Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

La Réale de France/Heller/1:75

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: La Réale de France/Heller/1:75

Příspěvekod DORIS » 16 črc 2015, 13:58

Děkuji Vám za komentáře, přátelé!
Connie: No, jak jsem poprvé zkusila něco od Tamiye nebo podobně kvalitního výrobce modelů, pak už mi většina ostatních připadala jako brak. Frantíci (a také německý Revell) kvalitní ani přesné stavebnice lodí neumí, postavila jsem už celou řadu modelů od Helleru nebo Airfixu i Revellu, a když to porovnám s kvalitou a přesností stavebnic od zmíněné Tamiye, je to prostě obrovský rozdíl. Dokonce i stařičký model šebeky od Imai, který jsem stavěla koncem minulého roku, byl na tom o 100% lépe než Heller. Obě stavebnice jsou přitom +- stejně staré i v podobném měřítku. Stačí se podívat třeba jen na vesla (ta menší hnědá jsou z Imaiácké šebeky ( 1/80), a ty odfláknuté a hrubé šedé "klády" mají přijít na Reálku (1/75), ach jo...):
8.jpg
9.jpg

U Imaie navíc měli vylisované stěžně i hlavně děl z jednoho kusu (pravá i levá strana dohromady), přitom nikde nebyly žádně nevzhledné prohlubně a výrazné stopy po vyhazovačích. Plasty i přes svůj věk byly stále kvalitní a nikde nebyl žádný problém.... Je vidět, že Japonci jsou někde jinde. Jen je škoda, že tyhle nádherné lodě nejsou skoro vůbec v jejich nabídce stavebnic.
Holt, nezbývá, než se zase časem odhodlat do nějakého scratch-buildu a model si zhotovit kompletně celý jen svépomocí.

standaslechta: Děkuji moc za užitečné rady. Ano, ohýbání plastů za tepla znám, řešila jsem to už u Revellu, kde při stavbě QM2 byly hodně pokroucené některé čiré díly. Ty se ale povedlo celkem slušně srovnat (pomohl mi tehdy fén), nicméně u Helleru nešlo jen o to pokroucení dílů, ale některé jsou tak nepřesné, že nesedí ani tvar/rádius a při lepení to prostě praskne. Jednalo se například o ty ploché dlouhé díly pod žebry - jeden mi prasknul hned na dvou místech..... Myslím, že u nové stavebnice by se to asi nestalo - zkoušela jsem třeba rozlomit kousek rámečku a praská to jako plexi. Škoda slov. Jak jsem psala, raději bych si příště koupila novou stavebnici a neřešila tyhle problémy se starými a nekvalitními plasty. :bad:

Na model jsem doplnila kotvy a obrtlíková děla, dále vybavení člunů ( u většího jsem musela zhotovit chybějící podstavec, protože Heller to jaksi nedořešil) a také jsem sestavila stěžně a ráhna. Nyní čekám, až na nich zaschnou olejovky, kterými jsem provedla imitaci dřeva.
5.jpg
4.jpg

Příprava šablon pro zhotovení plachet (na fotce je to bohužel zkreslené, přední plachta je ve skutečnosti menší než ta na hlavním stěžni):
2.jpg
1.jpg

Látku už mám napatinovanou a také silně napuštěnou bezbarvým lakem, který zajistí tvarovou stálost:
7.jpg
6.jpg

Pozn.: Asi zklamu jednoho člověka, který aniž by tu látku viděl, mne dost trapným způsobem nařknul, že plachty s bílými a červenými pruhy na Reálku nepatří a že si mám z té látky raději ušít trenýrky..... Ach jo. :(
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 16 črc 2015, 17:01

Zdravím Doris. Nemůžu posoudit, jak je na tom Tamiya s modely lodí, ale co se letadel týká, tak podle mého, je to nejlepší firma. To se to staví, naprostá paráda. Modely od ní stavím nejraději. S těmi "modelářskými radostmi ohledně dílů" mám také zkušenosti. Paluba USS Constitution, kterou jsem stavěla, byla ze tří dílů a všechny byly zkroucené. Ještě, že byla topná sezóna a já to nahřívala a rovnala nad trubou od kamen. :x
Rýsuje se ti z toho další krásný model, tak si tu radost z práce a hlavně výsledku nenech ničím zkazit.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 16 črc 2015, 17:16

Dobrý den Doris.Koukám koukám na tu látku na plachty a mám dotaz kde jste to koupila? Stavím momentálně pro neteř domek pro panenky měřítko cca 1/24 a tohle by se mi šiklo na matrace do postýlek.Jinak pruhované plachty no proč ne viz vikingové
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 črc 2015, 18:58

Connie: Děkuji za Tvou podporu. :flower: Těší mne, že se Ti model líbí. A určitě si nenechám zkazit radost z práce, jen jsem nad takovým jednáním kroutila hlavou a přišlo mi to líto.....[-(.
Já stavěla od Tamky hlavně auta a motorky, je to vyloženě požitek pro modeláře. Zkusila jsem i dvě bitevní lodě z WW2 1/350 - sice starší modely, ale velice kvalitní a přesné, ale vyžadují "tuning" v podobně fotoleptů nebo dřevěných palub, aby vypadaly lépe a propracovaněji.

standaslechta: Látka pochází z pánské košile, dá se koupit u vietnamských prodejců nebo i v použitém zboží, kde to vyjde za pár korunek. V normálním či značkovém obchodě jsou ale často hodně drahé, takže na plachty k lodi by to byl drahý špás....
https://www.google.cz/search?q=pruhovan ... rc=_Samotná látka se shání hůře, vesměs je potisk jen jednostranný, což je pro plachty nevhodné.

https://www.google.cz/search?q=pruhovan ... QUCh01kwqM

Sháněla jsem tenký materiál, který by designově připomínal imitaci prošitých pásů (spojů), jaké jsou na plachtách typické. Líbily se mi plachty u šebeky,
file.php.jpg

tak jsem hledala něco kontrastního i pro Reálku. A myslím, že se to docela povedlo. 8-)
Pruhované/barvené plachty na galérách i jiných lodích se určitě používaly, ale co měli Francouzi, co třeba Španělé, Portugalci apod...., to už jde mimo moje laické vědomosti. Reál jsem viděla vždy jen s bílými plachtami, takže toto jsem chtěla zachovat, byť decentně rozdělit tu velkou plochu kontrastním prošitím nebo potiskem.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 črc 2015, 09:12

Postupně doplňuji detaily na plachtách, refovací pásy a zesílení okrajů řeším nalepením proužků látky, takže po vytvrnutí lepidla jsou okraje docela tvrdé. Plocha plachet je hodně velká, tudíž to přibývá pomalu. Tak nějak to bude +- vypadat na modelu:
2.jpg
3.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 17 črc 2015, 09:47

Zdravím Doris, věřím, že tě ta kritika zamrzela. Ale jak koukám, tak jsi se opět pustila do práce. Plachty vypadají skvěle, dodají lodi utčitou majestátnost. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 17 črc 2015, 10:39

Ahoj Doris, no vidíš jak ses s těmi plachtami hezky vypořádala. Vypadají o mnoho lépe než ty bílé cos mi ukazovala.
Jsem hodně rád že ses nenechala rozhodit podlými kecy a že ses konečně odhodlala říci NE ;-I . Nikdo nemá právo uzurpovat si nároky na vzhled Tvých modelů nebo na to jak se rozhodneš je postavit.

A těším se na Tvůj budoucí projekt, bude to opravdová pecka.
Hodně síly a zdraví, ať Ti to vyjde šikulko.
Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 črc 2015, 11:06

Connie + Bestdrifter: Ahojte přátelé! Taky jsem s plachtami vcelku spokojená, tak nějak jsem si přála je ztvárnit.
Ad "kritika" - já si konstruktivní kritiky velice cením a stojím o to, aby mi lidé psali své názory i vytkli chyby. Jen tak mohu napravit různé neduhy a zlepšovat svou práci. Když si vzpomenu, kolik předělávek a úprav jsem dělala třeba na SoS, RC nebo i Vicy, byly to desítky hodin práce navíc a taky nervy, když jsem něco poničila....., ale nelituji toho a vážím si názorů, jež byly mířeny cestou konstruktivní kritiky a pomoci. Avšak i kritiku lze podat slušně a bez emocí nebo vulgarit, to by si měli někteří lidé uvědomit, než druhému znechutí práci......

No kašlu už na to, člověk se prostě v životě nejednou spálí a nezbývá, než se nad to povznést a hledat i v tom negativním jakési ponaučení.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 17 črc 2015, 17:09

Ahoj Doris.
To je hrůza, co tu zase předvádíš. Já pomalu ani nestačil vyndat model z krabice a ty už máš skoro hotový takový skvost. Jo vietmamci, to je dobrý zdroj materiálu :grin: Taky tam chodím a dumám, co by se na co šiklo.
Co se týká plachet, La Reale nebyla až tak obyčejná loď, spíš ukázka "královské moci a majetku" Byla to prostě loď na koukání a ne na provoz. Bílé plachty jí rozhodně sluší, s nimi vypadá jako loď, ne jako parodie. Kdysi dávno jsem o ní také přemýšlel, kvůli velikosti jen přemýšlel, ale někde jsem četl, že plachty měla dokonce červené. To by byl hnus [-X
Myslím, že až příště nakouknu, bude hotová, takže přeji, ať se stane dalším skvostem tvé sbírky.
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 18 črc 2015, 09:02

Výsledek je parádní! Plachty i celá loď vypadají moc dobře..... ;-I
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cergina » 18 črc 2015, 22:50

MAGNIFIQUE! :-D
člen štetičkové galaxie č.46

USS Bonhomme Richard VIDEO
USS Bonhomme Richard sekcia USS Bon Homme Richard 1/132
cergina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirikaminek » 19 črc 2015, 02:19

[-o< =D> [-o< [-o< [-o< ahoj Doris
hluboce smekám před Tvým umem. Ať je to papír nebo plast, vždy vykouzlíš perfektní model!
Jen tak dál, ať je na co koukat :-)
jirikaminek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 20 črc 2015, 10:29

Opět krásná loď jen mi tu chybí tvé figurkářské umění,
co takhle dotvořit celou posádku včetně veslařů?
Neeee to byl vtip moc pěkné pokoukání, a já do lodě
nevrtnul už víc než půl roku. :lol:
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 črc 2015, 13:13

Ahojte přátelé,
velice Vám všem děkuji za ohlasy a milá slova, moc si toho vážím!
.MG. píše:.....Co se týká plachet, La Reale nebyla až tak obyčejná loď, spíš ukázka "královské moci a majetku" Byla to prostě loď na koukání a ne na provoz. Bílé plachty jí rozhodně sluší, s nimi vypadá jako loď, ne jako parodie. Kdysi dávno jsem o ní také přemýšlel, kvůli velikosti jen přemýšlel, ale někde jsem četl, že plachty měla dokonce červené. To by byl hnus
Myslím, že až příště nakouknu, bude hotová, takže přeji, ať se stane dalším skvostem tvé sbírky.

Jj, byla to spíš taková loď na parádu. Já jsem Reálku viděla jen s bílými plachtami, ale věřím, že mohli použít i jiné, proč ne. Červené plachty by se mi na tom taky nelíbily, byť na některých rybářských a menších lodičkách to vypadá zajímavě. Spíš mi vadila ta velká plocha plachet, která potřebovala "rozbít" nějakým vhodně zvoleným vzorkem, tak jsem hledala látku s kontrastním naznačením spojů mezi pásy.
Doma jsem měla ještě velký kus prošité látky - bílá látka + bílé prošití a bylo to o ničem, takže jsem nakonec použila jemné proužky.
jirikaminek píše:.....Ať je to papír nebo plast, vždy vykouzlíš perfektní model!
....

Přiznám se, že papír mám raději, kór, když si model navrhnu od nuly až do finále sama a díly přesně pasují + jsou propracované dle mojí představy. Z plastu to rychle přibývá, když už má člověk prakticky hotové díly, ale hodně zde záleží na "rukopisu" daného výrobce a kvalitě stavebnice, což konkrétně u tohoto modelu je pro mne velkým zklamáním..... Po dokončení si asi dám nějakou železnou "obludu" z WW2 od Tamiye, ať si zlepším chuť....

mmaacc píše:Opět krásná loď jen mi tu chybí tvé figurkářské umění,
co takhle dotvořit celou posádku včetně veslařů?
Neeee to byl vtip moc pěkné pokoukání, a já do lodě
nevrtnul už víc než půl roku. :lol:

:-D Já to tušila, že s tím nápadem někdo přijde.... ;-I Asi by mne z toho počtu figurek piclo.
Ale uvažuji, že dvě zlacené sošky bych mohla vymodelovat na podstavec.

Plachty jsou dokončeny a nyní přejdu k takeláži. Origo lanoví ze stavebnice je nic moc, takže si zhotovím vlastní na rope-walku a patřičně ho obarvím.
5.jpg
3.jpg
2.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 20 črc 2015, 16:34

Látku na plachty jsi vybrala perfektně, krásně to ladí k trupu!!!!!! =D> Nikdy jsem nebyl moc zastánce plastikových plachetnic, ale začínají se mi tvým přičiněním víc a víc líbit. Dostal jsem před lety jako dárek "Sovrinku" 1:250, plánoval jsem, že jí někomu přenechám, ale přehodnocuji.. :? Stavba z plastiku je skutečně rychlejší, také potřebuji doplnit doky... :lol: Držím palec k takeláži.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno