Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jeep SAS - ETO 1944 (Italeri 1:35)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Jeep SAS - ETO 1944 (Italeri 1:35)

Příspěvekod G.S.PATTON » 20 úno 2017, 18:30

Úvod:
Hola, před sedmi lety jsem dělal pouštní jeep SAS od Tamiye (letitá stavebnice) a vloni na Jihlavě jsem koupil za zhruba stejný peníz stejně letitou stavebnici evropských Sasanek. Co jsem se pídil o historii těchto jeepů, tak na rantlu zadních podběhů měli dvě nádrže místo zásobníků na kanistry. Toto bylo dělané na přání SAS veteránů z Afriky (publikace British Wartime Jeep). Zkoumáním této stavebnice od různých modelářů z výstav deset a více let zpátky jsem si udělal několik poznatků a začal kombinovat. Hrozně se mi líbila idea vinětky, kdy ve Francii tento jeep přijede ke kontejneru se zbraněmi či municí. Kontejner i pár figur na to dostačujících bych měl, ovšem nelíbilo se mi, co Italerka nabízí a proto jsem začal projíždět fotky těchto jeepů z Francie 1944 (před vyloděním) až po oblast Düseldorfu 1945. Kombinoval, kombinoval, až jsem překombinoval a varianta, která mi vznikla by ve Francii nejezdila. Což značně omezuje použití viněty s kontejnerem, protože v Hollandsku během Market-Garden jsem nenašel, že by se tyhle jeepy vyskytovaly a vůbec tyhle skupiny operovaly. Nejbližší mi byla zmínka ve výše zmíněné publikaci o působení jednotek SAS či kombinace SAS + odboj s těmito jeepy v oblasti Vallonska (Belgie). Dle charakteru bojiště zde a podmínek v Belgii obecně jsem se rozhodl pro revizi nastraženého sabotážního zařízení na železnici.
Stavba:
Předně je to stará stavebnice se zvonivým plastem, přesto jsem se rozhodl použít Tamiyácké lepidlo se světle zeleným víčkem. Chladič silně nevyhovoval a tak jsem z plastové destičky nahradil dle fotek žaluziovým. Zaslepil jsem pravý světlomet a do zadu dal německou bednu na munici od plusmodelu a navařený nosič umístil místo nabízených schránek na něco, co jsem doteď nedokázal identifikovat. Tím ovšem přebýval prostor s náhradou. Ano, mohl jsem přidělat náhrady dvě na sebe (fotka z Itálie z výše uvedené publikace), ale rozhodl jsem se, že nechám jen jednu reservu a na ní hodím velkou polní, která mi zbyla od figury SKP, kterou jsem použil do diorámy "tygří farma". Kulomet BREN u zrcátka je od firmy ResiCast, stejně tak zásobníky. Truhlíky s municí jsem na blatníky nedával, jen tu zahrádku pro baterii, kterou jsem nahradil malou polní (z fotek i výrobce zdravotní brašna). Rozhodl jsem se pro variantu s jedním světlometem pod dvojčetem vickersů a zavedl tam kabel. Náhradní autobaterie je zbytková z jeepu od Tamiye. Od stejného setu budou pak i kola, jelikož ta Italerácká jsou skutečně nevyhovující. Do výbavy na podlážku jsem naházel k autobaterii konzervu s žrádlem, truhlíky s bubnovými zásobníky, spacák (jeden, druhý je vždy na hlídce), druhou velkou polní, gasmasku lehký model a pouzdro s čištěním a náhradní hlavní pro Brengun. Nahradil jsem i profil co vede od seříznutého nárazníku k blatníkům. Obtisky jsou doslova "co kitník dal" a jméno jeepu "GHOST" (Duch) je více než příhodný pro charakter operací v tomto prostoru a v tuto dobu. Co mne zaujalo dle fotek, tak je vyndaná šlapnice pravého blatníku a udělal tu samou úpravu.
Podložka a figury:
text bude v průběhu stavby.

Závěrem bych chtěl dodat, že i v předchozím případě pouštní sasanky i tato není dělaná dle konkrétního kusu, nýbrž extrakt z několika pro znázornění různých úprav jednotlivých skupin v jednom modelovém celku.
Přílohy
UDSCN1063.jpg
Nahrazení Vickerse Brengunem
UDSCN1002.jpg
Žaluziový kryt chladiče a zaslepení pravých světlometů
DSCN0999.JPG
Vcelku snadná úprava chladiče
Naposledy upravil G.S.PATTON dne 20 úno 2017, 18:59, celkově upraveno 1
"Chytneme nepřítele za nos, a budeme ho kopat do prdele tak dlouho, dokud se nevzdá!"
General G.S.Patton

Rozděláno:
viewtopic.php?f=334&t=35082&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Člen štětečkové galaxie č. 27

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Re: Jeep SAS - ETO 1944 (Italeri 1:35)

Příspěvekod G.S.PATTON » 20 úno 2017, 18:51

Po slepení následoval surfacer a první nástřik. Po nástřiku kamufláž - volil jsem variantu použitelnou jak pro Belgii, tak i Německo. Pro nápis "Ghost" na předním pancíři mne inspirovalo hned několik fotografií. Jasný prvek chybějící šlapnice je též dle fotek. Co se týče označení vozidla na hauptně je to na Evropském bojišti dle fotek 50:50 - kde je a kde není - číslo v záloze mám, ještě musím promyslet, jestli ho tam dám nebo ne.
Přílohy
UDSCN1603.jpg
nápisy či znaky na pancíři
UDSCN1549.jpg
chybějící šlapnice
DSCN1187.JPG
nástřik
"Chytneme nepřítele za nos, a budeme ho kopat do prdele tak dlouho, dokud se nevzdá!"
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 20 úno 2017, 18:52

Ještě pár fotek bez keců - chybějících bubnů u kulometů jsem si vědom.
Přílohy
DSCN1604.JPG
DSCN1603.JPG
DSCN1601.JPG
DSCN1600.JPG
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod René Ernst » 20 úno 2017, 19:19

Budu z povzdálí jedním očkem sledovat.NEJ varianta jeepu.
René Ernst

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomCZ » 20 úno 2017, 19:45

Budu taky koukat. Nakoupil jsem nové Tamky a sehnal pár Resicastů - bude toho víc :D
Freiwaldauer Flugzeugfabrik
Ich bin ein Freiwaldauer....since 2009 8-)

Lepší BANán na foru, než ananas v řiti
TomCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 21 úno 2017, 12:48

Díky za podporu.

Ještě jednou jsem projížděl fotky a s nejvyšší pravděpodobností ty, které používali Francouzi či holandský odboj čísla z 90% nemají, naopak britské operační skupiny SAS ze 70% mají, tak na hauptnu čísla dám. Uznávám, že trochu pozdě, ale snad se to vleze za ty věci....

Jde se na podložku - železniční násep zabral dva dny práce, položení kolejí (resin x balsa) a tři vrstvy štěrku tak, aby to působilo reálně. Pak najít vhodně vzrostlou vegetaci na foliáži a můžeme dolazovat do konkrétních tvarů....
Přílohy
DSCN1606.JPG
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 23 úno 2017, 09:04

Foliáž zaschla a krásně kopíruje vytvarovaný terén. Vzal jsem terracotu a začal vytvářet dno strouhy a naznačil vyjeté koleje od jeepu. Po několika nástřicích jsem byl s výsledkem spokojený a zašpinil jeep. Nejprve vysunovací tužkou Light eart od Tamiye, díky které jsem si především na podvozku vozu rozložil "bobky a cucky" poté nástřikem zasvnil zbytek jeepu a kola. Ty jsem už přilepil do připravené figury a nasucho přiložil na podložku - vypadá to líp, než jsem doufal.
Jdeme na strouhu.....
Přílohy
DSCN1618.JPG
dno strouhy je terracota s korkovou drtí a sušenými kořínky
DSCN1640.JPG
strouha u dokončení a před vodně/bahenní hladinou
DSCN1637.JPG
nasucho přidaný jeep do připravené figury - již s koly
DSCN1620.JPG
nástřiky v průběhu - vcelku výrazně ředěnou barvou, abych měl představu, která místa zvýraznit a které ztmavit
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Zahradník » 23 úno 2017, 20:36

Britské jeepy jsou krásné :P tyhle SAS by měly mít ještě upravovaný výfuk - byl natažený až dozadu. I když někdo tvrdí, že to je až těsně poválečná úprava. A krásné jeepy SAS jsou taky z Itálie.
Jirka Zahradník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 23 úno 2017, 21:42

Jirka Zahradník píše:Britské jeepy jsou krásné :P tyhle SAS by měly mít ještě upravovaný výfuk - byl natažený až dozadu. I když někdo tvrdí, že to je až těsně poválečná úprava. A krásné jeepy SAS jsou taky z Itálie.

Ano, to je pravda, ale všiml jsem si toho až při bahnění, nicméně je jedna fotka, kde to nemá protažené až dozadu. Ještě to zvážím :crazy:
Přílohy
JeepSAS B.JPG
JeepSAS B.JPG (85.91 KiB) Zobrazeno 4649 krát
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 24 úno 2017, 14:19

voda tvrdne už 12 hodin, uvidíme až zatvrdne, ale nejspíš dám ještě jednu vrstvu.... Mezitím jsem odpáral výfuk a budu dělat opravu - MB za Commanďácký a tak nějak se furt nemůžu dokopat k těm klipsům, co drží bubnové zásobníky + výběr vhodného čísla na hauptnu, ale nebojte, všechno bude :P
Přílohy
DSCN1645.JPG
DSCN1644.JPG
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 03 bře 2017, 01:05

Mezitím, co schla první vrstva strouhy, tak jsem opravil výfuk. Po pečlivém zvážení obtisků čísla na hauptnu jsem usoudil, že mnohem lépe budou vypadat obtisky nové, ne ty zbytkové a tlusté ze starších stavebnic. Na ty chci příští týden. Ve volném čase jsem do ostrých částí vložil kusy trávy, která se naprosto běžně při jízdě terénem o tyto části zachytne - ale opět jen tak decentně :)
Opět vše nasucho přiloženo a vyfoceno, jde se na druhou vrstvu strouhy a stříkance na podbězích.....
Přílohy
DSCN1671.JPG
Nasucho přiložené
DSCN1662.JPG
výfuk zepředu s kusy nabrané trávy
DSCN1660.JPG
výfuk zezadu.
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 10 bře 2017, 02:22

Tak sviním strouhou + druhá vrstva blátíčka - všechno v základu, pak se to ještě sjednotí odstínem + lesklým lakem....
Přílohy
DSCN1687.JPG
Spodní část stékajícího podběhu, zbytek vyřeší lesklý lak.....
DSCN1686.JPG
Stékající voda - až uschne, snad to bude vypadat lépe
DSCN1685.JPG
Druhá a zadní vrstva strouhy - přední přijde po uchycení vozidla
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 12 bře 2017, 16:40

Voda schne a praská, což se naštěstí dá ještě relativně v klidu opravit, jen otázka kdy???? Voda na jeepu uschla přesně dle mých představ, což je pozitivní, stejně tak drží i čísla, která jsou dle fotek nejblíže (nikoli číselně, ale fondem). Provázek přes zadní dvojče. Teď se jde na bubnové zásobníky k vickersům, uvažuji nad pytli pro hlezny, ale možná je poházím po podlaze, čímž zamaskuji nedostatky podlahy a nerovnosti stavebnice.
Zatímco to tu schne, připravuji figury, jedna je v podstatě krabičková, druhá bude velmi slušný mišmaš - nechte se překvapit :P
Přílohy
DSCN1690.JPG
Voda dosychá, ještě pár doplnění, vrstvu lesklého laku, zafixování vozidla a můžeme na figury !
DSCN1689.JPG
Protisvětlo vypadá jak mlíko, ale v reálu se na to dá dívat líp ;)
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 13 bře 2017, 13:06

Nevypadá ta krajinka dost malebně? Kašlu na jeep, dám tam žábu a rezavej sud :grin: :grin: :grin:

Ne, vážně, jdeme na ohrádku, doladíme detaily s přesahy a hurá na dodělání jeepu a poté na figury !
Přílohy
DSCN1711.JPG
Usazování ohrádky
DSCN1709.JPG
malebná to krajina podél náspu....
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 20 bře 2017, 23:49

Figury budou celkem dvě. Jedna půjde k náloži na kolejích a druhá bude vylejzat z jeepu. Obě budou mít odlišné věci, abych ukázal, jak "všestranní" SAS byli vč. různých částí výstroje nejen Commonwealthu, ale také USA.
Pro figuru u kolejí mi bohatě posloužil Dragoní set 6199, kde jsem jen lehce upravil ruku a dodal lahev od Tamiye. Líbila se mi Dragonem nabízená větrovka a proto jsem se místo klasické zelené windproofky, kterou mívali Commanďáci třeba v Norsku, zvolil maskovanou větrovku (nejen) pro řidiče (fotka).
Figura vylézajícího řidiče SAS nebyla v uspokojivé pozici vyráběná a proto jsem si ji přizpůsobil sám. Hlava je Hornet, trup Verlinden, levá ruka a noha Dragon, spodní část Denissonu a pravá ruka Tristar, pravá noha Masterbox. Sumky a lahev Tamiya, zbytek dvousložkový tmel.
Přílohy
DSCN1733.JPG
Připevnění nasucho - ještě je tam mraky práce, ve volném čase během schnutí jsem přidal trochu zeleně....
DSCN1732.JPG
Základ xichtu a zkouška, jestli sedí pozice vůči jeepu i krajině - sedí perfektně, i když si ještě nejsem úplně jistý pozicí pravé dlaně....
DSCN1726.JPG
výroba zezadu
DSCN1724.JPG
výroba zepředu
1512.jpg
Předloha maskovacího vzoru pro figuru u kolejiště - camouflaged windproof smock představený v roce 1943
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno