Stroj 300 Squadriglia, pilot Corrado Ricci, Řím - Ciampino, 1942. Někdy se noční Falca označují jako "CN", ale co jsem pochopil, není to oficiální verze, ale spíš proměnný soubor modifikací: tady vidíme vybavení rádiem, světlomety pod křídly a poháněcí vrtulku na horním křídle, ale třeba výfuky jsou klasické, krátké. Každý stroj to měl jinak. Myslím, že tato noční úprava celkem hezky ztělesňuje italské zoufalství, i když co jsem četl, minimálně dva bombardéry tím sestřelili.
Pilot Ricci je docela zajímavá postava, eso, létal na CR.32 ve Španělsku a později ve východní Africe. Se štěstím v neštěstí, kvůli akutnímu zánětu slepáku, byl letecky evakuován zpět do Itálie dřív, než východní Afrika padla. Po kapitulaci fašistů bojoval i na straně spojenců, po válce byl vysoká šarže v italském letectvu. Nakonec, údajně po tragické smrti svých dětí, přehodnotil životní směřování a skončil jako misionář v Gabonu.
Co se týče modelu, už jsem si dostatečně ulevil jinde, ale stejně si neodpustím - to, co Italeri jakožto "mainstreamový" výrobce vyplodil, je o třídu horší než shortruny z té doby (když vezmu podobné předlohy, z vlastní zkušenosti třeba F3F od SH, Gladiator od Swordu...). Téměř není díl, co by nepotřeboval úpravy, vzpěry jak známo vůbec nesedí, vrtule je obráceně (tlačná). Naznačení plátna vypadá jak ze 70. let, odtokovka tlustá stejně jako náběžka. Mnohokrát jsem si při stavbě říkal, jak je ten model takový edukativní, nejen že se člověk seznámí s předlohou, ale zároveň při té úrovni zpracování i pochopí, proč Italové prohráli válku

Naštěstí kit má i světlé stránky, motor vypadá snad nejlíp, co jsem na 1/72 v plastu viděl, slušný je kokpit nebo podvozkové nohy. Špatné nejsou ani obtisky, i když zrovna na mém aršíku byl hodně špatně soutisk na trupových fasces - díky moc Eriku Baierovi za náhradní, tuším z archu Sky Decals. No a hlavně to tvarově vypadá jako Falco. Nic jsem neměřil, ani nepřikládal na plány, ale není tam myslím nic, co by oproti předloze trklo, a to přestože jsem na fotky vejral hodně dlouho.
Vlastní blbostí jsem přišel o cowling, když mi zavzlínal extrathin pod palec, takže jsem si musel koupit ještě jeden model. Můžu si tedy říct, sice to zabralo spoustu času, ale zato to stálo spoustu peněz

Co se týče úprav:
- předělal jsem opěrku hlavy v kokpitu, je to dost viditelný detail a ve stavebnici vypadá úplně jinak
- vrtuli jsem uřízl osu a otočil
- celý povrch, křídla, trup i ocasní plochy, jsem zatmelil a zbrousil, následně na křídlech komplet přeryl, a všude naznačil plátno stínováním (tuto kalvárii jsem dostatečně popsal v italském tématu)
- rohy ovládání křidélek jsem ztenčil a táhla udělal z vlasců
- vrtulka na horním křídle je z větší části scratch
- oddělil jsem ocasní ovládací plochy
- z tyčinek evergreen polstrování kolem kokpitu a čelního štítku.
Nejsem s tím moc spokojený, dost věcí bych teď udělal jinak a lépe - skvrny, hlavně na horním křídle, kontrastnější, výraznější naznačení portů tamtéž, čistěji bych udělal ty rohy ovládání, atd. Lépe jsem mohl upravit ty podkřídelní světlomety, ta čirá světla fakt nejsou nic moc, ale už nebyla síla. Trupové fasces jsou asi o půl centimetru moc vpředu, začátečnická chyba, byl jsem líný zapínat počítač a věřil jsem návodu.

Znova už bych nikdy nešel do té stínovací metody na celém letadle, je to opravdu extrémní pruda. Mimo jiné strašně trpí povrch při tom nekonečném ochmatávání a olepování modelu. V tom vedru, věřím, že kdybych teď model olízl, bude slaný, jak je celý pokrytý několika vrstvami zaschlého potu

Myslím, že se původní porty dají i nechat, koneckonců Erik to tak má a vypadá to taky slušně, ony ty skvrny naštěstí povrch hodně rozbijou.
To už je radši všechno. Kritiku uvítám.
P.S. - Iwata HP-BH je opravdu boží. Hlavně to jednoduchý čištění!! Jak nejsem zvyklej na nezávislej dvojčinnej chod, zpočátku jsem si připadal jako v Červeným trpaslíkovi (díl Legie, antihmotové příbory...), ale pak se to poddalo.
Naposledy upravil Vladimir Kafka dne 11 srp 2015, 12:12, celkově upraveno 2