Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Problematika prodeje ,distribuce modelů a chemie v EU

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 novinky modelů letadel od všech výrobců

Příspěvekod Aleš R. » 05 úno 2016, 12:40

jfb píše:
Aleš R. píše:
To se ovšem týká jen distribuce, překupník není nijak omezován.

Nevím co myslíš tím překupníkem. Na základě toho mého příkladu s Lindingerem jsem se dočetl k tomu, že si může výrobce/distributor domluvit/upravit rozsah prodeje - pouze tedy internetového - s obchodníkem podle oblastí tak, aby nezasahoval do oblasti dalšího obchodníka. Pultový prodej nijak omezit nelze.

Jestli je to v rozporu s nějakou EU legstativou nevím, ale zrovna ten Lindinger není malý obchod a tohle prostě dělá. Takže by - teoreticky- mohlo dojít k tomu, že třeba zboží od Zvezdy nesmí cizí obchodník poslat jako objednávku do Čech. Tím se potvrdí ono výhradní zastoupení. Tit výhradní distributoři budou držet ceny a bude potom záležet jen na prodejci, jestli cenu dodrží či sníží svou marži (teď neuvažuju o nelegálních tlacích na dodržení doporučené koncové ceny).
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 05 úno 2016, 12:51

Aleš R. píše:Jj, jestli to admin může oddělit a založit tím nové vlákno. Docela by mě zajímalo, jak to je.

Já můžu sloužit poměrně detailními informacemi z automobilové branže. Ta má dokonce Blokovou výjimku, která dává automobilkám určité možnosti, jak pracovat s distribucí svých aut odlišně od obecné legislativy. Mohou si tedy například zvolit jediné oficiální zastoupení a omezit prodej aut přeprodejcům. Musí ale i zde zůstat zachován volný obchod na úrovni retailu, tzn. že si koncový zákazník může zakoupit auto kdekoli chce. A to se prosím bavíme o odvětví, které má výjimku! Odvětví, která ji nemají, nesmí obchod nijak omezovat. Samozřejmě, existují kličky, jak efektu omezení prodejců na ty vybrané docílit (objem produkce a jejich "předobjednávky" například, doplňkové marže umožňující jim lepší cenotvorbu oproti těm "z ulice" a podobně).
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Re: Problematika prodeje ,distribuce modelů a chemie v EU

Příspěvekod Aleš R. » 05 úno 2016, 13:29

Ono i toho Lindingera může nakoupit kdo chce. Jen musí stát u pultu. Omezení je na zasílání, nikoli osobní prodej.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod FiSe » 05 úno 2016, 13:42

Otazkou ovsem je, jestli dotycny maloprodejce chce jit do toho, aby posilal do cele Evropy. Pro spoustu lidi to je 'extra prace navic', z jakehosi duvodu. Viz. trebas ty ceske e-shopy, kolik z nich jich ma na strankach viditelne moznost platit kartou, Pay-palem ci podobne?
Hoch Habsburg
FiSe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 05 úno 2016, 13:46

FiSe píše:Otazkou ovsem je, jestli dotycny maloprodejce chce jit do toho, aby posilal do cele Evropy. Pro spoustu lidi to je 'extra prace navic', z jakehosi duvodu. Viz. trebas ty ceske e-shopy, kolik z nich jich ma na strankach viditelne moznost platit kartou, Pay-palem ci podobne?

Tak o tom snad není třeba špekulovat, pokud nemáš zájem, do zahraničí prodávat nemusíš, taková povinnost neexistuje. Ale zase a znovu a opět upozorňuji, že to je zcela jiný problém než umělé omezování distribuce ze strany výrobce...
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod FiSe » 05 úno 2016, 14:28

Dyt jo... To byl komentar na to nad tim.
Hoch Habsburg
FiSe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 05 úno 2016, 15:16

Richard Plos píše:Já bych to nechal samostatně, můžeme se tady průběžně dělit o zkušenosti a vychytávky, jak co a kde sehnat...

A to jsem si, já blbec, myslel, že tohohle přístupu se už po roce 1989 znovu nedožiju
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 05 úno 2016, 16:38

Ale no tak, jestli je Richardům příspěvek moc složitý, tak bohužel, ale bez těhle politických keců, bych poprosil.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 05 úno 2016, 16:42

FiSe píše:Otazkou ovsem je, jestli dotycny maloprodejce chce jit do toho, aby posilal do cele Evropy. Pro spoustu lidi to je 'extra prace navic', z jakehosi duvodu. Viz. trebas ty ceske e-shopy, kolik z nich jich ma na strankach viditelne moznost platit kartou, Pay-palem ci podobne?

Jak odpovídá Richard, tohle není samozřejmě vůbec o to, jestli si to výrobce neurčil sám. České shopy bych do toho netahal, ty jsou většinou většinou poněkud mimo a kvůli polaltku bance raději platbu kartou nemmožní. Než zaplatit ty 3% nebo kolik to je, to prej raději vůbec nic.

Co se týká toho problému, mnou zmiňovaný rakouský shop samozřejmě do Čech normálně zasílá. A mimochodem, i ten dovoz se ojebává, protože tam nakupují i české obchody, tak se umí domluvit a individuálně dovezou i to Saito. Ale je to skutečně jen konkrétní kusovka, žádná oficiální nabídka.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 05 úno 2016, 17:11

Aleš R. píše:Ale no tak, jestli je Richardům příspěvek moc složitý, tak bohužel, ale bez těhle politických keců, bych poprosil.

Hledáš politiku tam kde není. Tohle je jen zhodnocení mého čistě spotřebitelského pohledu na tuhle pokřivenou podobu tržní ekonomiky a vztahu nabídky a poptávky. Ale už vám tuhle odbornou debatu nebudu zaplevelovat.
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jfb » 05 úno 2016, 18:02

Egerman píše:
Aleš R. píše:Ale no tak, jestli je Richardům příspěvek moc složitý, tak bohužel, ale bez těhle politických keců, bych poprosil.

Hledáš politiku tam kde není. Tohle je jen zhodnocení mého čistě spotřebitelského pohledu na tuhle pokřivenou podobu tržní ekonomiky a vztahu nabídky a poptávky. Ale už vám tuhle odbornou debatu nebudu zaplevelovat.

Jak pokřivenou? Prostě klasické obchodní vztahy. Rozdíl je, že za komoušů člověk sháněl, aby to vůbec měl, což dneska (většinou) není problém, shání se jen, aby tto člověk měl co nejvýhodněji. To je prostě obrovský kvalitativní rozdíl. Dneska shánět obecně nic nemusíš, stačí zajít do nejbližšího obchodu, či e-shopu a je to, jen to budeš mít možná dražší. I když díky státní byrokracii a celému přibližování se zemí EU ke komunismu, je to jen zatím.
Jaroslav Brümmer
Praha
jfb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 05 úno 2016, 19:15

jfb píše: Dneska shánět obecně nic nemusíš, stačí zajít do nejbližšího obchodu, či e-shopu a je to, jen to budeš mít možná dražší. I když díky státní byrokracii a celému přibližování se zemí EU ke komunismu, je to jen zatím.

Tak já to tu zaplevelím ještě jedním příspěvkem, když jsi se zeptal. Nejde mi o to jestli někde něco sehnat levněji, modelařina je koníček a tam je člověk benevolentnější v případě, když je třeba upustit korunu u něčeho, co je z kategorie "to musím mít". Spíš mě nadzvedává ze židle to, co proběhlo kolem syntetických barev od Tamky. Ano, přiznávám, jsou to barvy, které mi svojí blbovzdornotí vyhovujou, jsou dobrý na štětku i do pistole, takže můj postoj v tomhle případě je zcela sobecký :lol: , ale do háje, jestli je celý problém v balení, to nešlo řešit nějakou spodní věkovou hranicí pro prodej? Obávám se, že v tomhle případě už došlo na to "zatím" z Tvého příspěvku a projevilo se dobroserství EU, abysme si náhodou neublížili. Popravdě řečeno se divím, jak jsem se bez této jejich péče mohl dožít tak vysokého věku i přes použivání barev na kůži, Unicolek, toluenu a podobných chemikálií v modelářském pravěku.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod L. Jareš Annetra » 05 úno 2016, 20:31

Richard Plos píše:
Aleš R. píše:Jj, jestli to admin může oddělit a založit tím nové vlákno. Docela by mě zajímalo, jak to je.

Já můžu sloužit poměrně detailními informacemi z automobilové branže. Ta má dokonce Blokovou výjimku, která dává automobilkám určité možnosti, jak pracovat s distribucí svých aut odlišně od obecné legislativy. Mohou si tedy například zvolit jediné oficiální zastoupení a omezit prodej aut přeprodejcům. Musí ale i zde zůstat zachován volný obchod na úrovni retailu, tzn. že si koncový zákazník může zakoupit auto kdekoli chce. A to se prosím bavíme o odvětví, které má výjimku! Odvětví, která ji nemají, nesmí obchod nijak omezovat. Samozřejmě, existují kličky, jak efektu omezení prodejců na ty vybrané docílit (objem produkce a jejich "předobjednávky" například, doplňkové marže umožňující jim lepší cenotvorbu oproti těm "z ulice" a podobně).

Bloková výjimka je jedna ze svi....n tohoto nového RVHP. Dnes je prodejce aut poddaným, skoro otrokem výrobce, potažmo importéra. Bývala doba, kdy prodejci byli bráni výrobci jako zákazníci a "fabrika" se k nim tak chovala. Dnes je to úplně jinak. Dnes jak nedrží hubu a krok a neutrácejí své těžce vydělané peníze za nesmysly vymyšlené marketingovým a dalšími odděleními fabrik či importérů, nemají šanci a letí.. To co se děje v současné době v síti Hyundai je jen vršek ledovce.
L. Jareš Annetra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jfb » 05 úno 2016, 22:16

Egerman píše:
jfb píše: Dneska shánět obecně nic nemusíš, stačí zajít do nejbližšího obchodu, či e-shopu a je to, jen to budeš mít možná dražší. I když díky státní byrokracii a celému přibližování se zemí EU ke komunismu, je to jen zatím.

Tak já to tu zaplevelím ještě jedním příspěvkem, když jsi se zeptal. Nejde mi o to jestli někde něco sehnat levněji, modelařina je koníček a tam je člověk benevolentnější v případě, když je třeba upustit korunu u něčeho, co je z kategorie "to musím mít". Spíš mě nadzvedává ze židle to, co proběhlo kolem syntetických barev od Tamky. Ano, přiznávám, jsou to barvy, které mi svojí blbovzdornotí vyhovujou, jsou dobrý na štětku i do pistole, takže můj postoj v tomhle případě je zcela sobecký :lol: , ale do háje, jestli je celý problém v balení, to nešlo řešit nějakou spodní věkovou hranicí pro prodej? Obávám se, že v tomhle případě už došlo na to "zatím" z Tvého příspěvku a projevilo se dobroserství EU, abysme si náhodou neublížili. Popravdě řečeno se divím, jak jsem se bez této jejich péče mohl dožít tak vysokého věku i přes použivání barev na kůži, Unicolek, toluenu a podobných chemikálií v modelářském pravěku.

Tak to s tebou souhlasím na 100 %. Nechápu tu připosranost elit, aby se nikomu nic náhodou nestalo. Jasné, že nějaké upozornění na jedovatost apod by být mělo, ale dnes je to tak šílené.
Jaroslav Brümmer
Praha
jfb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 05 úno 2016, 22:56

L. Jareš Annetra píše:
Richard Plos píše:

Bloková výjimka je jedna ze svi....n tohoto nového RVHP. Dnes je prodejce aut poddaným, skoro otrokem výrobce, potažmo importéra. Bývala doba, kdy prodejci byli bráni výrobci jako zákazníci a "fabrika" se k nim tak chovala. Dnes je to úplně jinak. Dnes jak nedrží hubu a krok a neutrácejí své těžce vydělané peníze za nesmysly vymyšlené marketingovým a dalšími odděleními fabrik či importérů, nemají šanci a letí.. To co se děje v současné době v síti Hyundai je jen vršek ledovce.

No tady bych to trochu upravil. Co píšete, platí do jisté míry pro ČR a další postkomo země. Dealeři se zde museli na začátku hodně zadlužit, aby vybudovali showroomy a mohli vůbec začít prodávat. Navíc si někteří kdysi mysleli, že se špinavým servisem se ani nebudou muset špinit, protože marže na nová auta byly královské... Jenže to zadlužení jim sebralo ochotu a odvahu postavit se na zadní, když jim importéři začali přiškrcovat kyslík. Dnes už jen sklízejí důsledky. To, co u nás, si automobilky třeba v Německu, Rakousku, Švýcarsku a dalších západních zemích ani zdaleka nedovolí. A pokud jde o BV, tak ta za tyhle věci nemůže, ta naopak přinesla svobodu v oblasti servisu ve vztahu k záručním podmínkám, což je pro zákazníka hodně důležité. Může si vybrat... A to dřív nebylo.
Richard Plos

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse