Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ford Fiesta WRC 1:32 AIRFIX = Premiéra!

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Ford Fiesta WRC 1:32 AIRFIX = Premiéra!

Příspěvekod Čtýřa » 23 pro 2015, 16:19

Ještě se zeptám:
ve startovacím setu mám barvy akrylové Humbrol. Jak se s nimi tedy pracuje? Ředí se vodou, nebo hned barví naostro?
Kapotu jsem hned zavrhl s nima natírat a na radu Rendy koupil sprey Tamiya matt black.
Bude mi to vše spolupracovat se:
Surfacerem Mr.White od Gunze stejně tak s lakem od Gunze TopCoat?

A ještě se zeptám na doby schnutí:
Surfacer?
Sprej?
Akrylovky?
Lak?

Vím, že je to dopředu, ale radši ať mám představu. Po Vánocích jedem ke tchánům, tak si to tam chci vzít a na rady od Vás už nebude možnost.

Díky
"Dani e Daniii, Sordo e Sordooo" :#)
Čtýřa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 pro 2015, 16:37

Schnou velmi rychle, na pohmat desítku minut. Ale vždy je lepší to nechat déle, třeba hoďku.
Budou se snášet, ale zeptám se- auto bude matný, že? Ten Top coat je lesklý.
Takže zde pozor.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šilpoch » 23 pro 2015, 16:37

Surf schne celkem rychle. Za 10-15 minut můžeš pracovat dál, ale vždy je lepší vše nechat dobře proschnout. Většinou když něco nastříkám surfem, nechám to do druhého dne. Spray uschne na povrchu taky celkem rychle, záleží ale i na vrstvě barvy. Spray nechávám raději klidně i 2 dny schnout...spěchat se nevyplácí. Lak je skoro stejný jako spray, ale než na něj šáhnu šmirglem kvůli leštění, tak to třeba až za 14 dní.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Díra nic neváží.
Michal Šilpoch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jancech » 23 pro 2015, 17:18

Čtýřa píše:Kluci díky za rady.
........................
Já myslím, že pro mě je to jen teorie a budu rád, když to vůbec dám dohromady, ne tak ještě řešit barvu interiéru :grin:
Jancech: tak to tedy klobouk dolů, že po 10 jak píšeš nepovedených modelech, máš stále do toho chuť. Asi budem na tom stejně :grin: Jen doufám, že mě se bude už můj první model líbit, abych v modelaření pokračoval a neodradilo mě to.
A teď opět dotaz. Při prvotním smirklování 800, co odděluji díly od rámečků, používáte vodu? Nebo až při smirklech po surfaceru, barvení, lakování?
Díky za rady.

no jako ono co mi zbývá když mám tak 700€ v krabičkách ve skříni že?? :grin: jsem jak křeček...prodat to nechci a když v obchodě vidím ty nádhery v krabičkách tak si i něco musím odnést :D
tohle je ted muj poslední kousek co jsem dostavěl a už si myslím že bych ho mohl ukázat i pár lidem :D :D honda nsx a je to můj v pořadí 8. model... (7 byl focus WRC který jsem při stříkání zaprášil tudíž ho musím odbarvit a 6tý je fabia od belkits kterou už mám polepenou z dřívějška ale teď ji chci aspoň dokončit ) no a další model chci asi peugeot 206 wrc co tu mám dva kousky... má jednoduché polepy :)

tohle je totiž ta moje motivace =>závoďáky .... když ne reál tak aspoň model :grin:
jo a co se týče těch tamiya sprejů, mám je taky (bojím se a neumím s airbrushem :/ ) co se mě osvědčilo je stříkat je v menších vrstvách z větší vzdálenosti třeba i 15 a více cm.... vpodstatě jen na model dopadá ten prach barvy.... když jsem to dělal zblízka tak mi barva sice neudělá stékance ale takové matné mapy
a při maskování jsem zjistil že papírová malířská páska je fakt na ho**o neboť se pod okraje barvy rozpijou a při sundávámní pásky v dobrém případě zustavají nepěkné otřepy v horším je dost barvy zalito pod pásku :( (to byl ten případfocuse 01 WRC McRae)

PS: zkušení prosím promiňte že obtěžuju ale tohle jsou mé poznatky jakožto amatéra a třeba se mu budou hodit při stavbě :)
jancech

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Čtýřa » 23 pro 2015, 17:49

Rendo, no právě já dal na tebe. Chtěl jsem Tamiya pouze Black, napsal jsi mi radši matt. Ale právě to auto je lesklý se mi zdá. Myslel jsem, že to můžu tak udělat black matt a nakonec na dekály lesklý lak.
To asi jsou proti klady, že?
Kurnik měl jsem ten TopCoat koupit asi polomatný.
To bude patlanina, hold se ještě nevyznám, ale kupoval jsem lesklý lak s tím, že ho využiji i v budoucnu více. Hold ze začátku, když člověk kouká i na peníze :money:
Čtýřa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 pro 2015, 17:57

To jo, to je dobře, lesklý lak využiješ.
Ale tohle auto bude semimatt, ne? Já dělám polomatky tak, že zalakuju auto lesklým lakem, dám obtisky na něj, kvůli eliminaci stříbřeni a pak už polomat lak.
Ten Top Coat je lesk.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Čtýřa » 23 pro 2015, 18:06

Rendo určitě máš pravdu. Pokusím se to udělat jak říkáš. Po Barvě lesklý lak a na konec koupím ten semimatt (TopCoat Semi Gloss).
Čtýřa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 23 pro 2015, 18:06

Lesk bych dal radši i pod dekály, třeba jenom slabou vrstvu, aby Ti nestříbřily. Jinak lesk na matnou bázi dodá pěknou hloubku.
Jancech: Airbrushe se vůbec neboj, je kontrolovatelnější, než sprej. A na maskování si spíš pořiď kabuki pásku, nebo některou z vynilových- ty mají v lakovnách.
"Sranda musí bejt i kdyby tátu věšeli."
Už ničemu nerozumim, ani radši nepřepínám.
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 pro 2015, 18:21

Jo, tak jsem to myslel a možná blbě napsal. Každopádně pod obtisky lesk.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Čtýřa » 23 pro 2015, 18:24

Jancech: buď naprosto v klidu. Až se do toho pustím já, tak uvidíš jaké tvé modely budou krasavci oproti mému :grin:
Mám od Vás tolik rad a tipů a bojím se, že má stavba bude ostuda jak Brno, no spíš Zlín :grin:
Čtýřa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 pro 2015, 18:29

Jak se ptáš vedle ve vláknu u Jiři.
Kastli stříkni bílou zevnitř, vymaluj černě dveře a pak komplet vymaskuj páskou, abys to nezastřikal. A pak už nahoru stříkej černou exterierovou. Tak to já dělám.
Nevím, jak je dělená ta stavebnice.Jinak se ničeho neboj, myslím, že první model byl u každého tak nějak horší kvality.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Čtýřa » 23 pro 2015, 18:36

Rendo takže lepší začít vnitřkem jo? Protože já ve stavebnici nevidím žádné polstry dveří, tak radši přemýšlím kroky dopředu, jak to vyřešit. Tak proto počítám s tím, že dveře pod okny udělat černé a zbytek vnitřku bílý.

Asi máš pravdu, vše moc řeším. Kdybych neznal tohle forum, tak to nějak splácám a hotovo. Ale, když tu sleduji co vše řešíte, tak se snažím posbírat co nejvíce informací, ať jsem pak připraven. Ale na druhou stranu je to i svazující.

Každopádně díky za ty rady!
Čtýřa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 pro 2015, 18:40

Já barvil vždy nejdříve vnitřek kastle. Možná má někdo jiný postup. Já myslím, že vnitřky rallye aut jsou bílý a dveře jsou karbon.
Tohle mrňky nejsou tak propracovaný, jak 1/24.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hej-hou » 23 pro 2015, 21:47

přesně jak píše Renda, napřed vnitřek a pak bych stříknul kastly zvenku...bát se nemusíš a nikdo učený z nebe nespadl...kdyžtak máme brzdovku :grin: ...ne vážně, hlavně v klidu
co se týká lakování, tak já dávám dekály rovnou na barvu (neřeším mat či lest), pak lesklý lak a pak podle potřeby druhou vrstvu (lesk, polo mat, mat), každý vrstvičce dám den na proschnutí, obtiskům třeba i týden
Nesnáším sluníčka (_!_)
hej-hou

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 24 pro 2015, 01:05

Je dobře že věci tady řešíš dřív než je uděláš. To je právě fajn umět myslet dopředu a zeptat se. Pak to odsejpá a vyvaruješ se zbytečných chyb. :sculptor:
Držím palce a těším se na první fotky. :foto:
GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno