Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod honza čižule » 31 bře 2017, 05:20

Ta práce s papírem je fascinující... Přesná, jednoznačná a hlavně naprosto čistá - když já brousím trup, tak musím uklidit od prachu celou dílnu a někdy i místnosti sousedící. ...a ten binec po každém řezání, hoblování, protahování, truhlařina je sice krásná, ale tohle se mi moc líbí, akorát na papír pro lodě nikdy nebudu mít odvahu sáhnout.
Skvělá práce, perfektní rozvaha a pracovní postup!
=D> =D> =D>
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 31 bře 2017, 08:48

Děkuji všem za podporu a milá slova.
S kartonem i papírem pracuji ráda, letité zkušenosti mohu využití a dále rozvíjet, naopak ze dřeva mám dodnes respekt, byť už ho v menší míře také používám ke zhotovení některých detailů a pevnostních prvků. Ovšem i papírové/kartonové díly brousím - například celou kostru budu před nalepování obšívky srovnávat smirkem. Naštěstí tak činím vždy venku. :D
Ona ta stavba až taky rychle nejde, včera se mi povedlo udělat pouhých 8 žeber ( u předchozích modelů jsem měla základ kostry hotový za 2-3 dny!!):
1.jpg
2.jpg
3.jpg

Hodně času trávím nad knihami a zkoumáním dobových modelů apod. a snažím se dohledat optimální řešení. Některé věci upravuji, jak se říká za pochodu, když se mi prvotní řešení nepozdává - například nyní budu upravovat příď v místě vstupu čelenu - podle mnoha modelů z tohoto období a také když jsem přiměřovala zkusmo čelen k osovému žebru v odpovídajícím úhlu dle dobové malby, vychází vstup níže:
HMS Royal Katherine -  vstup čelenu.jpg

Předpokládám, že mohl být v půlkruhové plošině/palubě pod kastelem (nevím, jak se tomu správně říká). A také mi přijde, že mohl být vyosený ( jako tomu bylo třeba u SoS). Všimla jsem si toho například zde:
St Michael.jpg
prince6.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 31 bře 2017, 09:49

Ahoj Doris, to tvé tempo je opravdu dech beroucí a jak tak pozoruji tvu přípravu a hledání podkladů, tak se těším na další tvé postupy a fotky.
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 31 bře 2017, 11:40

Máš to skvěle vymyšlený i vymakaný.....už teď je vidět, jak bude konstrukce pevná....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 dub 2017, 23:25

Děkuji Vám za komentáře, přátelé.
Všechna žebra na pravoboku už jsou na svých místech, zbývá doplnit pomocné profily na přídi a zádi pro optimální usazení obšívky a také vše zpevnit.
Musím říci, že to byla docela makačka, provedla jsem několik úprav a ještě bude třeba některé věci doladit, aby to bylo perfektně připravené pro další práci.

3.jpg
6.jpg
4.jpg
1.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 dub 2017, 07:24

Pro zkušené znalce, kteří toto možná dokážou vyžešit:

Co mne hodně zarazilo, tak když jsem přiměřovala nákresy žeber v plánech Sussexu vůči šířce trupu a palub, tak ty rozměry na jednotlivých vrstevnicích 1-5 vůbec nekorespondují. Největší rozdíly jsou na přídi a zádi, jsou tam propastné skoky. Když jsem sestavovala kostru RK, která z té od Sussexu vychází, nevypadalo to vůbec dobře, i když jsem pozice žeber a tvar (například na zádi) zachovala. Ostatně mezi nákresy žeber v plánech nesedí ani šíře P a L strany. Možná jsem něco přehlédla, netuším, kde je chyba.
:-k

Zde přikládám pár fotek:

Rozdíl v šířce přední (129mm) a zadní (132mm) sekce žeber - je mi jasné, že tam chybí několik středních - nejširších žeber, ale proč tedy nejsou v plánu zakreslené při pohledu od přídě a je tam tento velký skok? Pokud to správě chápu, měla by být zakreslena žebra až po poslední ve středu trupu, které je ještě vidět, ale tady tomu tak není..... :shock:
a.jpg
b.jpg

Rozdíl v šířce žebra (a) na páté vrstevnici v pohledu shora (85mm) v porovnání s tímto žebrem při pohledu zepředu (tam má pouhých 70mm):
d.jpg
c.jpg

No a tohle jsem už nechápala vůbec - tvar žebra 31 versus 30 v horní části a jeho zúžení směrem k zádi naprosto neodpovídá pohledu shora a konstrukčně ho nelze použít - paluba se na okrajích zužuje lineárně a téměř v přímce, tohle by ale vytvořilo nereálné zakřivení - oba žebra jsou navíc blízko u sebe, takže ten zlom je o to výraznější. :!:

e.jpg
f.jpg

Přijde mi to spíše jako ilustrační nákres žeber,než jejich přesný plán, ale třeba tomu nerozumím a hledám chyby, kde nejsou.... Jak se pak podle takových plánů postupuje, když se staví přesný model? Řešili jste už někdy něco podobného?
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 02 dub 2017, 09:02

Problém je v tom, že modelářské plány Sussexu, ze kterých vycházíte, jsou zfušované.

Na nedostatky např. upozorňuje jeden rakouský modelář:
I can only recommend everybody who wants to build a model based on these plans to make a lot of checking before making too much saw dust. Klaus

https://modelshipworld.com/index.php?/topic/907-hms-sussex-1693-by-gilbert-mcardle/

Bohužel jsem se na Vaše vlákno podíval až teď, jinak bych Vás varoval dříve.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 dub 2017, 09:36

Děkuji Vám i tak Kapitáne, alespoň nyní vidím, že chyba nebyla na mé straně, ale skutečně ty plány nejsou O.K. Je to přinejmenším upozornění pro další případné zájemce o stavbu HMS Sussexu dle uvedených plánů.
Tak jako tak to předělávám na trojpalubník a s úpravami jsem počítala. Celá příď bude vyřešena jinak, záď je jednodušší, tam to až tak zlé nebude. Už na tom pracuji,nehodlám se toho vzdát. Větší část je v pořádku. 8-)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 02 dub 2017, 10:46

Ahoj Doris, to je vždycky problém v začátku vyladit to, čeho se držet, já třeba udělal chybu na Pandoře, že jsem žebra dělal podle průřezů, a pak jsem je musel předělat podle žebrorysu, byly tam velký rozdíly....
Žebro A je podle žeber prakticky stejně široké jak na vrstevníci 4, tak 5. Pohled shora tomu neodpovídá, a tak si myslím, že ta čára kterou považuješ za vrstevníci 5 je spíše okraj lodi....? Přechází v plnou čáru, a pod úvazovou lavici už není zakreslaná, což by v případě vrstevnice bylo....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 02 dub 2017, 11:02

A v případě té zádě koukáš na nejvyšší bod, a ten pohled shora.... není třeba v jiné výšce na jiné palubě?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 02 dub 2017, 15:13

Pěkně bojuješ Doris!!!! ;-I ;-I Jak to sleduji, tak každý bojuje s papírovými plány. :?: Čím dál více chápu, proč je to ideální přenést do CADu a tam 3D body porovnat a případně srovnat. Případně by to šlo zřejmě i přemalovat v papírové podobě, ikdyž plán bych bral jako zákon... :? :wink:
Myslím, že nepřesnosti jsou max v milimetrech, jak jsem koukl na Rozdíly v šířce žebra (a) na páté vrstevnici v pohledu shora (85mm) X zepředu (70mm): myslím, že šíře je až ve výšce přední paluby a ta souhlasí...
Jinak rapidní zúžení zadního žebra na zádi je snad u všech plánů co mám, zatím jsem ho chápal jako poslední hranu zrcadla ve výšce paluby, které je od žebra 30 dost vzdálená a také tam další žebra směrem k zádi nejsou namalovaná.. :?: :?:
No plán mě čeká brzy, tak uvidím i já..... :| Držím dále palce!! O. :cool: :cool:
Přílohy
Sussex Doris.jpg
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 dub 2017, 15:36

ELKAN píše:Ahoj Doris, to je vždycky problém v začátku vyladit to, čeho se držet, já třeba udělal chybu na Pandoře, že jsem žebra dělal podle průřezů, a pak jsem je musel předělat podle žebrorysu, byly tam velký rozdíly....
Žebro A je podle žeber prakticky stejně široké jak na vrstevníci 4, tak 5. Pohled shora tomu neodpovídá, a tak si myslím, že ta čára kterou považuješ za vrstevníci 5 je spíše okraj lodi....? Přechází v plnou čáru, a pod úvazovou lavici už není zakreslaná, což by v případě vrstevnice bylo....

To je marné, člověk se chybami učí. Taky jsem spoléhala na to, že plány jsou přesné a ejhle. ](*,) Těch nesrovnalostí při porovnávání nákresů je tam nespočet a nejsou jen v milimetrech. I ty další vrstevnice jsou mimo na všech 31 žebrech v porovnání s nákresem paluby. Ta čerchovaná "5" by měla mít vzdálenost od osy trupu shodnou s tím, co je na žebrech - tedy pokud by to bylo v pořádku, v tomto místě by se zároveň téměř dotýkala "4" ( jak píšeš, na tom žebru "a" jsou stejně široké), ale jak je vidět při pohledu shora, jsou kus od sebe. :? Co jsem tedy dosud stavěla dle plánů i ze stavebnic (RC, SoS, Vicy a další), tak mi to vždy sedělo a korespondovalo mezi sebou na 100%. Plány Sussexu mi přijdou pouze ilustrační, nikoliv však vhodné pro přímé sestavení modelu.

Ondras71: Tak tak, v PC se dá mnohé pořešit a prověřit, asi mne to taky časem donutí na tom zapracovat. Hodně to pomáhá, když v tom člověk umí chodit. ;-I

Přikládám názornou fotku, kde je vidět, jaký paskvil vytvoří originální tvary žeber, když se přesně poskládají podle plánů:
6a.jpg

Skok mezi žebrem U a W je tak markantní, že trup se v tomto místě doslova láme. A stejně tak tomu bylo i u dalších žeber na přídi a zádi. Střední část trupu je jakž takž.
Po předělání všech žeber na přídi jsem ponechala původní žebro "W" (jeho okraje je na fotce vyznačen žlutou křivkou) a nalepila na něj nové - je o dost širší. A ještě třešnička na závěr - po přepočtu a porovnání vrstevnic Sussexu ( pohled na palubu), to najednou sedí O.K. :D

Tady je ještě jednou totožná fotka ovšem bez zvýraznění:
6.jpg

Co naplat...., žebra jsem opatrně odřízla a pustila se do reparátu..... :-D

Nyní už to vypadá jak má, tahle verze už vychází dobře - testovala jsem plaňky a hezky se na tom ukládají.

1.jpg
2.jpg
5.jpg
3.jpg
4.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 02 dub 2017, 15:54

Jak vidno, nelze věřit nikomu a v podstatě ničemu. Tedy co se týče plánů na lodičky. To stejné mě potkalo u NL, díky tomu mám teď stavebnici jako zdroj materiálu a stavba je už klasický scratch build. Odchylky žeber byly od ideální tvarové roviny místy až 3 mm. Někde neseděly s tvarem lodi vůbec - to jsem si ověřil až následně podle originál plánů z dánského archívu, ale i ty jsem si v Rhinu zkontroloval na 3D modelu. Nesedělo jen jediné žebro cca o 0,5-0,8 mm(ale to jsem mohl spáchat i já při překreslování JPG souboru do 2D v Corelu). Teď si kreslím celou loď podle podkladů z archívu a mohu říci, že je to sice dost práce navíc, ale na lodi neopravuji téměř nic...
Jinak se mi Tvá stavba moc líbí.
Přílohy
Norske Löwe admiralitní plán-3D model .jpg
Kostra trupu _vodorysky.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 02 dub 2017, 17:58

Zdravím Doris, koukám, že jsi zdárně překonala první problémy. =D> Kostra trupu vypadá dobře.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 02 dub 2017, 19:30

Už sedím v první řadě se zatajeným dechem.
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno