Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Obtiskové vodičky

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 386 • Stránka 18 z 26 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26
  • Odpovědět s citací

Re: Obtiskové vodičky

Příspěvekod Frozchodibos » 26 kvě 2016, 07:13

A to tedy znamená, že na matný povrch obtisky nikdy nedám? Přijde mi to strašně omezující...
Případně druhá otázka, je nějaký způsob jak sundat obtisky tak, aby barva zůstala? Nějakým přípravkem nebo trikem?
Frozchodibos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Airacutter » 26 kvě 2016, 07:34

Obmedzeni v modelarcine je preda plno - PUR lepidlom na polystyren nenalepis, na mastnom povrchu farba nedrzi, dekaly na matnom striebria atd atd atd :wink:
49-53 Albánsko; 49 Sýria; 52 Egypt; 52 a 54 Guatemala; 53 DDR; 53 Irán; 56 a 57 Sýria; 57-59 Indonézia; 58 Libanon; 59 Irak; 59 Kambodža; 59-00 Kuba; 60-65 Kongo; 60 Laos; 61-63 – Kuba; 61 Dominikánska rep.; 63 J. Vietnam; 63 Irak; 64 Brazília; 65-67 Indonézia; 70-79 Kambodža; 70-73 Čile; 71 Bolívia; 76 Argentína; 79 Salvador; 81-82 Čad; 81-90 Nikaragua; 83 Grenada; 89-94 Panama; 86-91 ZSSR
Airacutter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 26 kvě 2016, 08:44

Poradím ti jednoduše- kdybys použil Adhesol od Agamy, tak se to nestane. Má v sobě lepidlo, které právě tomuto efektu zabraňuje. Nebo bys musel položit obtisk na místo natřené Herkulesem.
Tudíž budeš muset víc povrch modelu zalakovat lesklým lakem.
Tohle se asi nedá zachránit.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 26 kvě 2016, 08:50

Rendo, já myslím, že na matnej povrch by mu Adhesol nepomohl...tedy tolik moje zkušenost. Prostě obtisky se dávají na lesklej lak..to je základní pravidlo.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 26 kvě 2016, 09:56

Já nechci a nemůžu radit, sám sem v tom plácám a spíš potřebuju poradit já, ale někde sem četl zjednodušený postup:
barva - lesklý lak - obtisky - znovu lesklý lak - wash - matný lak. Je to tak? Ale že sem od přírody líný, občas vynechávám první lesklý lak.
Tedy přímo na matnou barvu nanáším obtisky a pak teprve lakuju. Na matnou barvu nanáším pomocí Agama-Adhesol a nic nestříbrní (možná sem měl zatím štěstí).

Ale jinak nevidim důvod, proč celý model pracně matně lakovat a potom teprve nanášet obtisky, když by se obtisky stejně měly znovu lakovat, aby držely a neleskly se, ne??
:?:
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 26 kvě 2016, 10:26

Já používám barvy Gunze a ty mají pololesklý povrch a tam mi Adhesol funguje. Jinak matný povrch až nakonec, protože i wash by na matu dělal neplechu.
Jsem to asi blbě napsal.
Pod obtisky prostě ne mat.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 26 kvě 2016, 10:38

Vit píše:zjednodušený postup:
barva - lesklý lak - obtisky - znovu lesklý lak - wash - matný lak. Je to tak?

Ano je. Jakej lak dáš na závěr už je na tobě, někdo preferuje mat, někdo polomat. Každopádně pod obtisky jen lesklý lak, vyhneš se tak problémům s přilnavostí obtisků. Někdy stačí nastříkat jen místa kde se obtisky budou dávat, není potřeba celý model. Záleží na tom, kolik a kde budeš dávat dekálů.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Frozchodibos » 26 kvě 2016, 11:02

Kdybych to 4x nestříkal tím Gunze GX100 (nějaký supergloss 3 nebo jak se to jmenuje) a pak jsem to ještě vyleštil tou útěrkou - taky od Gunze, tak bych to přijal :D Ale tohle mě prostě sere.
Frozchodibos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 26 kvě 2016, 11:12

A na té fotce toho Lancasteru co jsi sem dával, je to už po zmatnění, nebo je to stav po lesklém laku a obtiskách? Mě to totiž teda moc kulolesk nepříjde..spíš tam máš krupici.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 26 kvě 2016, 11:33

Když stříkám barvy a laky GS, tak je více ředím, ale tohle vypadá na moc vysoký tlak, prostě - lesklé= hladké.
Opravdu nezáleží na počtu vrstev- dáš jednu lesklým, obtisky, ty zalakuješ a hotovo.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Frozchodibos » 27 kvě 2016, 07:48

Renda píše:Když stříkám barvy a laky GS, tak je více ředím, ale tohle vypadá na moc vysoký tlak, prostě - lesklé= hladké.
Opravdu nezáleží na počtu vrstev- dáš jednu lesklým, obtisky, ty zalakuješ a hotovo.

Já už jsem z toho zoufalý. S tím tlakem nevím, používám Airbrush od Revellu, takový s tím kompresorem kde jsou tři tlačítka na tlak, ale nevím jak vysokým jednotlivý tlačítka stříkají. A to ředění laku dáváš jaký? Původně mi přišlo, že když jsem to měl naředěný dost, tak to vůbec nekrylo, resp. jsem tam ten lak vůbec neviděl. Zkusím ty obtisky nějak sundat, přelakuju to a dám nové. Uvidíme jestli to dopadne

Mám chuť to zabalit. To je tolik pokusů a vždy na něčem ztroskotám...
Frozchodibos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 27 kvě 2016, 07:54

Spíš si najdi ve svém okolí někoho, kdo ti to ukáže v reálu..ono tohle radění po netu není vždy nejlepší cesta, ne že by ti někdo radil špatně, ale prostě vidět a slyšet (číst) je sakra rozdíl.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 27 kvě 2016, 08:12

Pravda pravdoucí- chce to vidět u zkušeného springuera.
Já mám kompík s regulátorem, společně s škrtícím šroubem na hadici lze dobře poštelovat tlak. Ale už to dělám hodně po sluchu, to samé ředění barvy- podle oka a pak podle zkušebního nástřiku bokem na plastovou destičku.
Koukal jsem na kompík, tak mám trvale nastaveno 0,9 bar. a podle hustoty barvy doštelovávám šroubem. Někde se psalo, že čím hustší barva, tím je třeba vyššího tlaku.
A lak GS SXIII ředím tak nějak cca 1/4 ve prospěch ředidla, ale stejně si injekční stříkačkou, ve které se dobře měří poměry odkapávám a přiřeďuji do kalíšku pistole.
Je to trochu alchymie a jako každá činnost se musí naučit a hlavně doporučuju stříkat velmi často, abys to nezapoměl.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Frozchodibos » 27 kvě 2016, 12:57

Renda píše:Pravda pravdoucí- chce to vidět u zkušeného springuera.
Já mám kompík s regulátorem, společně s škrtícím šroubem na hadici lze dobře poštelovat tlak. Ale už to dělám hodně po sluchu, to samé ředění barvy- podle oka a pak podle zkušebního nástřiku bokem na plastovou destičku.
Koukal jsem na kompík, tak mám trvale nastaveno 0,9 bar. a podle hustoty barvy doštelovávám šroubem. Někde se psalo, že čím hustší barva, tím je třeba vyššího tlaku.
A lak GS SXIII ředím tak nějak cca 1/4 ve prospěch ředidla, ale stejně si injekční stříkačkou, ve které se dobře měří poměry odkapávám a přiřeďuji do kalíšku pistole.
Je to trochu alchymie a jako každá činnost se musí naučit a hlavně doporučuju stříkat velmi často, abys to nezapoměl.

Díky za info. Injekční stříkačky používám ale ty poměry no. Co čtu tak fakt to stříkám moc hustý... Můžu se ještě zeptat, jestli je nějaký dobrý způsob na sundání těch obtisků? Abych s tím nestrhl i barvu.
Vrátil jsem se k modelařině po strašných letech s tím, že to bude super zábava na večery, ale zatím z toho mám jen nervy :D Nějaký problém překonám a přijde další, pak další a další. Už jsem si pořídil asi 3 stavebnice a vše jsem doprasil :D Trochu jsem doufal, že tento už nezkazím a ejhle, zase něco. Ale abych tu jen nebrečel. Čili, ředit to hodně, ať není krupice, lak musí být jak sklo, tzn. stříkat vrstvy tak dlouho, dokud se to nebude lesknout jako blázen, poté teprve hodit obtisky.
Poslední otázka, jaké je správné rozmezí mezi vrstvami laku? Nechával jsem to tak 2 - 3 hodiny. Poté jsem to nechal asi den / dva a zkusil ty dekály. Je to tak ok nebo se ten lak může vrstvit rychleji po sobě?
Frozchodibos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 27 kvě 2016, 14:27

ten Gunze lak schne velice rychle. jediny pauzy ktery delam, je tak na doplneni laku v pistoli :) a vubec bych neresil naky pocty vrstev. proste strikam plynule prubezne, dokad mam co strikat.
ten lak je opravdu potreba hodne redit. a redis to doufam levellingem? s normalnim lacquer redidlem ti to podle me bude presychat a krupicovatet vzdycky.
ve sklenicce ma ten lak konzistenci jako med, cili to snese opravdu velke naredeni.
pro me je to jednoznacne nejlepsi lesklej lak na trhu, a navic i velice ekonomicky vyhodnej, ta jedna lahvicka je snad na celej zivot, co tak zatim koukam.
cili muzes mit jistotu, ze veskera chyba je v tobe ;D nemyslim to zle, nahodou to je dobry vedet, lepsi nez kdybys laboroval s nakym suntem a furt nevedel, jestli je to rukama nebo ne ;)

jinak naprosto chapu tvoji frustraci, blba zprava je, ze je to tak furt - aspon teda ja s chemii bojuju dodnes. pro me tak 80% vsech zdrzeni, problemu pri lepeni neni otazka sikovnosti nebo peclivosti, ale nevyzpytatelnyho chovani naky chemie. i kdyz, i tomu se da predchazet, lak nebo dekalovy vodicky sis moh zkouset nekde bokem. ale ja jsem na to taky linej.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 386 • Stránka 18 z 26 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna