Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

"Dočka" generála Svobody v 1:72 "scratch-stavba"

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 175 • Stránka 6 z 12 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12
  • Odpovědět s citací

Re: "Dočka" generála Svobody v 1:72 "scratch-stavba"

Příspěvekod Lowpass » 22 srp 2014, 14:12

Já si také nemyslím, že s rámem jakkoli hýbali, aniž bych věděl o "problému" s nádrží, nejsem odborník na Dodge, ale je to zbytečně pracné. Prostě sundali původní kabinu a korbu a vytvořili něco nového, stejně jako vznikly WC-56/57 (ale tam nic nesundávali 8-) ). S přesahem nárazníků jsem to dal s otazníkem proto, že u verze s korbou jsou utopené (jenže to tak jen mate zadní sajtna), teď jsem se díval na netu na fotky commanderů a ty proporce mi připadají sakra velmi podobné. Pouze sklon zadního čela se zdá ne tak výrazný a záď je jinak tvarovaná.

Jak je tam přidělaná rezerva, to jsem sám zvědavý, moc si nedovedu představit, že by tam jen tak visela na kastli. Podle mě nebyla normálně umístěná, tak jak byla, nadarmo...
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 22 srp 2014, 14:21

Ahoj,

také jsem se dívál na pár fotek a řekl bych,že vycházet budu z WC-56. Za mě je délka vozidel stejná, jen zadní část nebude tak šikmá.....Pokusil jsem se to trochu přiblížit, viz foto.

Akorát bych se zeptal u místa na pravé straně kufru, při pohledu odzadu, které je označeno na fotce modrou šipkou.....Ten kulatý roh je ohnutý (nabouraný), tudíž to byla jedna rovná linie, a nebo je tam lom?

PS: co ten držák na rezervu? :-D

Honza
Přílohy
5.jpg
4.jpg
Don´t give up, hold on tight!... Hoenny´s way
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fík » 22 srp 2014, 14:50

ak tu máme druhý, zatížené auto si klesne, jenže celé, těžko si ale klesne samotný blatník, který je spojený se zbytkem kastle. Řešíme vzájemnou polohu dolní hrany blatníku vůči spodní hraně karoserie a prahu. Navíc, jesti ti gen. Svoboda přijde jako vyžraný oficír, no.

Na fotce modelu je červená přímka docela kus pod stupačkou. Na fotce prázdného auta to je taky tak. Ale na fotce s plným autem to vypadá jakoby středy
kol byli zároveň. Z čeho jsem usoudil že je to zatížením a nebude nic třeba předělávat. Ten sedící vypadá že je to kus chlapa a papuli má pěknou. Jestli je to Svoboda nepoznám znám jen fotky co byl president.
" Dobrovolníci k obsluze útočných děl vystoupit!"

Život vojáka od útočného dělostřelectva je krátky, ale smysluplný!"
MÁŠ OBROVSKOU ŠANCI JAKO POKUTOVÝ KOP - SPRÁVNĚ HIP HOP:
HIP HOP JE TU HIP HOP JE V NÁS, OVLÁDNE I VÁS, PŘICHÁZÍ JEHO ČAS.
fík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 22 srp 2014, 17:34

Fíku ty si nedáš pokoj. Karoserie je jeden celek, včetně blatníků, prahu a tyto části se vůči sobě nepohybují, ani kdyby tam sedělo 10 lidí, OK? Řešíme, zda byly oba konce zadního blatníku ve stejné rovině či ne. Ne vůči zemi ani Marsu, ale spodku vozidla, danému linií stupačky. Tak už přestaň rozumovat. Jinak nemyslím, že se gen. Svoboda v obličeji zas tak změnil.

Hoenny, Vaše rekonstrukce rozměrově myslím odpovídá dosud známým poznatkům, vypadá to na pohled dobře. Pouze 2 věci - horní linie je ve skutečnosti více klenutá a dolní "roh" je na fotce nakopnutý, ale podle fotek od p. Kubeše, dříve ve vlákně, je hodně zaoblený.

Držák rezervy... Tam jsem v koncích. Podívám se na foto zničeného vozu gen. Vedrala-Sázavského, snad něco vykoukám.
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 22 srp 2014, 20:12

Ten zadní roh bude na fotce ťuknutý a ještě zvýrazněný blátem. Co se držáku rezervy týká, proč by nemohla být přidělaná na kastli? Vždyť Willys to má zrovna tak, stačí mít to zadní čelo trochu vyztužené.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 22 srp 2014, 22:29

Kluci, moje fotky berte jen jako náčrtky, zhotovené velice na rychlo! Uvidíme, co vysochám... Honza
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fík » 22 srp 2014, 22:38

Loupák to vyřeší a já si prohlídnu až hotovej model. Kdyby něco budu na E-Dayi tak můžeme naši při vyřešit účelněji. :tongue:
" Dobrovolníci k obsluze útočných děl vystoupit!"

Život vojáka od útočného dělostřelectva je krátky, ale smysluplný!"
MÁŠ OBROVSKOU ŠANCI JAKO POKUTOVÝ KOP - SPRÁVNĚ HIP HOP:
HIP HOP JE TU HIP HOP JE V NÁS, OVLÁDNE I VÁS, PŘICHÁZÍ JEHO ČAS.
fík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 25 srp 2014, 08:08

Abych na linie na tom bílém plastu vůbec viděl, stříknul jsem to surfem -je to tedy jen hrubá stavba, ještě budu zjemňovat, upravovat linie, které mě ujely (červená čára) a asi ještě upravím víc do oblouku horní zadní část "kufru"...

Honza
Přílohy
P1230395.JPG
P1230391.JPG
P1230390.JPG
P1230389.JPG
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 27 srp 2014, 08:59

Vypadá to velice dobře :hurray: . Pouze si myslím, že svislý roh má zaoblení o větším poloměru, jinak už je to asi maximum, co jsme schopni z dostupných podkladů dát dohromady :-k . Pokud se neobjeví nějaké další informace, těžko tomu objektivně něco vytknout.

Já jsem se pokoušel něco vyčíst z fotografie zničeného vozu gen. Vedrala, bohužel zrovna zadní partie jako na potvoru utrpěly nejvíce. Přesto si myslím, že tam žádná konstrukce, držící rezervu, nebyla. Jsou tam velice dobře patrné nárazníky, zadní příčník včetně tažného zařízení, jinak naprosto nic. Když uvážím, že toto vše výbuch miny přežilo, není důvod se domnívat, že něco jiného ne, zbylo by tam alespoň něco... Úchyt, konzole... Evidentně tam není nic, čili se kloním k verzi, že rezerva byla skutečně připevněná ke karoserii, byť tedy její hmotnost musela karoserii dost namáhat. Ale jak to bylo případně vyztužené, o tom se můžeme jen domnívat a pro model to (pokud to bylo uvnitř) není podstatné ;-I .

Bohužel se mi z žádné fotografie nepodařilo vyčíst, v jaké přesně poloze se nachází rezerva vůči zadnímu čelu, míněno při pohledu z boku. To by hodně napovědělo.

Jediná věc, která mě ještě na zmíněné fotografii zaujala, je zvláštní kus čehosi, který se nachází mezi nárazníky, je pravděpodobně v kamuflážní barvě a je mírně prohnutý. Skoro mě to připadá, jako opora pro rezervu, analogie "vaničky", která je pro rezervu vytvořena ve stupačce běžné verze. Ale je to opět pouze námět do diskuse k dalšímu zkoumání, určitě bych to netvrdil O:) .
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mgr. Petr Dušek » 27 srp 2014, 09:06

Hrubá stavba vypadá moc dobře. Držím palce k bezproblémovému dokončení.
Ať ti to staví.
Dušín
Modelařím 1/72 přes 37 let sobě pro radost a spoustu toho neumím.
Nejradši sochám modely z kousků plastu, polyuretanu, nebaví mě malovat model na model.
Mgr. Petr Dušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 27 srp 2014, 12:00

Trochu to ještě zaoblím, přidám odpadlé detaily a detaily na karoserii, a jsme tam, kde už jsem v jedné fázi této stavby byl....Doufám, že pak někdo neobjeví novou fotku, abych to předělával zpátky :hurray: :grin:

Honza
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod matto » 27 srp 2014, 12:30

parádna stavba =D>
matto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 27 srp 2014, 12:32

To myslím, že se nestane :uff: . Opravdu jsem přesvědčen, že takto to maximálně odpovídá dostupným podkladům. Za ty předělávky máte můj obdiv, leckdo by se na to vykašlal. Když jsem to viděl, skoro jsem litoval, že jsem to začal :twisted: . Doufám, že nakonec převáží ten vítězný pocit :-& , že to je správně.

Připomíná mi to chvíle, kdy mi, při dolepování posledních detailů na nabarvený model, upadl na zem 1:16 scratch TPz 1 Fuchs Hummel (verze pro REB s lesem antén)... Samozřejmě kromě méně podstatných škod praskla korba. Tak jsem s tím seknul ještě jednou a hodil to do louhu, kde odpadl i zbytek všeho a model se v podstatě rozložil na prvočinitele. Louh jsem vylil, zbytek jsem z nádoby (spíš necek, ten model měl k půl metru) vysypal rovnou do kontejneru (_!_) .
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 27 srp 2014, 13:24

Lowpass píše:To myslím, že se nestane :uff: . Opravdu jsem přesvědčen, že takto to maximálně odpovídá dostupným podkladům. Za ty předělávky máte můj obdiv, leckdo by se na to vykašlal. Když jsem to viděl, skoro jsem litoval, že jsem to začal :twisted: . Doufám, že nakonec převáží ten vítězný pocit :-& , že to je správně.

Připomíná mi to chvíle, kdy mi, při dolepování posledních detailů na nabarvený model, upadl na zem 1:16 scratch TPz 1 Fuchs Hummel (verze pro REB s lesem antén)... Samozřejmě kromě méně podstatných škod praskla korba. Tak jsem s tím seknul ještě jednou a hodil to do louhu, kde odpadl i zbytek všeho a model se v podstatě rozložil na prvočinitele. Louh jsem vylil, zbytek jsem z nádoby (spíš necek, ten model měl k půl metru) vysypal rovnou do kontejneru (_!_) .

Já také nejraději stavím podle konkrétní fotky či předlohy, vůbec mě na začátku nenapadlo, že by na tom náčrtku v Modeláři mohlo být něco v nepořádku a ejhle! Nebýt Vás, a dalších příspěvků od kolegů modelářů, byl by model asi špatně!

Jinak já už to mám tak, že co mě opravdu baví, je stavba...Člověk si pustí muziku, zapne PC, studuje podklady a staví, a to je pro mě obrovský relax! Takže přestavba Dodge v této fázi nebyla až takový problém...Malování mě už tak nebaví a je to vidět, protože stavím samé leštěnky :)..Také je to ale tím, že člověk na patinování stráví další drahocenný čas, který prostě nemám... Teď jsem se ke všemu zasekl na Gvozdice a SKOTovi, protože čekám na nový kompresor a do toho bojuju s novými barvami a laky, takže zkouším co a jak a mám strach, jestli se pustit do většího patinování, abych něco nepo...

Ale změna je život, takže si to člověk musí nanečisto nazkoušet, a pak to snad půjde samo....Mám krásné podkladové fotky na zašpiněnou Bečvu, takže bude následovat scratch stavba, a na mě i nové postupy co se týká zašpinění a patinování modelu...

Honza
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod správce » 27 srp 2014, 17:03

posílám fotku zádě dočky gen. Vedrala z přejezdu hranice
Přílohy
IMG_0029.jpg
správce

PředchozíDalší

Odeslat odpověď