Poprosil by som borcov,čo vidia vidí do Lt-38 o nejaké fotky na verziu G. V archíve mám hafo fotiek,ale z hrôzou som zistil,že tam nieje skoro nič na verziu G. Mám iba fotky na povstalecké G-éčko a asi dve od 22.pz div z krymu...
Ahoj Filipe, na Pz.38 je dobré MBI, pak mám ještě nějaký ruský časopis, v obou jsou detaily a rozdíly verzí.Ten ruský je horší kopie MBI.Ty bys potřeboval nějakou inspiraci pro model?Fotek moc nemám, spíš nic než moc.
Čaves Honzo, ja rozdiely medzi jednotlivými verziami ovládam,dosť dokonale,zmienené podklady mám,ide mi o predlohu modelu. Našiel som fotky na stroje sk štátu,maďarov,bulharov,ale verzia G u nemcov je dosť problém,preto sa dotazujem po nejakých fotkách na ausf.G v nemeckom kabáte. Mám len tieto čo sú v prílohe...
Já zase právě neznám přesně znaky verze G, mám fotek mraky, ale vím tak trochu prd Jaký je hlavní znak??? Jen tak v rychlosti co jsem našel v archivu - tohle by měli(asi)být Géčka...
Najjednoduchšie rozoznávacím znakom Ausf.G sú výrazne znížené počty spájacích skrutiek/nitov:
- čelo veže - naľavo od zameriavača je len jeden nit (predchádzajúce verzie E/F/S tam majú trojicu nitov, A-D šesticu vertikálne situovaných popri hrane čela) - čelo veže - vpravo od guľometa (A-D - 6 nitov, E/F/S - 4 nity vertikálne situovaných popri hrane čela, G - žiaden nit) - čelný pancier G-čka je homogénny 50mm, nie delený 25+25mm (detto čelné partie korby) - čelný plát korby s lafetovaným guľometom - pri hornej i dolnej hrane len trojica (obe rohy plus stred) - odklápateľné poklopy motora sú takmer čísté, výrazný úbytok nitov - posuvná krytka nad žalúziami motorového dekla, pomocou ktorej sa dal regulovať prietok vzduchu - prestalo sa montovať spätné zrkadlo - notek sa presunul z blatníka na prednú časť korby
Ad. notek/zrkadlo. Presun/odstránenie sa prevádzalo i počas väčších opráv strojov starších verzií.
Toť, čo som v rýchlosti podchytil (via. Pz.Tracts). Pri porovnaní s MBI vychádzajú údaje v PzTracts zhruba rovnako.
P.S. Filip možno neuveríš, ale ja som na Nemca vo svojom archíve nenašiel ani jedného.
šedívakove fotky - ani jeden nie je G. misak-ove 3. a posledné foto čs. stroja je G...u niektorých je kvalita záberov zlá, neviem rozozanť.
Braniku, právě to, že nejsou známé fotky verze G z fronty, vede některé odborníky k názoru, že podle vnějších znaků jednotlivé verze nelze spolehlivě rozlišit. Podle nich byly změny prováděny postupně a průběžně, bez ohledu na to která série byla právě ve výrobě. Asi na tom něco bude i když se mi to osobně nelíbí.
"čelo veže - naľavo od zameriavača je len jeden nit (predchádzajúce verzie E/F/S tam majú trojicu nitov, A-D šesticu vertikálne situovaných popri hrane čela)" - verzia E/F mala štyri šróby,nie tri!!!
"čelo veže - vpravo od guľometa (A-D - 6 nitov, E/F/S - 4 nity vertikálne situovaných popri hrane čela, G - žiaden nit)" -verzia G mala tri šróby!!!
"čelný pancier G-čka je homogénny 50mm, nie delený 25+25mm (detto čelné partie korby)" -u posledných F-kách sa montujú na prsný pancier vane dva prídavné pláty panciera,verzia G ich má už štandartne.
"posuvná krytka nad žalúziami motorového dekľa, pomocou ktorej sa dal regulovať prietok vzduchu;notek sa presunul z blatníka na prednú časť korby " -je dosť možné,že tieto úpravy mali už posledné verzie F,aspoň čo sa týka Noteku,tak na 100%.
Prídavný pancier na prsnom panciery vane,posuvná krytka nad žalúziami motorového dekľa,sa montujú aj na staršie verzie /B+/,ktoré prešli go v materskom závode,ako aj notek sa premiestnil na čelo vane ako ho mali F-late,G. Zároveň sa na všetkých repasovaných strojoch odstaňuje guľomet v čele korby a lafeta sa nahrádza pancierovým plátom v tvare kruhu,ako ho mali veliteľské stroje a na pravú zadnú časť blatníka je umiestňovaná schránka na benzínový horák. Tieto úpravy,krásne vidieť na LT-38-kách dodaných sk štátu v rokoch 43-44.
Braňo: je zaujímavé,že finálna verzia sa skoro nevyskytuje v útvaroch vermachtu,ale ju zato hodne vidieť u spojencov nemecka. Som zato,že tieto vezie nemci nasadili u svojich útvarov minimálne,že v tej dobe to bola vcelku sebevražda,ísť na týchto strojoch do boja na východnej fronte. Prídávam foto na verziu G od 20.pz.div Jagor,alebo Jagoro... a Mám ešte nejaké G-čka čo slúžili na pancierových vlakoch.
Tha vidíš, už ani rátať neviem, slepúch som...bo sa šarpem..pravdu máš Filip.
Ad.notek a detaily na stroji...ako píšeš pri opravách sa to menilo.
Ad. málo fotiek. Skôr si myslím, že je to vec náhody. To, že fotky nie sú bežne dostupné, neznamená, že neexistujú. Je to kombinácia malého počtu vyrobených kusov, dobe nasadenia a jednotiek, u ktorých boli nasadené. Nefotogenickosť tankov (na východnej fronte možno nezaujímavé na fotenie), nasadenie v menej známych jednotkách (teritoriálne - policajné, cvičné, obrnené vlaky a pod.), zlá kvalita fotografií-nemožnosť identifikovať verziu a pod. Cca polovicu strojov Ausf.G dostali spojenci Nemecka (časť z nich síce už bola používaná), takže relatívne malý počet strojov zostal Nemcom.
Zopár počtov Ausf.G v jednotkách (via.Pz.Tracts), možno sa vám podarí nájsť niečo podľa divízií:
8.Pz.Div. (7ks zničených v 1/1943) 27.Pz.Div. (13 ks v stave k 30.9.1942 plus tri zničené odoslané do Nemecka) Panzer-Verband 700 (25ks k 5.11.1942)