Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tatra 87, Tatra 97, Attack 1:72

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Tatra 87, Tatra 97, Attack 1:72

Příspěvekod sedan1 » 12 úno 2015, 00:04

Nedávno jsem se díval na film Vysoká modrá zeď a dospěl jsem k názoru, že potřebuji mít ve vitríně černou Tatru 87. A protože stavím 1:72, volba je jasná. Jen ještě není hotovo.
Ale protože jsem už před lety postavil Tatru 87 ve stříbrné barvě s SPZ Zikmunda a Hanzelky a následně Tatru 97, dávám zatím do příspěvku aspoň tyto.
IMG_1539.JPG
Tatry 87 a 97 s Citroenem 11CV od ACE

Postřehy ze stavby T-87:
karoserie se skládá ze čtyř dílů. Řešení sestavení skeletu ze dvou podélně rozdělených dílů je trochu netypické, ale plně funkční a hlavně díky němu výrobce mohl lépe vylisovat detaily na bocích karoserie, včetně čalounění v interiéru. Přední a zadní kapoty jsou vylisovány odděleně. Mně se nelíbilo řešení prosklených dílů, které jsou sice relativně čiré, ale velice silné. Stavbu jsem zahájil zeslabením sloupků B (mezi předními a zadními dveřmi) a C (za zadními dveřmi) z vnitřní strany na minimum co plastik dovolil. Následně jsem si podle vylisovaného dílu bočního prosklení ořízl z tenké fólie nové díly, nalícoval je do vzniklého otvoru a uložil. U předního skla bylo nutné nejprve doplnit tenké sloupky v místě, kde je sklo lomené. Odebral jsem materiál pod předním sklem tak, aby sklon nově vzniklé plochy byl shodný se sklonem skla včetně menších bočních dílů. Následně jsem slepil poloviny karoserie a po zaschnutí upravil tvar a sklon v místě spoje. Poté jsem do vzniklého rohu na spodním okraji otvoru vlepil nit z plastiku, kterou jsem na horním okraji přilepil natupo ke střeše. Po zaschnutí spoje jsem nit lehce přibrousil do plochého tvaru. Následovalo vystřižení a nalícování tří dílů skel, které jsem nechal ve spodní části delší. Za tuto část jsem je po nastříkání karoserie přilepil. Ve viditelné části nejsou skla nijak fixována. Po nalícování putovala skla také do krabičky.

Na karoserii jsem zeslabil přední podběhy a kryty zadních kol, dolepil kapky světel na blatníky a vlepil průhlednou přepážku za zadními sedadly s maskou v místě okna. Ještě bylo nutné přilepit plech ze sady Extratech pod zadní SPZ, po obvodu dotmelit ke karoserii a tím bylo hotovo. Přední kapotu je pouze nutné slícovat s blatníky, žádné zvláštní úpravy nevyžaduje.

Na zadní kapotě jsem odbrousil žaluzie a nahradil je lepty, zeslabil plastik v místě vstupů vzduchu na bocích a opět slícoval s karoserií.

Ani podvozek si nevyžaduje nestandardní úpravy. Sestavení interiéru nečiní ani v kombinaci s plechy žádné velké potíže, podkladů je k sehnání dostatek přímo na stránkách firmy Attack, potažmo na internetu. Přístrojová deska a volant z leptů jsou vynikající, zvláště volant je velice pěkně provedený. Sedadla ze stavebnice jsou vyhovující, stačí lehce vystínovat.

Jednotlivé díly karoserie jsem odděleně nastříkal stříbrným sprejem Tamyia, vybarvil čalounění na bocích vnitřního prostoru a střeše a bylo možné přistoupit ke kompletaci modelu. Po sestavení hlavních částí jsem postupně dolepil předem nabarvené leptané díly – klaksony, kliky kapot, přední mřížku, tabulku přední SPZ, stěrače, zadní světla atd, a z obtisků aplikoval pouze československou SPZ.

Posledním bodem stavby bylo přilepení světel. Ta jsou o trošku větší než předlisované kapky a při jejich titěrnosti jsem rád, že jsem žádné neztratil. Skla jsem nalepil na „chromovanou“ samolepku, obstřihl a po obvodu dobrušoval tak dlouho, dokud jsem je samozřejmě lehce nepřebrousil. Pak už přišla jen kapka vteřinového lepidla a model byl hotov. V měřítku 1:72 je dlouhý asi 5 cm a to už není žádné malé auto. Velké díly jsou vylisovány ve velice slušné kvalitě a malé díly více než vhodně doplnil Extratech.

Takže teď ještě tu černou...
Honza
Přílohy
IMG_1538.JPG
Tatra 97
IMG_1532.JPG
Tatra 87
IMG_1533.JPG
Tatra 87
Naposledy upravil sedan1 dne 13 úno 2015, 15:18, celkově upraveno 1
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Re: Tatra 87, Tatra 97 Attack 1:72

Příspěvekod Michal Rollo Šorm » 12 úno 2015, 07:42

Mě se to líbí a moc. Neokoukané a moc pěkné Tatrovečky.
Michal Rollo Šorm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 12 úno 2015, 12:23

Obě Tatrovky i Citrón se ti fakt povedly, jednou bych si je taky rád postavil (11CV už mám, ale od ExtraTechu). Je to vážně příjemná změna oproti záplavě zahraniční techniky ;-I
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Hutín » 12 úno 2015, 12:29

pekne a sympaticke autka :-)
=D> =D> =D>
POSTAVÉ MODELY NAJDETE V GALERII: http://honzahutin.rajce.idnes.cz/
Na vše na čem teď pracuji koukněte na fejsu: https://www.facebook.com/JanHutin.WartimeModeller/home
Fotky z výstav, soutěží, tématických akcí a návštěv: http://honzahutin-vystavy.rajce.idnes.cz/
. (_!_)
Jan Hutín

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jakubo17 » 12 úno 2015, 21:12

Tatrovky sú super =D>
jakubo17

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 12 úno 2015, 21:13

všechny kousky jsou moc pěkné.... [-o< =D> =D> =D> =D>
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 12 úno 2015, 21:33

Moc pěkné a gratuluji....předloha pro výrobu se bohužel musela rozřezat, aby šla odstříknout z plastu, proto je tak dělená. Moc se ti povedly! =D>
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 12 úno 2015, 22:35

Díky, taková krásná auta prostě nešlo postavit v německých barvách. Chápu, ze pro prodej to je nutné, ale není to můj šálek kávy. A modely jsou na shortruny velice pěkné.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Re: Tatra 87, Tatra 97, Attack 1:72

Příspěvekod J. K. » 08 bře 2015, 22:20

Moc pěkný.
J. K.

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky