Přátelé, děkuji... Druhý člun jsem dal zatím k ledu a pokračoval na palubě. Času žalostně málo, ale nějaký pokrok tu je. Dodělal jsem dělové koule a jejich uložení, schody, lanové zábradlí a držáky na uložení člunu...
Přílohy
Rozestavěno: Santisima Trinidad Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Díky moc.... Dnes jsem udělal výztuhy zrcadla na zádi a uložení vlajkové žerdi, stožár bude odnímatelný, takže ještě přijde dodělat kování. Ale potřebuji poradit... A to k té vlajkové žerdi, já nikde nic nenašel. Jak se k ní vyvěšovala vlajka? Jestli uvázat k stožáru, nebo přidělat k lanu a to se pak nějak vytahovalo? Víte někdo něco??
Přílohy
Moc pěkné a budu se opakovat s tleskáním a klaněním. Když sem měl loni stejný problém s vyvěšováním vlajky, nic sem tenkrát nenašel a překvapilo mne, že to neřešili ani borci jako Doris nebo Bonaventura... Nahoře by měla být nějaká kladka, ale třeba to dělali tak důmyslně, že v měřítku 1:100 je to "neviditelné" a nikdo to neřeší...
Vit: Stačí jen hledat, protože co se týče zavěšení vlajek, tak jsem to řešila u SoS i RC , v obou vláknech jsem to popsala včetně fotodokumentace, dokonce u SoS jsou i rady kpt.KL. viewtopic.php?f=177&t=68385&start=795#p1561547
Stručně řečeno - vnitřkem zesíleného okraje vlajky vede lano - horní konec pak vede přes kladnici, která je na vrcholku žerdi a dál směrem dolů k rohatce. Druhý konec vedoucí z dolního rohu vlajky vede rovněž k rohatce a je přivázán ke konci toho horního lana. Vlajka je přichycená k žerdi oky z provázků nebo dřevěnými kroužky.
Doris, moc děkuji za radu. Tvé vlákno samozřejmě sleduji a tento tvůj vložený obrázek jsem podrobně zkoumal, jen mi nebylo jasné to uchycení pomocí těch ok...ty se volně posouvaly po žerdi, že? Jak prosím tě řešíš v tom případě to, aby vlajka pěkně držela v požadované poloze? Aby se kolem té žerdi netočila?
Nemáš zač. Pokud to chceš mít realistické, tak na horním rohu vlajky udělej navíc oko, k němuž pak přivážeš lano, co povede přes kladnici. Já to mám zjednodušené. Jinak pokud chceš, aby se vlajka netočila kolem žerdi, stačí, když ta oka stáhneš trochu víc natěsno.