Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

SIG "Soumrak stíhacích dvojplošníků" ModelBrno 2019

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 394 • Stránka 8 z 27 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 27
  • Odpovědět s citací

Re: "Soumrak stíhacích dvojplošníků" SIG na Prosek 2017

Příspěvekod David Hényk » 01 lis 2016, 13:00

Na to seříznutí musíš mít novou žiletku a položit ji na křídlo. Jde jo jako po másle :-) Pak už jen zakápnout surfem, přebrousit a přeleštit.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 01 lis 2016, 13:43

tak to bude asi tím...já totiž na holení používám holící strojek, žiletky se u nás doma běžně nevyskytují :grin:
Nicméně, nechám si to jako zálohu poukd nevyjde metoda č.2 8-)
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 01 lis 2016, 17:43

ja uz ziletkama rezu skoro vsechno, takhle jemne a ostre a hlavne rovne, ne klinovite ostri, nema zadny skalpel.
jinak uz ve vsem David odpovedel za me.

horni kridlo je usazene. vyslo mi nakonec s podobnym podivnym uhlem nabezky horniho kridla jako Davidovi. no aspon na vystavce ty modely vedle sebe nebudou vypadat blbe. drzim basu :grin:
flicky na fotce je spatne rozetreny wash, jeste dotru, neni zaschly.
Fury ma 6 vypletu uz jen mezi trupovymi vzperami!! ty jsem musel vlepit pred usazovanim horniho kridla a opatrne provliknout behem lepeni - jinak uz bych se tam pinzetou nedostal. jeste nejsou utazene a vlepene do horniho kridla.

DSC_1667.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 01 lis 2016, 17:53

mimochodem, historicka vsuvka - jak jsem tu zminoval ten system menitelneho uhlu nabezky VOP, co Fury melo, tak jsem se na to zameril, a zjistil jsem, ze to bylo na zacatku 30.let asi bezny - uz jsem zaznamenal stejnou funkci treba na A2N anebo na FF-1 - i kdyz teda trochu jinak resenou.
tady na ukazku na ty A2N - viz ta dira v trupu u nabezky:

nabezka.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 01 lis 2016, 18:05

Olda Homola píše:to máš pravdu, že vlákno dělá "psí kusy" - ono je důležité jej dát do důlku a zapřít si pinzetu, abys mohl druhou rukou kápnout lepidlo bez toho, aniž by to někam "ustřelilo"
Další věc, musíš napínat vlákno až za pinzetou, abys tam neměl pnutí (tah).

Tu metodu "durch" křídlem jsem kdysi zkoušel u WHIF fokkera, ale nedařilo se mi uspokojivě oříznout vlákna s povrchem křídla, vždycky mi trochu vystupovaly nad.

Myslím si, že ta mnou popisovaná druhá metoda s těmi leptanými napínáky bude mnohem příjemnější a efektivnější,protože napínák má leptaný "čudlík" na zasunutí do otvoru a neměl by se z podstaty věci kroutit, ale to uvidíme, až to vyzkouším.

jeste jedna poznamka ohledne tech napinaku. krome jinych faktoru jako udrzeni cistoty a narocnost atp. je podle me dobre zvazit i jestli to letadlo napinaky vubec melo :) na spouste dvojplosniku 30.let je proste jen drat/profil trcici z kridla a ten napinak je uvnitr v kridle pod krytkou. anebo tam napinak je, ale je tak malinky a nevyrazny, ze v 1/72 vubec nema smysl se ho pokouset meritkove znazornit.

a Oldo nechapu proc mi vykas (esli je to teda vykani a neoslovujes me a Davida kolektivne pluralem :), jsi pokud vim starsi nez ja a uz jsme se v realu i bavili a tykali si. pokud je to ale tvoje preference, omlouvam se za neomalenost a budu ti vykat taky (anebo klidne i onikat) :)
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 01 lis 2016, 19:59

Vladimir Kafka píše:
a Oldo nechapu proc mi vykas (esli je to teda vykani a neoslovujes me a Davida kolektivne pluralem :), jsi pokud vim starsi nez ja a uz jsme se v realu i bavili a tykali si. pokud je to ale tvoje preference, omlouvam se za neomalenost a budu ti vykat taky (anebo klidne i onikat) :)

Vláďo, promiň, to nebyl zlý úmysl,jen jsem si nebyl jistý,zdali jsi to opravdu Ty...to víš skloréza bo jak se tomu nadává :grin:
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 01 lis 2016, 22:40

Vladimir Kafka píše:ja uz ziletkama rezu skoro vsechno, takhle jemne a ostre a hlavne rovne, ne klinovite ostri, nema zadny skalpel.
jinak uz ve vsem David odpovedel za me.

horni kridlo je usazene. vyslo mi nakonec s podobnym podivnym uhlem nabezky horniho kridla jako Davidovi. no aspon na vystavce ty modely vedle sebe nebudou vypadat blbe. drzim basu :grin:
flicky na fotce je spatne rozetreny wash, jeste dotru, neni zaschly.
Fury ma 6 vypletu uz jen mezi trupovymi vzperami!! ty jsem musel vlepit pred usazovanim horniho kridla a opatrne provliknout behem lepeni - jinak uz bych se tam pinzetou nedostal. jeste nejsou utazene a vlepene do horniho kridla.

DSC_1667.jpg

Ahoj,

prosím Tě, co je to za materiál kterým vyplétáš? Já mam Synton, myslím že je o 0,05, tohle vypadá daleko větší.
Díky za info.

Jinak jsem na tom jako Olda, první testovací model na stole.-))
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 01 lis 2016, 23:04

je to vlasec 0,12.
mam i tenci - 0,08 a 0,065, ale ten 0,12 mi prijde primereny, kdyz pripoctu nejakou tu vrstu barvy, tak to da kolem meritkoveho centimetru, coz je podle me akorat. ty tenci pouzivam na anteny.
na tahla ovladani jsem doted pouzival stejny, jako na vyplety, ale nekdo mi to kritizoval jako moc tluste a je to asi pravda, takze ted uz budu davat stejne jako na anteny.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 01 lis 2016, 23:21

Díky, kouknu po něm.
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 02 lis 2016, 11:58

Tak jsem to včera zkoušel tím EZ line lepených Cementem S do předvrtaných otvorů, nicméně je to takové nevyzpytatelné.
Někdy se zadaří na první dobrou, jindy se tomu vůbec neche (se všemi následnými dopady jako popatlaný povrch, smytá barva atp....)
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 02 lis 2016, 12:51

Nejsem překvapenej, ale za sebe tomu ještě dávám šanci, protože i vlasec má svoje limity. Hlavně je teda limitní tloušťka křídla (:)
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 02 lis 2016, 13:06

ja nechci a nemuzu kritizovat neco, co jsem sam nezkousel, takze jen zminim vyhody toho protahovanyho vlasce:
+ drzi na nem perfektne barva, tim, jak neni elastickej
+ mas pevnej konec, kterym se snadno trefis do diry
+ alespon pulka "boje", tedy prace s lepidlem, se prenasi na vrch horniho kridla, cili na prehledny misto, clovek nesermuje s lepidlem nekde v lese vzper mezi kridlama. nektery veci, jako treba zrovna tady na Fury ty vyplety mezi trupovejma vzperama, si uprimne jinou metodou ani nedovedu predstavit.
+ vyplety takto udelany vyznamne zpevnujou celou konstrukci modelu
+ dosud se mi nikdy nikde nic neprovesilo (coz se neda rict o teplem vypinanych vypletech. u elastickych niti nemam zkusenost, ale jsem podeziravej)

no a v ramci vyvazeneho zpravodajstvi i nevyhody:
- stava se mi stejne jako Oldovi, ze se mi pak nedari zbytky vlasce zabrousit. je potreba rezat sikovne.
- poskodi se tim porty na hornim kridle. tady zalezi, jak jsou delany. vetsinou to neni problem, ale treba zipy na Avii od Eduardu bych rekonstruovat nechtel ;)
- horni kridlo se musi barvit nakonec, coz je opruz, protoze se vsema krokama delanejma zvlast (lak, dekaly, wash, patina) se to nascita.
- narocny na kvalitu vrtaku. a kdyz se vrtak zalomi v kridle, je to fakt velika taskarice.

porad za me ale plusy jednoznacne prevazujou, hlavne protoze CISTOTA, je tam nejmensi riziko chyb a upatlani.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 02 lis 2016, 15:02

jo Vláďo, o tom zalomení vrtáku mi něco povídej...
u B.534 se mi to povedlo na 3x a ve dvou případech jsem musel dolovat zbytky vrtáku z křídla - skončilo to provrtanou obrovskou lochnou durch horní křídlo (naštěstí mimo port, ale stejně mám noční můry až to budu brousit)
Ty pružný nitě to taky dost zpevní, povedlo se mi udělat "rozborku" tak,že mi horní křídlo viselo na jednom jediním vlákýnku, ale to drželo jak helvétská víra.
Nicméně ještě budu experimentovat, to by v tom byl čert abych nepřišel na nějakou pro mě schůdnou metodu....
Třeba se mi ty dvouplochy nakonec i zalíbí...
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 02 lis 2016, 21:41

hlavni vyplety hotovy, jeste tahla ovladani

DSC_1679.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 03 lis 2016, 09:40