpg
4.jpg
9.jpg
10.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka74 » 17 zář 2017, 23:23

Opravdu impozantní model.Obdivuji tvoji šikovnost a talent.
Přeji ti hodně trpělivosti do dalšího pokračování stavby
a těším se na další pokračování.
Jirka74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 18 zář 2017, 07:55

Nádhera.... =D> [-o< A Tvůj pomocník je taky skvělý!!! :-D
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 18 zář 2017, 08:39

Moc krásné tvary! A barvy neskutečně ladí k sobě!! ;-I Už abych byl tak o dva měsíce starší a Tys měla více času na pokračování stavby..! :-D Přemýšlím, že až dodělám RL, tak se také vrhnu aspoň do dvou palub.. :P =D> Dále držím fšechny palce!! O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 18 zář 2017, 09:48

Zdravím Doris, je to skvělé jako vždycky. =D> Koukám, že ti opět přispěchal na pomoc tvůj věrný pomocník. :-D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jazon64 » 19 zář 2017, 08:16

Nádhera. Držím palce. Veľká úcta. :hurray: =D>
jazon64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 20 zář 2017, 16:33

Jak píšeš - podzim se blíží a bude víc casu modelařit- již jsem si zamluvil první řadu u PC aby mi nic neuniklo ! (:)
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 zář 2017, 15:43

Děkuji všem za komentáře a slova uznání, moc si toho vážím. [-o<
Pomocník si našel na podstavci modelu oblíbené místečko, kam pravidelně sedává a nakonec usne. Pokud ho potřebuji přesunout jinam, dost protestuje.... :D
Celý trup už má sjednocenou patinaci dřeva na přidaných lištách a prošel opětovným přelakováním. Na zádi jsem začala dělat povrchovou úpravu a podklad pro výrobu,i zde nalepuji papírové lišty, ale ty jemnější s plastickým vzorem zhotovím pravděpodobně ze dřeva. Boční galerie budou docela oříšek, aby to korespondovalo s okny na zádi a také s dobovou malbou, kde mi to připadá, že to malíř trochu upravil, aby to vypadalo hezky, ale po přiměření výšky oken záď versus boční galerie to až tak úplně nesedí. Uvidím, jak to zvládnu sladit na modelu.
Model jsem zkusmo umístila na poličku ve výstavní místnosti, kde bude po dokončení vystaven. Bude to pěkný macek. Světlené podmínky jsou nyní díky špatnému počasí nic moc, tak se mi to nedalo solidně vyfotit.

4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

:?: Zvažuji, zda by nebylo vhodné natřít část obšívky/opásání pod dolní bočnicí na černo (eventuálně použít imitaci přírodního dřeva) až k vodorysce, jako je to třeba zde:

1667.jpg

Mohlo by to vypadat zhruba takhle:
7.jpg

Nebo to raději nechat světlé? :-k
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 zář 2017, 19:08

Po delší úvaze jsem se rozhodla model víc přiblížit vyobrazené předloze. Na stávajících modelech je vždy horní bočnice situována jen malý kousek pod střílnami, což jsem původně zrealizovala i na svém modelu. Jenže tohle mi stále nějak nesedělo při pohledu na malbu RK - tam je pod střílnami ještě několik fošen v přírodní barvě.
0.jpg

Pozici wales už sice nezměním, ale udělala jsem kompromisní řešení - horní fošnu jsem předělala do barvy přírodního dřeva, takže nyní to vizuálně více odpovídá předloze. Není to samozřejmě košer, ale u tohoto modelu budu podobných kompromisů muset udělat asi víc, protože mi chybí přesnější podklady a hlavně kvalitní plán, ze kterého bych vycházela. Takže nezbývá, než improvizovat za pochodu. :)

4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 25 zář 2017, 05:39

Doris: Zvažuji, zda by nebylo vhodné natřít část obšívky/opásání pod dolní bočnicí na černo (eventuálně použít imitaci přírodního dřeva) až k vodorysce

Ochrana trupu lodě pod vodní hladinou proti hnilobě, proti vodnímu červotoči (šášeň lodní), proti obrostu mořskými travami (algami) a mušlemi byla alchymií. Počátkem novověku začali stavitelé lodí natírat celý trup dehtem z dřevěného uhlí, podvodní část lodního trupu tak dostal tmavohnědý, až skoro černý odstín. Dehet se stal základem několika směsí. Jestliže do dehtu na ochranu před červotočem přimísili síru, bylo zbarvení šedožluté. Později byla místo síry používána olovnatá běloba a tato směs vytvářela odstín špinavě bíle.
Další hmotou užívanou často k nátěru trupu pod čarou ponoru byla Harpüse. Zde mám trochu problém:
1. verze - vařená a scezená borová a jedlová pryskyřice.
2. verze -In späteren Zeiten wurde eine Mischung aus Pech und Schwefel, sogenannte Harpüse für den Unterwasseranstrich von Holzschiffen verwendet. Der Schwefel war, wegen seiner Giftigkeit ein Schutz vor Schiffsbohrwurm und Fäulnis.(V pozdější době byla směs smůly a síry, nazvaná Harpüse používána pro podvodní nátěr dřevěných lodí. Síra byla, vzhledem k její toxicitě, ochranou proti šášni lodnímu a před hnilobou).
3. verze - Harpüse - Gemisch aus Teer und Öl (směs dehtu a oleje)

Jak jsem se dočetl, byla podvodní část trupu natírána směsí dehtu, oleje a pryskyřice (tedy v černém odstínu) u lodí před spuštěním na vodu (někdy na úroveň vodorysky, ale většinou výrazně nad vodorysku). A návazně po spuštění na vodu byla znovu natírána (před dozbrojením a posléze v průběhu služby) směsí dehtu a olovnaté běloby, tedy v barvě špinavě bílé po vodorysku. Tak budu mít natřeného na podvodní části i mého NL. A ve své podstatě to odpovídá i Tvé úvaze o úpravě zbarvení Royal Katherine.
Byl bych rád, kdyby se k tomu vyjádřil i Kapitán Karel Lokaj(Kpt.KL), a upravil mé teze na správnou míru.
Přílohy
Historický model.jpg
Historický model - Kronborg
Model_ Loď na skluzu.jpg
Model_ Loď na skluzu - Tøjhusmuseets København
Frederichsdahl.jpg
Frederichsdahl - Maritime Museum of Denmark Kronborg
Orlogsskibe 01.jpg
Orlogsskibe 01 - Tøjhusmuseets København
Orlogsskibe 02.jpg
Orlogsskibe 02 - Tøjhusmuseets København
Orlogsskibe 03.jpg
Orlogsskibe 03 - Tøjhusmuseets København
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 zář 2017, 07:53

Ahoj Honzo,
děkuji za fundované rady, názorné obrázky a ujištění, že moje představa o barevném provedení trupu by mohla být O.K. Zvažuji, že ten černý pás o něco rozšířím směrem dolů k vodorysce - překryji 1-2 fošny opásání černou fólií. Na dobové malbě mi připadá, že ten černý pás nekoresponduje s vodoryskou, ale na přídi i zádi (tam je to dobře vidět) se zvedá souběžně se zahnutými plaňkami i wales, jako by měl po celé délce konstantní šíři. Uvidím, jak to bude vypadat po realizaci. Každopádně mojí snahou je co nejvíc model přiblížit dobové malbě z roku 1696 od Humphrey Vale. :wink:

Jinak barevné schéma a vodorysky jsme už s Kapitánem kdysi řešili u SoS:

viewtopic.php?f=177&t=43575&start=165#p901096
viewtopic.php?f=177&t=43575&start=180#p903173

Nevím, zda je možné toto aplikovat i na mladší RK, ale domnívám se ano.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 25 zář 2017, 16:05

Na modelech i na obrazech má černý nátěr většinou odlišnou linii(tvar) oproti vodorysce, jen výjimečně je to ofset vodorysky. U některých lodí je černá barva oproti středu trupu vytažena výše na zádi než na přídi, u některých je vytažena na přídi i na zádi téměř do stejné roviny, ale výše než ve středu trupu. Asi bude tvar dán plaňkami nebo linií wales.
Ve svých úvahách vycházím z poznatků o dánském námořnictvu. Anglické zdroje používám jako doplňující informace tam, kde dánské zdroje mlčí.... Takže můj názor vychází víceméně z pohledu poznání Søværnet (Kongelige Danske Marine)
(:)
Přílohy
Clement_Clementsen_Orlogsskibe.jpg
Clement_Clementsen_Orlogsskibe
Clement_Clementsen_Island.jpg
Clement_Clementsen_Island
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 zář 2017, 18:27

Ano, také jsem si toho všimla. Děkuji za užitečné postřehy, Honzo. ;-I
Já jsem se nakonec rozhodla udělat ten černý pás dle tvaru wales a v konstantní šíři. Přijde mi, že takhle by to mohlo být O.K. - s výjimkou bočnic, které měly být ve střední části trupu osazeny nejspíš o něco níže, ale tohle už nezměním. V této podobě mi to nejvíc koresponduje s vyobrazením RK a la H. Vale.
3.jpg
2.jpg
1.jpg

V dolní části předpokládám, že bylo vyústění odtokových kanálků; jsou vidět třeba zde:
5918187808_c2c4b3e0bc_b.jpg

Na modelu by stálo za to je taky ztvárnit.... :-k

BTW, už se pomalu blíží moje nejoblíbenější části stavby.... :P Že neuhádnete, které to jsou? :-D
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 25 zář 2017, 19:33

Srovnával jsem Tvoji loď s Valeho olejomalbou a myslím si, že to opravdu sedí. Každý z nás je víceméně tvůrcem historie z diskutabilních podkladů a každý z nás o svém díle (na kterém dělá roky) ví více, než většina historiků zabývajících se obecně o celku lodního stavitelství. Pro ně je Royal Katherine (stejně jako můj NL) pouze jednou z lodí v daném období. Už teď vypadá RK opravdu majestátně a těším se na další pokračování.
=D> [-o< [-o<
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 zář 2017, 10:08

Děkuji za slova uznání, Honzo. ;-I Také se mi nyní model zamlouvá víc. Dotáhla jsem i pravobok, ovšem těmi úpravami se mi dost znehodnotil podklad, takže jsme dělal znovu boční lišty/wales i obložení kolem nich. Černý pás na zádi jsem dorovnala, aby měl hezkou linií. Celý trup jsem znovu přestříkala bezbarvým lakem, aby se povrch sjednotil. Ještě musím ale pár věcí doladit a retušovat.

4.jpg
3.jpg
2.jpg
5.jpg
1.jpg

Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 14 z 108 • 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno