Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Air Tatoo Anglie - letecký den

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Air Tatoo Anglie - letecký den

Příspěvekod tomashlava » 10 zář 2017, 08:20

Nevím zda to přímo patří do této sekce, ale zeptám se, máte někdo osobní zkušenost s návštěvou tohoto prý největšího leteckého dne, snad Evropy, celosvětově dost pochybuju.
Jde mi o to, zda tam někdo přímo byl, t.j. co je k vidění, ale spíše osobní postřehy s dopravou, ubytováním apod. Jinak jsem z HK, CIAF už pro mne není zážitek, letos se jedu poprvé podívat na Natodays do Mošnova a na tuto akci jsem víceméně narazil náhodou. Nebo podobné zkušenosti z leteckých dnů z Evropy ze zahraničí. Předem moc díky za postřehy a zkušenosti.. =D>
Přílohy
Tatoo.png
Academy 1:32 F-16CG [BLOCK 40] : viewtopic.php?f=6&t=74948
F/A-18 F SUPER HORNET : viewtopic.php?f=6&t=71982
Lockheed Martin F-16C Fighting Falcon : viewtopic.php?f=6&t=58157
tomashlava

• Odpovědět s citací

Re: Air Tatoo Anglie - letecký den

Příspěvekod Chmell » 10 zář 2017, 11:28

Ahoj,
zkusím ti odpovědět neb jsem byl na všech významných leteckých dnech v České republice, na SIAFu (SK), Axalpu (CH), Zeltweg (A), ILA Bernín (D), MAKS (RU) a v neposlední řadě i na RIATu (GB).
Každá akce má něco do sebe a je něčím unikátní. Především Axalp.

Pokud byl doposavad tvým vrcholem CIAF tak budeš z Dnů NATO velmi mile překvapen.
A pokud jde o RIAT, tak tam je to opravdu o několik řádů někde jinde.
Já tam byl s cestovní kanceláří pana Petráčka (http://www.letecky-den-zajezd.cz/) a tak jsem neřešil dopravu a ani ubytování.
Pokud jde o akci samotnou tak je to něco nevídaného v celoevropském měřítku. A to i z pohledu letových ukázek tak z pohledu letadel na stojánce.
Tuto akci opravdu doporučuji, jen nečekejte ceny jako u nás. Vstup vás vyjde na den přes 1000,- Kč (možná díky příznivému kurzu je to již lepší) a jídlo tam bylo také drahé. Pokud šlo o organizaci a program, tak to bylo naprosto bez problémů.
Jo a ještě musím zmínit Anglické počasí. Mlha a déšť je tam denní záležitostí a to se prostě ne vždy létá.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kulasec » 10 zář 2017, 13:47

Určitě vřele doporučuji.
Já byl na Air Tatoo ještě v době, kdy se konal v Boscome Down a do dnes je to pro mě nezapomenutelný zážitek.
Kromě veškeré moderny byly ve vzduchu i P-38, P-47, B-17, B-24, Lancaster, Hurricane, Spitfire atd..
Rozestaveno 1/72:

Kyushu Q1W1 Lorna - FineMolds
Nakajima A6N-2 Rufe - Hasegawa

Dokonceno: Aichi E13A Jake - Hasegawa
kulasec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomashlava » 10 zář 2017, 15:27

Chmell píše:Ahoj,
zkusím ti odpovědět neb jsem byl na všech významných leteckých dnech v České republice, na SIAFu (SK), Axalpu (CH), Zeltweg (A), ILA Bernín (D), MAKS (RU) a v neposlední řadě i na RIATu (GB).
Každá akce má něco do sebe a je něčím unikátní. Především Axalp.

Pokud byl doposavad tvým vrcholem CIAF tak budeš z Dnů NATO velmi mile překvapen.
A pokud jde o RIAT, tak tam je to opravdu o několik řádů někde jinde.
Já tam byl s cestovní kanceláří pana Petráčka (http://www.letecky-den-zajezd.cz/) a tak jsem neřešil dopravu a ani ubytování.
Pokud jde o akci samotnou tak je to něco nevídaného v celoevropském měřítku. A to i z pohledu letových ukázek tak z pohledu letadel na stojánce.
Tuto akci opravdu doporučuji, jen nečekejte ceny jako u nás. Vstup vás vyjde na den přes 1000,- Kč (možná díky příznivému kurzu je to již lepší) a jídlo tam bylo také drahé. Pokud šlo o organizaci a program, tak to bylo naprosto bez problémů.
Jo a ještě musím zmínit Anglické počasí. Mlha a déšť je tam denní záležitostí a to se prostě ne vždy létá.

Moc děkuji za tip, hlavně za tu cestovní kancelář. Na ceny jsem se díval, to už vím a Británie je obecně drahá, mám již také osobní zkušenost ( převážně Londýn). Ale tu CK bych rozhodně využil, protože je to opravdu asi bez starostí. Ona jen doprava na letiště by byl asi trochu oříšek, vím už, že nejlepší je asi jet vlakem z Londýna a přímo na akci jezdí Shuttle busy, ale s CK je to menší riziko.. Ještě jednou moc díky ! [-o< [-o<
tomashlava

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 10 zář 2017, 17:53

NATO days: pokud si chceš užít létání mašin nad hlavou a moc tě nebere pozemní technika, či statika, doporučuje se přesunout k radaru asi upřestřed VPD...je to ráj pro fotografy...ale žádné stánky, Tojky a pod...
Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Rozpracováno, 1/48: X-15 Special Hobby, Su-22M4 KP, MiG-23ML Edu
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Hlas » 10 zář 2017, 19:42

Ahoj.
Byl jsem na RIATu před 2 roky a mohu vřele doporučit. Původně jsem chtěl jet hlavně do Duxfordu na Létající legendy a kamarád chtěl na RIAT a nakonec to dopadlo tak, že jsme ještě s dalším kamarádem strávili 12 báječných dní v Anglii (nevím, zda je to každý rok, ale ve 2015 byly tyto akce týden po sobě).
Uvažovali jsme i o CK (Petráčkovi), pak jsme se rozhodli pro individuální cestu autem (kamarád si troufl), takže jsme užili i další místa a muzea. Sice jsme si vše vyřizovali sami, ale zvládli jsme to. Pokud by se vás sešlo víc a chtěli byste to také zkusit, dej vědět, třeba bych mohl něco poradit. Ale pokud bys jel sám nebo byli dva, je cestovka asi lepší volba.
Jinak je to dvoudenní akce, asi špičková v Evropě, sice nemohu srovnávat jako Chmell, ale my jsme si to opravdu užili. Každý den několikahodinový program, tři kilometry (pardon – dvě míle) dlouhá dráha plná letadel na stojánce, dost z nich i přístupných, další atrakce, stánky se vším možným apod. A asi jsme měli i kliku, protože bylo docela hezké počasí a létalo vše co mělo.
Petr Hlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomashlava » 11 zář 2017, 18:32

Ahoj, za ty tipy na další možnosti v Anglii bych Ti byl moc vděčný. Za sebe bych mohl doporučit v Londýně Imperial War Museum, Churchill war rooms a HMS Belfast, která kotví přímo na Temži. Angličani muzejní expozice prostě umí prodat, nejen expozice jako takové, ale i doplňkový prodej, suvenýry apod.

Petr Hlas píše:Ahoj.
Byl jsem na RIATu před 2 roky a mohu vřele doporučit. Původně jsem chtěl jet hlavně do Duxfordu na Létající legendy a kamarád chtěl na RIAT a nakonec to dopadlo tak, že jsme ještě s dalším kamarádem strávili 12 báječných dní v Anglii (nevím, zda je to každý rok, ale ve 2015 byly tyto akce týden po sobě).
Uvažovali jsme i o CK (Petráčkovi), pak jsme se rozhodli pro individuální cestu autem (kamarád si troufl), takže jsme užili i další místa a muzea. Sice jsme si vše vyřizovali sami, ale zvládli jsme to. Pokud by se vás sešlo víc a chtěli byste to také zkusit, dej vědět, třeba bych mohl něco poradit. Ale pokud bys jel sám nebo byli dva, je cestovka asi lepší volba.
Jinak je to dvoudenní akce, asi špičková v Evropě, sice nemohu srovnávat jako Chmell, ale my jsme si to opravdu užili. Každý den několikahodinový program, tři kilometry (pardon – dvě míle) dlouhá dráha plná letadel na stojánce, dost z nich i přístupných, další atrakce, stánky se vším možným apod. A asi jsme měli i kliku, protože bylo docela hezké počasí a létalo vše co mělo.

tomashlava

• Odpovědět s citací

Příspěvekod safko » 11 zář 2017, 22:06

RIAT sa da celkom dobre absolvovat vlastnou cestou aj za fajn prachy. Ja som bol 2016. Z Londyna do Swindonu, tam funguje kyvadlova doprava, ktora Ta vyhodi priamo na letisku. Vsetko pekne organizovane, oznacene, velmi ochotni ludia. Letecky den dlhy a nabity, jedna ukazka strieda dalsiu. Vela statickych ukazok, ze to cloveku ani neprijde co ma moznost vidiet, zial ale iba zapadna technika, co je velke minus. Treba nastudovat official stranky, trosku anglictiny a komunikacie a mas pekny vylet.
safko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Hlas » 12 zář 2017, 11:59

Ahoj.
V Anglii je toho opravdu dost, nevím, co Tě konkrétně zajímá, ale aspoň pár odkazů na velká nebo zajímavá letecká muzea a na nichž je možno zjistit i mnoho pořádaných akcí:

Muzea RAF – v Londýně Hendonu a Cosfordu
https://www.rafmuseum.org.uk/london/
https://www.rafmuseum.org.uk/cosford/

Imperial War Museum - Duxford
http://www.iwm.org.uk/visits/iwm-duxford

Muzeum FAA – Yeovilton – námořní letadla
http://www.fleetairarm.com/

Muzeum Brooklands spolu s krásným muzeem autobusů a historií automobilových závodů v Anglii
https://www.brooklandsmuseum.com/

Old Warden – sbírka s většinou letuschopných letadel s nejstarším letuschopným letadlem na světě - Bleriot 1909
http://shuttleworth.org/shuttleworth-co ... ection.asp

Je toho samozřejmě daleko víc, spousta toho byla na níže uvedených stránkách, kde byla snad všechna letecká muzea v Anglii, ale už delší dobu jsou nefunkční a v rekonstrukci, ale slibují, že do konce roku budou opět fungovat, snad to zatím nespěchá.
http://www.aviationmuseumguide.co.uk/

Pokud by Tě zajímala i jiná než letecká muzea, přeposlal bych Ti informace, které jsem sepsal pro jednoho známého, ale to spíš už soukromě, abych to tady zbytečně nezaplevelil.
Zatím ahoj a plánuj (:) .
Petr Hlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Bunda » 12 zář 2017, 19:44

Mimochodem, stránky CK PP tourist nefungují. Snad to nezabalili, byl jsem s nimi před lety v Holandsku a nemůžu si na nic stěžovat. Reference mají dobré. Na letecké dny jezdí i plzeňský Intertrans, který nemá sice takovou nabídku jako PP tourist, ale se službami jsem byl spokojen.
Petr Bunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 16 dub 2018, 11:50

Dám to sem i když zdánlivě to spolu nesouvisí.
RAF slaví letos 100 let založení. Mezi přilétnuvší stroje z východu bude i IL-2 a to z Ruska.
Dostal sem informaci následujícího charakteru: IL-2 má v plánu přelet směr východ - západ. Místo tankování a dočasné odstavení mašiny bylo vybráno letiště Kunovice. Přílet je plánován na neděli 22.4, odlet v pondělí 23.4 (posádka zde bude i spát). Takže bude ke shlédnutí.
Přesné časy zatím neznám.
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fishbed » 17 dub 2018, 12:01

Ahoj,

Já mám trochu zkušeností s Duxfordem, už z toho máme s přítelkyní tradici že tam strávíme pár dní, dva/tři dny cestujeme (Vloni jsme byli v Cambridge a na bílejch skalách...pecka) třetí den do Duxfordu a čtvrtej se vracíme...všechno s RYR z Prahy. Vloni jsme se dopravovali vlakem (kterej je teda krapet drahej na můj vkus) a právě zmiňovanejma shutlama (tam mě dost vyděsila poměrně dlouhá fronta ale trvala dvě cigára než jsme se dostali do jednoho autobusu takže to docela odsejpá) bydlíme tam zásadně jen přes Airbnb a nemáme zatím žádný negativní zkušenosti. celková útrata za jídlo, pití do 300£ za všechny 4 dny. Nevím jak je to s RIATem ale do Duxfordu nejdou koupit vstupenky jinak než přes internet a rozhodně je nekoupíš na místě. Rozhodně si myslím že neprohloupíš když tam vyrazíš na víc dní, programu tam lze vymyslet fůry.
Stavím jen dodnes létající warbirdy aby mě nikdo nemohl šikanovat za odstíny barev :grin:
Fishbed

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 17 dub 2018, 12:47

kansas1 píše:Dám to sem i když zdánlivě to spolu nesouvisí.
RAF slaví letos 100 let založení. Mezi přilétnuvší stroje z východu bude i IL-2 a to z Ruska.
Dostal sem informaci následujícího charakteru: IL-2 má v plánu přelet směr východ - západ. Místo tankování a dočasné odstavení mašiny bylo vybráno letiště Kunovice. Přílet je plánován na neděli 22.4, odlet v pondělí 23.4 (posádka zde bude i spát). Takže bude ke shlédnutí.
Přesné časy zatím neznám.

IL-2 letí na akci ILA 2018 do Berlína.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 17 dub 2018, 13:27

Díky, už se ke mne ta informace dostala a dál pokračuje na RIAT.
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Papežík » 21 dub 2018, 16:23

Víte někdo něco bližšího o tom Šturmoviku v neděli v Kunovicích?Přiletí?A kdy asi tak?
Taky by mě zajímalo,jestli má normální smrtelník šanci se vůbec dostat na letiště...(?)
Radek Papežík

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse