Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

RAF B.E.2c (Roden 1:48)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: RAF B.E.2c (Roden 1:48)

Příspěvekod von Mertens » 12 zář 2016, 15:20

PC8 - okr zluty a cerna cca 95/5 %
Marně o radu žádá, kdo radě věřit nechce
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 15 zář 2016, 16:12

von Mertens píše:PC8 - okr zluty a cerna cca 95/5 %

Tak to je slovo chlapa [-o< , oni ti chlapi ze Stockholmu zase tak daleko nebyli... Ten odstín, co navrhovali ( http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=10266 ) bude chtít asi trochu žluté a měl by sedět... Jen tak ze zvědavosti, odkud máš tyto informace... Měl jsem dojem, že jsem internet obrátil na ruby a kromě několika modelářských diskuzí jsem nenarazil na nic kloudného... asi jsem se strýčka "Googla" blbě ptal...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 15 zář 2016, 16:18

Konečně se mi podařilo dát dohromady barevné schéma, jak asi ve skutečnosti tento stroj vypadal:
BE040.jpg

Rozmístění polí na levém křídle by mělo cca sedět... Na pravém křídle jsou vidět pouze 2 krajní pole PC8, takže zbytek je jen laický odhad... Teď jen ve skrytu duše doufám, že po dokončení stavby se někde nenajde snímek pravého dolního křídla...
Jinak jsem rozřezal křídla, kromě otvorů pro vzpěry jsem vše vytmelil a přebrousil... A když se bude dařit, tak příští týden půjdou křídla do základu...:
BE041.JPG

KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Žák » 15 zář 2016, 19:20

KiR píše:Zajímalo by mě, zda PC 8 bylo nějaké oficiální označení...

PC znamenalo Protective Covering a ta čísla byla sekvence, jak postupně vznikaly jednotlivé barvy, a obecně měly především chránit před UV zářením, spíš než sloužit jako kamufláž. Z toho důvodu si myslím, že mezi použitými pigmenty bylo vždycky něco s oxidem železa a tudíž že všechny byly do hněda či fialova. WWI British Aeroplane Colours and Markings uvádí první použití PC8 v lednu 1916 a spekuluje, že šlo o střední šedou - dull grey, to se mi ale moc nezdá. Každopádně na BE2c 1741 s Union Jack bych jejímu použití moc nevěřil, ať už to byl jaký chtěl odstín (stroj byl vyškrtnut ze stavu 4.3.1916, prakticky byl "zrušen" už 29.2.). PC10 se oficiálně objevila až v květnu 1916 (ale např. na nových Strutterech se objevovala už dříve...). Jinak zmíněná publikace uvádí kamuflování strojů RFC před 1916 jako kombinace různých odstínů "green" a "brown".
V SAM se někdy v 90-tých letech objevilo pár článků na tohle téma, zkusím o víkendu pohledat.
Josef Žák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 15 zář 2016, 19:47

Pokud budeš ochotný a něco málo najdeš, budu jen a jen rád... A předem děkuji...
Osobně se také přikláním k tomu, že na stroji, který stavím, ta světlejší bude světle hnědá či okrová... Důvodem je, že při pohledu na snímek je vidno, že ta světlá barva na křídlech má dosti "blízko" k lakovanému plátnu... Zároveň se ale domnívám, že ta "světlejší barva" bude podobná PC8... Domnívám se, že z něčeho Britové museli vycházet... a pokud ta barva byla používaná častěji, tak ji mohli "převzít" a dát ji označení PC8... Je to ale jen moje domněnka.
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 16 zář 2016, 21:27

Strycek "Google" Ti na techle otazky sotva odpovi. Vyskumu barev WW1 venuji se jiz nekolik let, nadpomaha tomu znalost barev a organicke chimii. Kdyz u Nemcu je vsecko jeden velky otaznik, (coz uz podarilo se taky prolomit), to spojency meli to vsecko popsany i kdyz od barev zustali pouze oznaceni a predpokladany vzhled, staci jen par historickyh zaznamu, aby presne vydedukovat zbytek. Recept na PC10: Umbr Prirodni, Okr Zluty, Okr Cerveny a Cinska Modr. Recept na PC12: Anglicka Cervena a Saze Cerna. Takze staci jen zvolit vhodne polozky pro predpokladany vysledek. Na zaklade fotek(kontrast a vyvazenost bile barvy), na zaklade muzealnyh kousku a popisku, odpovida to spojeni Okry Zluteho a Saze, priblizne v tomhle pomeru 8-)
Marně o radu žádá, kdo radě věřit nechce
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Žák » 17 zář 2016, 10:06

KiR: Poslal jsem SZ.
Josef Žák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 17 zář 2016, 11:08

Josef Žák píše:KiR: Poslal jsem SZ.

Díky... až přijdu z práce, tak se na to podívám...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 03 říj 2016, 16:54

Pomalu, ale jistě jsem popojel ve stavbě... Netušil jsem, že stříkání křídel bude taková fuška... Zatímco horní bylo hotové během krátké doby, u dolních to byl již problém... Důvodem byla moje neustálá nespokojenost s nastříkanými poli... Ať jsem je maskoval jak jsem chtěl, tak pole byla jednou úzká, podruhé široká atd... až na popáté jsem chytil nerva a stříkl je od ruky a najednou jsem byl spokojen:
BE042.JPG

BE043.JPG

Nějakou dobu jsem navíc ještě trochu pátral po tom, jaký by mohl být ten světlejší odstín... Odstín FS 10266, který byl uveden na http://www.ipmsstockholm.org/colorchart ... rts_uk.htm se mi stále tak nějak nezdál a tak jsem pátral a na jednom diskuzním fóru jsem narazil na tento snímek:
BE044.jpg

První, co měl zarazilo, bylo to, že tam autor psal, že by se mělo jednat o nátěr, který RNAS používalo u strojů určených k nočnímu létání a mělo by se jednat o odstín FS 30257...
BE045.jpg
BE045.jpg (8.64 KiB) Zobrazeno 4468 krát

Přiznávám se, že tento odstín mi "sedl" a tak jsem se o něj na tomto stroji pokusil...
Netušil jsem ale, že snad to nejhorší mě teprve čeká... Přišly na řadu obtisky od Rodenu:
BE046.JPG

Mám dojem, že by se mi lépe pracovalo, kdyby byly z plechu a smekám před každým, kdo musel nanášet tyto obtisky na celé plochy letadel... I když jsem měl křídla lesklá jak psí koule, tak byl stále zřetelný přechod mezi obtiskem a plochou křídel, teprve zalakování matným lakem to trochu zlepšilo... ale i teď mám dojem, že když přejedu po křídle prstem, tak se mi zdá, že obtisky výrazně vystupují nad povrch... a jelikož se nejedná o jediný model od Rodenu, co doma mám, tak jsem se konečně rozhoupal a rozhodl jsem se, že si musím koupit nějaké masky na stříkání výsostných znaků...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jura67 » 03 říj 2016, 18:16

Já když nandávám Rodeňácký obtisky,tak se mi klepou kolena. :angry:
jura67

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Huryta Pavel » 03 říj 2016, 20:18

zničit pěkně rozjetej model obtiskama od Rodenu :nuts: :nuts: :nuts:
Jsem členem SPL Liberec 8-)
Huryta Pavel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 04 říj 2016, 05:46

Jo jo, obtisky od Rodenu jsou spíš barvené lepty. :)

Na fotce vypadají dobře, ale jak říkáš, v tomhle měřítku by bylo lepší stříknutí přes masku. Jestli potřebuješ nějaké masky vyříznout, dej vědět. ;)

Jinak to zatím vypadá moc pěkně!
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 04 říj 2016, 20:00

Ahoj .
Dobrá práce , vypadá to moc pěkně :-D .
Rodení obtisky vem na kopírku , nech si je okopírovat a vytisknout na obtiskový papír od Propagteamu(můžeš je tam i barevně doladit) .
Když je potom nepřelakuješ tak krásně splynou s povrchem , jak nastříkaný :) .
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 05 říj 2016, 06:49

Ono to zase až tak špatně nevypadá. Stříkaný obtisk je samozřejmě něco jiného, ale zase ta drbačka se šablonkami.
Co mě se hooodně nelíbí je poloha znaků. Ale za to modelář nemůže :cry: . Angláni neměli tehdy ještě cit pro umístnění znaků :lol: Nacpat je takhle blízko trupu ](*,)
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 09 říj 2016, 17:22

Ondrous píše:Jo jo, obtisky od Rodenu jsou spíš barvené lepty. :)

Na fotce vypadají dobře, ale jak říkáš, v tomhle měřítku by bylo lepší stříknutí přes masku. Jestli potřebuješ nějaké masky vyříznout, dej vědět. ;)

Jinak to zatím vypadá moc pěkně!

Beru Tě za slovo, budu rád, když bys mi je vyřízl a předem děkuji...
KiR

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby