Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ASU-57 1:35 TOGA - Vltava 66

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: ASU-57 1:35 TOGA - Vltava 66

Příspěvekod kovyCZ » 01 srp 2014, 20:57

Postup na kanónu: už chybí jenom nějaké serepetičky, držák optiky a vlastní zaměřovač.
IMG_8220.jpg
Pravá strana před zakrytováním. Po zkompletování ještě doznalo nějaké změny, takže tato fotka už není aktuální.

IMG_8221.jpg
Levá strana

IMG_8222.jpg
Píst elevace bylo potřeba "nepatrně" prodloužit. Což je ta změna, oproti první fotce.

IMG_8224.jpg
Ve vozidle po instalaci děla moc místa není...

"war does not determine who is right, only who is left"
rozestavěno: 1:35 ASU-57 - Vltava 66
Moje galerie hotových modelů
sculpting figurek: vojáci AČR
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 05 srp 2014, 20:16

Dneska jsem úspěšně pokročil do 3.semestru! Zkouška dopadla výtečně a dovolená může propuknout v plné parádě :mrgreen: Takže zítra makat až do konce týdne na zahradě :angry:
Na oslavu jsem po dlouhé době upil něco kapitána a vrhl se na optiku a čelní štít s průzory.
IMG_8227a.jpg

Průzory na čelním štítu mají takový divný tvar a rozhodl jsem se vyrobit průhledné.
Postup: výřez vlevo nahoře a vpravo dole:
1) z plastové destičky vyrobil šablonku,
2) optáhnout do plechu z pikaa,
3) proxxonem opatrně vyfrézovat vnitřek,
4) obstřihnout opatrně skalpelem,
5) na fotce uprostřed výsledek.
Dále jsem konečně vyrobil zaměřovač střelce. tubus je z čirého plastu. Chci vyzkoušet systém čirých periskopů alá Dragon, kdy je finále bude čirý jenom konec optiky.
IMG_8228.jpg
Prototyp střelcova průzoru a optika vložená v čelním štítu

Práce na kanónu je tímto hotová. Stačí dodělat čelní štít, bočnice. pouzdro za signální pistoli, AK-47 a ochrané obaly na noční přístroje, a může se surfacerovat a barvit, následně dodělat figurky, skompletovat a hurá na exteriér... optimistický výhled:/
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 06 srp 2014, 20:39

Pár minutek dneska a čelní štít je hotový. Nakonec jsem jej i zasklil a překryl tamiya páskou. Už se těším na ty průhledy po dokončení :)
IMG_8229.jpg
Na čelním pancíři pro porovnání přiložen původní díl.
IMG_8230.jpg
Ta součástka u průzoru řidiče by měl být držák řidičova periskopu pro noční vidění.
IMG_8231.jpg
Snaha o detail průzoru. Každý je složený z 16 dílků. Uprostřed pančíře jsou háčky na zachycení vodící tyče pro plachtu nad bojový prostor.

kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 06 srp 2014, 21:56

Kovy krásná práce co málokdo ocení...držim palce dál a sleduju. [-o<
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Pelej » 06 srp 2014, 22:00

já jsem hlavně zvědavej jak to bude vypadat v barvě. Zatím to vypadá "divně" jak je to takový strakatý :lol:
Tom Model Kits na FB

VLÁKNO O UKRAJINĚ ZAMČENO, RUSOFILNÍ ŠPÍNY DOSÁHLY SVÉHO. GRATULUJI!!!
Tomáš Pelej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 09 srp 2014, 21:03

Honzo: díky moc za pochvalu! Snažím se a strašně mě to baví :-D
Tomáši: tak na to jsme zvědaví dva :paint: Ta strakatost už k tomu patří. Neboj, i surfacer si s tím poradí a doufám, že v interiéru neukáže nějaké peklo, protože to by mě asi :nuts:
Jinak v mezičase nucených prací jsem popracoval na bočnicích. Sice nic moc, ale malými krůčky...
IMG_8233.jpg
Dnešek jsem zahájil tvorbou vnitří částí okýnka. opět přes vnitřek průzoru jsem protlačil pikao a následně vyřízl jeho vnitřek a seřízl lemy. šroubky jsou peklo! průměr 0,25mm z vytaženého rámečku (jeden mi při focení vypadl)
IMG_8234.jpg
Detail na okýnko z venku. Nové panty a mezi nimi navinutá pružinka, takový malý detail, který doufám nezabije surfacer. Hlavy šroubků opět průměr 0,25mm. při jejich umisťování je důležitý dech a klid :D (né všechny jsou perfektní, ale vzhledem k následné manipulaci jich budu ještě kotel předělávat:D)
IMG_8232.jpg
Z exteriéru to bude vypadat takto. Na konci bočnice ještě přibude klipsna, která drží plátno střechy.

Jinak pro lepší soustředění doporučuji sountrack ke hře Valiant hearts - the great war! velice příjemná záležitost!
https://www.youtube.com/watch?v=l3rClyAOxwA
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 10 srp 2014, 17:34

Dneska jsem doladil poslední detaily. přes týden jedu na moravu a až se vrátím (snad) surfacer, barva, kompletace a figury do interiéru...
IMG_8235.jpg
čelní pancíř dostal lem mezi panty, pčnice panty. do interiéru jsem vyrobil hasičák (v korbě i jeho úchyt) a na pravé nábojové schránce přibyl konektor interkomu, dvě klipsny a dvě kapsičky nevím na co

Chtěl jsem to zkompletovat všechny dílky tak jak budou v barvě (aby ten barevný cirkus vynikl) ale nakonec jsem rezignoval, je tam toho prostě moc.
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidek007 » 11 srp 2014, 13:26

Kovy, jsem tu nějaký čas nebyl..ale..koukám, že se nic nezměnilo..jsi fakt dobrej pacient a to jen v dobrém..:) tvoje stavby, jsou fakt názorné, co jde udělat z kusu plechu a teď už i z plastu..:)) jsi borec....tak držím palce, ať na to nespadnou ty Jamy, džemy či marmelády, to by mě asi mrdlo..:)
M51 Isherman 1/35 Aca http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=49366, Abrams M1A2 SEP 1/35 Dragon http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=60019
V plánu letadla: KF-16C 1/72 Aca, F/A-18C 1/72 Aca, UH-1CHuey 1/35 Aca
davidek007

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrog » 11 srp 2014, 17:33

Nestačím zírat, klobouk dolů.
Mé projekty:
PRŮVODCE SVĚTEM PLASTIKOVÉHO MODELÁŘE 3 - TECHNIKA
Tažené dělostřelectvo 1/35
Galerie hotových tažených děl: aktuálně 30,5 Mrs 16 (t) Takom
vrog

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 17 srp 2014, 21:35

Kluci díky za pochvalu! ;-I Jinak období džemů je už pryč, teďka zrajou švestičky a putují rovnou do plastového barelu! Mám zaděláno na můj první kvas, aktuálně asi 12-15 litrů. Tak snad to neposeru a něco mi z toho i nateče... samozřejmě o tom následně poskytnu detainí informace :#)
Ke stavbě, dneska jsem k tomu s netrpělivostí zasedl a opravoval chyby, nedodělky, věci co jsem měl špatně, následně jsem napasoval a přilepil zadek, takže z interiéru už je finito (z venčí ještě potřeba brousit) a surfoval a jak jsem byl rozjetý, tak i stříkl základ zelené, zítra ji ještě budu tónovat, tak snad ten odstín bude ok...

IMG_8236.jpg
na zadku je zevnitř vyrobená poduška. Celkově je tam náznak modulace... foceno sice pod lampičkou ale s nastavením bílé na žárovku, takže ty barvy jsou docela věrné.
IMG_8237.jpg
Na pravé schránce přibyly sumky pro AK-47 a uprostřed dole je nová krabička na noční optiku, která bude za sedačkou velitele. Zase jsem se hecnul a zámeček je vyrobený z pěti dílků:D Na horním lemu čelního štítu je barva nejsvětlejší, ostatní díly jsou tmavé. Barvy kterýma jsem to páchal jsou vzadu.

vhf_radio_unit_R-113b.jpg
Mám dotaz: jakou barvou udělat radio doplňky, napadl mě mix světlá šedá/stříbrná, ale raději se zeptám.

Díky za případné připomínky, či asistenci. Malování není moje silná stránka, tak kdyby se někomu něco nezdálo neváhejte se ozvat.
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karelka » 18 srp 2014, 13:13

Pěkné , pěkné , sem chodím rád :-D
Karel Šindelka
KPM Kaznějov
Karelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 18 srp 2014, 15:04

Barva je ve skutečnosti šedá s příměsí kovového prášku :) . To se v SSSR u podobné techniky používalo dost často (rdst, ovládací panely prostředků PVO...). Vůbec hodně přístrojů ze SSSR bylo stříkáno barvami této bázi (s příměsí kovového prášku), hlavně šedou (stříbrnou, viz výše), žlutozelenou (vnitřní plochy letadel, zaměřovače, třeba periskopický zaměřovač ke staršímu typu ŘP k Maljutce - naproti tomu většina pozorovacích přístrojů byla stříkána běžnou, takovou žlutohnědoou, barvou bez práškové příměsi) nebo i černou (noční optika k Dragunovce, tu jsem měl v ruce často, tam bylo dokonce několik "odstínů", lišících se velikostí zrna)...

Na model je ideální nějaká barva, co má napodobit metalízu, prostě s viditelným kovovým pigmentem. Obvykle je to považováno za vadu, zde to je naopak přesně ono. Barvy jsou slabě pololesklé.
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 18 srp 2014, 20:22

Karelka: To jsem moc rád, že se ti v mém chlívě líbí :twisted:
Lowpass: dík za vyčerpávající a přesnou odpověď. udělal jsem to nakonec 50/50 světlá šedá a stříbrná gunze a myslím, že jsem to trefil, viz foto.
Dneska jsem teda ještě tónoval komplet zelenou v celém vozidle nějakou silně naředěnou světle zelenou, no ono to má stejně jenom takový slabý nádech. Taky jsem ještě zbrousil některá "zvěrstva" od vteřiňáku a pod. kterých jsem si všiml až v barvě (na předchozí fotce třeba ten bordel na držáku nábojů v pravé nábojové schránce)
IMG_8238.jpg
Zadní polštářek dostal tmavý základ, následně se bude zesvětlovat
IMG_8239.jpg
Všechny serepetičky dostaly vymalovány detaily: na hasičáku je napsáno: "použij v případě ohně", ale moje azbuka je fakt šílená, takže přečíst to moc nejde:D hodiny ukazují půl jedenácté a 6 sekund(na fotce "su hore nohami"), na tacháčku je něco okolo 9 km/h přeci jenom bude vyjíždět na silnici z pole a všechny ostatní provozní hodnoty v pořádku. Frekvence na rádiu ještě stále podléhá utajení! Ta deska bočního pancíře v bílé barvě je důsledek toho, že jsem matlal! v nestřeženém okamžiku mi asi ukáplo ředidlo, ale nejsem si toho vědom, takže asi potvory z NSA, nebo CIA :DD

Doufám, že jak psal greenbaron o barvách serepetiček v interiéru, že i ten hasičák má být zelený. Na ten jediný nemám žádnou fotku, jenom skeč z předpisu (černobíleho předpisu)
Jo a jěště jeden dotaz: Jak mám zasklít ty přístroje?? bude stačit zakápnout herkulesem? nebo lesklým lakem? vždy jsem razil sklíčko z čirého plastu, ale tady mi to příjde příliš hrubé, tak hledám alternatívy. Díky moc za tipy!
Zítra začnu kompletovat vnitře hovorové zařízení, rádio do vozidla včetně příslušných elektrorozvodů, takže bude o zábavu postaráno!
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 18 srp 2014, 20:49

Myslím, že se klidně můžeš vsadit o kterýkoliv z prstů, kterými umíš mačkat spoušť, že konkrétně hasící přístroj, tedy Oгнетушитель byl červený s tím, že ten trychtýř hubice byl černý nebo v barvě kovu... A jestli tam má být nějaký nápis, tak Используй в случае пожара a tabulka...
Ty brašničky na cokoliv a možná i ten polstr na zadku korby udělej spíš v barvě, kterou znáš třeba z řemenů nebo brašny na zásobníky OPu, pouzdra na NSPU apod, prostě z olivově šedozelené plachtoviny...
Skříňky pro připojení k hovorovému zařízení (A1, A4) by měly být také v té "kladívkové" barvě s kovovým práškem jako radiostanice...
A mimochodem, slovo serepetičky jsem určitě nepoužil.

Držím palce. =D>
- Musíme si pomáhat. Informace, které potřebujeme, tu vždycky někde jsou.
Jen ten, kdo na nich "sedí", nesmí být moula, který si myslí, že jsou jen jeho.

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 18 srp 2014, 21:04

Detailisto! Nevím, co ti na termínu serepetička vadí! :grin:
Výzva přijata! Tak já ten hasičák přemaluju do červené a nápis přepíšu :paint:
p.s. já chvíli hledat nějaké fotky hasičáků v azbuce,ale asi po 10 minutách se to hledání zvrhlo ve sledování válečných filmečků na youtube, tak jsem to zkusil střelit od oka do zelené, když on by z luftu ten hasičák svítil :grin:

To polstrování bude zítra víc žluté. já použil tento tmavý základ aby se mi s tím líp následně pracovalo.
edit:
ty skřínky k hovorovému zařízení jsem tak původně měl, ale na fotkách z walkaroundů co mám jsou obě v zelené, tak jsem je raději přemaloval... asi jsou možné obě varianty stejně tak deska řidiče je na dvou fotkách zelená, ale na jedné stříbrná jako to rádio...
kovyCZ

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno