Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nový Bf-109G-6 od Eduardu v 1/48

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 542 • Stránka 34 z 37 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37
  • Odpovědět s citací

Re: Nový Bf-109G-6 od Eduardu v 1/48

Příspěvekod jfb » 25 srp 2014, 13:03

Ohledně hrbu a 3. dílu kabiny jsem nejvíce diskutoval já, kabina je prý Tvarově OK, dal tovární výkres, který to dosvědčuje, jen to vypadá blbě, IMHO nějaký čočkový efekt materiálu. Hrb za kabinou je i podle VŠ moc viditelný, i když tam menší má podle všeho být, tak i na Gustovi vypadá větší, natož na Emlovi. Prý přesně netuší co za tím je, kde je chyba.
No uvidíme, jak to všechno dopadne.
Jaroslav Brümmer
Praha
jfb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 25 srp 2014, 13:17

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 25 srp 2014, 15:17

Sledoval jsem a o opravě Gustava nevím, domnívám se, že naděje je až u dalších vyrobených typů. Myslím, že pouze roztály ledy a začali u Edu více analyzovat ty připomínky modelářů. Třetí pevný díl překrytu mají dobře, protože se opravdu zužuje(to mne těší!). To je jasné. S tím hrbem na trupových segmentech za kabinou nějak váhají, protože pan konstruktér tvrdí, že průřezy má podle výkresu. A pak vzpomíná pan Šulc, že ten hrb nebyl vidět ani na 3D modelu - chyba softvéru. Tohle se může stát, ale že to řeší a připustí až po třetím modelu to je ostuda. Nemluvě o nahoru zahnutém podélníku(nýtové řada) za kabinou. Nechci tímto rýpat nebo znevažovat, ale i toto je pro mě pokrok v náhledu Eduardu na svůj model. Bohužel p. Šulc je v těžké pozici a diskutéři na Nymburku ještě k tomu úmyslně prudí s dotazy na opravu. Ovšem ne z důvodu, že by chtěli vyměnit výlisky nebo koupit Gustava, ale zatápí mu za to, že si dovolil vyjádřit se v kauze Cobra v neprospěch AZmodelu.
Uvidíme....
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ivanp » 25 srp 2014, 20:40

Myslím že na Gustava budú nové aj trupy a krídla. Dovolím si dať sem odpoveď VŠ z nymbecu, pretože bola na moju priamu otázku či bude opravená aj rada Bf109G.
Príspevok č. 22239 vo vlákne Dotaz na Eduardy "ivanp: opravíme i G-6. S opravenými výlisky počítáme do Weekendu."
ivanp

• Odpovědět s citací

Příspěvekod reserve_22 » 25 srp 2014, 21:24

Ak sa k tomu takto postavia tak [-o< len asi prebehne zas debata a co ostatny co uz maju profišpek a royalclass.Som zvedavy ako to dopadne.
Miroslav Stehel
reserve_22

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petas.cz » 25 srp 2014, 22:05

No já to pochopil že budou nějaké korekce a úpravy popřípadě opravy, ale nové křídla a trup to tedy pochybuju... :wink:
Petr Duroň
petas.cz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jfb » 25 srp 2014, 22:34

A jak se to dá jinak opravit, než předělat křídla a trup?
Jaroslav Brümmer
Praha
jfb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petas.cz » 26 srp 2014, 06:41

Tak v tom případě klobouk dolů...
Petr Duroň
petas.cz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 26 srp 2014, 07:35

Tak to se omlouvám za dezinformaci.
ivanp: po tvém dotazu dokonce následuje toto:
22241) - tackett Dotaz na Eduardy: Když bude opravená i G-6, bude opět výměnná akce?

22272) - Vladimír Šulc Dotaz na Eduardy: Tackett: ano, bude.

Kdo ještě nechytil do své stavebnice měl by být vítěz. No mě se tato radost netýká, protože jsem svoji už rozvrtal.
Jinak jsem k opravám všech chyb nadále mírně skeptický. Reálně vidím ten přechod křídlo - trup, tam se jenom odebere materiál a podvozkové nohy by šly řešit vložkou. A ty velké díly(křídla trupy) jsou zřejmě také ve vložkách, protože je mají různě kombinované v rámečcích pro rané verze. Ale protože jsou díly svázané, je potřeba opravovat i další díly z dalších forem. Šílená práce pro konstruktéra, nástrojaře, a potom blázinec s vyměňováním.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 26 srp 2014, 07:56

To je právě ten problém- já jednoho slepil a druhej je ještě neodpaněnej, ale u toho se zase bojím, když jsem investoval nemalej peníz do uplně všech doplňků, aby ty mi pásly do těch opravených dílů.
Bude v tom hokej. Měli by opravit jiný verze a tohle nechat.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 26 srp 2014, 07:59

Spíš naopak.. doplňky budou pak pasovat :)
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 26 srp 2014, 08:17

No, kéž by- ono to zase tak hrozný nebylo.
Nejde o přepážku za motorem- tu si nastavím, spíš vložky trupu v místě radiostanice a bronzový nohy
Ale až do takhle radikální opravy u Edíků asi nepůjdou- budou to asi jen chyby v rozpětí- možná ty nejtky za kabinou a ubrání podbradku a ta slavná boulička na krycím plechu centroplánu.
Myslím, že dumají, jestli se to vyplatí, přeci jen, formy něco stojí.
Uvidíme- i tak mi ta původní předloha nevadila- a je to pěknej kit.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 26 srp 2014, 08:18

Tak nějak jsem pochopil z diskuze na nymburku, že prvním opraveným modelem má být G-6 "Weekend". A bude zajímavé postavit vedle sebe oba modely nakolik se budou od sebe lišit.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 26 srp 2014, 11:55

Renda píše:No, kéž by- ono to zase tak hrozný nebylo.
Nejde o přepážku za motorem- tu si nastavím, spíš vložky trupu v místě radiostanice a bronzový nohy
Ale až do takhle radikální opravy u Edíků asi nepůjdou- budou to asi jen chyby v rozpětí- možná ty nejtky za kabinou a ubrání podbradku a ta slavná boulička na krycím plechu centroplánu.
Myslím, že dumají, jestli se to vyplatí, přeci jen, formy něco stojí.
Uvidíme- i tak mi ta původní předloha nevadila- a je to pěknej kit.

Jenže Rendo, chyba v rozpětí znamená nejenom novou formu na křídlo vršek - spodek, ale i klapky a křidélka, tj. oprava tvaru v druhé formě. Oprava podbradku znamená nový trup(nebo vložku s celým trupem) a to už i zvážit korekci délky. Je to dost složité. Pro jednoduchou představu platí že pokud na výlisku je materiál navíc pak v dutině formy prostě chybí. Pokud je výlisek menší dá se z dutiny formy ubrat materiál a výlisek se pak dá zvětšit. Pokud je forma ocelová je zde ještě možnost vyvařit dutinu formy a pak přetvarovat, ale to je dost problematické a drahé. Pokud vím tak se to oplatí jen na vylomené a poškozené hrany ne na celé tvary.
V tu opravu bouličky, případně i podvozku bych věřil, ale to ostatní ... nevím, nevím. To by byl ale precedens! Na druhé straně v automobilovém průmyslu se takové chyby také stávají a opravit se musí. Když to neopravíš tak tě zákazník nezaplatí a ještě se bude soudit o penále za to, že mu nedodáním vznikly ztráty. To my modeláři jsme ještě hodní :grin:
A to přirovnání k automobilovému průmyslu je samozřejmě myšleno ve smyslu technologických možností. :wink:
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 26 srp 2014, 12:27

To jo, to je mi jasný- taky jsem od černýho řemesla.
Ještě jsem si dal práci a projel komunikační šum na NBK foru- je těch pindů o ničem na 40 stránek a tam p.Šulc napsal:

... ještě k té kabině, dnes jsme se jí zabývali tady v NASM. Ta žebra, respektive podélníky rámu kabiny zadní části kabiny, nejsou rovnoběžná. Ono to tak vypadá, ale není. přikládám tovární výkres této části, kde je to zřetelné, a foto z NASM, tam to tak zřetelné není, má to perspektivu, ale když na to koukáte zhora, tak to vidět je. Ještě si sám prověřím tvar přepážek za kabinou, ale kolega Archman tvrdí, že mu to dle tovární dokumentace sedí.
Řekl bych, že tato věcička docela dobře ilustruje, jak je Bf 109 záludná a obtížně popsatelná. Zabývali jsme se i tvarem spodku přídě a chladičem, protože tam se náš model také jeví divný. Až do dnes jsem si myslel, že máme špatně tvar přídě, že ho máme na spodku moc placatý a rozcapený, ale po dnešku o tom silně pochybuji. Problém bude asi jinde. Na stroji v NAMS se to ale nedá dost dobře identifikovat, ta mašina má chladič nějaký nabouraný, je šejdrem a na každé straně se jeví jiný.

Tak jsem na to zvědav. Myslím, že budou jen malý změny v koncový části křídla, chladič, možná nohy a ty bradavice v kořenech křídel.
#TeamFoltýn
Renda

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 542 • Stránka 34 z 37 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37

Zpět na Diskuse