Ten CS má fakt peknú kamo. Oba modely sú . Hviezdy v dekáloch majú taký blbý lem, alebo to robí fotka? Zdá sa mi, že si zmenil aj štýl patiny na spodku na lozengu, pekný
Timi..oba kouskové jsou vymazlený naprosto perfektně..! Myslím, že každý "fokkerolog" by řekl..: "Ano, takhle nějak ta éra vypadala.." Jen možná pro příště..: Když budeš stavět zase něco s lozengem.. Netlum ho tolik v kokpitu.. Podívej se na jakoukoli látku s potištěným vzorem z rubu. Ten tištěný vzor je i na rubu vidět stejně dobře, jako z lícní strany jen je "o něco" světlejší..a to samé bylo plátno s lozengovým potiskem. A zašpinit ("plošně") to tam prostě nebylo možné..Takhle to kokpitové "hnědo" u maďara moc bije do očí.. Jinak celkový dojem..:
To zdesko: Mám dotaz ohledně vzhledu lozenge uvnitř trupu. Je to fakt dotaz žádný rejpání. Mě se zdá,že kdyby to bylo vidět i z rubu skoro stejně tak to znamená, že se ta barva prosákne a asi by to dělalo kaňky,prostě by se to myslím rozpíjelo. Nebo je to jinak? Jen můj názor.
potahové plátno s lozenge vzorem není ručně pomalovaný. Je to plátno potištěné ve fabrice. Takový štoček plátna má samozřejmě viditelný rozdíl mezi lícem a rubem. Tak jako látka na okenní závěsy může být štoček od štočku mírně rozdílný, hlavně v pohledu rub/líc, tak tomu určitě bylo i u tohoto plátna. Počítám, že textilek, které ho dodávaly bylo asi víc. Nicméně, protože pro plátno platí určitá průsvitnost, pak se při pohledu zevnitř bude jevit malinko jinak v závislosti na okolním světle. Prostě když pověsíš závěs na okno tak, že ho dáš rubem do místnosti a venku bude svítit sluníčko jako divý, tak si toho hned nevšimneš (mám na mysli závěs roztažený přes okno). Ale jak se začne stmívat, hned poznáš, že ty závěsy jsou nějaký divný.. Tak je otočíš a ejhle.! Přitom druhý den, když je necháš roztažené přes okno a venku bude slunce zase svítit "jako včera", bude závěs zevnitř také vypadat, jako včera. I když tentokrát už visí správně. No, podívej se na fotku. Venku focené letadlo má ten prosvícenej lozeng docela jásavej i vevnitř. Druhá fotka ukazuje jeho potlačení bleskem, protože je to v tmavém hangáru. Blesk to jakoby "přesvítil". Ale i tak se takováhle intenzita průsvitu vzoru na kit docela hodí. Je to takové decentní a v modelu to bude působit realisticky. Lozenge v kokpitu by ale určitě neměl vypadat, jako čisté, žloutnoucí plátno, to se hodí spíš na nekamuflovaná anglická éra..
..docela hezky mají poměr vnějšek/vnitřek ztvárněný Poláci na některých svých vystřihovánkách..a také kresba ze starého HPM (v obou případech jde o Fokker E.V), je co do intenzity interiéru docela povedená..
Je možné že cs fokker byl potažen novým plátnem bez lozenge a teď navíc se objevila v publikaci jakab nová rekonstrukce tříbarev. schématu jakoby lomená pole tak jsem rád že jsem do edy nepustil
To tříbarevné schéma s "lomenými" poli už jednou někde vyšlo (pravděpodobně v Triádě). Tohle schéma je naprosto mimo reál a klidně na něj zapomeň. Schéma s plátnem bez lozenge také znám. Některé fotky tomu tak trochu svádějí. Nebudu to dementovat, protože "co kdyby".? A jeho fotky nemám všechny a tudíž je ani nemám chronologicky seřazené. Na některých fotkách, kdy lozenge ještě měl to totiž vypadá, že už tehdy byly některé části plátěného potahu na křídlech opravené plátnem normálním. Otázkou je, co z něj vlastně vzniklo po opravě po jeho destruktivní havárii. Někteří badatelé se domnívají, že byl pro něj vyrobený nový, dřevěný trup (ala Brandenburg). Tomu bych docela i věřil.. Po tomto znovuzrození právě nesl tu tříbarevnou kamufláž.
KŘÍDLA VZHŮRU! Zdravím a dovolte abych něco málo dodal k "lomené" kamufláži ČS. Fokkera. Poprvé byla uvedena v Triádě a já ji ihned pověsil na vzácnou louhovku 1:72. Zajímal jsem se o ni i nadále a poptával se jak ta rekonstrukce vznikla. Už vám nepovím kdo mě řekl, že při tom vycházeli z předpokladu, že byl přetírán původní lozenge a částečně to rozdělení polí opisovalo původní obrazce. Inu vypadala krásně ale byla wot-if nebo jak se to dnes píše. Ve zmiňované publikaci Jakab je startovní listina I.ČS leteckého mítinku v Praze 1921. Na ní je uveden letoun Fokker startovní číslo 16 a ejhle Fokker startovní číslo 11! Bum! Kde se vzal a kam asi přišel? Neposloužil třeba při zdlouhavé opravě toho prvního? Kdo to ví? Jestli se dočkám toho že se konečně pustím do reveláckého D-VII 1:28 tak plánuju využít kamuflážní schema ZDESKO. Připadá nějak k uvěření. Stejně to asi natřeli jak bylo zvykem u Špáda. No a nakonec bych si dovolil pár švestiček z vlastní zahrádky tuto: http://www.modelarovo.cz/fokker-d-vii-cs-3867/ Hodně zdaru Pepek Zavřel