Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zkušenosti s barvami Pactra?

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Zkušenosti s barvami Pactra?

Příspěvekod Aspon » 29 črc 2013, 10:59

ono z pistole to šlo krásně, jen s tím origo ředidlem prostě nedrží ta barva pohromadě, je to jak když stříkáš vodu. Při použítí X-20A se s tím dá stříkat bez jediného problému. Vyšší tlak zkusím :)

Ještě dotázek k tomu originál ředidlu, jde nějak cítít?? Protože to co mám domá já je absolutně bez zápachu, jako voda. Samotné barvy Pactra jsou cítit celkem dobře.
na stole: F-14A Tomcat (VF-21 Freelancers), Hasegawa 1/72
hotovo: KA-6D Tanker Intruder (Italeri 1/72). P-51 Mustang (Academy 1/72), Saab J-35J Draken (Revell 1/72), F-14A Tomcat (Academy 1/72) - VF-101 'Grim Reapers'
F-14 Tomcat Forever....

Vít Šarata
Aspon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gongo » 29 črc 2013, 11:25

Používam univerzálne riedidlo od TESTOR alebo Douškovu náhradu za A0. Smrad obidvoch je nulový. Tamiya Lacquer to tiež ide ale napr. lesklá čierna sa mi zdrcla.
Obrázek
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Obrázek
gongo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Merlin » 30 črc 2013, 08:56

Pouzivam uz skoro vyhradne farby Pactra a skutocne najlepsie riedidlo je ten Testor. Viem ze sa zle zhana (kupujem ho v Polsku) ale ten rozdiel v kvalite nariedenia je vyrazny.
Spaste svet od ľudí ktorý ho chcú spasiť!
Napravíme tento svet, keď ho naľavíme?
Merlin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gumidekcz » 03 pro 2013, 09:13

Chtěl bych stříkat luftwaffe flíčky. Prosím o radu kolik tedy ředidla a pod jakým tlakem. Jo a ještě jedna věc, má už někdo zkušenost se životností barvy po otevření?
gumidekcz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gumidekcz » 22 bře 2014, 16:45

Mohl bych ještě jednou zkusit poprosit od odpověď na mou předchozí otázku?
Vypadá to, že Pactry už asi málokoho zajímají, nebo to už má každý až na mne vychytaný.

Stříkání jemných flíčků a hadů: poměr ředící, tlak?
Dobrá zkušenost s jiným ředidlem než origo nebo Testors, ... např. X-20A
Já se bohužel nemohu při stříkání jemných flíčků zbavit rychlého schnutí na jehle. Pak jiř třeba jen trochu hýbnu s prstem na pistoli, a už mám velekaňku na modelu co nejde setřít, max. znovu přestříkat či zbrousit.

Příští týden si budu zařizovat dovoz Testorsu z Polska, tak uvidím jak to půjde s ním.
gumidekcz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Plaček » 25 bře 2014, 12:37

Pactry mně taky zajímají, takže už jsme dva. Mám Evolution s tryskou 0,2 mm a úplně stejný problém, nemůžu se zbavit mohutného schnutí na jehle. Je to škoda, jinak mi ty barvy vyhovují.
To ředidlo Testors mám a nepomohlo. Zkoušel jsi originál z těch malých lahviček? Přišlo mi minulý týden ale ještě nebyl čas.
Dobrá zpráva s pactrama je, že jdou naředit skoro vším - Gunze H, Levellingem, vodou, vodou s líhem 1:1, i vodkou jak někdo radil, a hlavně kterýmkoliv ředidlem na vodní akryly, což se mi jeví jako nejvhodnější z hlediska vlastností při stříkání. Dousek, Testors, Vallejo, AK, Agama vodní, originál Pactra... Udělají podle mého stejnou službu.
Špatná zpráva je, že se všemi těmito ředidly to prostě schne na jehle. Bez zpomalovače to nepůjde, nadějně se mi zdá zpomalovač Vallejo, který je gelový a barvu trochu zahustí, takže bude možno naředit trochu víc než obvykle aniž by se z toho stala obarvená voda. Vyzkouším jak bude čas.
Může ještě někdo něco poradit?
Jan Plaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 25 bře 2014, 15:57

Zkusil bych to ale bokem, nejsem si jistý, jak bude zpomalovač reagovat s kterým ředidlem.
"Sranda musí bejt i kdyby tátu věšeli."
Už ničemu nerozumim, ani radši nepřepínám.
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gumidekcz » 25 bře 2014, 17:00

Včera jsem mimochodem zkoušel dostatečně rozetřít barvu v Mr. Color Leveling Thinner a ejhle, téměř neschne a výsledek nebyl vůbec špatný. Jen ten smrad byl opravdu na mrtvici, bez odsávání mimo obýtné prostoty to prostě nepůjde. Ještě to musím zkusit na jiném odstínu barev a povrchu, jestli to nebyla jen chvilková haluz. Tak přemíšlím že se snad pokusím o flíčky na mém nedodělaném Me163 ještě jednou a naposledy. Zatím to vypadá, že tu kamufláž na model spíš někdo vysmrkal :(
gumidekcz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobson » 25 bře 2014, 21:05

gumidekcz píše:Včera jsem mimochodem zkoušel dostatečně rozetřít barvu v Mr. Color Leveling Thinner a ejhle, téměř neschne a výsledek nebyl vůbec špatný. Jen ten smrad byl opravdu na mrtvici, bez odsávání mimo obýtné prostoty to prostě nepůjde. Ještě to musím zkusit na jiném odstínu barev a povrchu, jestli to nebyla jen chvilková haluz. Tak přemíšlím že se snad pokusím o flíčky na mém nedodělaném Me163 ještě jednou a naposledy. Zatím to vypadá, že tu kamufláž na model spíš někdo vysmrkal :(

S Levelingem to určitě žádná haluz nebyla. Na ředění Pacter už nepoužívám nic jiného, než právě Leveling thinner a z hlediska schnutí barvy na jehle je to, podle mých zkušeností, jednoznačně nejlepší volba (i když je třeba kousnout ten někomu nepříjemný zápach). Samozřejmě, že čas od času je třeba jehlu při stříkání očistit, ale rozhodně ne tak často, jako při použití jiných, výše zmiňovaných ředidel. Ani při stříkání hadů či fleků jsem nezaznamenal vážnější problém (ale já ty Pactry trošičku víc ředím, a to přímo v pistoli - podobným způsobem a na podobnou konzistenci, jako když Kubrt ředil Lifecolory ve svém video workshopu) a pak to dolaďuji pomocí tlaku.
Bobson

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Plaček » 26 bře 2014, 09:32

No mně se to právě s Levellingem moc nezdálo. Už ale nevím proč. Vyzkouším znova.
Včera jsem testoval s originálním ředidlem Pactra A0 a taky to schlo na jehle.
Zpomalovač Vallejo se s Pactrou a vodními ředidly snese, jenom vyladit poměr. Též vyzkouším zpomalovače Gunze a Agama. To by bylo, aby se nenašla fungující kombinace...
Jde samozřejmě o stříkání hádků a flíčků, na plochy nemám s Pactrama nejmenší problém.
Jan Plaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 26 bře 2014, 09:53

Já bych si dovolil připomenout můj článek na Pactry: http://www.modelplac.cz/pages/tipy_triky/pactra.htm

Přiložené fotografie Focke Wulfu Fw 190 jsou postupně focené a stříkané Pactrami. Zpomalovač jsem nepoužíval. Dá se to zvládnout. Třeba vám to pomůže při práci.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Plaček » 26 bře 2014, 11:00

Ten článek už skoro umím nazpaměť :)
Kdyby šlo o to občas prostříknout stranou, nebo sem tam očistit jehlu. Ale já udělám tak 1 cm délky tenké čáry a mám ucpáno. S tím se pracovat nedá. Buď je to průměrem trysky (0,2 mm), nebo jsem levej, nebo nevím co...
Jan Plaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Mazač » 26 bře 2014, 11:05

Běž do větší trysky, já Pactry používám dlouho a stejný problém byl, když jsem používal trysku 0,2. Pak jsem to zkusil 0,35 co jsem si koupil primárně na lak a najednou se s těma barvama dělá úplně v pohodě. Když budeš mít sundaný difuzor, uděláš i tenké čáry. Spomalovač jsem nikdy nepoužíval . Stejně dobře teď jdou s tou větší tryskou i Agamy.
Pavel Mazač

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 26 bře 2014, 11:07

Honzo, já jsem to stříkal pistolí s tryskou 0,3 mm (Iwata HP-C plus). V to by možná mohl být zádrhel. Nejsem si teď honem jistej, jakej zpomalovač schnutí na to funguje,m ale vzhledem k tomu, že lze Pactry naředit ředidlem Mr. Color Levelling Thinner, tak je pravděpodobné, že by mohl fungpvat GSI. Mr. Retarder Mild.

Pokud by mi vyzbyl čas, tak bych možná ještě otestoval tenhle zpomalovač a pak Retarder Tamiya a Zpomalovaš schnutí pro vodové barvy Agama a zvěry bych pak doplnil do článku.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 26 bře 2014, 11:08

Koukám, že jsme s Pavlem Mazačem potvrdili stejnou věc s velikostí trysky :D
Kubrt