Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Agrostroj TZ-4K-14 (Icar 1/87)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Agrostroj TZ-4K-14 (Icar 1/87)

Příspěvekod Vroutečák96 » 20 lis 2016, 01:27

Ahoj Všem,

uběhlo prakticky více než půl roku od mého posledního příspěvku a já se sem pomalu ale jistě opět vracím, abych představil svůj nový (rychlý) projekt v hánulce. Mým posledním počinem byl Zetor 3511, poté následovala studijní pauza zakončená maturitou a prakticky celé léto strávené na brigádě. Takže na modely času příliš nezbývalo, navíc léto je pro mě takové období, které s oblibou nazývám Panzani (téměř nelepím). Času je poskromnu i teď během zimního semestru, ale po večerech na koleji se najde občas chvilka, kdy si potřebuje člověk srovnat myšlenky u něčeho, co ho baví a naplňuje. Pro mě to jsou právě modely, takže nyní se opět vrhám do zemědělské techniky, na které se mohu krásně vyřádit (co kus, to nějaká odlišnost, ap...).

Ale teď už k modelu:
Jedná se o resinovou stavebnici firmy Icar model v měřítku 1/87. Nějaký čas už je volně v prodeji, ale dá se říci, že se jedná stále o novinku. Stavebnici jsem koupil v Chebu, kde mě doslova uchvátila kvalita zpracování, která je na poměry tohoto výrobce více než dobrá. Je to vážně drobek, ale počet dílů je úctyhodný, jelikož středový kloub je funkční a přesto krásně měřítkový.

Prakticky se dá říci, že stavebnici nemám co vytknout, snad jen blatníky jsou poněkud humpolácké a zadní pravítko ramen taktéž neodpovídá měřítku, ale to jsou chybičky, kterých si na první pohled všimne jen pár lidí a ne každý to bude řešit.

K samotné stavbě:

po základním lehkém očištění následovalo jemné dobroušení, zkouška lícování a celková geometrie. Moje stavebnice neměla v tomto ohledu žádnou vadu, vše pasovalo naprosto dokonale a práce šla hezky od ruky (řekněme otázka 2 až 3 hodinek). Čím více model získával tvary, tím více mi vrtaly hlavou myšlenky na jemné úpravy některých dílů. Prostudoval jsem mnoho fotografií na internetu a pustil se do toho. První na řadu šly blatníky, které byly ve stavebnici sice hezky řešeny z konstrukčního hlediska, ale na věrohodnosti zrovna moc nepřidávaly. Ponechal jsem pouze jejich hlavní část a plné bočnice nahradil profily evergreen (jako atrapa páskoviny). Další na řadě, co se úprav týká, byl vzduchový filtr a zadní světla.

Nyní se peru s kabeláží, různými hadičkami hydrauliky ap... Motor je naprosto dokonale odlitý a byla by škoda ho trochu nepozvednout Ačkoliv se jedná o malý stroj, detailů je tam mnoho a všechny samozřejmě znázorňovat nebudu, ale pár drátků tomu neuškodí a celý model to snad pozvedne o úroveň výš... (jako tomu bylo v případě toho Zetoru, který byl z počátku nudná a jednoduchá stavebnice bez většího nápadu).

Barva je zatím ve hvězdách, ale na 90% se přikláním ke klasické variantě, tudíž světle červená v kombinaci s bílou přední maskou, modrým filtrem a šedým podvozkem. Provozní opotřebení bude jemnější a decentnější, ale žádná leštěnko to tedy nebude. Rád bych znázornil klasického vesnického dělníka na občasné víkendové domácí práce. Naprosto si umím představit tu atmosféru nedělního rána, kdy to nějaký strejc nahodí už v 7:00 a dráždí to sousedovi (pokud možno Pražákovi) před chalupou. :grin:

Fotky se budu snažit postupně přidávat, ale vše je otázkou času, neboť na koleji mám z modelářského hlediska bojové podmínky a například lakování musím nechat až na doma, což bude nejdříve za 14 dní. Termín dokončení jsem si ale stanovil pokud možno do Vánoc, takže to se pokusím dodržet, ale zbytek nejspíše nijak neovlivním. Nechci stavbu uspěchat, protože se znám a vím, jaký jsem dřevák, ale kdyby to už bylo ze stolu rovnou v poličce, vůbec bych se nezlobil. Nicméně, stavbu si prozatím užívám a pokud někdo nad tímto drobečkem uvažoval, mohu jen doporučit...

PS: Za kvalitu fotek se omlouvám, ale ne vždy mám u sebe zrcadlovku a mobil je tedy mou jedinou záchranou.

krásnou neděli přeje Dan
Přílohy
DSC_5359.JPG
Obsah balení... pro mne velmi potěšující
DSC_5541.JPG
hrubé začištění
DSC_5559.JPG
první nástřel tvarů a vyříznutá přední maska (nyní je černý tmel vybroušen)
DSC_5531.JPG
je to prostě drobeček...
DSC_5537.JPG
rám a kapotáž bez detailů
DSC_5552.JPG
a nyní i s kárkou, která je asi největší slabinou celé stavebnice
Vroutečák96

• Odpovědět s citací

Re: Agrostroj TZ-4K-14 (Icar 1/87)

Příspěvekod Vroutečák96 » 20 lis 2016, 01:33

druhá várka fotek...
Přílohy
DSC_5569.JPG
kárka bude muset ještě projít jistou změnou
DSC_5608.JPG
úprava zadních blatníků
DSC_5609.JPG
úprava zadních blatníků
DSC_5612.JPG
trocha evergreenu a filtr vypadá hned k světu
Vroutečák96

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 20 lis 2016, 10:19

Fantázia !
Vidíš na to vôbec ? Musíš mať poriadnu lupu.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 20 lis 2016, 10:48

Impozantné! Ty asi nemáš 40 rokov? Ja zvládam ešte tak 1/24 - 1/25. Pekná práca. =D>
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod šachťák » 21 lis 2016, 21:31

A hle, jak to tady hezky roste. Ne sice asi do velikosti, ale do krásy určitě jo. Úpravy blatníků super. Jen bych doporučil jako materiál na takovýhle drobnosti plechovky od piva. Jsou dobře tvárný, ještě tenčí, neč evergreeny a mají i větší pevnost a tvarovou paměť. Tim nechci říct, že to nemáš pěkný. Právě naopak. Akorát mi to občas přijde jednodušší něco vyrobit, než to pracně pitvat z rezinu, často navíc (ne v tomhle případě) s neuspokojivim výsledkem. Těch klasickejch barev se určitě drž. Myslim, že traktůrku stejně sluší nejvíc. A s tim vlekem taky souhlasim. Vypadá dost humpolácky a ani kola se mi nějak dvakrát nezamlouvaj. Možná bych k traktůrku zapojil něco úplně jinýho.
šachťák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vroutečák96 » 22 lis 2016, 12:19

Děkuji za pochvalu, ale jsem teprve na začátku a jak se tak znám, nebude dlouho trvat a něco se mi podaří pokazit.

Hansi: Lupu jsem na to zatím nepoužil, protože bych pak viděl ty chyby a hned by mě přešla chuť :-D

Neophyte: Já bych zase nemohl dělat 1/24, protože už je to moc velké a to množství detailů by mě asi zabilo. Dokud mi bude sloužit zrak, budu si hrát s tou strouhankou :D Mám na stole i Urala 1/35 a to je pro mě zatím asi největší projekt, který jsem kdy dělal. Brzy to sem hodím na fórum, ale až bude co ukazovat.

A ještě odpovím Šachťákovi: Jak jsme se v Chebu bavili a já slíbil založit toto vlákno, tak se také stalo. Mám radost, že se zatím stavba líbí, ale dokud to nebude v základce, tak to nestojí ani za řeč.
Když jsem tu stavebnici poprvé rozbaloval, tak jsem si říkal: "bude to jen krabička".... :lol: Největší lež plastikového modeláře :D
A jak už tak většinou bývá, stavba se nějak zvrhla. S těmi Evergreeny máš asi pravdu, měl jsem použít spíše plechovku. Na tom filtru je to v pohodě, ale ty blatníky asi předělám, když to bude v mých silách. A co se týče té kárky, tak s tou prozatím skoro nepočítám, v plánu je spíše nějaký ten kultivátor, či pluh. Ta kola bych ještě překousl, ale rám a prakticky celá korba je neskutečný bastl :?
Vroutečák96

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vroutečák96 » 29 lis 2016, 13:31

Doba pokročila a stavba prakticky týden stála z nedostatku času. Během víkendu, který byl z části patlací, se mi podařilo s tím trochu pohnout a Holdr už je v barvě, má dodělané blinkry, odrazky, držáky světel na blatnících, nějaké hadičky, páky ap... Ještě chybí rozvod hydrauliky, dobarvit sedačku a celý model jemně zaprášit. Vše je zatím jen poskládané na sucho a byl použit wash, tudíž do konce stavby mi toho zbývá ještě hodně.

Nyní, jak je to v barvě, se mi to už nějak přestává líbit. Nevím, zda je to jen můj pocit, ale už to není tak roztomilé. Počkám, jak to bude vypadat, až to bude zaprášené pigmentem a bude to stát na podložce. Dneska se s tím pokusím nějak pohnout a nafotit model na denním světle, protože to je základ.

Doufám, že se budou fotky z víkendu líbit. Ale jak jsem psal, práce je na tom ještě hodně a případné chyby se budu snažit co nejdříve odstranit.

Hezký zbytek dne přeje Dan
Přílohy
_20161129_124424.JPG
_20161129_124441.JPG
_20161129_124452.JPG
_20161129_124505.JPG
_20161129_124516.JPG
_20161129_124536.JPG
_20161129_124546.JPG
_20161129_124559.JPG
_20161129_124738.JPG
_20161129_124759.JPG