Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Grumman F3F-3 (Special Hobby)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Grumman F3F-3 (Special Hobby)

Příspěvekod Vladimir Kafka » 16 črc 2014, 12:02

panove diky..
drtiva vetsina toho infa uz byla napsana jinde a jindy, takze to ma cenu spis jako shrnuti, nez ze by to bylo nejak objevny..
akorat bych potreboval lepsi fotky, jenze to proste nejde, nemam momentalne misto, kam bych cpal jeste nejaky lampy a fotostan, no a kdybych dycky cekal na hezky denni svetlo (tzn na vikend), tak to stavim rok.
aspon to bude v Galerii trochu prekvapko, kdyz na fotkach konecne bude neco videt ;)
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hančár Ladislav » 16 črc 2014, 14:28

Fakt pekne zhrnute ;-I ;-I je to jeden z mala hadraplanov co sa mi paci,aj kamuflaz
https://laci-ltd.uk/en/
Hančár Ladislav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 18 črc 2014, 18:31

ff9.jpg

Striknul jsem zeleny casti a cast cernejch. Smerovka je jen prilipla tackitem na foceni. Vzpery jdouci mezi VOP a SOP prilepim az uplne nakonec.

Mel jsem udelanej i cernej pruh na trupu, ale byl jsem prilis zbrklej, kdyz jsem ho vymaskoval, abych doplnil bily lemy, zvedl jsem si barvu. Pak jsem celou zadni cast trupu prebrusoval. Nevadi. V jednom miste na hrbete je to porad trochu poskozeny, ale myslim, ze to zakreje ta cerna, nechci na tom nechat ruce.

Btw porad mam dilema, jestli ty bily lemy cernyho pruhu striknout nebo pouzit obtisk. Striknuty to bude mit schod a krivy okraje (nikdy to nevymaskuju uplne presne), obtisk se bojim ze nebude pasovat a ze ho tam nedokazu dat.

Co se tyce prilis kratkych stran prekrytu kabiny, prisel mi na pomoc necekany spojenec: predloha :)
Na fotce jsem si vsiml, ze na prekrytu byly na spodnim lemu po cely delce stran vystouply pasy plechu. Zaskrabal jsem 0,25mm tlustej (0,75mm sirokej) evergreen profil na zhruba polovicni tloustku a nalepil. Vyreseno.

Mezitim nez jsem sedl ke kompu jsem jeste nalepil motor na trup. Po trose pasovani s cowlingem (musel jsem trochu seriznout to nasavani, co jsem tam vyrobil) to vypada, ze to bude sedet, tak uz se bojim jenom toho, abych si to pri lepeni neoblemcal.

Ted technologicka pauza (tentokrat radsi poctiva!!), pak dostriknu ten cernej pruh.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 18 črc 2014, 18:53

ff10.jpg

Tady je snad trochu lip videt podvozek..
Puvodni hlavni podvozkove nohy jsou v horni casti zahnute a buhviproc maji hranaty konec.
V miste, kde jsem na fotce udelal cervenou carku, jsem tedy nohy urizl a doplnil z 1mm tycinky, v horni casti jsem nohu zdvojil, coz je asi nejcharakteristictejsi detail. V miste, kde by mel koncit pist odpruzeni, jsem udelal prstenec z emos pasky. Az to budu na zaver strikat satinem, pisty natru maskolem, takze by mely zustat leskle.
Horni V vzpery jsem udelal z tycinek, je to snazsi nez tam pasovat dil ze stavebnice.
Polohu dvojice tech V vzper mam spatne. Spodni V vzpera ma byt prichycena na hlavni podvozkove noze o dost niz a vuci horni V vzpere ma byt rovnobezna. Ale takhle mi to proste vyslo. Se spodni V vzperou se hejbat neda, respektive, je napevno odstrikla spolu se spodkem trupu mezi podvozkovejma nohama, cili bych ji musel odriznout. No a kdyz jsem to chtel poladit posunutim hlavnich podvozkovych noh vys, tak se mi zase zdalo, ze trup je moc nizko nad zemi. Mozna by byl akorat, ale je prilis velkej ten chladic pod trupem. No nic.
Spodek hlavnich podvozkovych noh, kde se prichycuji kola, je o hodne uzsi nez puvodne byl, to neni zadna snaha o zpresneni, ale nejak mi pri zacistovani ujel skalpel a pak uz jsem to seriznul uplne, aby to bylo symetricky. To jen aby se nekdo nedivil, proc to tak je :) Kola to zakryji.

mimochodem, jeste k motoru - te vylisovane diry v cele trupu si nevsimejte, je tam zrejme pro okrasu, je mimo misto, kam motor opravdu patri, o par milimetru vys.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 18 črc 2014, 19:00

Jeste k podvozku - ty leptany miniaturni deravy bocnice, ktery patri na zadni stranu krytu sachet, jsem se na nekolik pokusu snazil prilepit a pak je zahodil. Jsou velky asi dva milimetry a byly by videt jen sikmo zezadu zespoda, takze to snad neni velka ztrata.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 19 črc 2014, 08:30

ff11.jpg

ff12.jpg

Strikl jsem cerny pruh a prilepil cowling. Vrtule zkusmo nasazena. Jeste tam prijdou ty blast tubes z jehel, ale uplne skrz to asi nepujde, i kdyz jsem vnitrek prekrytu zaskrabal co to slo, sila materialu tam proste prekazi. Takze to asi ochciju, vezmu jednu cast jehly, dam do vystrelnyho kanalu na trupu, a druhou cast zepredu do cowlingu, snad nebude moc videt, ze to neni uplne v jedny primce.
Cowling, jak uz jsem psal, nesedi idealne. Cely je to prilepeny pres dva cca pulcentimetrovy useky po obvodu, jinde se nedotyka. Uz jednou jsem ho ulomil pri pokusu prostrcit jehly tema vystrelnejma otvorama. Tak uvidime, kolikrat jeste :) Pozitivum je, ze stribrna lepeni extrathinem prezila skoro bez uhony, jen jedno malinky mistecko jsem retusoval.
Ve stavebnici je to mysleny tak, ze se prekryt nejak narazi na motor - puvodni motor je o neco vetsi, ja to aplikovat nemohl. A stejne..

Ted se pokusim striknout ty bily okraje cernyho pruhu. Pak cernou na pruhu i cowlingu jeste trosku retusnu.
Ty cerny zvyrazneni na koncich spodnich kridel (pokud vim naznacovaly mista, kde jsou na kridlech uchyty) dam stetcem. Podle fotek byly na kazdym stroji trosicku jiny, takze to nebudu nejak prozivat..
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladislav Seidl » 19 črc 2014, 13:06

Perfektní report! Až to ve mně vyvolává chuť postavit si také nějakého meziválečného námořníka.
F-104A 1/72 Italeri viewtopic.php?f=6&t=137568
UH-2A 1/72 ClearProp viewtopic.php?f=6&t=137577
UC-45J 1/72 Hobbycraft viewtopic.php?f=6&t=132756
M3A1 Halftrack 1/48 Gaso.Line viewtopic.php?f=7&t=131254
F/A-18A 1/72 Academy viewtopic.php?f=6&t=129051
Vladislav Seidl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 19 črc 2014, 13:17

Parádní jízda =D>
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 19 črc 2014, 13:50

no Vladislave moct videt tenhle model postavenej ve tvym standardu, to bych ti ho snad sam koupil, poslal a jeste vystipal z ramecku :)
ne, vazne, jdi do toho!
btw muzem nekdy dat nakej miniSIG Red Rippers ;)

ff13.jpg

udelal jsem ty bily lemy, tak nejak v ramci moznosti. nanekolikrat jsem to ladil, dycky jsem mel v nejakym miste bilou moc sirokou, pak zas uzkou...lepsi nez ted to nebude. furt mi to prislo lepsi nez zonglovani s dekalem. schod mi prijde prijatelnej.
vlepil jsem sedacku, udelal ty cerny uchyty.
plus vsechny mozny retuse.. ta stribrna, byt dobre zaschla, tim maskovanim fakt trpi.
tu trochu odrenou odtokovku u korene pravyho kridla jsem uz opravil.

drobotinu - zamerovac, zavesniky, kola - budu lepit az nakonec.
btw, vrtat diru v celnim stitku mi prislo jako moc velkej adrenalin. ochcal jsem to, zamerovac jsem jen sikmo serizl a nalepim ho zepredu na stitek.

zluta na hornim kridle trosku presahuje pod nabezku, striknul jsem si tu spodni stranu uz ted, po slepeni uz bych to tak dobre nevymaskoval.

ted sidolux a obtisky :celeb:
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 19 črc 2014, 13:57

ff14.jpg

ff15.jpg

jeste z druhy strany.

vyfuky udelam na konci po laku - pretru hnedou barvou a pak presmudlam tuhou.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 19 črc 2014, 16:17

to je fakt hroznej kyc to letadlo, a to jeste ani nema to zluty horni kridlo :)
Leroy Grumman a Walt Disney uvadi..

ff16.jpg

ff17.jpg

znak Red Rippers ma byt o jeden panel vic vpredu.
delal jsem to podle navodu, pak jsem si sel k pocitaci zkontrolovat fotku, ale s obtiskem uz neslo hybat.

nekdy si rikam, jestli by nebylo lepsi, kdyby vyrobce misto navodu daval do stavebnice rovnou jenom prazdnej papir na poznamky..
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 20 črc 2014, 09:40

ff18.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 20 črc 2014, 10:11

Tak..

K dekalum: se znakem Red Rippers je stejny problem jako s kometou Fighting Six - na obtiscich je dvakrat stejne, takze pak na trupu jednou smeruje blesk tam, jednou tam. Diky Davidovi Henykovi za upozorneni. Tohle me fakt netrapi, ale pro uplnost..
V popiskach je napis "life raft", jednou cerne, jednou bile. Cerny napis by podle navodu mel patrit nekam dopredu na trup, ja ho tam nedal.. Jak znamo, clun byl ve skutecnosti v tubusu za odnimatelnou operkou hlavy. Tam taky byl bily napis (o nem navod mlci, ale dobre ze tam je). Myslim ze je to hezka drobnustka.
06b.jpg

Tady ma operka jinou barvu, ja ji natrel hnede podle filmu Dive Bomber.

Jinak, dekaly maji fakticke chyby, ale pracovalo se s nima vyborne. Jen maji dost silne lepidlo, chce to umistovat s rozvahou, hybe se s nimi spatne. Jak moc lezou do ryti tezko rict, v podstate jdou pres ryti jen na trupovem vysostnem znaku, a tam jsem je prorizl. Neni na nich obligatni Printed by Aviprint, ale misto toho "Dead Design".. kvuli tem chybam by se chtelo rict Braindead Design ;) ..ale v pohode :)

Wash je ze synteticky Agamy RLM 02, kterou jsem si koupil nekdy cca v roce 1993 :) Redeno benzinem Zippo.
Snazil jsem se washovat to jemne, nemam rad F(3, 4, 6)F s tim efektem nakrajenyho salamu..
Pres to je Vallejo satin.

Horni kridlo sedelo perfektne, tezko na cvicisti..
Kridelni vzpery jsou lepeny vterinakem, na trupu je lepena jen leva predni, ty bylo potreba trosku silou pomoct asi o pul milimetru - je to tim, ze jsem ji predtim zlomil a tim se geometrie rozhodila. Jinak to sedi na desetinku. Mam radost, je to cisty.

Vyplety byly radost, je zajimavy, jak se na ne kazdej pta, pritom tou provlikaci metodou je to fakt slozity asi jako zasnerovat si boty. Par panaku Metaxy a slo to samo :) Je to 0,12 vlasec nastrikanej Agamou gunmetalem. Vyrobil jsem si na strikani forichtung z ramecku, okolo kteryho jsem vlasec omotal.
Mit mensi vrtak, udelal bych mensi diry, ale nesehnal jsem (je to 0,4 a hlavne v trupovejch vzperach jsou ty diry fakt moc videt..ale zase se to komfortnejc provlikalo.

ff20.jpg

ff19.jpg

Kdyz koukam na horni kridlo, vzpomnel jsem si, chtel jsem jeste emos paskou naznacit plechovej pruh ve stredu horniho kridla, tam, kde byl umistenej fotokulomet. Pak jsem na to nejak zapomnel/byl linej.. viz fotka:
plech.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 20 črc 2014, 13:31

ff21.jpg

ponekud min zabavna faze tyhle metody vypletu..

v jednom miste bude treba rekonstruovat port pomoci surfu.

jinak mam hotovy kulomety, ale to pujde vyfotit az odmaskuju kridlo..
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 20 črc 2014, 13:36

jeste jedna poznamka k hornimu kridlu.
ve stavebnici jsou lepty, kterymi se muzou nahradit tahla kridelek.

co tak ale koukam na fotky, v realu jsou ty tahla docela robustne kapotovany, takze paradoxne je to realistictejsi v puvodnim hrubsim provedeni v plastu..proto jsem to nechal byt.

61b.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno