Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Výzdoba pro historické plachetnice

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Výzdoba pro historické plachetnice - zakázková výroba

Příspěvekod DORIS » 19 črc 2014, 21:53

Děkuji moc za milá slova, přátelé, jsem ráda, že se Vám má práce líbí.

mmaacc píše:Je úžasné co s tou modelovací hmotou dokážeš...

Ono stále nacházím nové možností využití, akorát nyní v tom horku se s tím pracuje hůř, protože hmota je příliš měkká a nadměrně se lepí. Musím ji dávat do ledničky, aby se s tím pak aspoň na chvilku dalo dělat.

BRadek píše:Milá Doris, po delší době zase koukám na tyhle stránky a nevycházím z úžasu. Tvé figurky jsou prostě skvělé, dokonalé. Když vidím galionovou figuru pro Pandoru, jsem přesvědčen, že ses minula povoláním. Měla ses věnovat nějaké úmělecké tvorbě. Však stále máš možnost se v této oblasti prosadit.
Držím ti palce. Radek

Moc děkuji, Radku! Chtěla bych se věnovat sochařině a umělecké činnosti nadále, přesto i má profese mne baví. Kdysi jsem usilovala o studium na umělecké škole, ale toto bylo, jak jsem později zjistila, jen pro bohaté a vyvolené; přijímací řízení nebo talent tam nehrály podstatnou roli, bohužel.... :( Nicméně i když by mne studium na takové škole bavilo a přineslo další možnosti, věnovala jsem se tomu individuálně a učila se sama. Ona ta volnost tvoření taky není marná, uznávám především realismus a co nejvěrnější ztvárnění předlohy, naopak takové ty fantasmagorie, které se na školách učí a používají je i mnozí "umělci", to by nebylo nic pro mne.
Zůstala jsem svá a to je možná lepší. Kdo ví, kam nás jednou život zavane.....
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Výzdoba pro model plachetnice v měřítku 1:150/1:200

Příspěvekod DORIS » 21 črc 2014, 08:24

Modelování výzdoby na přání - navržení vlastního designu sousoší

Přináším krátký report z modelování výzdoby pro plastový model La Sirene ( Heller). Stavebnice velikostně odpovídá měřítku 1/150, nicméně výrobce uvádí někdy i menší měřítko 1/200. Tento model jsem kdysi postavila čistě bez úprav a nijak neřešila jeho vazbu na skutečnou předlohu, nicméně některé díly ze stavebnice jsou naprosto nerealistické a přehnaně velké i nepoměrné - především galionová figurka Sirény na klounu a také abnormálně vysoká záď.
Modelář Ronniejames prezentuje stavbu této krásné plachetnice zde na MF s řadou úprav, díky nimž je model realističtější a proporcemi mnohem víc odpovídá konstrukci skutečné lodě.
viewtopic.php?f=177&t=74237#p1422761
Protože k tomuto modelu nyní tvořím výzdobu, mohla jsem si ho prohlédnout detailně a musím uznat, že Ota na něm odvedl opravdu skvělou práci!

A nyní k výzdobě samotné.... Kromě různých dekoračních lišt a drobných ornamentů, které podtrhnou krásu lodičky a také doladí provedené úpravy na trupu, jsme hledali námět na vhodnou galionovou figurku, která by svým stylem, proporcemi i provedením co nejlépe pasovala k tomuto modelu. Nakonec jsme se shodli na sousoší tvořeného dvojicí Sirén, které drží erb s liliemi a korunkou. Navrhla jsem design dle tvaru klounu a zábradlí nad ním, a zároveň jsem velikost přizpůsobila měřítku modelu.

Takto vypadají figurky a výzdoba před vytvrzením a následným tvarováním:
150.jpg
151.jpg
153.jpg

062.jpg
060.jpg

Po vypálení v troubě jsem ještě za tepla vytvarovala figurky a také erb, vymodelovala zadní stranu (figurky Sirén jsou plnohodnotné, jako větší sochy) a opět vypálila. Pak následovalo další tvarování (k tomu je nutný teplý vzduch) a celé sousoší jsem postupně sestavila a zajistila lepidlem. Úpravy klounu byly jen minimální, sousoší sedí přesně a po pozlacení a nabarvení se přilepí k modelu napevno.

172.jpg
157.jpg
173.jpg
182.jpg
183.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 21 črc 2014, 11:30, celkově upraveno 2
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Galionové figurky - sousoší v měřítku 1:150

Příspěvekod DORIS » 21 črc 2014, 09:04

Hotovo, nyní už jen nabarvit....
028.jpg
038.jpg
021.jpg
002.jpg
017.jpg
007.jpg

A ještě porovnání s původní figurkou ze stavebnice:
051.jpg
042.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LaBa » 21 črc 2014, 13:07

NESKUTOČNÉÉÉééé [-o< [-o< =D>
Dokončené: IJN ISE 1/700 Hasegawa, Richelieu 1/700 Trumpeter
Rozostavané: IJN FUSO 1/700 Aoshima
V očakávaní: YAMATO, NAGATO, ROMA, INDIANAPOLIS, DUNKERQUE
LaBa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 22 črc 2014, 18:49

Chci poděkovat Doris - nejen za její neuvěřitelnou šikovnost a zručnost, ale hlavně za ochotu a chuť pomoci jiným.
Klounové sousoší, které mi pro Sirénu vyrobila, je ve skutečnosti ještě mnohem úžasnější, než jak dokáže zprostředkovat fotka.
V tuto chvíli je už napevno umístěno na klounu, nazlaceno a lehce napatinováno olejovkou, zítra to ještě přelakuji polomatným Modelmasterem a pak sem, s Dorisiným svolením, dám pár fotek.

Edit:
Vkládám slíbená fota, to sousoší je nádherné a je to přesně to, co jsem na Sirénu (jakkoliv je to fiktivní loď) hledal a potřeboval.
SAM_3011mf.jpg

SAM_3014mf.jpg

SAM_3016mf.jpg

SAM_3015mf.jpg

SAM_3017mf.jpg

ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 črc 2014, 10:24

Ahoj Oto,
rádo se stalo, bylo mi potěšením a rovněž děkuji za Tvé ocenění, podporu a krásné fotky, které jsi tady dal. Moc si toho vážím!! Mám radost, že jsi spokojen, i mne se velice líbí, jak jsi sousoší nabarvil a sladil s modelem. Skvěle jsme se shodli, vypadá to hodně dobře. ;-I
Budu se těšit na další spolupráci!
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 04 srp 2014, 15:18

Tak tohle téma jsem objevil až dnes, normálně jsem zatoužil jen kvůli posádce mít model lodi 1/40. =D>
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 srp 2014, 12:26

Ahoj Aleši a děkuji za milá slova. [-o< Brzy vymodeluji další námořníky, kteří budou v takeláži (lanoví). Byť Royal Caroline nestavím primárně pro diorámu, tak posádka mi přijde jako dobrý nápad už i kvůli poměru velikosti a taky to hezky oživí model samotný + může ukázat i něco málo ze skutečného dění na palubě plachetnice včetně dobových oděvů apod.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jack » 24 říj 2014, 11:26

Ahoj Doris !
Máš môj rešpekt, obdiv a úctu k Tvojej zručnosti ! V minulosti som postavil niekoľko drevených modelov historických lodí. Skúšal som aj vyrábať ozdoby z moduritu pre model lode Vasa. Z moduritu som tiež sústružil delovú hlaveň pre model lodného dela v mierke 1:20. Už veľa rokov nemodelárčim. Tvoj príspevok som našiel keď som sa pokúšal cez modelforum predať kit Cutty Sark a môj nedokončený pokus o admiralty ( Navy Board ) model Bounty.
Inšpiruješ ma ( !!! ) znovu sa k modelovaniu vrátiť a skúsiť si aj modelovanie výzdoby lodí !!
Prajem Ti veľa, veľa úspechov !
Jack
Jack

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 říj 2014, 15:04

Ahoj Jacku!
Moc mne těší Tvá slova a přání, velice si toho vážím. [-o< [-o< I já Ti přeji spoustu úspěchů, zábavy a radosti při stavbě modelů. Je to krásný pocit, jak člověku pod rukama roste jedinečné dílo.
Musím se taky dát do kupy a zase se k modelaření vrátit. Jen toho volného času, kdyby bylo víc..... Obávám se, že už to nikdy nebude jako dřív, ale dívám se na to tak, že jsem si již splnila svůj "modelářský sen" - což byla stavba majestátného a nádherného SoS. Navíc jsem měla to štěstí, že jsem mohla spolupracovat s těmi nejlepšími, kteří moji práci výrazně posunuli výš.
Přesto moje pracovní úsilí nyní směřuje jiným směrem; jednak pokračuji ve vývoji a testování unikátní směsi vosků pro péči o lak a další exteriérové materiály aut - chystám se časem to dát do výroby, protože ze strany klientů mám spoustu pozitivních referencí a poptávka stále roste, což mne těší,
Například:
http://www.mazdaclub.cz/forum-tema/pece ... sage121419
http://www.mazdaclub.cz/forum-tema/pece ... sage130307
http://www.mazdaclub.cz/forum-tema/mazd ... sage129746
http://www.mazdaclub.cz/user_images_category.php?id=590

a hlavně od nového roku nastupuji do nové práce, která, pokud to všechno zvládnu, bude pro mne další splněný sen. K modelaření to má sice daleko, přesto něco takového se člověku naskytne možná jen jednou za život. I když i ta tvořivost a úspěchy z modelaření včetně jejich prezentace v zahraničí napomohly k získání této práce. :wink:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RADOSHIP » 27 pro 2014, 14:33

Akou patinou konkrétne zdobíte vašu výzdobu ? Patina vyzerá velmi dobre dá sa použiť na to wash od Tamiya ?
RADOSHIP

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 pro 2014, 20:16

Patinovací barvu si míchám z vodou ředitelných akrylovek od Tamiye, používám matné odstíny hnědé, černou a tmavý bronz. Barvy ředím origo ředidlem x-20A a používám i zpomalovač zasýchání.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bika000 » 15 led 2015, 22:11

Dobry vecer hladam tu damu menom Doris ktora ma to specialne vlakno...a vyraba tie krasne vyzdoby na plachetnice...odpiste na imail..bika000@gmail.com
bika000

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 úno 2015, 20:34

bika000: Zdravím Tě a pokud máš nějaké přání, klidně mi písni na sz. :wink:

Po několika desítkách hodin titěrné práce jsem téměř dokončila zakázkovou výzdobu pro model francouzské plachetnice le Royal Louis ve stovkovém měřítku. Vznikne přestavbou známé Hellerácké stavebnice Soleil Royal. Věřím, že stavitel modelu - Ronniejames bude s mojí prací spokojený a vymodelovaná výzdoba mu pomůže v realizaci tohoto velkolepého projektu. Model v tomto provedení je unikát a bylo mi potěšením přispět k jeho kráse.

23.jpg
Lilie pod poklopy střílen
25.jpg
Ozdoby nad kruhové střílny + stylizované ryby zakončující zábradlí
21.jpg
Ozdoby nad dvířka střílen - horní paluba
2.jpg
Výzdoba k zábradlí na přídi - origo model ho zcela vypustil
3.jpg
Ozdobná výplň klounu
4.jpg
Doplňky zadních galerií
9.jpg
Výzdoba před vypálením
19.jpg
Ozdobné prvky na zadní balkóny a čelní přepážku
20.jpg
Ozdobné prvky na zadní balkóny a čelní přepážku

Naposledy upravil DORIS dne 08 úno 2015, 20:49, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 úno 2015, 20:39

Sochařská výzdoba galerií a zádě plachetnice le Royal Louis, měřítko 1:100

17.jpg
Takto vznikala jedna ze sošek
10.jpg
11.jpg
Dvojice soch, které budou zdobit hrany kolem záďového zrcadla
5.jpg
6.jpg

16.jpg
Plastika tančících dívek nesoucí erb bude zdobit jednu z bočních galerií
14.jpg
13.jpg
Modelování druhé plastiky
15.jpg

Provedení většiny ozdobných prvků a navržení designu soch je moje vlastní tvorba, neboť původní kresby a modely předlohy se natolik od sebe liší, že nelze s jistotou určit přesnou podobu skutečné lodě.
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Diskuse