Tak to budeš musieť prebrúsiť, ale velmi jemným vodným šmirglom. A opatrne. Vždy si pred natieraním vyčisti štetec. Tá posledná vrstva vyzerá byť fakt hustá.
No to co tam mas je prach. stetec mohol byt ok, ale ciastocky prachu sa zachytili na spodku kridla. Vlastne si ich prilepil. Staci zobrat 2000 a pod vodou prebrusit. Farba nezlezie, len sa ti vyhladi povrch. A stetec tiez chyta prach. Mam ich v uzatvratelnom sacku v krabici a aj tak vzdy ked idem nieco natriet tak taham bordel. Niekedy ho zabudnem vyprat v riedidle pred pouzitim.
A pre mna osvedceny postup bol ked som natieral stetcom vsetko, urobit riedsou farbou podklad ako si to spravil ty. A potom hustejsou-skratka zriedenou tak ze nerobi smuhy ale lepsie kryje urobit vrch. Vdaka pripravenemu spodku tato vrstva uz nepresvitala. Vzdy som sa snazil vsetko napatlat na 2 vrstvy farby. Vysledky potom uz pre mna neboli dobre ked tam bolo viac vrstiev. Naspor na pistol a take veci prestanes riesit.
D.Michalko, pooky: Jo chlapi, moje trpělivost dostala šlupku - lechce jsem obrousil, udělal jsem další nátěr a ... už to nebylo tak tlý, ale bylo to tam zase A nejen spodek, na vršku se mi to podařilo taky...
Řekl bych, že utřít prach doma asi stoprocentně stejně nezabrání, aby na model šel prach...
Takže to zkusím udělat podle pookyho - očistit model co to jde, zředěej nátěr, pak znova očistit, pro jistotu před natíráním vyprat štětec a uvidime.
Myslím, že warhawk je ale jasnej - na něm už to předělávat nebudu , nicméně zkusím do konce stavby zachránit co se dá...
Prach se pokusím co nejvíc eliminovat na p38j, kterou jsem teďka rozjel bokem, snad to půjde líp.
Pro zasmání: Našel jsem doma model, kterej jsem stavěl a natíral před cca 12lety a nejsou na něm žádný prachový kousky a ani žádný extra viditelný čmouhy od štetce - mám ztoho hlavu v pejru - ale je to důkaz, že všecko jde...
Taky se mi občas zdá, že před lety mi to šlo štětcem parádně a bez nervů líp než pistolí. A to s ní pracuju už skoro dvacet let. Začínal jsem s Meoptou.
Na štětcování si sežeňte staré lihové Agamy (ty s čb kopírovanou etiketou). Ty jsou absolutně blbuvzdorné (nic osobního ) a výsledek výborný. Už se ale nedělají... jedině z druhé ruky.
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM
Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)
Takže jako vždy - je to lepší než můj předešlej model, ale pokakal jsem to Ten prach se mi tam dostal - takže jsou tam takové ty tečky. Nechám to tam, dodělám to a vyzkouším si na tom matnej lak...
Prostě mám nějak poslední dobou volšové ruce.
Asi mám na stole moc nepořádku, když se mi na to tolik usazuje prach - jiné vysvětlení prostě nemám
Vôbec to nie je také hrozné. Zober jemný vodový šmirgel, jemne tie najväčšie nečistoty zbrús a pretri farbou. Ale pracuj naozaj jemne, aby si toho nevybrúsil zbytočne veľa. Mne sa to tiež niekedy stane. A vždy si pred natieraním vyčisti štetec a aj model (aspoň z neho sfúkni nasadaný prach). Mohlo sa stať že niejaké nečistoty boli na modeli a už je to v pr....
No jo, prach je sviňa.
Asi znáte všichni ten "feeling" když v práci je to všechno na draka, je třeba někoho skopat do kuličky, sousedka vás seřve za popelnice a zapomene heslo k počítači...
To je přesně chvíle, kdy se má sednout do kouta a nic nedělat - a obzvlášť v modelařině...
Já jsem neposlouchal tuto nápovědu a nevydržel jsem pohled na model s kouskama prachu v barvě..., pod vodou smirkem 2000 jsem to parádně očistil, vše bylo v pohodě a bylo to nádherný...
A pak jsem si řekl, že to hnedka natřu, takže jsem si naředil barvu (a sakra málo sem ředil...) a natřel model. Asi jsem při tom koukal z okna nebo kam, ale pak jsem zjistil, že barva není úplně košer...
Takže na modelu je některé (velká část) rytí naprosto a nenávratně v pr*eli Až to trochu uschne, tak to vyfotím a dám to sem jako odstrašující příklad - jak se to nemá dělat.
Příjde mi to teďka strašně k smíchu, ale už vím pro příště jak na to....
Po dlouhé době jsem se rozhodl tento model dodělat. Udělal jsem hodně pokusů. Přebrousil jsem kompletně celý model - takže bylo broušení, tmelení, rytí... Udělal jsem na tom několik mojich prvních pokusů - rytí, nýtování, zapoištění do spár. Vím, že rytí je místy široké a hluboké - ale už jsem to nepředělával. t.
Udělal jsem několik nátěrů, lakování a nakonec jsem napustil spáry. POtisky tygří hlavy jsem pokazil - buď byl špatný potisk a nebo (to spíš) je to rukama. Takže jsem tygří hlavu na předku letadla namaloval nově. Světla jsem udělal nové z průhledného rámečku. Nejsem si jist, zda jsem pro zvýraznění paneláže nepoužil moc tmavou barvu - olejová umbra pálená.
Na zvýraznění paneláže na spodní část letadla jsem použil sienu pálenou - dost tmavé, ale už to nebudu předělávat. Nechám si však poradit, která barva by byla vhodnější - na příštím světlém šedém letadle bych to vyzkoušel. Trochu jsem zvýraznil očouzení od výfuků a kulometů, lehké odření. Nakonec mne čeká ještě konečné přelakování, trochu ho asi suchým štětcem přejedu a dodělám ontenní vedení.
štětce používáš ze zásady, nebo spíše z nouze? Protože pokud bys štětce nyvyžadoval, pak je vnohem lepší tupovat. Kdysi dávno když bylky jen Humrolky / mimochodem na ně stran štětcování nedám dopustit/ mi tehdy už starý pán ale borec modelář/p.Tesař/ poradil tupování, tedy nanášení barvy pmocí molitanu, povrchy ideální detaily v pohodě, u Humrolek stačile jedna vrstva , u pololeských revelek první vrstav hodne zředěná jako základ a drihá normální hustota a povrch byl OK-jedinéna co je potřeba dát si pozor je důkladné rozmýchání barvy - cca 5min jsem to v plechovce kvedlal
Ty spáry na spodku - zkusím to opravit. Uvidíme co s tím udělám:o(
Ohledně štětců - používám je, protože nemám pistoli - tekže je to vlastně nezbytné používat štětce. Díky za radu, zkusím i to co radíš s tím molitanem.