Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

San Felipe volná stavba 1:100 uvidíme co dál

Odeslat odpověď
Příspěvků: 269 • Stránka 15 z 18 • 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
  • Odpovědět s citací

Re: San Felipe volná stavba 1:100

Příspěvekod bak226 » 29 zář 2015, 17:36

Paryzek, srdečne zdravím Teba i Tvoju prácu.
Podobne ako Ty, aj ja som sa po dlhom premýšľaní rozhodol pre stavbu modelu galeóny San Felipe (mňa však nikto neovplyvňoval). Dopracoval som sa k rôznym fotkám, kresbám, plánom, ale nijako sa neviem dopracovať ku skutočným rozmerom tejto lodi a je jedno či v anglických či metrických hodnotách. Je fajn vidieť - mierka 1:100, 1:75, 1:64, ale voči čomu? Všetky podklady mám v PC, tam však nikde nie je ani rozmer výkresového listu ani formát ani vzťažný rozmer, jednoducho nič. Nechcem kupovať žiadnu stavebnicu San Felipe, chcem tak ako Ty, voľnú tvorbu modelu. Vieš mi pomôcť alebo poradiť?
bak226

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 29 zář 2015, 18:35

Ahoj bak226
V současné době práce na modelu stojí, mám na to příliš málo času, ale pokračovat budu. Co se týká tvého dotazu, odpověď je trochu problém. Tahle loď dost možná nikdy neexistovala. Možná jako předloha posloužila loď Real Felipe která byla postavena o pár let později(1732) a o které důkazy existence jsou, nebo loď Nuestra Señora de la Concepción o které se v souvislosti se San Felipe dají také najít informace. Nejvíc informací najdeš asi tady:
http://www.modelships.de/San_Felipe_169 ... ticity.htm

Zdrojů je po internetu celkem málo. Další info najdeš třeba tady:
http://www.modelismonaval.com/galeria2/ ... ica13.html
http://www.stephensandkenau.com/ship/san-felipe/
http://www.admiraltyshipmodels.co.uk/ac ... lleon.html
http://www.losbarcosdevelo.com/web/content/san-felipe

Určitě by se daly najít ještě i nějaké jiné stránky, ale většinou kopírují jedny a ty samé informace. Co se týká velikosti "skutečné lodi" dá se z dostupných informací, velikosti modelů a jejich měřítka zpětně dopočítat, že předloha by měla mít délku trupu okolo 60-65 ti metrů.

Doufám že ti to aspoň trochu pomůže.
Pavel
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bak226 » 29 zář 2015, 21:23

Ahoj Paryzek, som rád,
že si reagoval pozitívne. Nechcel som sa hrať na machra, ale aj ja som začal mať divné podozrenie, že s tou galeónou nie je všetko v poriadku, neustále ma pátranie presmerovávalo buď na Tebou spomínané lode, alebo na úplne iné roky (a to aj v španielskom námornom archíve). Momentálne by mi stačila od Teba napríklad informácia, že v plánoch od Montua (z roku 1993) na strane 9 je dĺžka kýlu 13 v mierke 1:75 (1:100) je x x x milimetrov. A potom ako vravíš Ty - se s tím nejak poperu... s pozdravom kdo si hraje, nezlobí...Steve (:)
bak226

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bak226 » 29 zář 2015, 21:44

príklad ako to myslím, je tento obrázok, kde je vpravo dole uvedená mierka i vzťažný rozmer.
https://picasaweb.google.com/1164382513 ... 8/SCORPION
Steve
bak226

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 30 zář 2015, 17:41

Evidentně řešíš úplně stejnej problém, jako sem řešil (a nikdy vlastně nedořešil) já. Plány stažený, ve formátu .tif. tudíž moc velký. . . a teď co s tím.
Vzhledem k tomu, co jsem psal výš ( pochybná existence skutečné lodě) myslím, že to ani vyřešit nejde. Neexistuje reference které by se dalo chytit (nebo o ni aspoň nic nevím) takže jak jsem to řešil já? Prostě jsem to vzal jako základní délku trupu 60m. Od horní hrany zádě po přední vaz (galion jsem nepočítal)

Pokud máš ten plán stejnej, mám table 9 velikost 11420x7980 (velikost 10,9mb) tak to zmenši na 26%
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bak226 » 30 zář 2015, 23:50

Ahoj Paryzek, zo srdca Ti ďakujem za Tvoju úprimnú snahu pomôcť mi. Cením si toho. Ale hurá, naša snaha má úspešný koniec. Dopátral som sa, že táto "údajná" galeona mala v roku 1693 dĺžku 62,80 m, šírku 16,40 a ponor 6,50 m. A k tým plánom. Ja si v grafickom programe dokážem nakresliť čokoľvek, čo má reálne rozmery až 45 x 32,5 m s presnosťou na tisícinu mm, v mierke 1:10 dokonca 450x325m. Plány, ktoré pravdepodobne vlastníš aj Ty, si uprav do formátu A1, t.j. rozmeru dlhšej strany na hodnotu 841 mm. Takže teraz sa s prekresľovaním a úpravou plánov môžem naozaj nějak poprát...bude to dlhá cesta, verím však, že úspešná. Môj sen je mierka 1:34 :P
S pozdravom Steve
bak226

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 01 říj 2015, 15:09

62,80m? tak to jsem se o moc neseknul. To jde. Kde jsi tyto informace získal?
1/34? omg však to bude mít přes 2 metry. To už je pomalu do hangáru. každopádně až se do toho pustíš, založ téma a dej občas nějaké foto. Myslím že nebudu jediněj koho to zajímá.
Jo a mimochodem, není zač, rád pomůžu.
J.Cimrman
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bak226 » 10 říj 2015, 02:05

Informáciu o galeone San Felipe som zazrel na videu od Fabria De Luca v príspevku San Felipe - parte 1 (3:57) v čase 0:04.
Link https://www.youtube.com/watch?v=ULW2YsvtcmA
A mal by som otázku na jeden drobný detail. Ak už má táto galeóna kormidlo, odkiaľ a ako sa toto kormidlo ovládalo? Bolo to pákou alebo kolesom? Kde bolo toto ovládanie umiestnené, na ktorej palube? Ak pákou, ovládanie by malo byť umiestnené na prvej palube za krížovým stožiarom, ale kde? Alebo to bolo síce pákou, ale cez kladky, potom by mohlo byť ovládanie umiestené aj pred krížovým či dokonca aj pred hlavným sťažňom (...lebo ja som sa tak tešil, že budem môcť robiť námornícke koleso kormidla... (:)). Vratidlo na hlavnej palube bolo určené na iné účely (dvíhanie kotiev, malých člnov na palube, prípadne rahien na stožiare. Nech som pozeral alebo čítal o tejto lodi čokoľvek, tak tento nepodstatný detail nikto akosi neriešil či nechcel riešiť. Neverím, že bola loď ovládaná z podpalubia či nebodaj diaľkovo :lol:
Kde mala táto loď kapitánsky mostík?
Priatelia, poznáte niekto odpoveď?
S pozdravom Steve
bak226

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 10 říj 2015, 08:58

Dík za odkaz na video. Co se týká kormidla a jeho ovládání. V plánech to myslím vůbec není řešený. Kormidelní kolo tahle loď určitě neměla, bylo vynalezeno později. (wikipedie-údajně 1705) Takže Filip byl "kormidlován" ještě postaru (neznám názvosloví, takže použiju Cajthamla) pomocí kormidelní tyče. Vstup kormidelní páky do trupu je předpokládám těsně pod druhou dělovou palubou, a na ní se pravděpodobně i nachází místo pro kormidelníka. Na těchto velkých lodích, byl kormidelník uvnitř trupu a kormidloval podle příkazů z paluby. Většinou asi ani neviděl ven. I když je dost možné, že se na hlavní palubě za besanem nějaké okno dávalo, aby viděl aspoň na plachty. Na plánech bohužel vůbec nic takového není.
Máš pravdu v tom, že pro stavbu modelu tohle fakt nikdo neřešil, ale tyhle lodě nejspíš opravdu byli ovládané z podlapubí.
Kapitánský můstek? nevím jak to myslíš. Tyhle lodě nic takového neměli. Kapitán se obvykle potuloval podle potřeby po celé lodi a při boji velel z druhé záďové nástavby.
Řekl bych někde tady:
tady sem.jpg

Doporučuju se s touhle problematikou obrátit na pana Lokaje nick Kpt.Kl, na tyhle věci je odborník, a myslím že rád poradí.
viewtopic.php?f=183&t=86099
J.Cimrman
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bak226 » 10 říj 2015, 19:28

Paryzek, úprimne Ti ďakujem za obrázok. Ten totiž mnohé vysvetľuje. V mojich plánoch ten "tajtrlíček" totiž nie je zobrazený. Takže platí - ač stejná, i tak rúzná jsou... Inak by som nemal otázku na tento detail. Teraz už verím, že galeona mohla byť, a bola, riadená kormidelníkom v podpalubí. Tým kapitánskym mostíkom som mal na mysli miesto, z ktorého dostával kormidelník pokyny.
Table04 (276x400).jpg
Table04 (276x400).jpg (133.09 KiB) Zobrazeno 3453 krát

s pozdravom Steve
bak226

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 11 říj 2015, 19:02

Toho "tajtrdlíka" jsem tam dal já pro názornost, v plánech samosebou není.
Osobně si myslím, že na takhle velký lodi, měl kapitán na její řízení lidi, takže nějaká pozice kapitána je i tak irelevantní. Ten se spíš válel ve svý kajutě vrtal se v mapách a pořádal s důstojníky mejdany :lol: Ne vážně. O tomhle se fakt dá domýšlet ledacos. Já bych to bral tak, že se velení pohybovalo prostě na té nástavbě (kam sem plácnul toho tajtrdlíka). Kormidelník byl kdesi v podpalubí a kormidloval podle příkazů z horní paluby. Nějaké okno ven tam asi bylo, ale na plánech není, tak bych to prostě neřešil. Už vzhledem k tomu, že existence skutečné lodě je poměrně nejistá, u tohohle model hrát na historickou přesnost asi moc nepůjde.
J.Cimrman
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bak226 » 18 říj 2015, 23:31

Ahoj Paryzek, s tým kormidlom mi to akosi stále nedá. Ak bolo riadenie kormidla kolesom vynájdené (resp. používané) až v roku 1705, ako sa teda dostalo na karaku Santa Maria už v roku 1492 (viď obrázok)? Že by už vtedy boli problémy s úradmi? Alebo wikipédia kecá...Alebo je pravda úplne iná...že ho tam, napríklad, doinštalovali pri výrobe tejto repliky v roku 1997-8 na Madeire a jednoducho nám robia vo vedomostiach chaos.
koleso kormidla na lodi Santa Maria.jpg
A medzitým si prekreslujem a upravujem plány na San Felipe.
S pozdravom Steve
bak226

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bak226 » 19 říj 2015, 01:15

...pretože takto kormidlovanie riešiť rozhodne nemienim (viď obrázok)
San Felipe 1ke100.jpg
, toto je dosť už aj na mňa. Ale nakoniec, no a čo? Ak sa to takto niekomu páči, nech sa mu páči...veď nejde o život. A na pohľad je zrejmé, že tento model nie je určený pre žiadnu súťaž. Veď predsa ide predovšetkým o radosť, to je podstatné. A tento môj komentár teraz myslím úprimne a vážne.
S pozdravom Steve
bak226

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 19 říj 2015, 10:21

Jojo, "žádný učený z nebe nespadl"
Když sem začal stavět Soleil Royal, byl sem totálně naštvaný na Heller - model za 5000,- a ni tam nedali kormidlo, šmejdi!!!
Kdybych tenkrát nenašel toto modelforum a zdejší machry, možná bych tam kormidlo nějakým podobným způsobem vyrobil a připlácnul.... :grin:
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 19 říj 2015, 18:33

To že se kormidelní kolo (ovládání kormidla tímto způsobem) objevuje až po roce 1705, o tom najdeš víc zdrojů, ne jen wikipedii. Tu repliku nelze brát vážně. Santa Maria kormidelní kolo mít nemohla. Že to někdo takhle doprasil . . .stane se no. I když je možné, že zde prostě vyhrálo praktické hledisko nad autentičností.
Kormidelní kolo na tom modelu, no, . . . ehm. :lol: Stavitel byl taky asi odborník, ale jak píšeš, pokud se mu to tak líbí, je to jeho věc.

to Vít: fantazii se meze nekladou.
J.Cimrman
Paryzek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 269 • Stránka 15 z 18 • 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno