Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Polské modely z šedesátých let

Příspěvekod chevy » 03 črc 2015, 15:07

Jj, V1 ještě mám doma, ale nejlepší na modely byla burza na uhelňáku. hlavně když tam vletěli policajti. :-D
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Jelínek » 03 črc 2015, 16:22

Když už tu probíráme kitařský pravěk, tak kromě Airfixu, Revellu a Frogu se v Tuzexu a taky Pragoimpu vyskytovaly modely americké Aurory. Pánové od Aurory brali výrobu modelů tak nějak "sportovně", Nedělali si vrásky s měřítkem, kamufláží, prostě s ničím. Tu a tam jim "ujela ruka" a vyrobili opravdu dvaasedmdesátinu nebo čtvrtku. Jako důkaz přikládám krabici od čtvrtkového Mustanga koupeného v Tuzexu. Zajímavý boxart, že? Ale fakt je, že vznikl v roce 1964.
Přílohy
P1040651_1.jpg
Michal Jelínek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 03 črc 2015, 16:35

Petr Martinek píše:Josefe to je paráda!
Můžete prosím nám, kteří jsme nemuseli podstupovat taková dobrodružství, osvětlit postup výroby obtisků s tou hnědou páskou? Už mockrát jsem o tom slyšel, ale rád bych se dozvěděl více.

Ja si robím doteraz dekály s čiernymi písmenami podobne. Akurát už používam laserovú tlačiareň, ale hnedá páska zostala. Tu som voľakedy dával návod: http://www.modelarovo.cz/recept-na-vlastne-dekaly-na-doma-vyrobenom-dekalovom-papieri/
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 03 črc 2015, 17:49

Veľmi zaujímavý počin. Ja som sa zatiaľ na niečo podobné v laserovke neodvážil. Bojím sa experimentovať s lakom na laserovke, aby som nezničil valec. Niektorý sa teplom roztečie. Môžeš prezradiť aký lak používaš? Včera som naprílkad tlačil 10 čiernych čísiel potrebných na Drakena a použil som A5 formát dekálového papiera do laseroviek ( najmenší, aký je schopná tlačiareň prijať.) Takto by to vyšlo podstatne lacnejšie. Aj s tým vyrezaním a prilepením je dobrý nápad. Rozhodne vyskúšam aspoň s overeným dekálovým papierom.
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 03 črc 2015, 18:14

Používam lesklý lak Revell - syntetický. Nechávam to zaschnúť minimálne 3 dni, väčšinou však viac. Zvykne vopred nalakovať aj viac kúskov, takže niektoré "dekálové papieriky" majú aj rok.
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 03 črc 2015, 19:05

Tak opět,já ,pamětník přispěji. V Žitné a Sokolovské ulici byly prodejny zvané Modelář!!! Píšu o Praze......já tam nakupoval od roku 1976,kdy jsem začal po základce jezdit na školu do Prahy. Tam měli barvy Humbrol,asi 6 malých skleniček se zátkou v sadě.Na krabičce byl černou těžce držící(šla blbě sloupnout!!)samolepící páskou přelepený obrázek.Co mi dalo práce ho sloupnout!!A na obrázku Stuka!!Ta s hady na bocích!!! Měl sem velký sen...jednou ji mít :) Tentrát,se mi jako 15-16 letému to zdálo jako nesplnitelný sen.A k ukončení dovozu modelů...byl to zákaz naší Strany a vlády....ze Západu se nesměly dovážet žádné vojenské hračky.... :lol: Později,v druhé polovině 80.let se občas (na Vánoce např.)dovezlo pár modelů Revelly, do prodejen Hračky a kočárky :lol: a i barvy Humbrol,takové větší,stála jedna 65,-Kčs!!To bylo peněz!!Pivo stálo 5,-Kčs 12°v restauraci III.cenové skupiny!! Svíčková s knedlíkem 8,30.-Kčs!! Oblíbený Smažený sýr,brambor tatarka 7,60.-Kčs!!! Ale ty barvy byly SUPER,dlouho mi vydržely!!Vím,že sem na ně kupoval české ředidlo,vonělo po borovici :-D :-D Moje tehdejší žena pracovala jako poštovní doručovatelka,sehnala mi modely tzv.pod pultem,stačilo říci kolegyni,co měla tuto prodejnu v rajonu :-D :-D :-D
Stavím(spíš lepím-patlám) Osu 1:48

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Mojí ctí je pravda, lež je zločin.
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sr71 » 03 črc 2015, 20:48

Petr Ladman píše:Později,v druhé polovině 80.let se občas (na Vánoce např.)dovezlo pár modelů Revelly, do prodejen Hračky a kočárky :lol: a i barvy Humbrol,takové větší,stála jedna 65,-Kčs!!

ty velké Humbrolly se objevily na pultech modelářských prodejen cca 1983-1984 pokud vím a stály podle mě 35Kčs, myslím že ty klasické malé tenkrát stáli 7,50Kčs (těch 35Kčs bylo v té době opravdu dost)
sr71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 03 črc 2015, 20:51

Vďaka za tip na lak Revell. S tou sadou Humbroliek je to pravda. Skutočne tam bol bielym hrubým papierom prelepený obrázok, na ktorom bola Ju-87 Stuka. Odlepiť to dalo zabrať a naviac ten lep bol čierny a taký gumový, z papiera a odlepil, ale z obrázku nie. Bolo ho treba pracne po kúštičkoch zoškriabať. Ale túžba objaviť, čo sa to tam skrýva bola silnejšia. Obrázok sa mi nedochoval, ale tie fľaštičky s objemom 2 mililitre z každej farby mám odložené dodnes. Natrel som nimi len svoju druhú postavenú konverziu a síce L-29A v bielo modro červenom markinku s delfínkom. farby boli lesklé, tak na toho Akrobata sadli.
Přílohy
Humbrolky.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 03 črc 2015, 21:34

no nevím proběhlo tady něco o nitrofarbách na kožu cirka za 2 kačky ,prča měl jsem černou a od plastikartu bé 727 a tou černou jsem namáz rypák(radom) a plakal jsem plast šel za štětkou hódně daleko
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ital » 04 črc 2015, 07:52

Zde dva retro obrázky barev Humbrol. Ale na mou otázku a prosbu fota Polského P-51 krom dvou nic.
Přílohy
FourthTypeBox.jpg
BoxedSets.jpg
Ital

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 04 črc 2015, 09:39

Jo,to je ono,to co sem dal fresco! A k těm barvám,asi se mýlím,snad stály 35.-Kčs,ale to BYLO hodně!! :lol: :lol: :lol: páč 37,70.-Kčs stála lahev vína v kavárně II.cenové skupiny =D> =D> =D> =D> =D>

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vladstepanek » 04 črc 2015, 14:02

Některé z těch původních Authentic Colors mám dodnes i s originál ředidlem a na štětec (na detaily) není nic lepšího. Ať žije ekologie a ochrana zdraví, ať už chceme nebo nechceme.... ](*,)
vladstepanek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 04 črc 2015, 14:58

Vláďo,souhlas....měl sem barvy Humbrol z doby totality ještě tak před 6-7 lety.....parádní.Nebyl problém se slitím se barvy,kryly v pohodě.... =D>

Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 05 črc 2015, 16:18

Pikslu od velké Humbrolky jsem vyhazoval vloni (spotřebovanou), koupená byla v roce 1982 za 35,-- Kčs. A ano bylo to hodně peněz, krabička Sparet byla tenkrát za 8,-- Kčs a model od KP se dal koupit v průměru kolem 12 kaček. Teda nevím, jestli bych při srovnávacím poměru k dnešním cenám kupoval tohle množství barvy za bratru 400 současných peněz. Jinak první "cizí" model jsem dostal z Tuzexu vlastně omylem někdy v první půli sedmdesátek od Frogu Bristola Beauforta.
Jen nevím jak to bylo s tím zákazem protože někdy kolem 1980-81 před vánoci se objevily čtyři Matchboxy po 25 kačkách (MiG-21, Lysander, Saab-29, a to čtvrtý si už nepamatuju)
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fightavi » 05 črc 2015, 16:44

Ahojky! Kitařský dědek (1947) se rozhodl přispět svou troškou do mlýna. Začal jsem v roce 1969 stavbou Saabu 35, za večer, stál tenkrát 7,- Kčs (!). K nátěrům barvami na kůži: aby nežraly plast, používal se podkladový nátěr lepidlem na pláštěnky značky IGETEX-pláštěnky nelepil, ale jako ochrana před nitro byl prvotřídní. A navíc fantasticky lepil kabinky z ac-folie, které jsme už tenkrát "tahali" přes kopyto. Dekály na hnědou lepenku?Normálně technickými rýsovacími pery, jen u kokard se úplný střed dodělával až na letadle, jinak do vpichu zatekla barva a bylo vymalováno! Kdo chce vzpomínky retro, zvu ho na svůj seriálek:

http://fightavi.sweb.cz/oldtimerstory.html

S úklonou Dědek Franta [-o<
Neříkej že to nejde postavit, najde se někdo kdo to neví a postaví to!
fightavi

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse