Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Šmolík Š.20 (1/72 KP) - POZASTAVENO!

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Šmolík Š.20 (1/72 KP) - pomalostavba?

Příspěvekod Lonestar » 08 lis 2014, 13:24

CARLOS CHECA píše:Jednou sme s kámošem přemejšleli, že budeme tahat nitě z rámečku a prodávat v pytlikách po dvaceti korunách :o ! Myslim,že by to byl trhák :lol: :lol: :lol:

na to už přišel jistý Evergreen :grin:
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 08 lis 2014, 13:26

Robert Blaschke píše:Urobil som teraz narýchlo jeden pokus.

Doštička polystyrén 0.5mm, odrezaný pásik cca 6-7mm široký

Pomalý opatrný ohrev nejakých 5 - 10 sekúnd na úseku cca 2cm nad sviečkou a vytiahnutá "niť" - z 10 cm sa stalo cca 80 cm.

Šírka je v rôznych úsekoch rôzna, ale v niektorých oblastiach je cca rovnaká a teda použiteľná. Dá sa to samozrejme robiť donekonečna a nazhromaždiť si profily, aké zrovna potrebujem.

Jedno konkrétne miesto som si zmeral, ktoré sa mi vidí, že by mohlo byť dobre použiteľné na 1/72: šírku to má nejakých 0.6-0.7mm a hrúbka mi vyšla necelú desatinu, tu konkrétne 8,5 stotín milimetra.

Dík za popis. Budu muset vyzkoušet. Počítám že průřez bude asi čočkovitý nebo ovál? Problém asi bude jak pásek kotvit v křídle a jak vůbec vypadalo ukotvení v reále tj. kde končil ten obal drátů.
Zatím jsem zkoušel jen profilovaný drát na AviiB534 a nedopadlo to uspokojivě, musel jsem použít kulatý.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek A » 08 lis 2014, 13:54

Na některých fotkách je to zakončení slušně vidět.

http://www.plienosparnai.lt/e107_files/public/1288788943_2_FT438_letov-s-20-097.jpg
Radek A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Blaschke » 08 lis 2014, 13:56

Jirkun píše:Počítám že průřez bude asi čočkovitý nebo ovál?

To, čo som ja dostal, vyzerá pri veľkom zväčšení skôr ako ( ...taký veľmi otvorený C-profil.

Problém asi bude jak pásek kotvit v křídle a jak vůbec vypadalo ukotvení v reále tj. kde končil ten obal drátů.

To už je úplne iná otázka a záleží na tom, ako je človek šikovný a akú má predstavu o tom, čo chce dosiahnuť.
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 08 lis 2014, 14:08

Tak tohle nedám. Myslím, že Šmoldu dodělám v úplném utajení a vrznu do vitrínky s obyč. výpletem.
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek A » 08 lis 2014, 14:16

Slyšel jsem o člověku, který natáhl dvě vlákna vedle sebe a pak je omotával cigaretovým papírem, ale říkali mi to čistě jako příklad šílence. Co třeba ty dvě vlákna natáhnout a pak je přejet nějakým zasklívacím lepidlem?
Radek A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tygřík » 08 lis 2014, 15:38

To bys (mi) Filipe neudělal!!! :shock:
To, že jste paranoik, ještě neznamená, že po Vás někdo nejde!

Pavel Majoršin
Tygřík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod slavkoss » 08 lis 2014, 15:56

kontaktuj Jana Chalupku ma tu na fore par stavieb medzi inymi aj Aviu B-534 z plochymi vypletami.on ti poradi ako na to.
slavkoss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 08 lis 2014, 18:17

Je možnost udělat jen klasický dvojvýplet - dvě lanka vedle sebe bez toho obalu. Totiž kromě toho ukotvení to ještě dost komplikuje to křížení předního výpletu.
U tohoto modelu KP bude stačit i obyčejný jednoduchý, myslím, že dobře zapadne k celkovému pojetí detailu ve stavebnici. :wink:

Jo a u té Avie byl jenom placatý profilovaný drát, užší než dvojvýplet a uchycený závitem na konci. U dvojvýpletu čouhají dva dráty na konci, které jdou do ukotvení.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod CARLOS CHECA » 08 lis 2014, 19:25

Lonestar píše:
CARLOS CHECA píše:Jednou sme s kámošem přemejšleli, že budeme tahat nitě z rámečku a prodávat v pytlikách po dvaceti korunách :o ! Myslim,že by to byl trhák :lol: :lol: :lol:

na to už přišel jistý Evergreen :grin:

Tak určitěěěě, ten jistý Evergreen začíná v kulatině na 0,5 mm a někteří borci s tím i vyplétají :-D
Vystřelim z děla, páč mašinkvér je na hov.o M:-) !!!!!
Koupím různé modely 144 i rozestavěné, nabídněte, děkuji [-o<
CARLOS CHECA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 08 lis 2014, 22:04

Stavbu jsem zatím odložil. Poslední dobou mám počet rozestavěných/nedokončených/zrušených staveb víc než je zdrávo. :nuts: Pravděpodobně tenhle model postavím až bude trochu jiná konstelace hvězd. :sculptor: Ted jsem se pustil do něčeho jinýho a to snad už dodělám. Fotit to radši nebudu aby mě to nadšení nepřešlo. :roll:
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Špiro » 09 lis 2014, 16:08

Filip Tomči píše:Stavbu jsem zatím odložil. Poslední dobou mám počet rozestavěných/nedokončených/zrušených staveb víc než je zdrávo. :nuts: Pravděpodobně tenhle model postavím až bude trochu jiná konstelace hvězd. :sculptor: Ted jsem se pustil do něčeho jinýho a to snad už dodělám. Fotit to radši nebudu aby mě to nadšení nepřešlo. :roll:

Ale to je fakt škoda, vykašli sa na tie "reči" okolo výplatov a doraz to. Už Ti veľ nechýba :( :roll:
A okrem Avie 33 je málo ČS mašín v Japonskej službe :grin: :grin: :grin: tak sa nenechaj ukecávať a doraz to.. :sculptor: :paint: :foto:
"Nikdy nie je dosť času urobiť niečo raz a poriadne,
ale vždy je dosť času urobiť to dva a viac krát"!
Špiro

• Odpovědět s citací

Re: Šmolík Š.20 (1/72 KP) - POZASTAVENO!

Příspěvekod VojtaH » 10 lis 2014, 09:10

Hm, chtěl jsem fotem pomoci, ne stavbu zastavit. :-k
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kvaker » 11 lis 2014, 01:34

jarda malý píše:byly to dva samostatně vedle sebe vedoucí dráty, které se pro větší pevnost omotávali do pouzdra, tzn. je to plochý a placatý... na modelu v tomto měřítku se znázorňuje trochu obtížně, leč při troše snahy se dá vykouzlit něco co by to připomínalo...

Výsledek byl v přířném řezu spíše ovál než obdelník. Takové "nítě" lze vyrobit tažením z licích rámečků, ale jen takových, které mají podobný příčný řez (ovál, plochý šestiúhelník apod.).
kvaker

• Odpovědět s citací

Re: Šmolík Š.20 (1/72 KP) - POZASTAVENO!

Příspěvekod jarda malý » 11 lis 2014, 08:08

jo, byl to ovál, neříkal jsem že to byl obdélník... nejhorší ale je, že to zapouzdření nesahalo až k upnutí s křídlem, ale končilo kus od něj. takže úplnej fajnšmekr udělá i upnutí dvou drátů do křídla... kdysi (to bylo ještě dost elánu na podobný srandy) jsem to zkoušel udělat podobně jak to bylo ve skutečnosti, tzn. napnul jsem dva těsně vedle sebe jdoucí rybářské silony a pak je zkusil omotat cigaretovým papírkem napuštěným zředěným herkulesem... po pár pokusech člověk dostane potřebnej grif a výsledek vypadá zajímavě, leč ne úplně stoprocentně. nikdy se mi nepodařilo udělat to "pouzdro" tak aby nebylo nikde zkrabacený, což trochu kazí celkovej výsledek. nejhorší je že v té dvaasedmě tam je brutálně málo místa na podobný hrátky, všude samý křídlo, další výplety, atd.... ale třeba se do toho tady nějaký místní mistr řemesla pustí, kapacity tu jsou, a uvidíme...
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest.
jarda malý

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno