Děkuju, jsem rád, že se vám líbí. Beru to tak - stojíme s Karlem za lepty a máme tím také odpovědnost za to, aby byly informace o práci s nimi dostupné. I proto tento článek.
Mám na vás dotaz. Už je to docela dlouho, co jsem rozjel na foru seriál Můj první "truckmodel". Dokončil jsem ho a chtěl jsem pokračovat nějakou vzorovou stavbou krabičkového a nebo téměř krabičkového modelu. Pokud si vzpomínáte, mluvil jsem tehdy o MANu F8. Před rokem jsem začal krabičkový model stavět - měl to být model Volvo F12 v novém zbarvení na Norimberský veletrh pro firmu Italeri. Nakonec z toho zbarvení sešlo, stavbu jsem nedokončil, ačkoli z ní mám hodně fotek užitečných právě pro pokračování mého seriálu.
Mám chuť se k tomu tématu zase vrátit a mimo jiné i proto, že jsem zaznamenal zvýšený zájem o stavbu čistě krabičkových modelů hlavně v Holandsku a pár lidí je tam ochotných se tomuhle tématu - stavbě krabiček (v Angličtině jinak OOB - Out Of Box) - věnovat jak články a popisem vhodných stavebnic (a věřte, že jich je fakt hodně) tak i nějakou společnou stavbou, byť třeba ne úplně skupinovkou. Byla by to docela legrace se do akce zapojit a rád bych to zkusil.
Ptám se, jestli by někdo z vás měl na nějakou krabičkovou stavbu taky chuť. Co vy na to?
Společně s Andrém de Vriesem z Holandska (hlavní autor stránek Modeltrucks25 na fotki) jsme sesumírovali nějaká základní pravidla popisující co si pod pojmem "Stavba z krabičky" představujeme - v duchu toho, aby výsledkem byl hezký model, ale bez složitých přestaveb a konverzí. Je to takový návrat ke kořenům...
Ve zkratce, v rámci pravidel povoleno jest následující:
- jiné obtisky - plastové díly z doplňkových sad Italeri a jiných stavebnic - výměna dílů kabin, zejména střechy, pokud chcete z jiné stavebnice použít třeba nízkou střechu namísto vysoké a podobně - kabeláž - resinové náboje, případně kola (takže se dá krásně postavit i krabičková Scanie, což bez nábojů prostě nejde) - leptané stěrače a světla - obecné leptané stupačkové plechy - střídmá patina
Nesmí se: - měnit rozvor stavebnic - měnit motor stavebnic - předělávat a složitě přestavovat díly ze stavebnice
Až budou pravidla hotová a najdeme nějaké místo, kde je na netu vyvěsit, přeložím je do češtiny, samozřejmě, kompletní.
Ptám se teď tak trochu předem... abyste si to mohli sesumírovat a popřemýšlet, jestli byste se také chtěli zapojit stavbou. My češi to budeme prezentovat asi tady na modelforu, případně u mě na webu / facebooku Nedtrans scale truck models.
Krabiček, co stojí za hřích je docela dost... hodně nedávných novinek je k tomu vyloženě dělaných - oba Stralisy, Proster, Lonestar, většina kitů Italeri z 80.let, Büssing/Krupp od Revella, Mercedes NG od Revella...no fakt spousta věcí!
Budu rád, když mi sem napíšete názory a postřehy. Odezva v Holandsku byla docela velká, tak by mě zajímalo, jestli máte taky chuť si splácat něco jen tak z krabičky...
Ja si myslím že toto je dobrý nápad. Predloha je mi jedno aká. Ideálne by to bolo step by step. Nech modelár vidí ako to rastie. Myslím že toto by bolo potrebné ako soľ a je tu možnosť prilákania nových záujemcov o kamionové modelárstvo.
No, ja jeste nemam predlohu uplne presne vybranou a za poslednich 14dni se zatim priklanim uz ke druhe stavebnici, ale tech moznosti je vic. Pokud by se chtel s krabickovou stavbou nekdo pridat, na predloze vubec nezalezi. Jde spis o pojeti stavby nez abysme vsichni nezbytne nutne staveli to same...
Nápad je to určitě dobrej!A to i přes to,že jsem zaměřen stavebně trochu jinak.Ale jo,je toho celkem dost co mám v merku a půjde to postavit přímo z krabice,nebo kombinací dvou.Jo,do toho jdu!Pavel
Pavle, o tom je prave ta vec! Ja prece taky delam normalne uplne jiny veci... Vtip veci je v tom ukazat, ze i krabickovy model se da postavit pekne a vypadat dobre!
Mně se myšlenka taky zamlouvá a stavebnic, který se na tenhle projekt hodí, je dost. K již zmíněným bych přidal ještě Bedfordy od Emharu a je pravda, že na tohle téma jsem taky uvažoval, jen u mně je hodně plánů, a pak nic nestíhám, ale určitě bych se připojil
Máte štěstí, že jdu zrovna kolem. Říkají, že jsem odborník
No, ja staviam len krabičky. Žiadne big prerábky. Maximalne som dal iné sfarbenie popr.dekály. Len ja by som dal asi nejaku ameriku. Mám aj európy Daf 2800 (plus lepty) poprípade Scania Australia....