Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Chevrolet Bison

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Chevrolet Bison

Příspěvekod Jirka 66 » 30 led 2017, 12:46

Dokud jsem v laufu a než mi dojde krabice IH 4070 z USA, rozhodl jsem se pro další americký kousek, který ještě ve vitríně nemám - Chevy Bison, neboli dvojče GMC General, stejně jako dvojčata GMC Astro a Chevy Titan. Vyrýběn byl od roku 1976 do roku 1980 a dalších šest let se pak vyráběl General. Mám doma i Generala, ale jelikož mám rozdělané dva GMC a na čestném místě mám i reálný znak z kapoty s bizonem, bylo rozhodnuto. Po otevření krabice na mě čekalo sice velké množství dílů, ale také potvrzení již mnou několikrát opakovaného zjištění, že zlatý ERTL! Tato stavebnice od AMT je prostě důkazem, že když dva dělají totéž, není to stejné. Množství otřepů, dělící roviny, zaniklé detaily.... Auto se mi moc líbí - zase trochu jiné provedení budky a kapoty než u dalších značek, poměrně vysoké čelní sklo.... Nemám vybránu žádnou konkrétní firmu, ale rád bych na šasi místo točnice napasoval konečně nástavbu pracovní plošiny, kterou jsem kdysi vydražil na ebay z nějaké polo hračky v měřítku 1/25. Prostě nějaké kompletní vozidlo, ne jen zase tahač.
0010.jpg
0002.jpg
0001.jpg

Začínám jako vždy motorem, zde opět osvědčený Detrit Diesel bez turba. Bohužel většina podkladů a tedy asi i většina vyrobených aut byla v provedení s přeplňováním - turbo napříč nad motorem. U motoru se omezím jen na pár kabeláží, doženu to asi pak na podvozku. zajímavostí tohoto modelu auta je, že hodně vedení jde po vnější části šasi, což by mohlo být zajímavé. Mám docela dobře rozfoceného Generala ze Zolderu v Belgii, tak snad to půjde.
0036.jpg
0033.jpg
0034.jpg

Jirka 66

• Odpovědět s citací

Re: Chevrolet Bison

Příspěvekod Jirka 66 » 31 led 2017, 14:11

Motor se dočkal své barvy DD a převodovku jsem hodil do hliníku. S patinou ještě počkám, ještě tam přijde nějaký ten kabílek. Asi volím zcela jiný postup než všichni ostatní, ale jsem prostě nedočkavý :o) Chybí ještě doplnit palivové filtry, které mají být modré, což odpovídá i prospektu. Musím ale ještě vyrobit vršky filtru s připojením palivového vedení - stavebnice obsahuje jen samotné patrony. Zapracovat musím také na vzduchovém kompresoru, převodovce, kam bych mimo jiné rád umístil i PTO a čerpadlo pro hydrauliku.

IMG_5010.JPG
IMG_5002.JPG
IMG_5001.JPG

V Mezičase pracuji na rámu. Zde je to hodně náročné, neboť hledat některé polohy komponent je laborování. Především přední nápravu jsem musel ladit dle polohy tlumiče, dosedací plochy zadního uložení pera a roviny předního konce rámu. Na zadních nápravách, které sice měly svou pozici udanou montážním otvorem, to nebylo lepší - hlavně jsem musel ubrušovat dosedací plochy náprav k držákům náprav a vzduchovým měchům, abych docílil souososti. Bohužel jsem po hrubém slepení rámu zjistil, že nástavba pracovní plošiny ALTEC tam nepůjde. Musel bych řezat rám a nastavovat rozvor, což se mi už nyní nechce. Asi tam šoupnu hydraulickou ruku z doplňkové sady Italeri a plošinovou nástavbu, čímž bych konečně využil profily od Evergreenu a zkusil si částečnou novostavbu. Uvidíme!
IMG_4930.JPG
IMG_5016.JPG
IMG_5015.JPG

Palivové nádrže jsou naštěstí na stromečku z bílého plastu, takže odpadá sundavání chromu a navíc se lepí celá dna-víka nádrží, čili snadnější zabrušování než u Internationalu. Tentokrát asi oželím pásky nádrží, protože je jiná situace než u IH. Po pravdě by se u této stavebnice muselo udělat vše z gruntu - od rámu, přes nápravy, pera, držáky nádrží. To si schovám na Unistara, dá-li Bůh....
IMG_4914.JPG

Jirka 66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 31 led 2017, 16:21

Ak môžem poradiť, tak vymeň zadné zásterky. Tie plastové vyzerajú divne.
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 66 » 06 úno 2017, 13:17

neophyte píše:Ak môžem poradiť, tak vymeň zadné zásterky. Tie plastové vyzerajú divne.

Máš pravdu, plastové zástěrky a zvlášť od AMT jsou děsný. U Diamond Rea jsem je alespoň ubrousil na snesitelnou tloušťku, což zkusím i zde a pak je nějak nahřát a prohnout. Možná taky půjdou zcela pryč, to se uvidí ve finále.
Před víkendem jsem ještě udělal pár přípravných prací před dalším lepením a barvením. Do brzdových válců jsem implantoval brzdové hadice, vysochal jsem vršky palivových filtrů na motor a připravil potrubí na převodku řízení, které půjdou jednak do šasi a jednak na posilovač řízení.
převodka.jpg
brzdové válce.jpg

Jirka 66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 06 úno 2017, 15:08

Skús tie zásterky urobiť z elektrikárskych dutiniek. Stoja pár korún a super efekt.
Pár foto pre predstavu...sorry ze ti tu zasírám.
IMG_20170206_37970.jpg
IMG_20170206_37687.jpg
IMG_20170206_37547.jpg
IMG_20170206_38241.jpg

Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 66 » 06 úno 2017, 16:22

Ok, zkusím. Možná by to šlo i z duše na kolo, ale bude určitě silnější. Kdysi mi kamarád ze Škodovky donesl vzorek jakési gumové chlopně asi z ventilace, ale bohužel zůstalo jen u malého vzorku. Tady u Bisona by to mělo jít, horší je to u těch zástěrek kde je nějaký reliéf...
Jirka 66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 06 úno 2017, 16:38

Ver mi, toto je presne to čo hladáš.
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 66 » 08 úno 2017, 16:13

Tak jsem na radu kolegy vyrazil do Hornbachu a v sekci elektro zakoupil maxi smršťovačku na zástěrky. Pro info ten kus gumy stojí 79,- Kč, takže poklud víte o levnějším...ale na pár modelů to vystačí. Doma jsem pak zamáčkl slzu a za pomoci Proxona uťal původní zástěrky, opatrně odfrézoval a odbrousil zbytky okolo původních držáků a připravil na vlepení nových zástěrek
IMG_5397.JPG
IMG_5399.JPG

Trochu jsem vylepšil kardany - na výrobu zcela nových jsem se necítil, tak jsem jen provrtal a probrousil kříže, aby to nebyl jen reliéf.
IMG_5393.JPG
IMG_5396.JPG

Nalepil jsem převodku řízení a brzdové válce a před barvením i stupačky a držáky baterií. Trochu jsem si musel pohrát s polohou držáků kastlíku baterií, které budou v barvě šasi (červené) - tedy zafixovat prozatímně s kastlíkem, jenž pak bude barven na černo. Na fotkách jsou nasazeny i nádrže na palivo u nichž jsem se ještě nerozmyslel zda půjdou do hliníku, či je nechám také v barvě podvozku. Obě varianty mají své pro i proti - varianta barvy šasi by byla každopádně jednodušší a trochu by odlišila auto od ostatních modelů. zvlášť jako stavební auto, hliník pak zase dává vyniknout, tož babo raď!
IMG_5403.JPG
IMG_5404.JPG
IMG_5405.JPG

Před půlnocí jsem se ještě postil do "zacelení ran" po vsazení posledního příčníku s držákem zadních zástšrek, který se vlepuje resp. vsazuje do klínového zářezu ve spodní části podélníku. Nezbylo tedy než zaplnit boky podélníku a doplnit spodní část profilu podélníku z destičky.
IMG_5402.JPG
IMG_5407.JPG

Jirka 66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 08 úno 2017, 16:17

Dobrá práca. Pozorne sledujem. =D>
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jouda » 08 úno 2017, 21:56

U minulého tvého modelu jsem si říkal......tak a teď zase bude pár let ticho po pěšině,ale hle,Jirka se nám vrací mezi aktivní modeláře. Tak vítej zpátky pane presidente =D>
Je to sice dál,ale o to horší cesta.........
Jouda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 66 » 09 úno 2017, 08:54

Jouda píše:U minulého tvého modelu jsem si říkal......tak a teď zase bude pár let ticho po pěšině,ale hle,Jirka se nám vrací mezi aktivní modeláře. Tak vítej zpátky pane presidente =D>

Láďo, díky za přívítání. Snad mi to vydrží, když jsem teď " na vlně". Chuť je, jen ten čas a oči unavené z PC a odsloužených let. Obdivuji vaše výrobky na které už tak nějak nemám, ale je fajn vědět, že se ty kamiony tak rozjely a stejně tak kvalita (bohužel ne tak u výrobců modelů). Chtěl bych toho co nejvíc postavit dokud to jde a pokusím se v rámci možností i nějak pěkně, alespoň tak aby se to líbilo mě. Ale budu rád i za mírnou kritiku a rady :o)
Váš El president :lol:
Jirka 66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 09 úno 2017, 16:25

Však jen stavěj. To je dobře. Stavět se musí a je to to hlavní. A když je kadence, je to super. Čert vem, že jsou to jen poladěný krabičky. Já mám za sebou v poslední době krabiček spoustu, od Prostaru přes Stralis...pětatřicetiny, traktor od Hellera...a jsem živoucím důkazem, že to je zábava a ty modely vypadají dobře. A už se zase na něco takovýho těším, jen co se vyblbnu na těch resiňácích...

Hlavně stavět...
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 12 úno 2017, 08:53

Čoveče Jirko,měl jsem to auto několikrát v ruce,že si ho koupím (v Belgii),ale nakonec jsem tak nikdy neučinil :-D .No a teď to snad bude poprvé,co to uvidím i postavený.No,je to řehole tyhle modely dávat dohromady.Sleduji,zatím dobrý! =D> PAvel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 66 » 15 úno 2017, 16:12

Trochu jsem byl zabrzděn mužskou smrtelnou nemocí - rýmičkou, která se mnou flákla do postele a ještě se s ní peru, ale alespoň o kousíček jsem postoupil. Hodil jsem šasi do barvy - červené, tak jak bylo auto často vyráběno, jak je ve stavebnici v návodu i jak ho mám v prospektu. Mimo časté černé šasi se taky odliší a vyniknou vzduchové měchy.
IMG_5427.JPG

Bohužel jsem si v této fázi stavby všiml jednoho závažného detailu. Mírně prohnuté podélníky,které jsem si myslel, že srovnám lepením příčníků, bohužel prohnuly podvozek do banánu. Přiznám se, že se mi už teď nechce vše rozebrat a začínat znovu, takže to zkusím "narovnat" pomocným rámem nástavby. Jak jsem psal, upustil jsem od instalace pracovní plošiny a využít z archivu doplňkovou sadu Italeri - hydraulickou ruku Effer za kabinu a plošinou nástavbu, kam by se teoreticky dalo švihnout i zvedací čelo ze sady. Často se u těchto nástaveb používalo, ale samozřejmě by se muselo upravit - zkrátit. Ale zatím opravdu ještě nevím.
IMG_5430.JPG

další věcí, kterou jsem zjistil je, že po slepení schůdků - stupaček u schránky baterií je nemožné pak už víko baterií sundat, takže pro modeláře zbývá si vybrat - zadělat, nebo otevřít a nechat vyniknout baterie i držákem baterií. Přiznám se, že asi zvolím variantu zavřenou, byť mám baterie nabarvené a napatinované. Nestavím dioramata ani nedávám modely na desky, takže by se volné víko leda ztratilo.
IMG_5429.JPG

Včera večer jsem se pustil do drátenictví, které ale ve finále bude bohužel (bohudík?) schované pod nástavbou, takže vlastně zbytečná práce:o)
IMG_5448.JPG

Přidávám také kabeláž na motor
IMG_5454.JPG
IMG_5453.JPG

a umístil jsem i vedení k posilovači řízení.
IMG_5444.JPG

Jirka 66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 15 úno 2017, 16:41

Pekná a zodpovedná práca. =D>
Obrázek
neophyte

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno