Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

RAF B.E.2c (Roden 1:48)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

RAF B.E.2c (Roden 1:48)

Příspěvekod KiR » 17 črc 2016, 17:17

Tak je po dovolené a je potřeba začít něco dělat... a po dvou reziňácích jsem se rozhodl pro něco oddychového. Do rukou mi přišla už dlouhá léta odkládaná stavebnice od Rodenu a nějak se mi rozklepaly ruce a já věděl, že to je "to pravé ořechové"... Stavebnice je již starší a je to na ni poznat, plno otřepů, nepřesností a tak se mým prvním krokem stalo znázornění konstrukce letadla.Díky Zdeskovi jsem získal nákres interiéru a já se mohl pustit do práce...
BE001.jpg

V mé stavebnici se zhruba polovina původní konstrukce ztrácela, proměnlivá byla i tloušťka trupu s velmi výraznými stopami po vyhazovačích... a tak jsem tmelil, brousil a opět tmelil a brousil... konstrukci jsem pak znázornil z profilů od Evergreenu, vznikly nové přepážky a také podlážky, protože nevěřím tomu, že by se mi spoje mezi trupy podařilo nějak vytmelit. Na závěr jsem odřízl i spodní křídla od vlastní podlahy letadla... Plastik, z kterého je stavebnice vylisována, ve mně nevzbuzuje důvěru a proto se domnívám, že bude lepší, když spodní křídla budou s trupem spojena nosníky z jehel:
BE002.JPG

Na závěr bych měl prosbu k těm, co mají tento model doma... Moje stavebnice nemá folii s natištěnými čirými díly. Když jsem to zjistil, obrátil jsem se sice ihned na prodejce, ten mou reklamaci uznal, ale neměl na skladě druhou stavebnici tohoto stroje. Tehdy jsem si naivně myslel, že bude stačit se obrátit na Roden a ti mi tuto folii pošlou a tak jsem si ponechal tento model a spokojil se slevou na další model... A co bych vlastně potřeboval... Mohl by se někdo podívat, zda nákres těchto dílů, co je v návodu odpovídá skutečnosti?
BE003.jpg

Ta drobná obdélníková okýnka do trupu totiž více méně odpovídají potřebným rozměrům. Pokud ne, tak budu rád, pokud mi je někdo naskenuje. Předem díky
KiR

• Odpovědět s citací

Re: RAF B.E.2c (Roden 1:48)

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 18 črc 2016, 07:07

Hmm výborně další BE2c. To se nám to tu letos pěkně vybarvuje v britských barvách...
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 24 črc 2016, 09:13

Hlásím malý postup ve stavbě... interiér šel do barvy:
BE004.JPG

a než se pustím do kompletace, tak bych měl dotaz, zda někdo neví, co by mohlo být toto:
BE005.jpg

Přece jen bude do interiéru docela dost vidět...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 24 črc 2016, 10:24

Tak vzhledem tomu že to není na všech fotkách kokpitu tak bych řekl že to budě něco co se přidávalo dodatečně, nebo jako speciální vybavení pro určité varianty. A vzhledem k tomu že by to mělo být to co je na řezu "C" tak bych si dovolil tipovat, co třeba držák na mapu??
Přílohy
RAF_BE2C_Engine.jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 24 črc 2016, 12:04

Ano vypadá to že to byla schránka na mapy. Na přední straně byvala připevněná mapa. Viz. fotky restaurovaného BE2....z těchto fotek jsem hodně čerpal.

http://www.aeroscale.co.uk/modules.php? ... _id=155315
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 24 črc 2016, 15:26

Ajajaj... pánové, nepotěšili jste mně... Já dělal palubovku podle tohoto snímku:
BE006.jpg

a navíc jsem tak trochu pokukoval na stavbu Slávy Vaňouse:
viewtopic.php?f=71&t=57213&start=15
Nu což, tak si to nechám projít hlavou, kouknu se, zda nezjistím, zda se ty palubovky nelišili a přinejhorším udělám novou...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 24 črc 2016, 17:38

Ať to uděláš jak to uděláš , u těhle naších sto let starých hadráků to bude vždycky jenom , takhle nějak to mohlo bejt :-k .
Přikládám pár foteček , k příjemnému bádaní :) .
Přílohy
IMG_0302.JPG
IMG_0303.JPG
IMG_0304.JPG
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod atari » 25 črc 2016, 14:05

Dnes jsem zkontroloval krabici a také tam folii nemam. Asi to je u tohoto modelu "normální".

Pamatuji si, že jsem také reklamoval a asi bez úspěchu. Tvar by měl sedět s tím nákresem v návodu. Jen trefit velikost.
atari

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 25 črc 2016, 17:31

atari píše:Dnes jsem zkontroloval krabici a také tam folii nemam. Asi to je u tohoto modelu "normální".

Pamatuji si, že jsem také reklamoval a asi bez úspěchu. Tvar by měl sedět s tím nákresem v návodu. Jen trefit velikost.

Díky za informaci... každopádně mohli z Rodenu na mojí reklamaci odepsat, že folii nepřikládají a že si to mám podle návodu překreslit.... :angry:

Ostatním děkuji za podklady k přístrojové desce... ta s držákem na mapy bude patřit asi k ranějším verzím... až dnes jsem si všiml, že na tom nákresu jsou výfuky vedeny spodem a ne jako komíny nad křídlo... Takže palubovku předělávat nebudu...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 31 črc 2016, 16:46

Venku se čerti žení a tak si dovolím malý pokus o foto, aby se vidělo, že nad Rodením modelem se nespí...
BE007.jpg

Teď přijdou na řadu sedačky a bude se pak zavírat... Koupil jsem si hned dvě balení sedaček od Eduardu:
BE008.jpg

Důvodem je, že Eduard má v každém balení jen jeden kus odpovídající sedačky a u tohoto stroje jsou potřeba 2... ale začínám mít dojem, že sedačky pilota a pozorovatele nebyly stejné... a je tomu jak ve stavebnici, tak i na tomto nákresu:
BE009.jpg

Podle těchto fotek byla pilotova sedačka menší a "plná"...snad i celokovová - i když si myslím, že spíše dřevěná:
BE010.jpg

BE011.jpg

Ten poslední snímek je ale z typu B.E.2e, ale domnívám se, že snad neměli důvod, aby se sedačky odlišovaly od verze B.E.2c.
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 06 srp 2016, 15:04

Vše potřebné jsem vlepil do trupu, trupy slepil, pořádně prolil lepidlem a teď mě čeká plno broušení a tmelení... Model patří totiž do kategorie milimetr sem, milimetr tam... a já využívám této pauzy, abych se na Vás obrátil s prosbou o pomoc... Rozhodl jsem se postavit tento stroj:
BE012.jpg

který již před časem krásně postavil Turboduck: viewtopic.php?f=71&t=19936
Obrátil jsem se proto na Zdeska, zda nemá fotku tohoto stroje... Měl:
BE013.jpg

Hned při prvním pohledu je jasné, že se skutečný stroj od toho v Rodení krabici liší... Již na první pohled je vidět, že skutečný stroj má jiné zakončení "komínů" výfuků a "V" vzpěry mezi VOP a SOP. Nevím, zda se jedná o nějakou sérii či polní úpravy, ale to vše má i další stroj od stejné jednotky:
BE014.jpg

Díky Zdeskovi vím i o další odlišnosti od stavebnice - o odlišnosti, která na první pohled není vidět a tou je kulomet Lewis u levé přední baldachýnové vzpěry:
BE015.jpg

Bohužel tím vším to ale nekončí... Podle návodu mají být křidélka v barvě plátna... spodní jsou, levé horní nejspíš také, ale pravé horní s největší pravděpodobností bylo zelené... a abych se nenudil, tak neodpovídá návodu ani kamufláž. Nejlepší na tom je podívat se na negativ:
BE016.jpg

na kterém je vidět, že křídla nejsou jen zelená, ale jsou tam i "mapy" jiné barvy. Tento stroj by nebyl nejspíš jediným "vícebarevným"... Některé měly takto kamuflovaný i trup:
BE017.jpg

a například u tohoto belgického stroje je vidět vícebarevné pásy na křídlech:
BE018.jpg

a tady bych požádal o radu "chmelničářskou" veřejnost ohledně zbarvení horních ploch křídel... Křidélka jsou podle mne jasná... spodní a levé horní v barvě plátna, pravé horní je zelené PC 10. Zelená PC 10 byla jistě použita i u horních ploch křídel, ale jaká může být ta druhá barva? Zdesko se domnívá, že by to mohla být šedozelená (někdy je uváděna barva khaki), kterou Britové používali u pozemní techniky... pak je tu ještě názor mého syna, zda křídla nebyla v barvě plátna a na ně byla natřena nepravidelná pole zelené PC 10. A teď babo raď... kdo je blíže pravdě... pokud syn, tak není problém, pokud Zdesko, tak bych měl dotaz, jaká ta druhá barva má být - stáhl jsem si vícero návodů bojové techniky z dob 1. světové války a více méně každý výrobce uvádí něco jiného. Někdo uvádí khaki, někdo světlou šedozelenou... a když porovnám doporučené odstíny barev od různých výrobců, tak v tom mám zmatek ještě větší. Proto, kdyby mi někdo mohl poradit, budu jenom rád... Zdeska jsem se už naotravoval víc než dost...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 07 srp 2016, 14:47

Ahoj.
Já se příkláním k variantě , plátno plus nepravidelné kamuflážní pole v PC10.
V tomhle případě bych se držel synova názoru :-D .
Barva bude asi dost hrubě nanesena štětcem .
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 07 srp 2016, 15:49

Tak jsem se podíval do pár knížek. A vyčetl jsem zhruba toto. Tento typ kamufláže se občas aplikoval během roku 1915. Používán byl na typech Bristol Scout, BE2c-e a AW FK3. Skládal se ze dvou barev které jsou popsány buď jako zelená a hnědá (předpokládám světlejší odstín možná tónovaný do pískové) a nebo někdy jako tmavá khaki a světlá khaki.
Přílohy
kamo.jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 07 srp 2016, 16:59

Škoda že ty fotky nejsou ostřejší.
Připadá mi ale že stroj na přiložených fotkách , je také kamuflován způsobem- lakované (nažloutlé nebo nahnědlé) plátno a kamuflážní pole PC10 nebo PC11 :-k .
Na křídle jsou rozeznatelné porty které ,zdá se , částečně mizí pod kamuflážními poli , z toho usuzuju že světlé porty , světlé části křídla + trup a ocasní plochy , jsou v původní barvě lakovaného plátna , v případě přetření nějakou další světlejší kamuflážní barvou by pravděpodobně(porty) také zmizely pod nátěrem :-k .
Ale z těhle fotek se to s jistotou už asi nikdy neurčí.
A mi můžem , na tím krásně spekulovat :D =; .
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 07 srp 2016, 19:31

HomerII píše:Škoda že ty fotky nejsou ostřejší.
Připadá mi ale že stroj na přiložených fotkách , je také kamuflován způsobem- lakované (nažloutlé nebo nahnědlé) plátno a kamuflážní pole PC10 nebo PC11 :-k .
Na křídle jsou rozeznatelné porty které ,zdá se , částečně mizí pod kamuflážními poli , z toho usuzuju že světlé porty , světlé části křídla + trup a ocasní plochy , jsou v původní barvě lakovaného plátna , v případě přetření nějakou další světlejší kamuflážní barvou by pravděpodobně(porty) také zmizely pod nátěrem :-k .
Ale z těhle fotek se to s jistotou už asi nikdy neurčí.
A mi můžem , na tím krásně spekulovat :D =; .

:grin: Co je nepochopitelné na tom že jsem popsal to co je psané ke snímkům?? :o
Hellboy

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby