Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

problem s farbou a lakom

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: problem s farbou a lakom

Příspěvekod Peter Frišlovič » 25 srp 2017, 21:02

Tamiya lak v spreji na emaily či akrylky určite nie. Je to totiž tzv "laquer" a teda dané typy farieb ľahko naleptá.
Čo sa týka to stierania, je to možné aj mastnotou povrchu. Obzvlášť ak to bolo aplikované na holý plast.
Surfacer je celkom dobrá vec a okrem zvýraznenia nerovností a chýb povrchu zlepšuje aj priľnavosť farieb.

Aspoň také základné zobrazenie čo ide a nejde kombinovať:
Přílohy
PaintMatrix.png
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod horak2727 » 25 srp 2017, 21:59

Hej o tom lacquery som cital ze je agresivny ale mne to urobil akrylovy lak na synteticke farby. Aj som model pred farbenim odmastil jarovou vodou a ta farba tam nedrzala ako by mala. A mimochodom ten lak tamyia co je na obrazku myslim ze by nemal byt lacquer...opravte ma ak sa mylim...ta knizka je asi dobry napad usetri nervy a peniaze :-D
horak2727

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 25 srp 2017, 22:57

Popravde, ťažko posúdiť z tej fotky.
Vždy by bolo dobré uviesť aj presné označenie výrobku kódom od výrobcu.
Ja osobne neviem o tom, že by Tamiya robila iný lak v spreji ako typu "laquer".
Ale je dosť dobre možné, že je to iba moja neznalosť. V tom prípade sa ospravedlňujem za zavádzanie z mojej strany.

PS: To že je na obale napísané "acrylic" neznamená, že je to akrylová farba v našom chápaní.
Acrylic sú aj "vodovky" Gunze rady H ale aj "laquer" rada C. a podobne.
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 26 srp 2017, 06:14

Souhlas s Petrem. Akryly jsou zavádějící názvy - jsou aqueous akryl, vodovky, potom laquer akryl a to jsou spreje a třeba GS C. I lakýrníci aut vám prodají akryl, ale ředí ho agresivním ředidlem.
Ta tabulka by měla být vyvěšena na očích na hlavní stránce MF.
Prostě bych model umyl a začal znova.
A jako začátečník začal přípravky od jedné firmy s uceleným systémem barev.
Ono totiž když něco funguje jednomu, tak druhému většinou nevyhovuje vůbec.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 26 srp 2017, 08:08

horak2727 píše:Hej o tom lacquery som cital ze je agresivny ale mne to urobil akrylovy lak na synteticke farby. Aj som model pred farbenim odmastil jarovou vodou a ta farba tam nedrzala ako by mala. A mimochodom ten lak tamyia co je na obrazku myslim ze by nemal byt lacquer...opravte ma ak sa mylim...ta knizka je asi dobry napad usetri nervy a peniaze :-D

Jarovou vodou bych už nikdy neodmašťoval! Přídávají se do toho různé vosky aby to bylo samoleštící a byla jemná pleť. Odmašťuju buď lihem nebo IPA.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 26 srp 2017, 10:16

Marder píše:
JoseFxx píše:.....Nikdy nepoužívat syntetiku a akryl. To ředidlo z laku tu syntetiku naruší.

Tak toto je silné prohlášení. Pokud je mně známo, tak Revell akrylový lak je vodou ředitelný a když ten lak naředím vodou, tak dojde k narušení syntetiky :nuts:

Tak si projdi kompleni složeni, neznamená že když je barva vodou ředitelná, že jeji složení je natolik Free že ti nenaruší povrch jiné barvy. Když ti zaschne Revell vodovy lak tak ho vodou nesmeješ. Každá barva má vždy v sobě složky který 'naruší' povrch na které jsou nanášeny, aby na něm drželi.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 26 srp 2017, 11:14

Standa má pravdu! Líh je stopro a navíc se odpaří i s mastnotou, kterou rozpustí. Já teda neodmašťuju, ale většinou to fouknu před surfem Levellingem a je to OK.
"Sranda musí bejt i kdyby tátu věšeli."
Už ničemu nerozumim, ani radši nepřepínám.
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 26 srp 2017, 13:56

Presne jak pise kolega. Lih odmastim a pak do pistole hodim Leveling a prejedu. Necham odparit a pak foukam. ;-) Drzi pak vse.

Sent from my iPhone using Tapatalk
GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod horak2727 » 26 srp 2017, 20:50

Clovek sa uci na vlastnych chybach a pri modelovani to plati dvojnasobne :-D Od dnes pouzivam lieh :-)....A inak divne je ze na ciernej ani na bielej ci striebornej co je na tomto lietadle mi to nerobi farby aj drzia na povrchu a ani nereaguju s lakom nijako...Iba ta zakladna seda takze problem v tom laku asi nebude. Vychadza mi to ako vyssie pisal kolega bud na nekvalitnu farbu alebo zle odmasteny povrch nakolko som to natieral na holy leskly plast tak to dvojnasobne zle chytalo. Logicky mi to tak vychadza ale to je len moj amatersky nazor...foto z dnesneho leteckeho dna v sliaci hornet e 18 ktory skladam.Inak bolo super F 16,MIG 29,B 52,airbus a380,typhoon eurofighter,gripen,ea hornet,spitfire a mnoho dalsich odporucam ;-)
Přílohy
20170826_114219-2064x1161.jpg
horak2727

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 26 srp 2017, 23:13

Když dnes je trendy airbrush, na natírání štětcem se dnešní barvy moc nehodí.
Ale mohl by teda být problém s tím co píšeš. Ale modelaření je o zkoušení nového.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 27 srp 2017, 06:11

Ještě bych Ti doporučil, když nepoužíváš základ, třeba surf, projeď to jemným smirkem(okolo 600), abys to malinko zdrsnil. :wink:
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod horak2727 » 27 srp 2017, 11:54

Ano to je dobry napad :-)
horak2727

• Odpovědět s citací

Příspěvekod driver306 » 05 pro 2017, 21:23

Přidám svůj dotaz sem, protože je podobného rázu. Po dlouhé době jsem se vrátil k lepení modelů, poslední jsem slepil (spíše zmatlal :) ještě jako dítě školou povinné. Pořídil jsem si pár starých modelů od KP 1:72, na kterých se chci procvičit a vyzkoušet různé metody úprav. Jednak kvůli ceně (na pokusy to stačí) a jednak i z nostalgie, protože jsou to modely, které jsem kdysi lepil. Používám na stříkání akryl barvy Tamiya. V podstatě vše používám od této značky (tmel, lepidlo, ředidlo...) a právě u laku jsem narazil na problém. Povrch modelu jsem stříknul surfacem, potom akryl barvy a ještě jsem nakonec vyzkoušel lak ve spreji polomat TS-79. I prodejce mě ujistil, že je vhodný na akrylové barvy. Ovšem po stříknutí na povrch se stalo to co je na fotce. Narušila se barva (naleptala?), ovšem zajímavé je, že pouze ta zelená a jen na určité části modelu. Jediné co mě napadlo, proč k tomu došlo, že jsem při stříkání té části modelu víc naředil barvu a ta teď reagovala s tím lakem, ale je to jen taková laická hypotéza (:) Poradí někdo ze zkušených kde by mohl být problém? Jinak mi tahle zkouška s použitím spreje na model stačila, příště už pořídím lak do pistole. Tím sprejem je to moc "na hulváta" :uff:
Přílohy
lak.jpg
Pořád je co zlepšovat...
Poslední výtvory:
Aero MB-200L-410 T Turbolet
MIG-21 F-13 Letecké muzeum Kbely
Z-37A Čmelák aneb Štefan po 30.letech
driver306

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 06 pro 2017, 06:16

Moc silná vrstva laku! Je to vidět na tý pískový, jak dělá krajky. Sprejem musíš z větší vzdálenosti a jen poprašovat. Jinak se dá i odstříknout do lahvičky a po vyprchání hnacího plynu použít v pistoli. To vyprchání je důležitý, protože jinak Ti vyběhne z kalíšku při nalévání. A hlavně nezavírat brzo, nech ho klidně hodinu. Stačí kapička ředidla, abys zjistil, jestli můžeš zavřít, když nenapění, můžeš zavřít.
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 06 pro 2017, 06:38

Nahoře je tabulka a P. Frišlovič to tam dobře píše - sprej je laquer a některé akryly může narušovat.
#TeamFoltýn
Renda

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna