Dost mě štvalo kormidelní kolo, které bylo ve stavebnici naznačené z leptu. Rozhodl jsem se, že ho vyndám a nahradím dřevěným. A protože prodávaná kola mi připadají dost hračkový, tak mi nezbylo nic jiného, než si vyrobit vlastní. Inspiroval jsem se na jednom skvělém buildu : http://modelshipworld.com/index.php/topic/230-hms-vulture-by-dan-vadas-1776-148-scale-16-gun-swan-class-sloop-from-tffm-plans/page-56 (doporučuju projít, má tam zajímavý postupy a vyrábí si pěkný přípravky). Bez soustruhu a s levýma rukama jsem dělal co jsem mohl a výsledek sice není perfektní, ale je určitě lepší než to, co jsem měl na palubě předtím. Jednu díru jsem vyvrtal blbě a vrták mi vylezl stranou, ale ta se schová v držáku kormidelního kola. Kormidelní kolo ještě přijde přelakovat a pak budu muset znovu navázat lano k páce kormidla, to zas bude titěrná práce
Naposledy upravil horas dne 19 pro 2018, 11:37, celkově upraveno 2
Děkuju všem Tahle část práce na lodi mě fakt baví, takže si teď budu trochu užívat s výrobou drobností na palubě a na trupu. Ještě je toho třeba hodně udělat, výzdobu zádě, lucernu, kotvy, záchranné čluny, náhradní ráhna a různé úvazníky. Času je dost a práce taky a tak se ke stěžňům jen tak nedostanu
Respektive ne záchranné čluny, ale expediční čluny. Endeavour vyplula s celkem čtyřmi čluny různých velikostí, z nichž jeden ztratila za bouře už na cestě z Anglie. Všechny se ve stavebnici staví plaňkováním na žebra, která se po oplaňkování odeberou. Takže v podstatě další čtyři modely. Přemýšlím, že bych jeden ze člunů pověsil na bok lodi v pozici, kdy je spouštěn na vodu, ale musím nejdřív nastudovat, co všechno je třeba nakonfigurovat a jak se v takovým případě používají kladkostroje.
Neměl jsem v posledních týdnech na modelaření ani čas ani náladu, toho času stále není dost, ale nálada už se mi vrací. Dal jsem dohromady lafety děl, v podstatě je to klasická skládanice z překližkových dílů, rozdíl oproti stavebnici je snad jen v tom, že jsem kola vysoustružil z ořechové plaňky a osy kol jsem nahradil kulatinou. Chtěl jsem všechna očka opatřit kroužkama a udělat kování k těm sponám děla a čepy ke kolům, ale v téhle velikosti mi to přijde zbytečný a tak jsem to trochu zjednodušil. Pořídil jsem si pro děla 3mm kladky od Radka, jsou výborný, ale ještě mi připadají moc velký, takže budu objednávat 2mm kladky, s tím už budu muset pracovat pod lupou a nevím, jak slabý lanka budu muset použít
Endeavour vezla celkem 10 děl, šest z nich bylo na spodní palubě a čtyři byly uloženy v podpalubí. Když loď najela na Velkém bariérovém útesu na mělčinu, tak posádka kvůli odlehčení vyházela děla z paluby do moře a odlehčenou loď za přílivu odtáhla z mělčiny a zachránila. Děla byla pak skoro přesně po dvou stech letech v roce 1969 nalezena a jsou k vidění v několika muzeích v Austrálii, na Novém Zélandě a v Anglii (samozřejmě, že lafety jsou jen repliky). http://blogs.rmg.co.uk/longitude/2012/07/13/captain-cook-in-philadelphia/
Naposledy upravil horas dne 19 pro 2018, 11:43, celkově upraveno 2
Od Radka mi přišly soustružené kladky a tak jsem mohl dokončit děla. Kladky jsou super, rozhodně jsou o dost lepší než ty obyčejné bloky, co se dávají ke stavebnicím. Docela se těším, až začnu ty větší používat v lanoví. Na děla jsem použil nejmenší 2mm kladky a to jak jednoduché, tak dvojité. Kladky jsem nejdřív ztmavil ponořením do zředěného ořechového mořidla. Konce lan jsem chtěl uvázat tak, jak jsem to viděl na Victory, tedy žádná kola na palubě, ale přivázání ke kladkám.
A pak jsem začal vyrábět čluny, které se staví dvojitým plaňkováním 0.5mm ořechovými plaňkami na žebra, která se po vytvrdnutí odstraní. Je to docela piplačka, protože ta žebra jsou hrozně nepřesná. Ale jakmile je hotová první vrstva, tak už to docela jde. Vnitřky člunů vyrábím z lišt podle AOTS Endeavour. Začal jsem od nejmenšího člunu a první dva mám hotové, pokračovat budu dalšíma dvěma. Všechny čluny budou později umístěný spolu s náhradními ráhny na střední palubě mezi děly.
Naposledy upravil horas dne 19 pro 2018, 11:45, celkově upraveno 3
Dodělal jsem čluny, ještě přemýšlím, jaké kování a příslušenství k nim dodělám, možná ještě něco upravím, na přemýšlení mám dost času, protože čluny přijdou připevnit na palubu asi až někdy ke konci stavby. Zatím budou odpočívat v krabičce. Ještě jsem se nevzdal myšlenky vystrojit jeden člun ráhny a plachtami a pověsit ho přes bok lodi.
Pro dva čluny jsem na spodní palubu přidělal stojánky, na kterých budou stát, a očka, ke kterým budou přivázány. A hned to musím vyzkoušet. No, jak tam můžou námořníci chodit, to nevím Ale jinak se tam nevejdou.
Naposledy upravil horas dne 19 pro 2018, 11:48, celkově upraveno 2