Po delší odmlce přináším několik fotek modelu Missouri, na němž nyní po chvilkách opět pracuji. Mám v poslední době vážné problémy, které mi výrazně zkomplikovaly život, ale modelaření mi vždy pomůže a vnese alespoň trochu elánu do života.
Model Missouri jsem se rozhodla ztvárnit dle podoby, kterou loď měla po návratu z války - přírodní paluby a trup ve dvou barvách. Trojbarevná kamufláž z dřívější doby se mi rovněž moc líbila, ale ty modrošedé paluby naopak vůbec ne. Stavebnice je hodně kvalitní, díly tradičně přesné, jak už to u Tamky bývá zvykem. Použila jsem dřevěnou palubu od Pontos, vypadá dobře, ale podobně jako u Yamata není místy až tak přesná, takže taková průměrná přesnost. Uvidím časem, jak na tom bude s přesností Artwox. Palubu jsem lepila mokrou cestou, jak mi doporučil Zdeněk Krčmář, a musím uznat, že výsledek je perfektní. Navíc se to neodlepuje jako u předchozích modelů, kde jsem lepila suchou cestou a paluba se po čase lokálně „zvedla“. Vyžadovalo to dodatečnou opravu,
Model vylepšuji fotoleptanými díly od Eduarda; pro to moje začátečnické modelaření v sekci plastových bitevních lodí to stačí a hlavně je to cenově dostupné.
Barvy i spreje, jimiž model barvím, jsou od Tamky, pouze navy blue, která je na trupu, jsem si nechala namíchat a dát do spreje v lakovně, aby barvy na modelu odpovídaly víc skutečnosti. Přiložené fotky mají barvy trochu zkreslené, což je dáno dodatečným přisvětlováním kvůli ostrosti fotek. Chtěla jsem použít i syntetické barvy od Humbrolu pro drobné díly, ale jejich kvalita je příšerná, mizerně kryjí, nepravidelně se slévají a stékají, sečteno a podtrženo něco tak hrozného jsem už dlouho neměla v ruce. Holt praštěná EU a její debilní zákazy toho, co bylo dobré a fungovalo….
Co se týče patiny a washe, tak zůstanu pouze u toho, co mám osvědčené a co se mi líbí. Použiji práškové patinátory podobně jako u Yamata. Wash na nalakované díly dávat nebudu, s výsledkem jsem nebyla spokojená. Preferuji čistotu provedení, mám takto udělané všechny modely a budu v tomto trendu pokračovat i nadále. Nemá cenu dělat věci tak, jak se člověku prostě nelíbí - budu to já, kdo se na model po dokončení bude denně koukat.
Model Missouri mi věnoval Kpt. Jiří Mařík, s nímž spolupracuji i při této stavbě. Velice mu tímto děkuji a vážím si spolupráce s ním.
Naposledy upravil DORIS dne 20 črc 2014, 10:55, celkově upraveno 1
Doris
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.