Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2017
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

MČR mládeže Brno 16. a 17. 6. 2017

Přehled soutěží pro rok 2017
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: MČR mládeže Brno 16. a 17. 6. 2017

Příspěvekod stefan_pasztor » 07 črc 2017, 13:43

Toto presne vyjadruje úroveň... len sa oháňať nejakými "pravidlami" z roku pána... Trošku sebareflexie a zdravého rozumu by to chcelo.

A zlý krycí lak ma v mojom názore len utvrdil.
stefan_pasztor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 07 črc 2017, 13:59

Michal Vyparina píše:Sira:
To je o pravidlech. Pokud budou v pravidlech rukavice, pak se bude moci poukazovat na to, že je někdo nemá a tím porušuje pravidla. Do té doby můžou lidi remcat. Je přes čáru někoho nazývat prasetem kvůli absenci rukavic. Zde je na místě omluva ze strany Ondry.

pro slušné a inteligentní lidi nemusím být v pravidlech, že se rozhodčí má k hodnocenému modelu chovat se vší opatrností a nakládat s ním tak,aby nebyla na modelu způsobena újma. Pro ostatní lidi musí být podobné usnesení zaneseno v pravidlech.
A za další jedna věc jsou rukavice a druhá věc je jak to chytnu. A zde obojí dostalo na frak.
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 07 črc 2017, 14:02

Když jsem v minulosti bodoval Mistráky mládeže, tak jsme rukavice řešili na školení v Brně(cca r.2005-6?), kde je nám bylo už tenkrát doporučeno mít.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 07 črc 2017, 14:20

Michal Vyparina píše:Kdybych byl svině, tak bych ti řekl, že je to tvá chyba. Špatný krycí lak. Jelikož svině nejsem bych se ti omluvil. Asi tak.

Tak tohle byl hodně hloupej argument! Přelakováním finální patiny například pigmentů, nebo fadingu přijdeš o 2/3 efektu. Je vidět, že s tím bohužel nemáš žádné zkušenosti...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 07 črc 2017, 16:41

Za to vím jaké to je být 6 hodin v gumových rukavicích a za ty vyrážky mi to nestojí. Vím, že určité výrobky se nelakují. Od toho jsou fixátory. Nakolik jsou účinná je otázka.
Spíš se divím, že neřešíte veřejnou úrážku člověka. Radši budete mlet o pitomých rukavicích.
Kubo přečti si mou odpověď ještě jednou a celou. Ne, jen první polovinu.

Jakub Vilingr píše:
Michal Vyparina píše:Kdybych byl svině, tak bych ti řekl, že je to tvá chyba. Špatný krycí lak. Jelikož svině nejsem bych se ti omluvil. Asi tak.

Tak tohle byl hodně hloupej argument! Přelakováním finální patiny například pigmentů, nebo fadingu přijdeš o 2/3 efektu. Je vidět, že s tím bohužel nemáš žádné zkušenosti...

"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 07 črc 2017, 16:48

Nic proti, ale ani ten nejlepší pigment fixer nedokáže zafixovat prachový pigment tak, aby se na to dalo sahat.

A poku jde o tu urážku. Ano, Ondra nemusel hned používat takové označení, ale me napadlo zcela stejne označení, když jsem tu fotku videl. Ono se taky není čemu divit, protože se tento nešvar řeší už dost dlouho a nikdo s tím nic nedělá. A myslím, ze to byl zrovna Ondra, kdo opakovaně na to v několika vláknech upozorňoval. A jak vidno zbytečně.
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 07 črc 2017, 17:04

Michal radšej už nič napíš lebo je jasné že v otázkach patinovania tápeš. Začínam mať pocit že na tej fotke si ty sám (:)
A tie rukavice sa dajú dať dole a vždy použiť nové. Proste keď sa chce tak sa dá model obodovat tak že nepríde k žiadnej ujme a nemusí to byť na hulváta. A sám kolega poznamenal že na školeniach sa na rukavice upozorňuje.
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Habouji » 07 črc 2017, 18:23

a otázka proč se modely nelepí k podložce? jako chápu pokud to má nějaký složitý podvozek letadla atd. ale zrovna tanky? A nadávat tu někomu není snad nutné ne?

btw. ten model co drží Pavel není soutěžní, ten jsem přivezl já na školení rozhodčích. Nechtělo by to použít model co slepilo nějaké dítě/mládež? na tyhle úvodní fotky
Habouji

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 07 črc 2017, 19:36

BraňoHerain píše:Michal radšej už nič napíš lebo je jasné že v otázkach patinovania tápeš. Začínam mať pocit že na tej fotke si ty sám (:)
A tie rukavice sa dajú dať dole a vždy použiť nové. Proste keď sa chce tak sa dá model obodovat tak že nepríde k žiadnej ujme a nemusí to byť na hulváta. A sám kolega poznamenal že na školeniach sa na rukavice upozorňuje.

Ahoj Braňo,
měl jsem asi jiné školení rozhodčích, ale tam o rukavicích nepadlo ani slovo. Více se dbalo na férovost a odbornou znalost. Braňo, rukavice se dát dole dají, ale ty ruce jsou krásně zpocené. Ve výsledku mám z toho úžasné vyrážky. Fakt rukavice po dobu bodovaní mít na ruce nebudu. Radši si chodím ruce umýt a následně odmastit. Pokud jsem škodu na modelu soutěžícímu způsobil, vždy jsem se omluvil a na revanš jsem mu nějaký bod přidal. Nikdy to naštěstí nemělo vliv na umístění.

Habouji píše:a otázka proč se modely nelepí k podložce? jako chápu pokud to má nějaký složitý podvozek letadla atd. ale zrovna tanky? A nadávat tu někomu není snad nutné ne?

btw. ten model co drží Pavel není soutěžní, ten jsem přivezl já na školení rozhodčích. Nechtělo by to použít model co slepilo nějaké dítě/mládež? na tyhle úvodní fotky

Modely se nelepí k podložce kvůli bodování. V pravidlech je jednak čistota, geometrie, podvozek samotný a patina, které se bodují. Pokud něco rozhodčí nevidí, nemůžou za to přidělit/odebrat body.

Osobně si myslím, že pokud někdo dává model na posouzení rozhodčím, kamarádům u piva vždy musí počítat s tím, že se tam ta daktylka objeví. Nadávat kvůli tomu někomu mi přijde divné. Klidně si to s někým vyříkám na nějaké soutěži(např. Veškovské křédlo). Bral bych to se zdravým nadhledem. Když mám ruku od klobásy asi na model sahat nebudu, že???
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 07 črc 2017, 20:28

Michale, asi jsi nedával pozor. Bylo to kvůli ohlasům po bodování seniorského mistráku v Juldovi, jinak potom v Butovicích je už někteří měli, já, protože mě vadí latexové, nosím bílé do tanečních, stačí.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 07 črc 2017, 20:36

Rendo,
rukavice do tanečních, nevyleští ten povrch?? nebo naopak neseberou daný pigment, aby to nebylo z bláta do louže. O rukavicích se vedou spory již pár let.
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 07 črc 2017, 21:04

Existují jemne bavlněné rukavice co mají silikonové konečný prstu.
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 07 črc 2017, 22:06

Ano existují, měl jsem je na jednom mistráku na rukách asi půl hodiny a poté, co ty silikonové puntíky udělaly krásný rastrový otisk do laku jednoho Spitfiru jsem je obloukem zahodil...
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 07 črc 2017, 23:05

Michal Vyparina píše:Za to vím jaké to je být 6 hodin v gumových rukavicích a za ty vyrážky mi to nestojí. Vím, že určité výrobky se nelakují. Od toho jsou fixátory. Nakolik jsou účinná je otázka.
Spíš se divím, že neřešíte veřejnou úrážku člověka. Radši budete mlet o pitomých rukavicích.

Používám nitrilové rukavice léta a zpravidla jsem v nich několik hodin a vyrážka se ne a ne dostavit ;-)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ARAYA » 08 črc 2017, 00:05

Ako to tu tak citam, zistujem, ake su velke rozdiely v rozmyslani a chapani jednotlivych jedincov...
takze tu mame dilema... co je viac, co je to dolezitejsie, alebo co je to, co skodi viac ?

Riziko poskodenia modelu, alebo pocity, pripadne kozne problemy rozhodcu ?

Z mojho pohladu.... :grin:
ak som rozhodca a potia sa mi ruky, pripadne mam kozne problemy z rukavic a nedokazem tych par minut v nich vydrzat,
tak som stale rozhodca co si vazi pracu ineho kolegu a nechytam viac model do paprc...!!!
cumim nan len v zrkadle a zo spodu nan poriadne vidim vtedy,
ked ho manta v paprcach iny kolega, ten co sa mu ruky v rukaviciach bud nepotia a nema vyrazky, alebo je to ochotny prezit...
ak nezvitazi moje "velke" ego a nezacne oblapavat model holymi rukami, predsa len sa obetujem na oltar plastikoveho modelarstva, rozhodnem sa zviest boj s vyrazkami pre vyssi ciel,
po vyhodnoteni spodnej casti modelu, si tie rukavice mozem dat dole, ked uz to inak ne ide...
ak by sa aj kazdy hodnoteny model mali pouzit jedny, co jedny hned aj trojo rukavic, tak to nie je ziaden "majland", kazdy usporiadatelsky klub toto hravo zvladne...
nehovoriac o tom, ze rukavice sa daju opakovane pouzit niekolko krat...teda ked sa to uz neda aspon pol hodinku vydrzat a treba ich stale davat dole...
no a teraz sme v bode, kde uz to je iba cisto o ekologii.. kazdy sudruh by sa mal zmysliet nad tym, ako velmi skodi matke Zemi plytvanim s tymito rukavicami... :wink:

Takze ak nie som ochotny toto akceptovat, nebudem robit rozhodcu..teda JA, hovorim stale za seba...ale JA budem ochotnay a nejako to prezijem .. :)
inak vseobecne sa cudujem, ze na bodovackach sa nepouziva standartne zrkadlo a ktorykolvek z rozhodcov sa moze dosytosti kedykolvek vyoblapavat s modelom...
toto sa napriklad u nas na sutazi snazime eliminovat v co najvacsom meritku a aj sposob hodnotenia tomu nahrava, aby sa model zo spodu pozeral max. 2x pocas bodovania...
Ale to je aj otazka minimalne troch spolu hodnotiacich rozhodcov a sposobu uchopenia modelu, co je niekedy cela veda, ale to tu teraz nebudem rozoberat...
v kazdom pripade by hodne pomohlo foto, ci strucny popis toho, ako model bezpecne uchopit.. tyka sa to hlavne zlozitejsich konstrukcii, pripadne riadne nalozenych rur...urcite nie Spita... :D

A co sa tyka Mosona... asi pre vacsinu (vratane mna) patri tato sutaz medzi etalon sutazi v Europe s aspiraciou na udalost svetovu, ale prave toto je jeden z "kamenov urazu" tejto prestiznej akcie...
Sam mam dost neblahe skusenosti s poskodenymi modelmi ( v jednom rocniku dva z dvoch, z toho jeden fatalne ) o obtlackoch prstov ani nehovorim, tie je vidiet ako pocas akcie, zo dna na den pribudaju... :grin:
A ked uz tu boli spomenute tie klobasky...( inak milujem ich :-)˜ ) tak verte, neverte, zazil som pocas jedeneho z nedavnych rocnikov na vlastne oci, bajuzateho, do sudka zaobleneho Huna,
co sa po dotlaceni mastnou klobasou a utreti paprc do tricka na pupku, dal do presuvania modelov BEZ RUKAVIC...!!!
vtedy moja iluzia o "svetovosti" Mosonu, hodne utrpela...
ARAYA

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rok 2017