Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Blackburn Aircraft - skupinová stavba

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 414 • Stránka 5 z 28 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 28
  • Odpovědět s citací

Re: Blackburn Aircraft - skupinová stavba

Příspěvekod David Hényk » 04 led 2015, 10:16

Já už mám trup a křídla v kupě, ale nic to neznamená :-D Bude na tom ještě tolik práce, že jsem si začal psát stavební deník. Ty nádrže za pilotem mají být asi hliníkové, ale nechal jsem podle návodu zelenou. Origo zaměřovač ze stavebnice mi vystřelil z pinzety a zmizel v propadlišti dějin. Vzhledem k tomu, že se u nás teď skoro denně vysává kvůli jehličí, tak jsem ho ani nehledal. Ke všemu ten můj nebyl úplně dobře odlitý, takže jsem použil jeden z mnoha co mám od QB. Dokonce bych řekl, že jsem zvolil nějaký britský 8-) Ve vitríně se to srovná. Palubka je podle mě příliš vepředu. Nešlo by moc "caplovat" s kniplem. Nebo je blbě umístěný knipl. Nechal jsem to tak, ale pro případné následovníky to sem raději píšu. Celkově má interiér tendenci být šikmo mezi půlkami trupu. Moc jsem to před slepením nezkoušel, takže chyba může být na mojí straně. Konstrukci za pilotovou hlavou jsem musel hodně po obvodu obrousit, aby mi sedl překryt kabiny.
Kryt motoru je jen nasazený pro představu. Uvidím jak moc budu motor upravovat vzhledem k tomu co z něj bude vidět. Docela průda bylo vybrousit spoj šachet po zalepení do křídla. Jinak zatím dobrý :-D
Jediný opravdový zádrhel na který jsem zatím přišel, je nenavazující přechod z trupu k výškovce. Mají rozdílnou výšku/tloušťku a budu muset tu partii buď masivně tmelit a nebo výškovku brousit. Oboje mám "moc rád".

Skua_02.JPG

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spitak » 04 led 2015, 10:43

Hezky!
Já taky pokračuju, stále se zabývám povrchem, na kterém je, jak sami vidíte, ještě spoousta práce... Jak nejlépe vyčistit nové rytí od zbytků prachu? Ať dělám co dělám, pořád tam mám spoustu nečistot. Doplnil jsem čirá poziční světla. Momentálně přemýšlím, jestli bude jednodušší vyplnit mezery mezi křídly a centroplánem plastem (není tam ale zas až tolik místa, po troše pasování sedly díly vcelku dobře), nebo vytmelit jednoduše vteřiňákem. Asi se přikloním k plastu, nerad ryju do různých materiálů.
Přílohy
buccaneer 004.jpg
buccaneer 002.jpg
buccaneer 005.jpg
Honza "spitak" Ivanega
něco z dokončených: CF-104, Hasegawa, F-5E Tiger II, HB, Folland Gnat T.1, Airfix.
rozestavěno: 2×Supermarine (Spitfire Mk.VIII, Seafire Mk.II), Mitchell Mk.II, Frog. Vše 1:72. A k tomu C-160 Transall 1:250.

"Ve světě šílenců jsou blázni ti zdraví."- Philip Kindred Dick
spitak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod dj.patyzon » 04 led 2015, 22:27

spitak píše:... Jak nejlépe vyčistit nové rytí od zbytků prachu? Ať dělám co dělám, pořád tam mám spoustu nečistot. ...

Zkusil bych spáry jemně přejet hranou smirku, zbytky "vymést" zubním kartáčkem a nakonec vypálit chloupky Ultra Thinem...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Hotovo 1/144: Hurricane Mk.I (Revell)
Hotovo 1/72: I-153 (Směr)
dj.patyzon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spitak » 05 led 2015, 10:26

Díky, za tip, přesně tak postupuju. Zatím jsem se tedy nedostal k čištění spár lepidlem, protože se mi pořád nedaří "vymést" uspokojivě spáry zubním kartáčkem... No, ještě mě čeká dorývání křídel...
Honza "spitak" Ivanega
něco z dokončených: CF-104, Hasegawa, F-5E Tiger II, HB, Folland Gnat T.1, Airfix.
rozestavěno: 2×Supermarine (Spitfire Mk.VIII, Seafire Mk.II), Mitchell Mk.II, Frog. Vše 1:72. A k tomu C-160 Transall 1:250.

spitak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 05 led 2015, 10:34

Spiťáku nevím čím ryješ, ale prima je třeba ty spáry lehounce projet pilkou, lehce šikmo nakloněnou na obě strany a rytí je pak víceméně uplně čisté...
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 05 led 2015, 10:36

ja pouzivam Cif a kartacek na zuby. to jsem si tady nekde kdysi precetl a fakt to docela funguje. model se tim i odmasti, mam pocit ze do toho Cifu se snad narozdil od Jaru atp. nepridavaj ruzny nechteny zvlacnovadla apod.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 05 led 2015, 10:39

jinak jsem rad ze se to hezky rozjelo =D>

ja jsem v prestavkach u S.79 na Rocovi polepil a zacistil par dilu, ale nic co by melo smysl ukazovat.

vyhledove slepim cowling s motorem, zbytek stavby asi necham, az budu mit v ruce ten Defiant, abych vedel na cem jsem s tou streleckou vezi.

jinak v bazaru v Pstrossovy maj dva Blackburny Shark. jeden je od Frogu v krabicce a je zbytecne predrazenej, druhej je jen v pytliku bez dekalu - coz nevadi, ty jsou stejne i u Frogu nepouzitelny - tusim asi za 150, coz uz se da, ale stejne jsem odolal.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spitak » 05 led 2015, 11:12

Honza K.: ryju právě jenom pilkou, ale pořád mám v rytí prach z broušení.
Pivokrevnik: díky, já to práv beru jarem, zkusím cif.
A když už mluvíš o vykopávkách: na aukru je Skua od frogu a pro skutečné nadšence vakáč Roc!
Honza "spitak" Ivanega

spitak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MRMLA » 05 led 2015, 22:29

Dovoluji si informovat ctěné společenství, že jsem KONEČNĚ! smetl z prkna jednu minoritní Supermarínu a tudíž mohu s klidným svědomím píchnout skalpel (viz níže) do Blakbůrní krabičky a ulámat první dílky od rámečků... :arrow: :-D
Přílohy
P1050050.jpg
M.R.M.L.A.
Martinova Rekonstrukční Manufaktura Létavých Aparatur
MRMLA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 05 led 2015, 22:40

Tohle spíš vypadá jako výbava sériovýho vraha :lol: , ale když ukážeš jakou krabičku jdeš kostit tak ti uvěřím. Vítej v klubu!
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MRMLA » 05 led 2015, 22:48

Eště je zahrabaná hluboko v garáži, foto nemám ale je to ta od Valomů... :)
M.R.M.L.A.
Martinova Rekonstrukční Manufaktura Létavých Aparatur
MRMLA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 05 led 2015, 22:53

MRMLA píše:Eště je zahrabaná hluboko v garáži

Ty mě děsíš chlape, ta výbava na stole a teď tohle :grin:

Firebrand? Tak to bude stavba se vším všudy. To je myslím jejich prvotina, ne? Tak na to jsem zvědavej =D>
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 06 led 2015, 10:07

tak to je v poradku, to je ta vybava adekvatni :grin:
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spitak » 10 led 2015, 11:14

Díky za tip na čištění cifem - skutečně to funguje mnohem lépe, než jar, kterým jsem to zkoušel dřív! Křídla hotova, teď budu věnovat pozornost ocasu. Poprosím vás o radu s interpretací fotek. (Měřím až potom, co jsem řezal, naopak by to bylo lepší...) SOP jsem přeryl podle rytí Airfixu, na fotkách ale není část paneláže vidět. Podle výkresu jsem pak doryl "diagonální" linku na bok trupu, která na fotkách taky není vidět. Na některých hodně detailních fotkách v různých walkaroundech jsem pak přeci jen našel to, co jsem naryl. Více na fotkách. Otázka zní - mám naryté linky tmelit, nebo je můžu vydávat za to, co je vidět na ultradetailních fotkách?

Přikláním se k tmelení, ale znáte to - nechce se mi :? :arrow:
Přílohy
Buccan_MA.jpg
červeně - tenké, v reálu téměř neznatelné spáry, modře - dvojité nýtování
dux_buc_11.jpg
na SOP patrná tenká paneláž
bucc_025.jpg
patrné "diagonální" dvojité nýtování na trupu, nejasná diagonála v místě rytí na SOP
bucc_004.jpg
tady není vidět skoro nic
bucc lightning 043.JPG
jasně patrné dvojité "diagonální" nýtování na trupu, na SOP nic
buccaneer 008.jpg
přeryto podle původního pozitivního rytí
buccaneer 007.jpg
celkový pohled po vyčištění rytí - dovolil jsem si chvilku samolibé spokojenosti, i když vím, že po surfu vyleze spousta prasáren
Honza "spitak" Ivanega

spitak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 11 led 2015, 23:42

Přerývání obdivuju, to já vůbec neumím a stačí mi sem tam něco dorývat, aby mi to pokazilo den :?

Udělal jsem pár úprav na křídle Skuy...Pozičky, úchyty, zadní pozičky, to "cosik" před šachtou (tipl bych si, že to mělo co do činění se sklápěním křídel), díra v centroplánu je na světlice a ty bílé čtverečky jsou nějaké "bazmeky" ke katapultu.

Skua_03.JPG

Skua_04.JPG

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 414 • Stránka 5 z 28 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 28

Zpět na Rozestavěno