Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dílna...

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 921 • Stránka 40 z 62 • 1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 62
  • Odpovědět s citací

Re: Dílna...

Příspěvekod Petr Martinek » 06 pro 2014, 14:15

Respirátor je dobrej asi jako jít odklízet Černobyl ve vaťáku. Když už, tak polomasku s filtry na organickou chemii.
Petr Martinek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 06 pro 2014, 14:49

No nechci dělat chytrého, ale na přehled o barvách a vůbec materiálu je dobrej seznam :arrow: , ale rozhodně je dobré mít barvy vícekrát...
No a když už jsem se teda vložil do diskuze, tak níže je můj cca 1,5 roku trvající tunning prostoru 167 x 137 cm , což myslím i tak je pro 4 členou rodinu na byt 67m2 docela výhra...
Začínal jsem pozvolna testováním odsávání a rozložením prac. prostoru. Až když už jsem věděl jak to chci, následovalo zadání truhláři. Pak přišly na řadu horní skříňky a nakonec police. Ty jsem sice mohl vychytat lépe, ale zatím mi to stačí. Momentálně ještě nějak ladím osvětlení a uskladnění barev. Šuplík se mi neosvědčil. Lepší je mít je v krabičkách pohromadě a navíc v plastových boxech. Stejně tak všechny nástroje a barvy mám v dílenských nebo jiných krabičkách. Líp se udržuje pořádek a umožňuje mi to v létě se během 5min sbalit a jít nastříkat kamufláž nebo surf na balkon. V komoře to pak (i přes odsávání) zbytečně čpí zbytkem smradů, protože když je teplo, hůře cirkuluje vzduch. Také když se jede jednou za čas na patlák, tak mám do 30min sbalenou celou dílnu v bednách. Úklid podlahy je vcelku jednoduchý. Obě skříňky mám pojízdné a ty dvě krabice v rohu už moc nevadí...
Dilna_001.jpg
Začátky....
Dilna_002.jpg
Začátky....
Dilna_003.jpg
Pokračování....
eDilna_002.jpg
Současný stav
eDilna_003a.jpg
Současný stav
Dilna_010.jpg
Takhle to je když na něčem makám

Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Šebo » 06 pro 2014, 16:29

To David K:

Ahoj Davide, tak tvoja dielnička sa mi zapáčila a na to že máš bytík je to pekný kus miesta na modelovanie. Ja to mám asi obdobne ako ty, že trucovňu mám teraz tak na nečisto (je aj tu na fóre) a potom keď sa pôjde do nového budem tam mať tiež asi priestor 2x2 metre a podľa skúseností si to tam zariadim. Dúfam že sa zadarí.

Len riešim osvetlenie a rozmýšlam čo je lepšie. Či jedna alebo dve neónky nad očami pripevnené na dákej rampe pod poličkou (tak to mám teraz). Alebo dve šikovné lampy z oboch strán. Najprv som bol priklonený k tej variante ale po čase som si začal pridávať dáke lampičky čiže tá neónka mi nestačila.

Odsávanie mám tiež samo-domo s použitím vetilátora z digestora ale chcem to potom vymysliet ináč, ale keď som si potom spočítal aj všetky náklady ako by som to chcel, tak si asi kúpim orginál odsávač Sparmax a bude, v stene nechám zabudovať ešte pri stavbe PVC odpadovú trubku a na ňu napojím harmoniku z odsávania a mám pokoj.
Marek Šebo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 06 pro 2014, 17:41

Marek, zatial najlepšie osvetlenie je prave tá lampa čo tam má David. Volá sa tuším Rabalux Planner 2 (mam ju aj ja). Odporúčam však vymeniť žiarivku s originalnym teplým svetlom za studené (denné svetlo). To je asi 3 eur.
Videl som ju v maxe (nitra) v predajni svietidiel za nejakych 22 eur. Je vo verzii ako volne stojaca alebo prichytitelna o stol.
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Šebo » 06 pro 2014, 17:53

neophyte píše:Marek, zatial najlepšie osvetlenie je prave tá lampa čo tam má David. Volá sa tuším Rabalux Planner 2 (mam ju aj ja). Odporúčam však vymeniť žiarivku s originalnym teplým svetlom za studené (denné svetlo). To je asi 3 eur.
Videl som ju v maxe (nitra) v predajni svietidiel za nejakych 22 eur. Je vo verzii ako volne stojaca alebo prichytitelna o stol.

Super, tak dík za radu asi vyskúšam. Potom to mám ulahčené a keď budem riešiť novú trucovňu, tak nebudem musieť zadávať solárom dáke zložité riešenie políc kde by sa mala mestiť aj dáka trubica, ale vyriešim to takýmto typom lampy. Inak má to aj výhodu že si ju natočíš ako potrebuješ a teda svetlo máš vždy poruke. Veď si potom pokecáme na dákej akcii.
Marek Šebo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 06 pro 2014, 17:56

Jasne. Ja chcem tiez ešte dve kvoli nasvieteniu počas fotenia....
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 06 pro 2014, 22:52

Marek Šebo píše:To David K:

.....potom keď sa pôjde do nového budem tam mať tiež asi priestor 2x2 metre a podľa skúseností si to tam zariadim. Dúfam že sa zadarí....

Když si to člověk dobře rozvrhne stačí mu malý prostor aby byl spokojenej. Přeji atˇ se zadaří. Se světlem to není jednoduché, tak se musí někdy holt experimentovat...
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod stepik456 » 10 pro 2014, 23:33

Tohle je můj pokoj kde spím
Přílohy
WP_20141210_22_03_40_Procompressed.jpg
stepik456

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Henry Lee Heins » 19 pro 2014, 10:03

tady se dobře hledá inspirace jak a čím se vybavit :D
Rozpracováno Cromwell Mk. IV 1/72 Revell následuje Horten Go 229 1/72 Revell, Tiger I early s interiérem 1/35 Academy

Hotovo: http://henryleeheins.rajce.idnes.cz/Modely/
Henry Lee Heins

• Odpovědět s citací

Příspěvekod saldat » 06 led 2015, 10:38

nazdar panove tak po dlhom studovani a pozerani na vase kutiky som sa aj rozhodol poslat ten svoj nakolko byvam v byte a su tam dost hrube mury vrtat alebo burat sa mi nechce tak to mam len provizorne riesene.pri striekani si sice trocha viac zasmradim izbu ale neva sak otvorim okno potom.ten striekaci box som si vyriesil tak ze som si ho urobyl z styroduru a olepil hlinikovou paskou a ako zdroj svetla mam tam pouzite tri bodove ziarovky zapojene vedla seba
Přílohy
IMAG0227.jpg
saldat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jaromucha » 06 led 2015, 17:44

Malá poznámka ku svetlám - pri práci používam stolovú pantogfafovú lupu so svetlom - dobre to svieti nusvím si smer svetla podľa potreby a keď potrebujem niečo lepšie vidieť mám lupu po ruke. Na striekanie som si kúpil LED žiarovku so studeným bielym svetlom - človek vidí celkom reálne podanie farieb a skôr sa odhalia aj niektoré chybičky krásy
člen štetcovej galaxie číslo 12
Dze še pije - tam pijem,◄☺► dze še bije - tam še bijem, ◄☺► aľe dze še robi tam nezavadzam
Obrázek
http://www.mkzobor.sk

vo výrobe : Ohka 1:72
jaromucha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod right13 » 06 led 2015, 18:41

o teplote farby osvetlenia by sa dalo dooooooosť dlho polemizovať, najreálnejšie výsledky sú pri teplote slnečného svetla (tzv. neutrálna biela.... okolo 5000°K myslím, má najvyššie CRI, teda najreálnejšie podanie farieb) ktoré je z hľadiska odleskov a farieb najlepšie, čiže by som sa skôr prikláňal k osvetleniu takejto teploty. Myslím že tam potom ešte zohráva úlohu CRI, čo vyjadruje schopnosť osvetlenia zobraziť reálnosť farieb. Z tohoto hľadiska vyhrávajú halogenky a klasické žiarovky... fakt to je na dlhú debatu a samého by ma zaujímalo aké osvetlenie je najvhodnejšie pre prácu s farbami, osobne si myslím že LED, a ešte k tomu studené biele sú absolútne nevhodné na takúto prácu

tu je to zobrazené. Osobne by som volil na prácu klasickú žiarovku, prípadne žiarivku s teplotami v intervaloch neutrálnej bielej

Obrázek

a ešte RA =CRI, čím viac, tým vernejšia farba

Ra 100 - klasická/halogénová žiarovka (3 200 K)
Ra 96 - halogenidová výbojka studená biela (5 400 K)
Ra 85 - halogenidová výbojka neutrálna biela (4 200 K)
Ra 76 - halofosfátová žiarivka studená biela (6 430 K)
Ra 64 - halofosfátová žiarivka neutrálna biela (4 230 K)
Ra 51 - halofosfátová žiarivka teplá biela (2 940 K)
Ra 24 - vysokotlaková sodíková výbojka - MIG, SON (2 100 K)
Ra 5 - nízkotlaková sodíková výbojka - LPS, SOX (1 800 K)

ak je tu niekto odborník na to rád sa nechám poučiť
right13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 07 led 2015, 02:12

v pohode sa daju dnes kupit profi LED pasy na 24 V s teplotou 5000K a CRI >90 .... sam som si nedavno prerabal stolne lampy na taketo LED a so ziarivkou je to zbytocne porovnavat
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 07 led 2015, 10:32

Ja som teraz deťom na písacie stoly kúpil žiarivkové lampy. Mali pribalené originál žiarivky ktoré svietili až hnusne do modra. Ja mám tiež takú lampu a bolo tam teplé svetlo, ale to mi pri práci dosť skreslovalo. Vymenil som ho za denné studené a super. Aj deťom to zamením a bude to aj na fotenie dobré. Pri tom doslova modrom svetle sa nedá absolutne ani fotiť. Nevyladím foťák. Väčšina firiem na žiarivky robí základné tri odtiene. Teplé, studene (denné) a toto "modré" svetlo. Ale pri tom sa nedá pracovať. Pre mňa je najlepšie to stredné. Myslím že to je okolo 5000k.
Bavil som sa o tom z jedným človekom zo svetelného dizajnérstva (dizajnové projekty osvetlenia) a ten mi povedal že najrealnejšie podanie farieb je práve pri 5000k. Toť môj poznatok.
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod right13 » 09 led 2015, 17:49

zaujímalo by ma ako sa vo svojom bastlkoutku zbavujete prachu ked idete lakovat. Ako dostat z modelu prach dole ? utieram ho utierkami z lidla na okuliare, maju sice v sebe nejaky alkohol ale farbam (tamiya, gunze CH, surf) vobec nic nerobia, odmastia to perfektne a prach chvilku na to nesada no akonahle streknem prvu vrstvu tak mi na to naskace prach snad z celeho panelaku....

vdaka
right13

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 921 • Stránka 40 z 62 • 1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 62

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna