Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

PANDORA - volná stavba

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1172 • Stránka 7 z 79 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 79
  • Odpovědět s citací

Re: PANDORA - volná stavba

Příspěvekod ELKAN » 12 dub 2014, 09:38

Díky Stando, je to zase jiný trup než měla RC, ale dá se to zvládnout. Tak trup dokončen, lehce překytován a přebroušen, ještě překytuju pár míst, a bude úplně hotovo.
Naživo vypadá tvar i velikost parádně, takže spokojenost.....
Přílohy
IMG_4032.jpg
IMG_4033.jpg
IMG_4034.jpg
IMG_4035.jpg
IMG_4036.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 12 dub 2014, 09:44

Ani se nedivím že jsi spokojen. Vypadá úžasně. =D> =D> :hurray:
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 dub 2014, 10:02

Perfektní obšívka, nejen moc hezké provedení, ale ta rychlost.... Je vidět, že Tě práce baví, jde Ti krásně od ruky. =D> =D>
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 14 dub 2014, 20:02

Páni, jedeš jak blesk [-o< [-o< co se týče obšívky z jakého dřeva budeš dělat druhou vrstvu? a pokud tam budeš mít měděné plátování, tak je asi zbytečné to dělat celé, pokud teda nejsi fanatik, ale když to tak vidim, tak jsi :grin: :grin:
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 14 dub 2014, 22:38

Děkuji za ohlasy! Práce mě fakt baví a těšim se na další pokračování. Materiál teď právě řešim, zkoušim různý varianty. Paluba bude z lípy, když se lehce napatinuje má krásnou kresbu a dobře se do ní jehlou dělá kolíkování. Otěrová prkna (?) budou z tmavého ořechu, směrem nahoru bude taky patinovaná lípa, ale spodek nemám ještě vyřešen. Uvažuju o buku, nemám ještě rozhodnutý to oplátování mědí, ale stejně by pod něj musela přijít druhá obšívka, jinak by pláty byly utopený. Ignor mi ale říkal, že buk se bude špatně brousit, že je to tvrdý dřevo, a má asi pravdu.
Jinak jsem zkoušel ještě jednu vychytávku, uchytil jsem jehlu do pájky, a zkoušel kolíkování do lišt vypalovat, a nevypadá to vůbec špatně. Zaprvé se nemusí tlačit, takže se jehla netupí, a za druhé se dá regulovat intenzita viditelnosti kolíků. Ještě testuju.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 15 dub 2014, 13:39

Elkane, já osobně bych boky od wales směrem nahoru z lípy nedělal. Je hodně měkká a zde budeš při práci a manipulaci hodně šahat, bude na ní vidět každé nechtěné zmáčknutí a škrábnutí! Raději bych použil buď dřevo olše nebu hrušky. A od wales dolů, je pravda, že buk je tvrdý a špatně se brousí, ale hlavně, půjde hodně špatně ohýbat a při té komplikované zádi, sebevražda :nuts: A pokud budeš plátovat mědí, tak zde bych klidně použil tu lípu.
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 15 dub 2014, 15:16

Jestli mohu řici svuj názor tak lípu rozhodně ne. Jak je tu psáno menším nehodám se nevyhneš a na lípě bude vidět každý otlak. Do plátování rozhodně jdi. Až zas tak složité to není a modelu to dá další rozměr. Věř mi že na konci té prace litovat nebudeš.

Jinak držím palce.
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 15 dub 2014, 15:17

Zatim jenom testuju, přidávám pár fotek......první obrázek je lípa patinovaná tonerem, a zas tak měkký se mi to nezdá, je to z míchátek na kávu, materiál lípa.
Druhý obrázek je patinovaná tanganika, ta je rozhodně měkčí než lípa, a po patinování mi připadá tak jako uměle, ale bez patiny je pěkná.
Třetí obrázek - zkouška vypalovat kolíky pájkou do buku, tam se mi zase líbí nažloutlá přírodní barva dřeva.....
Čtvrtý obrázek...buk s vypálenými kolíky, lakováno....a poslední obrázek: buk lze krásně ohýbat, je to dýha o tloušťce 1mm.

Mám hlavně problém s tím, že plaňky jsou na Pandoře hlavně kolem střílen a i pod wales vyřezány ze širších planěk, které jsou do sebe různě připasovaný, a taky potřebuju materiál na obložení kýlu a klounu....aby to bylo ze stejnýho materiálu.
Takže ta obšívka je o hodně složitější, a jsem zvědav, jak to pasování půjde.
Přílohy
IMG_4038.jpg
IMG_4039.jpg
IMG_4043.jpg
IMG_4044.jpg
IMG_4048.jpg
Pandora 3.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 16 dub 2014, 13:41

Když tak pozoruju tvoje experimenty, tak docela koukám co tě všechno nenapadne =D> fakt když to tak vezmu, kam se hrabou různý knížky, když má člověk možnost pozorovat různá fóra.
Jinak musim říct, že minulou noc jsem docela probděl co se týče počítání kladek na loď, a dost mi pomohla tvá RC. Protože podle Anatomy se ty kladky fakt dělat nedaj, takže jsem odkázanej tady na fórum a ještě pak budu používat knížku Historické lodě 16.-18. stol od Miroslava Cajthamla
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 16 dub 2014, 13:53

No zrovna nápad s tou jehlou je myslim od Tebe, a to patinování tonerem bylo zase inspirovaný použitím grafitu.....
Chci si opravdu pohrát jak s palubou , tak i s obšívkou, tak proto to různě zkouším udělat z dostupných materiálů.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 22 dub 2014, 08:46

Tak jsem trochu přes volný dny pracoval na trupu, vyřezal nahrubo střílny, a postupně vylepoval vnitřní prostor mezi žebry další vrstvou 2mm smrku, což boky hezky zpevnilo a dala se vyřezat žebra. Teď na to ještě přijde zevnitř obložení 1mm zřejmě lípa. Vnitřek boků lodi bych nakonec chtěl udělat v barvě červenooranžové, která tam patří.
Barvu jsem na zkoušku namíchal. Můžu jí ještě různě upravit. Je to zase jeden z mých experimentů, smíchám práškový toner různých barev tak, aby výsledná barva prášku byla podobná tomu, co potřebuji, pak to zaleju acetonem, a prášek se v něm dokonale rozpustí. Tento aceton pak smíchám s bezbarvým lakem. Na fotce je jedna plaňka natřená tímto "kokteilem". Na dřevu jsou dál vidět léta i vyražené kolíky. Chtěl bych znát Váš názor, jestli takhle barvu nechat, nebo jí ještě nějak upravit. Přidáním žluté, červené nebo černé se odstín mění, případně ztmavuje.....
Přílohy
IMG_4049.jpg
IMG_4050.jpg
IMG_4051.jpg
IMG_4052.jpg
IMG_4054.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 22 dub 2014, 09:15

když vidím co mícháš na koktejl bych k tobě nešel, učiněný malý chemik :-)

ale natřené to vypadá pěkně
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 22 dub 2014, 18:08

Moc pěkná práce Elkane! [-o< [-o< Trup moc pěkně, čistě udělán... [-o< [-o< K té barvě, nevím, osobně bych ji udělal tmavší, víc červené. :?:
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 22 dub 2014, 20:44

Souhlasím se Standou, předvádíš perfektní práci. Klobouk dolů [-o< .
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 dub 2014, 21:43

Úctyhodné dílo!! [-o< Nádherně jsi trefil tvar trupu, rychlost a kvalita Tvé práce dělá velký dojem. Jen ta dál! ;-I
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1172 • Stránka 7 z 79 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 79

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno