Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 76 z 82 • 1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA

Příspěvekod hu-pa » 06 dub 2015, 19:43

To je pastva pro oči!
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 06 dub 2015, 21:05

Velice pěkná práce, jenom si dost dobře nedokážu představit, jak budeš v tomto stádiu připevňovat plachty na ráhna. Mě by z toho asi kleplo :) (i když tam budeš mít o tři plachty míň jak já). Měl bych prosím jeden dotaz k vlajkám, union jack a red ensigne jsou jasné, ale kde jsi přišla k těm dvou zbývajícím. V žádné dokumentaci ani fotkách modelů jsem je neviděl?
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirikaminek » 08 dub 2015, 11:42

=D =D> [-o< [-o< > s tou takeláží to vypadá NÁDHERNĚ =D> =D>
jirikaminek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 11 dub 2015, 21:57

Ahoj Doris, jedna technická: Mám už delší dobu modurit, a teď když s ním chci dělat, tak už nejde moc dobře hnětat a drolí se. Je nějaký způsob jak ho oživit, nebo je na vyhození?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 dub 2015, 08:07

Ahojte kamarádi!
Velice Vám všem děkuji za slova uznání a komentáře, moc si toho vážím [-o< [-o< [-o< a motivuje mne to k dalšímu snažení, aby ta práce byla skutečně hodna takového ocenění.

Pro marsalva: Ty vlajky jsou na RC i na mnoha dalších plachetnicích z cca tohoto období na různých dobových malbách. Samotné vzory vlajek tady někde kdysi dával Kpt.KL, tak jsem je pro svůj model použila. Pokud si dobře vybavuji, konkrétní vlajky korespondovaly i s přítomností krále na palubě, ale toto by přesněji věděl nějaký znalec, což já nejsem. :wink:
картинка 21.jpg
Thomas Mellish-453487.jpg
Monamy, Peter-799642.jpg
Monamy, Peter-726938.jpg
large11.jpg
John-Cleveley-the-Elder-xx-The-Buckingham-on-the-Stocks-at-Deptford.jpg
Die-koenigliche-Yacht-The-Peregrine.jpg

Pro Elkana: Zkus ho zpracovávat delší dobu při trochu vyšší teplotě ( suchou cestou) - ideální je mít nahřáté dlaně ( já si k tomu vždy udělám kafe a kolem hrnečku semknu dlaně, aby se od něj zahřály). Pokud se dál bude drolit, asi už nebude v pořádku. Mne to kdysi udělal modurit, který promrznul a také když jsem ho zpracovávala a máčela ve vodě a zbytek následně uskladnila. Ten už pak nešel znovu zpracovat.
Mimo to doporučuji modurit vždy pečlivě zabalit, aby nevysychal.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 13 dub 2015, 08:37

Díky Doris, vyzkoušim, příště si modurit lépe uskladnim, i když tenhle byl taky uzavřený v originální krabičce....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 dub 2015, 09:31

Ono někdy je už problém asi i z výroby, párkrát se mi stalo, že se mi modurit znehodnotil poměrně brzy, i když byl pečlivě uskladněn. Nyní mám ještě stále malý zbytek cihličky (Modelit - http://www.top-obaly.cz/modelit-500g/d-72513/ ), s nímž jsme začala před cca šesti léty sochat výzdobu k Victory. A ten modurit je bez problému použitelný.

Na RC nyní nemohu moc pracovat, protože přednost mají povinnosti - musím opravit a natřít střechu na baráku + je i spousta další náročně práce, tak mám natolik dobité ruce, že na jemnou modelářskou práci mohu zapomenout. :(
Tu trošku volného času nyní převážně trávím s novým kamarádem, no spíše už je to takový člen rodiny. Majitel ho nechal na pospas osudu, když ho bezcitně vyhodil z auta. Nechtěl se hnout od našeho domu a dávat ho do útulku nám bylo líto. Je moc milý a naštěstí lodiček si nevšímá, tak mi dělá společnost i při jejich stavbě. :)
Niki a já.jpg
Niki a  Jirka.jpg

Alespoň jsem nahodila plachty a částečně je už vytvarovala i přivázala k ráhnům, ještě mi chybí jedna stěhovka nad čelenem + mohla bych přidat i další mezi stěžně, ale to je zatím s otazníkem, jak se mi to bude líbit. Přivazování plachet k ráhnům mi ani v takové verzi nedělá problém (byť mi mnoho lidí říká, proč si to nechávám až na konec místo pohodlného uvázání, když jsou ráhna ještě na pracovním stole), spíš se mi zamlouvá fakt, že si je mohu přesně přizpůsobit dle potřeby a nastavení ráhen na modelu. Navíc se mi velice líbí, když mohu vidět model bez plachet a sledovat jeho proměnu. 8-) Provázky zatím nezařezávám, protože v rozpolcených prstech se mi špatně drží i pinzeta. Tak zas někdy příště.... :wink:

5.jpg
4.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 19 dub 2015, 10:14

Parádní práce, Doris. Přesně takhle mám v plánu udělat pachty na svém modelu já, tak mám alespoň trochu reálnou představu jak to asi bude vypadat. Jinak co se tvého nového kamaráda týká, tak já jsem podobným způsobem přišla ke kocourovi. Soused se odstěhoval a kocoura tu nechal. Ten se pak nastěhoval ke mě. Tak teď mám doma kočičinec, protože už jsme měla svoje kočky.
Sice to u mě bude ještě trvat, než se dostanu k plachtám, ale mám takovou technickou otázku. V případě takto podkasaných plachet jako máš na svém modelu ty, by měly být ráhna ve spustěné poloze nebo vytažené nahoře?
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 dub 2015, 10:46

Connie píše:Sice to u mě bude ještě trvat, než se dostanu k plachtám, ale mám takovou technickou otázku. V případě takto podkasaných plachet jako máš na svém modelu ty, by měly být ráhna ve spustěné poloze nebo vytažené nahoře?

Děkuji za milá slova a komentář, Connie! Co se týče podkasaných/skasaných plachet, tak u mne je toto prvotina, dosud jsem měla na modelech většinu plachet rozvinutých, ale u RC jsem se rozhodla pro změnu - především aby vyniklo lanoví. Ráhna - konkrétně košová a i ta na vyšších patrech stěžňových čnělek musí být pro takovéto ztvárnění plachet v dolní poloze, kdysi jsme to řešili s kpt.KL:
viewtopic.php?f=177&t=39660&start=165#p828265

Když se koukneš na dobové malby ( i z různých období), vždy jsou ráhna u skasaných či podkasaných plachet dole nebo spuštěná níž:
prince.jpg
John_Cleveley_the_Younger,_Launch_of_HMS_Alexander_at_Deptford_in_1778.jpg
John_Cleveley_the_Elder,_The_Royal_George_at_Deptford_Showing_the_Launch_of_The_Cambridge_(1757).jpg
HMS_Bellerophon_and_Napoleon.jpg
d4979850r.jpg
d4979850r.jpg (62.78 KiB) Zobrazeno 10400 krát
britgale_restored.jpg
BHC3582.jpg
BHC0825.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 19 dub 2015, 16:24

Díky za odpověď, Doris. Já jsem si to myslela, ale nebyla jsem si tím jistá. Tak jsem se pro jistotu zeptala. Také jsem se totiž rozhodla pro změnu a tohle by měl být první model s podkasanými plachtami. Hodně zdaru do další práce.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 19 dub 2015, 16:42

Mě se ty podkasané plachty líbí nejvíc, jsou tam, ale nezakrývají takeláž. Na mojí RC jsem to taky takhle udělal.
Taky máme přes rok fenku z útulku, a je zlatá, věrná a vděčná....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 19 dub 2015, 16:49

Doris, díky za ten odkaz. Mimochodem, ta tvoje HMS Victory je teda parádní. Hlavně ty fotky za soumraku.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 19 dub 2015, 17:58

Nádherná práce [-o< [-o< .
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 dub 2015, 22:18

Connie + marsalv: Děkuji za milá slova přátelé!

No, momentálně si užívám hezký výhled spojený s opalováním. Sice je to jen cca 9m nad zemí; na vrcholku stěžně pořádné plachetnice by to byl větší adrenalin i rozhled, nicméně je třeba postarat se i o střechu nad hlavou. Oprava a následný nátěr mi ještě nějaký ten den potrvá v závislosti na podmínkách počasí + ještě budu opravovat fasádu, tak k pokračování RC se tak rychle nedostanu. Nicméně už toho na ní moc nezbývá, takže v řádech následujících měsíců ji dokončím. Povedlo se mi nainstalovat jen chybějící síť a smotanou stěhovku nad čelenem.

P4270186.jpg
P4270188.jpg
P4270162.jpg
P4270172.jpg

5.jpg
3.jpg
6.jpg
4.jpg
1.jpg
2.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 28 dub 2015, 08:16

Doris, krásny model [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< =D> =D> =D> =D> =D> o to viac, že je to celé vyrobené ručne... =D> =D> =D> =D> [-o< [-o< [-o< [-o<
bonaventura

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 76 z 82 • 1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno