Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hanse Kogge, Revell 1/72

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Hanse Kogge, Revell 1/72

Příspěvekod Vit » 02 říj 2015, 09:11

Tak konečně mrze, hurá na modely. :paint:
Mám pár restů a nedodělků, ale teď mě láká pustit se do téhle kogy. Viděl sem film Kráska a pirát (Legenda o pirátovi, Störtebeker), tam tahle loď hraje hlavní roli a volba byla jasná!!

Loď má jen jednu plachtu, ale láká mě „obrovská“ paluba, kde se můžu vyřádit. Taky super měřítko 1/72, to se dá sehnat spousta figurek a doplňků.
Historických věrohodných údajů zatím málo, no taky jde o 13.století, takže stavba bude spíš odhad než přesná rekonstrukce!

Stavebnice klasika starý REvell. To znamená, že má velmi pěkné detaily, ale díly občas špatně sedí, bude hodně a hodně tmelení a broušení. Stopy po vyhazovačích jsou i v místech, které budou hodně vidět, takže další tmelení a broušení.
No ale to aspoň dodá lodi trochu punc staroby a nedokonalosti mistrů 13.století, protože základní vzhled modelu je strašně dokonalý a přesný, paluba jak parkety v obýváku! Budu muset udělat palubu úplně novou. Ještě nevím jak přesně, vyzkouším různé varianty a dám k posouzení...

Začal sem tím, že dělám na trupu díry na hřebíky, žádná šablona, ale pěkně podle mé rozklepané ruky, aby trup nevypadal tak strojově dokonale.
Našel sem jednu starou fotku s "nýtovacím plánem“ a jednu "monografii" :grin:
Přílohy
koga6.jpg
krabička
koga3.jpg
takhle nějak to bude
koga1.jpg
nýtovací plán
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Re: Hanse Kogge, Revell 1/72

Příspěvekod Vit » 04 říj 2015, 20:49

Slepit trup je složitější práce, ale dá se to. Taky sem navrtal hřebíky a dal trupu základní vzhled dřeva... Barevné odstíny zkouším na kormidle, nevypadá to nejhůř... Ještě to budu vylepšovat, ale teď trup schne a tak mám čas řešit dřevěnou palubu.

Řešil sem pár variant, třeba samolepicí folii nebo dřevěnou dýhu jako zdejší machři. Ale nejdřív chci zkusit dřevo z plastu... přeci jen je to plastový model ;-)
Přílohy
DSCN8644.JPG
DSCN8649.JPG
stopy po vyhazovačích nic moc
DSCN8658.JPG
DSCN8668.JPG
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 05 říj 2015, 19:04

Umíš perfektní patinu, tak se těším na pokračování.... 8-)
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod majos » 05 říj 2015, 22:16

Zdar,

Predloha ma neberie, ale spracovanie eno-nuno. Nad foliami by som ani nerozmyslal, je to dost dobre. M
https://www.aktuality.sk/clanok/304587/ ... ka-armada/
majos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 09 říj 2015, 19:54

Děkuji.
Pokračuji pomalu ale jistě. Lepím nová prkna na palubu, ještě je barevně doladím a věřím že to bude ono...

Také sem se rozhodl, že udělám otevřený průlez do podpalubí! Sice nebude skoro noc vidět, ale zato s tím bude spoooouusta práce!!
:lol: ](*,)
Takže dělám spodní palubu, schodiště a nějaké to vybavení. Chtěl bych jako náklad sudy, ale kupované z rezinu by mě finančně zruinovaly, tak je krouhám z plastu.

Jo a teď zkouším udělat osvětlení, měděné lampy. Moc to nejde, je to strašně titěrný, nejde to ani vyfotit, natož pořádně vyrobit :P .
Přílohy
DSCN8671a.jpg
porovnání staré a nové paluby
DSCN8672a.jpg
schody
DSCN8716a.jpg
polotovary sudů
DSCN8706a.jpg
a lampičky
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fanvero » 10 říj 2015, 11:43

Vypadá to velmi slušně z čeho jsi udělal ty lampy.
fanvero

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 12 říj 2015, 10:07

Mam rád modely realistické (odřené) a plné doplňků. Bohužel na tyhle lodě se skoro nic nedá sehnat. Supr by byly leptané sady nebo odlitky z rezinu, ale chápu výrobce modelů, že velkovýroba takových věcí by asi byla ekonomická sebevražda... (a pro mě moc drahý že bych to stejně nekoupil)

Já ani leptat ani odlévat neumim a ani se to moc nechci (na stará kolena) učit, pomáhám si různými nemodelářskými metodami.
Konkrétně lampa je z elektrikářské samolepicí pásky, která se dobře řeže, ale je strašně měkká, lampy se kroutí a hroutí...Ale dnes ráno při vysedávání na ... mě napadl úžasný nápad jak to doladit, to bude ono :!:
Už se těšim domů z práce až to vyzkouším a dám vědět! :P

Druhá věc je, že ani nevim, jak taková lampa ve 13-15.století vypadala. mam doma jednu lodní lampu, hezkou měděnou, ale ta je z r. 1850. :x
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fanvero » 12 říj 2015, 16:44

Skus si pustit Marka Pola první díl možná tam z té doby něco pochytíš.
fanvero

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 16 říj 2015, 12:57

Marca Pola sem zrovna neviděl, ale nějaké filmy ano a myslim že nejsem uplně mimo. Luceren mám několik variant. Základ je "skleněny" plast ze stavebnice letadel, a na něj nastříhaná, napatinovaná a nalepená měděná páska...
Přílohy
w1.jpg
w2.jpg
w3.jpg
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 22 říj 2015, 15:33

Tak sem zase poskočil. Nejdřív sem se snažil vylepšit trup pod čarou ponoru, ta dokonalost modelu Revell se mi nelíbila. Natřel sem různá místa herkulesem a posypal pískem z moře a různou drobotí. Pak zalakoval a přetřel různými odstíny černé a zelené, snad to bude držet?! Ještě to doladím, chyby jsou vidět až teď, když se dívám na fotky! ](*,)

V podpalubí jsem udělal novou palubu, jen tak zhruba naznačil prkna, ono to nebude skoro vidět a kolem schodiště postavil pár sudů a beden. Mně se to líbí. :)

Palubu sem prkýnkoval několik dnů a trochu to hodně přehnal s barevností prken! Bylo to moc strakatý, každé prkno jiný odstín, no moc se mi to nelíbilo, ale zase sem to nechtěl celé strhávat a dělat znovu, tak sem to sladil tak nějak do zeleno-černa… stejně černou ještě špinavější sem viděl i ve filmu, tak je to tak možná správně, tohle nebyla královská loď, kde každý den drhli palubu!
Až to zaschne, musím ještě vyplnit některé spáry a barevně to doladit a opravit a už se těším, až začnu palub plnit krámama...
Přílohy
aDSCN8771.jpg
aDSCN8831.jpg
aDSCN8819.jpg
aDSCN8847.jpg
aDSCN8858.jpg
aDSCN8859.jpg
aDSCN8856.jpg
aDSCN8863.jpg
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 22 říj 2015, 21:20

To je perfektní patina!!!! =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 23 říj 2015, 01:25

Plast s patinou dřeva, paráda!
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 23 říj 2015, 07:37

Plast s patinou dřeva, paráda! To jo, taky se mi to líbí, ale nejsou ty prkna špatně? O kogách toho vím nula nula nic, ale téměř všechny lodě maj snad prkna na palubách od přídě k zádi, ne od boku k boku.Nebo se pletu?
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 23 říj 2015, 07:56

Děkuji.
Prkna jsou takhle napříč správně, alespoň podle německých odborníků v Brémách, kteří tuto loď našli a rekonstruují.... Je to jediná loď, na které jsou prkna obráceně, proto sem neváhal a pustil se do předělávky, vypadá to zajímavě a netradičně! 8-)
i barvu sem docela trefil.
Přílohy
KoggeDSM_x.jpg
brémská koga
kog1.jpg
záběr z filmu
kogge_deck.jpg
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 23 říj 2015, 07:59

Aha, děkuju za info, zajímavé. Tohle jsem netušil.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno