Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak fotografovat model(ky)

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 19 bře 2007, 11:38

To BERD : ale ktere fotoaparaty maji clonu 29
- Ono to ani není tak o fotoaparátu. Kompakty mají (obecně) nejvyšší clonu 8,...ono je to dané i souvztažností s velikostí čipu,.. Jinak clonu 29 a i vyšší mají JEN OBJEKTIVY nikoli fotoaparáty. Abych tedy byl přesný tak výměnné skla u zrcadlovek,... Každý výměnný obj. má jiný rozsah clony. Ideálůní je kupovat 2,8 v celém rozsahu,......
Třeba si místo mé Sigmy 17-70/2,8-4,5 Dc za 9.000,- někdy až budu veliký koupím Canon EF 16-35/2,8 USM L II za bratru nějakých 46tis. k němu pevnou 20 a 50 a jako telesklo 70-200/2,8 a Speedlite 580ExII,.....ani nevím proč se tím jako zaobírám,..... :cry: :evil: :cry:

A ano Fotoroman je pro studium nejlepší - teda mimo knížek co si vezmete jako já do studovny (WC),.........

To Chmell : Ano dá se tomuto koníčku strašně propadnout,... žejo? :P
Přílohy
ef16_35.jpg
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 19 bře 2007, 12:37

Mas uplnou pravdu Doline, propadne se tomu zatracene rychle. Nastesti je tady velice ucina brzda ve forme cen. A tak si holt musim poradit s dvouma zakladakama, i kdyz jsem zrovna pred chvilkou oslintaval monitor nad soupravou dalkove synchronizovanych makro blesku. Nejsem proste milionar a i to malo co urvu rodine od huby vrazim spis do modelareni. A navic foceni neni mnohdy ani o technickych vymozenostech. I s malem se da fotit hodne, ale clovek musi odhadnout svoje moznosti a pak je vyuzit.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 19 bře 2007, 14:26

Smazáno
Naposledy upravil Chmell dne 22 bře 2007, 06:56, celkově upraveno 1
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šrám » 19 bře 2007, 15:37

Tady je rozdíl mezi focením s bleskem(1), bez blesku s nedostatečným osvětlením(2) a s umělým přisvícením dvěma žárovkama(3,4). Bohužel jak můžete vidět, dobrý snímek není ani jeden, není to vážně žádná sranda :( Myslím, že je to i tím, že jsem fotil černé éro na bílém podkladě, určitě to nebyla dobrá kombinace, je to tak, Petře? Nepovedlo se mi toho dreideckera vyfotit slušně ještě ani jednou...
Budu studovat tvé rady a návody a časem se snad polepším.
Přílohy
Dr.1.1.jpg
Dr.1.2.jpg
Dr.1.3.jpg
Dr.1.4.jpg
Šrám

• Odpovědět s citací

Příspěvekod miple » 19 bře 2007, 17:44

Jo, jo, jsem na tom podobně, ale snad toto téma pomůže. Díky, díky.
miple

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 19 bře 2007, 18:07

To Chmell : Ber jednoznačně tu C 17-40,..........a jak si ho koupíš tak začínám závidět!!!,..... :cry:

Na toho Dreideckera bych šel následovně. Sice nevím co máš za foťák, ale postavil bych ho pod dobrý zdroj světla, sehnal stativ (nebo cokolin na co foťák položíš - knížky, kostku od děcek, cokoli) a mrkl se po tom jak se aktivuje samospoušť. Pokud ti foťák dovoluje nastavi prioritu clony (označení většinou Av ši A, ale u malých kompaktů v menu) nastavil jako zkušebnětu nejnižší (zpravidla 2,8), no a samospouští bliknul,.. Ono ještě zkus propátrat jestli máš na foťáku měření světla. Bývá na střed, poměrové a podobně. Většina EVF ultrazomů měření má,...
-nejnižší ISO!
-vyvážit bílou na žárovku

Bude ti vycházet dlouhý čas.

Jelikož světla není nikdy dost tak je dobré vzít bílou čtvrtku a postavit ji tak aby odrážela světlo do tmavých stínů, ale teda mimo záběr foťáku.
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BERD » 19 bře 2007, 19:01

Pouzil jsem vyrazu, ktery zde byl uveden. Samozrejme, ze clonu ma objektiv a lepsi cisla maji vymenne u zrcadlovek. Samozrejme je to prave o cene a ja nevim, ale spousta modelaru tu foti temi levnejsimi. Myslim Tim i modely i kolem 20.000,-
Vim, ze za stejnou cenu je i zrcadlovka, ale pak jeste objektivy a uz to roste. Ja tedy fotim uz 40 let a vystridal jsem spousty aparatu. Tim padem znam trochu i problematiku. Ale vzdy bych se snazil na obecnem foru davat lidem obecne a cenove pristupne rady.
Neber to tedy ve zlem, je to jen muj nazor s ohledem na bezne uzivatele, kteri ten drahy pristroj jinak neuzivi...
BERD

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 19 bře 2007, 19:02

Šrám píše:Tady je rozdíl mezi focením s bleskem(1), bez blesku s nedostatečným osvětlením(2) a s umělým přisvícením dvěma žárovkama(3,4). Bohužel jak můžete vidět, dobrý snímek není ani jeden, není to vážně žádná sranda :( Myslím, že je to i tím, že jsem fotil černé éro na bílém podkladě, určitě to nebyla dobrá kombinace, je to tak, Petře? Nepovedlo se mi toho dreideckera vyfotit slušně ještě ani jednou...
Budu studovat tvé rady a návody a časem se snad polepším.

Zjistil jsem, že máš Kodak Z700.
Po studiu tech. parametrů bych doporučil:
ISO – 80
měření expozice - bodové
režim - MAKRO
samospoušť – 10s
pozadí raději světle modré
nasvícení min. dvě žárovky (zářivky)
stativ nebo fotoaparát podložit
a hlavně zkoušet a zkoušet
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Typlt » 19 bře 2007, 20:10

To Chmel : Z vlastní skoro profi zkušenosti (vystudoval jsem fotografii, ale neživím se tím) můžu poradit. Vezmi 17-40 a vůbec se nerozmýšlej. Potom ale ten základák 18-55 asi vyhodíš.

Pak bych pořídil něco od 50-120 a když máš pevnou 50 tak máš skoro vše. 8) 8)
Když Japonec -tak pro všechny.
Radek Typlt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rene Molnar » 19 bře 2007, 22:09

Chmell ake máš telo? Obidva objektivy 17-40 a 24-105 su super. 17-40 som mal je to dobry objektiv ma dobru krezbu za super cenu, takže doporučujem.
Teraz mam 24-70 f/2,8 L je to super objektiv, tak isto mam zakladak 50 f/1,8
a 70-200 f/4 L a telo 5D. Už mesiac čakam na objektiv 100 f/2,8 macro.
Rene Molnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Vitámvás » 20 bře 2007, 06:37

Začínal jsem asi jako kjaždý na analogu Praktica /Zenit/, pak došlo na zrcadlo Canon /500N/ Dodnes nemohu zapomenout na den, kdy jsem ji kupoval :shock:
No a pak jsem musel mít digi. Jak jinak Canon. A80 /4Mp/. No a to mě na chvíli vyléčilo, neb to nebylo, oproti filmu ono. Jenže jsem to nevydržel a nedávno šel do zrcadla. A světe div se, zase Canon /400D/. Ktomu ihned koupil záklaďák 50/1,8 a časem Tokinu 12-24/4. O seťáku /18-55/ se nezmiňuji, ten je jen doplněk. Viděl jsem z něho, ale pěkná panoramata, takže svoji kvalitu taky má.
No a dál? Doma jsem si zbastlil světelný stan z krabice /origo je lepší, ale dražší/ a tady jsou fotky. Svítím dvěma halogenama 150W z boku zhora, mírně zepředu. Mám i 500w a ten plánuji kolmo z hora.Je lepší vyvážit bílou na 18% šedou tabulku /což já teď neudělal, proto mi ujíždí to pozadí do růžové :oops:
Přílohy
Box.jpg
Krabice /free/, pauzák /40,-/, lepidlo+bílá čtvrtka /30,-/.
Maus box 1.jpg
Maus box 3.jpg
Ten maus ještě není hotov:-)
Svět není zlý, jen Ti vrací to co mu dáváš...
Pepa Vitámvás

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 20 bře 2007, 08:04

Radek Typlt píše:To Chmel : Z vlastní skoro profi zkušenosti (vystudoval jsem fotografii, ale neživím se tím) můžu poradit. Vezmi 17-40 a vůbec se nerozmýšlej. Potom ale ten základák 18-55 asi vyhodíš.
Pak bych pořídil něco od 50-120 a když máš pevnou 50 tak máš skoro vše. 8) 8)

Jsem rád, že se to tu tak krásně rozjíždí. Moc rád děkuji za rady.
Bodu také rád, když sem budete psát své postřehy.

Rene Molnar píše:Chmell ake máš telo? …

Tělo mám Canona EOS 350D
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Vitámvás » 20 bře 2007, 08:10

Já bych taky doporučil ten canon 17-40. Pokud chceš vědět víc, mrkni na diskuzní forum serveru fotografovani.cz, ale je to jako se vším, jedni ho vychvalují, jiní zatracují. Já do té tokiny šel hlavně z důvodu peněz. polovina co za canon to bylo rozhodující. Bude to jen na Tobě :D
Svět není zlý, jen Ti vrací to co mu dáváš...
Pepa Vitámvás

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 20 bře 2007, 08:12

Pepa Vitámvás píše:………… Je lepší vyvážit bílou na 18% šedou tabulku /což já teď neudělal, proto mi ujíždí to pozadí do růžové :oops:

Včera jsem se byl ptát u nás v Plzni po této 18 % tabulce na vyvážení bílé.
A bylo mi řečeno „dělá se, ale stojí cca 1 000,- a je vlastně k ničemu, poněvadž vám tu stejnou službu udělá i bílá čtvrtka“
Může to tu někdo potvrdit či vyvrátit.
Fotím na automatické vyvážení což je u Canonu na velmi dobré úrovni.
Ale v RAWu (fotím do něj cca 90% fotek) je mi to stejně jedno. Jen pro kontrolu jsem to chtěl vyzkoušet.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Typlt » 20 bře 2007, 08:20

Jenon všetečná otázka: V jakém programu potom pracuješ s RAW?
Když Japonec -tak pro všechny.
Radek Typlt

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na fotografování