Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Victory 1:78 (úprava stavebnice)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

HMS Victory 1:78 (úprava stavebnice)

Příspěvekod Raty » 02 zář 2016, 09:44

Zdravím všechny modeláře, tak i já jsem se rozhodl začít se stavbou dřevěného modelu lodi a pokračovat v modelaření, se kterým jsem před 15ti lety skončil. Tehdá to ale byly jen plastové modely letadel.

Dlouho jsem zvažoval jakou loď začít stavět. Nakonec jsem zvolil vlajkovou loď admirála Nelsona HMS Victory. A nedal jsem si žádný snadný model na začátek a rovnou zvolil měřítko 1:78. Loď jsem začal stavět v listopadu 2015 a od začátku jsem jel podle návodu stavebnice, ale už hodně brzy jsem si řekl, že takto ne! Na první pohled by sice loď vypadala zajímavě, ale na druhý pohled by to bylo šíleně odfláknuté (místo děl pouze zapíchané hlavně do dřevěné lišty, místo oken jen modře nabarvený podklad překližky, atd). Takže jsem si řekl, že když už to budu stavět nějaký ten rok, tak ať se to podobá alespoň trochu realitě.
Takže když jsem měl hotovou kostru a nalepené a nabarvené lišty, kam se měly zapíchat hlavně, tak jsem skončil a vrátil se na samotný začátek, všechno jsem "rozlepil", žebra potom hodně ořezal, abych měl místo stavět všechny dělové paluby a začal jsem znovu.
Dále jsem se rozhodl že udělám osvětlení z LED diod, imitující svit svíčky. Původně jsem měl v plánu pouze osvětlit záď lodě, ale protože svítilny byly samozřejmě po celé lodi, tak jsem se rozhodl osvětlit celou loď a na každé palubě bude zhruba 20 diod. Celkem nějakých 80 diod. Do lucern plánuji vést světlo z diody pomocí světlovodu a bude to dokonale imitovat svíčku a její plamen.
Postupně sem vložím pár fotek pro představu jak stavba pokračovala v posledních 10ti měsících.

Stavebnice je od firmy Panart
Krabice.jpg

Raty

• Odpovědět s citací

Re: HMS Victory 1:78 (úprava stavebnice)

Příspěvekod Raty » 02 zář 2016, 10:24

Takto vypadala kostra, dokud jsem stavěl jen podle stavebnice
kostra.jpg

Takto vypadala po rozebrání
rozebrani.jpg

Tady je už kostra s "odlehčenýmy" žebry a spodní dělová paluba z ořechového dřeva
odlehcena zebra.jpg

Takto loď vypadala po 1. plaňkování
Plaňkování1.jpg

Tady je druhé plaňkování (bohužel v této fázi jsem se ještě nerozhodl vyřezat střílny a teď toho lituju)
Plaňkování2.jpg

Tady je hotové druhé plaňkování a řezání střílen
Okýnka.jpg

Střílny jsem vyřezal pilkou a poté začísťoval nožíkem a pilníkem. Ve stavebnici jsou mosazné rámy střílen a vypadí dost hrozně a nepřirozeně, proto jsem se rozhodl, že je tam nedám a střílny udělám přirozeně s drážkou kolem (bohužel tady jsem litoval, že jsem střílny nevyřezal v první vrstvě plaňování a ve druhé bych potom jen odskočil o kousíček a bylo by to "čisté". Takto jsem musel kraj naříznout až na první vrstvu a odlomit kousíček z druhé vrstvy. Takže někde se to samozřejmě nepovedlo dokonale a drážka je "ohlodaná" a teď to budu muset nějak vyrovnávat tmelem.

Tady je osvětlení spodní dělové paluby ještě před demontáží
osvětlení.jpg

Další dost nepřirozenou věcí byla tloušťka trupu. V takovémto měřítku by obšívka na spodní palubě měla mít zhruba 7mm a já ji měl pouze 2,5mm, proto jsem se rozhodl k dalšímu razantnímu kroku a to oddělat osvětlení a zesílit trup další vrstvou zevnitř. A pro spodní dělovou palubu ještě jednu vrstvu navíc.
Vyztužení.jpg

Dále řeším otázku děl. Chtěl jsem nějak využít ty hlavně, tak mě napadlo k nim z dřevěné kulatiny pomocí vrtačky (soustruh nemám) vyřezat druhou část. Tím že ze spodní paluby budou opravdu koukat jen hlavně těch děl a lafeta a druhá část děla nebudou téměř vidět, tak by to mohlo být použitelné, ale furt hrozně váhám jestli raději nekoupit celá soustružená děla i do spodní dělové paluby.
děla.jpg

No a toto je aktuálně můj stávající stav. Pracují na další vrstvě plaňkování. Tentokrát už jen dekorační vrstva z 0,5mm silného a 4mm širokého mahagonu, aby vynikla struktura dřeva a napojení a drážky prken. (1. a 2. vrstva byly z dlouhých planěk (cca 60cm)). Na 3. vrstvu používám pouze maximálně 10cm dlouhé plaňky, aby to zase trochu odpovídalo realitě. Na záď jsem použil část ze stavebnice, která byla docela použitelná (ještě ale přijde osadit dekorativníma prvkama). Okýnka jsem vyřezal skalpelem a později, až je zasklím, je znovu osadím, ale o něco hlouběji, aby nepůsobily tak plochým dojmem.
Plaňkování3.jpg

Raty

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raty » 02 zář 2016, 11:20

Ještě přikladám fotku děla vyrobeného z té hlavně (nevýhoda je, že předek je podstatně těžší než zadek 8-[ )
dělo.jpg

Tady je ještě vnitřek trupu a to vyztužení
vnitřek.jpg

A nakonec boční pohled na aktuální stav
Bok.jpg

Raty

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 02 zář 2016, 12:37

Zdravím Tě a vítám Tě mezi staviteli, kteří se odhodlali své výtvory předhodit fandům i kritikům.. :-D Prvně smekám, že jsi si vybral napoprvé tak rozsáhlý model a kvituji, že se snažíš stavebnici dotáhnout k větší realitě!! ;-I Z fotek je vidět, že už máš modelářství v krvi, výsledek bude určitě parádní!! :mrgreen:

Úprava polohlavní děl je unikátní, ještě jsem ji neviděl, pokud budeš všechna děla barvit, do spodní paluby se určitě dají dát, jen bych hlaveň vzadu opravdu pevně spojil s lafetou a lafetu s palubou, aby časem nezapůsobila gravitace a dělo se nepřevážilo. #-o
Určitě se těším na další fotky ze stavby a držím palce!!!! =D> =D> =D>
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 02 zář 2016, 13:45

Ahoj, paráda! Budu rád sledovat Tvé dílo. Ty polohlavně určitě využij, protože když jsem jen letmo počítal, kolik děl je na lodi, více jak 100 kusů, tak to by Ti model hodně podražil....
Ale zase na druhou stranu upravit Tvým originálním způsobem tolik děl taky nebude lehký....
Tak ať se dílo daří...
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 02 zář 2016, 18:19

Zdravím, tak tohle bude určitě parádní stavba a držím palce. Hodně zdaru při jejím pokračování. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 03 zář 2016, 18:56

Těším se, a jsem rád, že budu moci sledovat další krásnou stavbu. a když vidím, jak pečlivě a pokud možno věrně stavíš trup chci se zeptat, zda budeš dělat měděný spodek trupu.
Držím palce a přeji krásný model.
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raty » 03 zář 2016, 20:50

Měděný spodek trupu a "wales" mám v plánu dělat podle obrázku z knihy The Anatomy of Nelson's ships.
Zde jsem vyfotil ten nákres (snad neporušuju nějaká autorká práva)
Plan.jpg

Bohužel až po tom, co jsem měl hotovou 3. a poslední vrstvu plaňek tak jsem se někde dočetl že "wales" v tomto příadě lichoběžníkové, není další vrstva, ale je to stejná vrstva, akorát v té části o něco silnější. Já to v mém modelu budu muset nalepit jako další vrstvu. Ono když to pak natřu nebo přestříkám černou barvou, tak to stejně nebude moc vidět, ale mrzí mě to.
Raty

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 03 zář 2016, 21:34

Raty píše:Bohužel až po tom, co jsem měl hotovou 3. a poslední vrstvu planěk tak jsem se někde dočetl že "wales" v tomto příadě lichoběžníkové, není další vrstva, ale je to stejná vrstva, akorát v té části o něco silnější. Já to v mém modelu budu muset nalepit jako další vrstvu. Ono když to pak natřu nebo přestříkám černou barvou, tak to stejně nebude moc vidět, ale mrzí mě to.

člověk se stále učí!! Z toho si nic nedělej, důležité je to, že máš plaňky obšívky ve správném směru (prošlupu) a wales se s nimi nebude křížit, což někteří modeláři nevědí. Umístit další vrstvu na bude pracnější, ale jak říkáš, nebude to vidět!! Zkus jí umístit již nabarvenou, pokud to půjde, aspoň na hranách, ať minimalizuješ znečištění boků trupu barvou.
Držím palec, ať máš co nejméně předělávek, co stavbu zdržují. Ale předělat něco ještě v době, když to je jednodušší je ok. :cool: Bez chyb staví pámbůh, s drobnými chybami ti nejlepší a..s chybami mi ostatní.. :-D
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raty » 27 lis 2016, 21:55

Po pár pauzách opět pokračuji ve stavbě a mám před sebou pár nelehkých cílů a potřeboval nějaké rady od zkušenných stavitelů.

1. Potřeboval bych doporučit nějaký tmel, kterým bych mohl "vyhladit" okousané strany sřílen. Řešení je buď tedy nějaký tmel, který bude velmi dobře lepit na dřevo a zároveň bude dost tvárnej. No a nebo pak ta podstatně komplikovanější varianta je ta, že těm ošklivým střílnám (většina) opiluju ty drážky a udělám nové boky z 1mm tlustých planěk. Jednu střílnu jsem tam udělal (viz foto) a vypadá docela parádně, ale bylo to dost náročně a takovýchto střílen potřebuji udělat minimálně 60

Zde je zakrouškovaná ta opravená střílna
opraveno.jpg

A zde jsou nějaké ty hrůzy, které musím nějak upravit.
hruza.jpg

2. Další věc kde bych potřeboval nakopnout je: Jak docílit ideálního vzhledu "okapů" nad střílnama, tak jako to má opravdová Victory (viz foto níže)? No a pro porovnání je foto toho polotovaru, co je dodáno ve stavebnici. Napadá někoho nápad jak to upravit aby to bylo jako na originálu? Nebo se mám rovnou pokusit o nějakou vlastní výrobu třeba z moduritu? No a aby to neblo uplně jednoduché, tak na originále v nějakých částech ty "okapy" zasahují do toho vyztuženého pruhu a to bude ořišek to tam zapasovat. Buď to tam nějak zapasuju a nebo ten pruh udělám asi o 1,5 mm užší.

polotovar ze stavebnice
okapy.JPG

originál HMS Victory
original.jpg

Jinak co se týče mého progresu, tak aktuálně dodělávám wales, potom dodělám to vyztužení trupu a potom bych rád nějak opravil ty střílny. No a pak asi už začnu barvit trup.
Co se týče děl, tak nakonec jsem objednal všechny děla u Radka, aby výsledek byl perfektní. Děla a kladky mi už dorazily a kvalita je exceletní. Hlavně kvalita kladek mě ohromila. Foto pošlu později, až začnu pracovat na dělech.

Předem děkuji za každou radu nebo návrh na vylepšení.
Raty

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 02 pro 2016, 17:41

Pěkně pokračuješ!! ;-I
otázka 1 - myslím si, že pokud budeš trup barvit, stačilo by tmelení. Instalace tolika rámečků by byla asi hodně namáhavá a odrazující.. Otvory nevypadají moc křivé, max hrbolaté dřevo. Ideální stav usazovat již čisté hrany, ale myslím, že to vytmelit půjde. Nevím jak ostatní, ale já bych použil nějaký měkčí tmel, aby se dal rozetřít a v rozích případně dobrousit. Používám vodou ředitelný tmel na dřevo z OBI, po vybroušení jej nalakuji a je tvrdý jako beton.

otázka 2 - já osobně bych vyrobil vzor a nějak to odlil, třeba z epoxidu, potom budou všechny díly stejné. Pokud se kříží s výztuhami, nějak se to dá pod barvu určitě zaretušovat.

Nákup dílů u Radka Ti schvaluji, takhle pěkné doplňky by člověk pracně a dlouho vyráběl. Svou loďku bych bez jeho doplňků nedal.. :oops: Držím dále palce. O.
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raty » 02 pro 2016, 21:49

No, tak mi to nedalo a po několika dnech neustálého hlodání svědomí jsem zase udělal krok zpět. Rozhodl jsem se tu finální obšívku udělat ještě jednou a lépe
1. místo 4mm širokých planěk použiju pouze 3mm, protože ty 3mm jsou podle mého měřítka 1:78 ve skutečnosti cca 23cm, což je i tak dost, ale bude to vypadat mnohem realističtěji než ty 4mm.
2. Plaňky budou mít aspon správny směr a nebudou se křížit s wales. Bohužel jsem předtím postupoval podle plánů ze stavebnice, kde wales a plaňky měly téměř vodorovný sklon. Takže jsem plaňky měl skoro vodorovně a wales byly už podle současné Victory a křížily se. Sice pod tou černou barvou by to asi tak do očí netlouklo, ale prostě mi to nedalo. Navíc místo nátěru to chci stříkat airbrushem aby více vynikly spáry a trochu i struktura dřeva
3. tu finální mahagonovou obšívku jsem tedy zbrousil a udělám obšívku z ořechu, protože ten mahagon byl až moc porézní a zase vzhledem k měřítku to bylo hrozně moc "nerovné". Ona by asi byla ideální lípa, protože ta není porézní vůbec a blížilo by se to realitě, protože ty prkna na těch lodích přeci jen byla opracovaná. Nicméně aspoň částečná poréznost se mi dost líbí a i pod tím nástřikem to bude snad vypadat zajímavě, když tam nějaká struktura dřeva bude vidět.
4. budu moct snadněji doladit aktuální nedostatky na střílnách.

Jinak tedy potřebuji ještě jednu radu. A to ohledně správného tvaru wales. Na aktuální Victory jsou z rovných prken, ale v dobách kdy Victory křižovala moře, tak měla wales lichoběžníkové. Jenže teď je otazka JAK?
V knize kterou mám tak ja nákres dobového vnějšího vzhledu (viz obrázek dole) a na tom obrázku jsou v prostředním pruhu lichoběžníky symetrické a na spodním pruhu jsou nesymetrické. ALE na stránách jednoho modeláře, který se snažil také dělat Victory podle dřívějšího vzhledu má ty wales obráceně (viz obrázek níže)

No a teď babo raď. Jakou variantu tedy zvolit??

Plan.jpg

wales_model.jpg

Raty

• Odpovědět s citací

Příspěvekod radekkk » 15 pro 2018, 16:26

ahoj,
stavím stejnou loď a tak bych se chtěl zeptat, jak pokračuje stavba.Jsem teprve v začátcích a tak hlavně by mne zajímalo jestli se vyplatilo tak ořezat žebra a stavět všechny paluby.
Zda je tahle úprava nějak vidět.Ty jen zapíchnutý děla jsou hrůza.Také uvažuji o dokoupení nových hlavní a dát je na lafety.Ale nevím jestli stavět i celé spodní paluby a žebra ořezávat.
Žebra jsou velmi klenutá a tak si dost dobře nedovedu představit jak bude z vrchu na spodní paluby vidět.Nebo přes střílnu když tam bude dělo i s lafetou.
Nejde mi tak o práci navíc,( ta je v poho), ale spíš o třeba až zbytečný oslabení konstrukce.
radekkk

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno